Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 3/2013. (II.18.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 01. 01- 2013. 12. 30

Hejőkürt Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 23.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet és a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján az alábbi rendeletet alkotja.

 

 

 

 

A rendelet hatálya

1. §

(1)  A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervre (szervekre).

 

Az önkormányzat 2013. évi költségvetése

2. §

  1. A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének

a) kiadási főösszegét  121 890 ezer forintban,

b) bevételi főösszegét 121 890 ezer forintban állapítja meg.

 A költségvetés címrendje

3. §

  1. A képviselő-testület az önkormányzat címrendjét a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

2. Az önkormányzat 2013. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, kiadások jogcímenkénti megoszlását, az 1. számú melléklet tartalmazza.

3. A bevételi és kiadási előirányzatokat szakfeladatonként a költségvetési rendelet 1/a. számú melléklete tartalmazza.

4. §

  1. A normatív állami hozzájárulásokat jogcímenként a 2. számú melléklet tartalmazza.

2. Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási kiadások célonkénti részletezését a 3. számú melléklet tartalmazza.

3. Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadások feladatonkénti ütemezését a 4. számú melléklet rögzíti.

4. A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat – tájékoztató jelleggel – mérlegszerűen az 5. számú melléklet adja meg.

5. A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeinek előirányzatait éves bontásban a 6. számú melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

6. A képviselő-testület az önkormányzat hitelállományának alakulását, lejárat és eszközök szerinti bontásban a 6/a. számú melléklet szerint fogadja el.

7. Az önkormányzat által folyósított ellátásokat a 7. számú melléklet tartalmazza.

8. Az önkormányzat előirányzat felhasználási tervét a 8. számú melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

5. §

  1. Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

2. A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

3. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

6. §

  1. Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

2. Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 10 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

3. A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

7. §

      A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak 300.000 Ft-ig van lehetőség.

 

8. §

  1. Az önkormányzat egyes kötelező feladatait társulásban való részvétel, illetve a feladat vállalkozásba adása útján valósítja meg. (Közös Önkormányzati Hivatal, Központi orvosi ügyelet, Háziorvosi és Védőnői szolgálat stb.)

2. Az önkormányzat a társulások fenntartásához, működtetéséhez és az átvállalt feladat ellátásához jogszabály illetve megállapodás szerint nyújt támogatást.

3. Az önkormányzat a tárgyévben különböző szervezetek számára nyújt támogatást Mezőcsáti Rendőrőrs, Alapítvány stb). A támogatás nyújtásáról és mértékéről a képviselő-testület dönt.

9. §

Az önkormányzatnál foglalkoztatottak átlagos állományi létszámkerete: 10 fő. 8 fő határozott idejű közfoglalkoztatásban, 2 fő határozatlan idejű munkajogviszonyban (polgármester, falugondnok). Az önkormányzatnál foglalkoztatottak záró állományi létszámkerete: 2 fő.

10. §

  1. Az önkormányzat 2013. évben is szervez a munkanélküliek számára közhasznú munkavégzést. A foglakoztatáshoz szükséges saját forrást az önkormányzat a tárgyévi költségvetésben biztosítja.

2. A polgármester az önkormányzat nevében jogosult közhasznú munkásokat alkalmazni, illetve a közhasznú foglalkoztatást elősegítő pályázatokra az önkormányzat nevében pályázatot benyújtani, illetve állami támogatást igényelni.

 

11. §

Az önkormányzat a 2013. évben – a pénzügyi források függvényében - az alábbi beruházásokat, fejlesztéseket tervezi megkezdeni, illetve befejezni:

  1. Ravatalozó épületének felújítása                     13 035 + 3 522 (áfa) ezer Ft
  2. Községháza hivatalának felújítása                   11 810 + 3 190 (áfa) ezer Ft                                  
  3. Sportpálya kialakítása                                     7 688 + 2 077 (áfa) ezer Ft
  4. Napelemes rendszer kiépítése                         3 414 +    922 (áfa) ezer Ft
  5. Összesen:                                                    35 947 + 9 711 (áfa) ezer Ft

 

Az önkormányzat költségvetésével kapcsolatos egyéb rendelkezések

12. §

A polgármester átmeneti gazdálkodása során beszedett bevételek és kiadások ezen költségvetési rendelet kiadási és bevételi előirányzatai között beillesztésre kerültek.

 

13. §

  1. A polgármester jogosult – az önkormányzati feladatok zavartalan ellátása érdekében – a képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok között, illetve előirányzatokon belül átcsoportosítani.

2. A polgármester az átcsoportosítás jogával alkalmanként 1 000 000,-Ft erejéig élhet.

3. A polgármester az (1) bekezdésben szabályozott intézkedéséről – annak indokoltságáról – köteles a soron következő képviselő-testületi ülésen beszámolni.

4. Az általános tartalék felhasználásáról a polgármester jogosult dönteni.

Záró rendelkezések

14. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.

………………………….

……………………………….

Varga Gyula

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

Polgármester

aljegyző

Záradék:

Ez a rendelet 2013. február 18. napján lett kihirdetve.

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

aljegyző