Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016.(III.3.) önkormányzati rendelete

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2016.(III.03.) önkormányzati rendelete a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2016. 04. 01

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete

4/2016. (III.03.) önkormányzati rendelete


a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a lakásépítés és vásárlás önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1.§


A rendelet célja, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten pénzbeli támogatást (továbbiakban: szociális lakástámogatás) biztosítson azoknak a szociálisan rászoruló, elsősorban még önálló lakással nem rendelkező nagykorú magyar illetve jogszerűen, életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó és állandó lakóhellyel rendelkező uniós állampolgároknak, akik vállalják, hogy az otthonteremtést lakásvásárlással, építéssel, vagy felújítással megoldják.

2.§


(1) Szociális lakástámogatás adható annak a mátramindszenti, illetve betelepülni szándékozó családnak (személynek)


(a) akinek – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 400%-át, és


(b) aki – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – legalább tizenkettő hónapos egybefüggő munkaviszonnyal rendelkezik

3.§


(1) Nem adható szociális lakástámogatás – rendeletben foglalt kivétellel – annak a családnak (személynek), aki – a vele együttköltöző személyeket is figyelembe véve:


(a) a kérelem benyújtásakor, illetőleg azt megelőző 5 éven belül az Európai Unió területén bárhol lakástulajdonnal, egy önálló lakásnak minősülő tulajdoni hányaddal, üdülőtulajdonnal, vagy üdülőtelekkel rendelkezik, illetőleg rendelkezett, kivéve a beépíthető építési telket.


(b) a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon, valamint a foglalkozás gyakorlásához szükséges munkaeszközökön túl az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50-szeresét meghaladó ingó vagyonnal rendelkezik.


(c) 10 éven belül ugyanarra az ingatlanra és célra támogatásban részesült,


(d) közeli hozzátartozótól kíván lakóingatlant vásárolni,


(e) a támogatást tulajdonközösséget megszüntető adás-vételhez kívánja felhasználni,


(f) a képviselőtestület által lakástámogatás céljára biztosított éves előirányzat felhasználásra került,


(g) az egy főre eső havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75%-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 100%-át.

           

  (h) korábbi támogatásból eredő követelésünket bírósági végrehajtással tudtuk érvényesíteni


4.§


(1) Szociális lakástámogatás adható:


(a) lakásvásárláshoz,

(b) lakásépítéshez,

(c) legalább 1, minimum 12 m2 nagyságú lakószobával történő lakásbővítéshez,

(d) fürdőszoba létesítéséhez olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs.


(2) Szociális lakástámogatás formái:


(a) pénzbeli támogatásként kamatmentes kölcsön

(b) ár-és belvíz valamint tűz- és viharkár esetén vissza nem térítendő támogatás


(3) Támogatás csak a község közigazgatási területén lévő vagy épülő és a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény felső határát meg nem haladó szobaszámú lakás megszerzéséhez adható. A méltányolható lakásigény telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) tekintetében a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet mellékletében meghatározott átlagköltséget kell figyelembe venni.


(4) A támogatás elbírálásakor a lakásigény mértékénél az igénylővel ténylegesen együtt költözőket, míg a fiatal gyermektelen házaspár és a legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak esetében legfeljebb két születendő gyermeket, egygyermekes fiatal házaspár és a legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak esetében további egy születendő gyermeket is számításba kell venni.


(5) A községbe betelepülő kérelmező esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy szociális lakástámogatásban volt lakóhelyén (lakóhelyein) nem részesült, illetőleg ott – a vele együttköltöző személyeket is figyelembe véve – lakástulajdonnal nem rendelkezett.


(6) E rendelet alkalmazásában fiatal a házaspár és a legalább két éve élettársi kapcsolatban élők, ha a támogatás igénylése időpontjában a kérelmezők egyike sem töltötte be a 40. életévét.


(7) Lakásbővítéshez támogatásban részesíthetők azok a családok is, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás nagysága nem éri el a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény alsó határát, feltéve, hogy e rendeletben foglalt többi feltételnek megfelelnek.


(8) Lakásvásárláshoz vagy építéshez támogatásban részesíthetők azok a 3 és többgyermekes családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás nagysága nem éri el a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény alsó határát.

5.§


(1) A szociális lakástámogatás iránti kérelem – az erre rendszeresített igénylőlapon (1. melléklet) – a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatalhoz nyújtható be.


(2) E rendelet hatálya alá tartozó támogatásoknál nincs lehetőség az elektronikus hatósági ügyintézésre.


(3) A kérelemhez mellékelni kell:


          (a) építés, bővítés, fürdőszoba létesítés esetén – amennyiben az engedélyköteles – a jogerős építési engedélyt,

              valamint tervrajzot és költségvetést, az ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot,


 (b) vásárlás esetén adásvételi szerződést vagy előszerződést, ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni 

      lap másolatot,


(c) igazolást az igénylő és a vele együttlakó és költöző személyek 3 havi nettó jövedelméről,


            (d) a jövedelembe a gyermekek után járó rendszeres juttatást is figyelembe kell venni (családi pótlék,

                 gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás, tartásdíj stb.)

6.§


A szociális lakástámogatás iránti kérelem benyújtható


            (a) lakásvásárlás esetén a vételár kiegyenlítéséig,


(b) lakásépítés, bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadásáig, fürdőszoba létesítése esetén az építkezés megkezdéséig.

7.§.


(1) A szociális lakástámogatás odaítéléséről, annak mértékéről, formájáról és feltételeiről a képviselő-testület dönt.


(2) A pénzbeli támogatás összegét egyéni elbírálás alapján a rászorultságtól, a lakáshoz jutás formájától, a gyermekek számától, az igénylő rendelkezésére álló anyagi eszközök nagyságától függően oly módon kell megállapítani, hogy a támogatás a lakás építését, bővítését, vásárlását elősegítse, s a kedvezményezett képes legyen a kölcsön törlesztő részleteinek visszafizetésére.


(3) A szociális lakástámogatás rendelet szerinti felhasználását a támogatásban részesített(ek) vásárlás esetén a tulajdoni lap, építés esetén a használatbavételi engedély bemutatásával kötelesek igazolni. Lakásbővítés és fürdőszoba létesítés esetén a lakástámogatás rendelet szerinti felhasználását a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője – előzetes értesítést követően – helyszíni szemlén ellenőrzi.


(4) A támogatás felhasználásának határideje a rendelet 2. mellékletét képező megállapodás 3.) pontjában kerül meghatározásra. 

8.§


A támogatás maximális mértéke kamatmentes kölcsön esetén:

           

(a) egyedülálló, gyermektelen házaspár és élettársak részére              100.000.-Ft


(b) egy és két gyermekes család részére                                           150.000.-Ft


(c) három és többgyermekes család részére                                      200.000.-Ft

9.§


(1) Az első lakásukat szerző 40 év alatti fiatal házaspár és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak részére – a 8.§-ban foglalt támogatáson felül – legfeljebb 50.000.-Ft vissza nem térítendő kamatmentes külön támogatás is adható lakásvásárlás vagy építés céljára.


(2) A (1) bekezdésben foglalt támogatás csak annak a fiatal házaspárnak és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársaknak adható, akinek külön-külön vagy együttesen lakástulajdona vagy lakóegységet kitevő résztulajdona, továbbá bérleti vagy bérlőtársi jogviszonya illetve állandó használati joga soha nem volt a szükséglakást illetve átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra szóló használatot kivéve.

10.§


(1) A Képviselő-testület döntése alapján a polgármester a támogatás biztosításáról és feltételeiről a jogosulttal megállapodást köt (2. melléklet).


(2) A megállapodásokat a pénzügyi főelőadó nyilvántartásba veszi. A szociális lakástámogatást a számvitelben elkülönítve kell kezelni és az éves beszámolóban erről külön számot kell adni.


(3) A szociális lakástámogatás házipénztár, vagy átutalás útján fizethető ki, a kifizetésről a jegyző intézkedik.


(4) A szociális lakástámogatás felvételével kapcsolatos minden költség a támogatást felvevőt (jogosultat) terheli.


(5) A szociális lakástámogatás visszafizetésének határideje a kölcsön nagyságától függően legfeljebb 2 év lehet. A törlesztő részlet fizetése minden hó 15. napjáig esedékes, és az első részletet a megállapodás megkötését követő hónaptól kell fizetni.


(6) A törlesztő részlet 3 havi elmaradása esetén, a Közös Önkormányzati Hivatal egyszeri felszólítását követően a tartozás visszafizetése egy összegben, a mindenkori jegybanki kamat felszámításával válik esedékessé.

11.§.


A kölcsöntörlesztés megkezdésére illetőleg a megkezdett törlesztés felfüggesztésére a Képviselő-testület egy alkalommal legfeljebb 1 évi időtartamra halasztást vagy alacsonyabb havi törlesztő részlet megfizetését engedélyezheti, ha a család szociális vagy jövedelmi körülményeiben önhibájukon kívül jelentős változás következett be.

12.§


(1) Amennyiben a kapott támogatást a jogosult nem a megállapodásban megjelölt célra használta fel vagy lényeges tényt, körülményt elhallgatott, akkor a támogatást egy összegben, a mindenkori jegybanki kamattal növelve 30 napon belül köteles visszafizetni. 


(2) A jogosult kérelmére – amennyiben megfelel a rendelet 2.§. (1) bekezdésének (a) pontjában meghatározott feltételeknek – a Képviselő-testület döntése alapján a tartozás részletekben történő rendezése érdekében megállapodás köthető.


(3) A megállapodásban meghatározott részletfizetési határidő nem lehet hosszabb a rendelet 10. §. (5) bekezdésében meghatározott időtartamnál.

13.§


(1) A szociális lakástámogatásra a mindenkori költségvetési rendeletben forrást kell biztosítani, melynek fedezete:


(a) a visszatérítendő támogatások,

(b) normatív állami bevétel,

(c) előző évi pénzmaradvány.

14.§


(1) Az önkormányzat árvíz-, belvíz-, tűz- és viharkár miatt a magánszemély tulajdonában lévő lakás céljára szolgáló épületben keletkezett kár enyhítésére pénzbeli támogatást nyújthat.


(2) Támogatás kérelemre adható annak a családnak (személynek):

(a) akinek a tulajdonában álló vagy használati joggal terhelt lakóingatlana a község közigazgatási területén fekszik és az (1) bekezdésben meghatározott okok miatt megsemmisült, életveszélyessé vált vagy olyan súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált, és a

(b) vagyoni és jövedelmi viszonyai alapján a lakhatás feltételét önerőből nem tudja biztosítani


(3) Nem adható támogatás, ha:

(a) ha a kérelmezőnek vagy házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjának, a károsult ingatlanon kívül beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga vagy lakásbérleti jogviszonya van,

(b) azon károk helyreállítására, amelyek megtérítésére a biztosítók kötelezettek,

(c) nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához.


(4) A támogatás felhasználható:

(a) új lakás építéséhez,

(b) megrongálódott lakás helyreállításához,

(c) lakás vásárlásához.


(5) A támogatás adható:

(a) visszatérítendő kamatmentes kölcsön,

(b) vissza nem térítendő támogatás

formájában.


(6) A támogatás jogosultságáról, mértékéről és formájáról a Képviselő-testület dönt, a támogatás mértékére vonatkozóan a 8. § az irányadó.


(7) A támogatás felhasználásának feltételeiről az Önkormányzatnak és a károsultnak megállapodást kell kötni, melynek tartalmaznia kell:


(a) a támogatás felhasználásának célját, a rendeltetésszerű felhasználás igazolásának iratait, dokumentumait,

(b) a támogatás összegét, formáját, a kifizetés feltételeit, határidejét,

(c) visszatérítendő támogatás esetén a visszafizetés határidejét, a törlesztés havi összegét,

(d) nem rendeltetésszerű felhasználás esetén a támogatást a jegybanki kamattal növelve azonnal és egy összegben kell visszafizetni.


(8) A támogatás iránti írásbeli kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani, melyhez csatolni kell a kérelmező havi jövedelemigazolását és a vagyoni helyzetéről nyilatkozatot, az ingatlanról kiállított 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot és a kár megállapításaira vonatkozó szakértői véleményt.


Záró rendelkezések


15.§


Ez a rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg a 2/1991.(II.25.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.