Kaszaper Község Képviselő-testületének 2/2016 (II.19..) önkormányzati rendelete

Kaszaper Község 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 19- 2017. 05. 29

Kaszaper község  Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bek. f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,  az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényben foglaltakra,  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és Ügyrendi  Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el.



  1. §  A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzatra, a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalra, valamint az önkormányzat feladatainak ellátásában közreműködő önállóan működő költségvetési szervekre.


  1. §.
  1. A képviselő-testület a 2016. évi költségvetés eredeti bevételi főösszegét 378 905 ezer Ft-ban, kiadási főösszegét  378 905 ezer Ft-ban állapítja meg.

Ebből a képviselő-testület a felhalmozási bevételi főösszegét 17 564 ezer Ft-ban és kiadási főösszegét 17 564 ezer Ft-ban állapítja meg.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított bevételi főösszegen belül a közös önkormányzati hivatal, és az önkormányzat saját bevételei, az Önkormányzat sajátos működési bevételei, normatív állami hozzájárulásai, támogatásértékű és átvett pénzeszközei szerepelnek.

A kiadási főösszegen belül az Önkormányzat, a Közös Önkormányzati Hivatal, a Közösségi- Közművelődési Színtér és Könyvtár, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ személyi juttatásai, szociális hozzájárulásai, munkaadói járulékai, dologi kiadásai, ellátottak szociális juttatása, támogatásértékű kiadásai, átadott pénzeszközei, fejlesztési kiadásai, céltartalékai előirányzatait tartalmazzák.

Az Önkormányzat költségvetése az önállóan működő és gazdálkodó Közös Önkormányzati Hivatal, valamint az önállóan működő Közösségi- Közművelődési Színtér és Könyvtár, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ költségvetési szervekre készült költségvetések adatait is tartalmazza.



  1. Az Önkormányzat költségvetésének mellékletei:
    1. 1 melléklet:  Kaszaper Község Önkormányzata 2016. évi költségvetés pénzforgalmi mérlegének összesített, az önkormányzat, a Kaszaperi Közösségi Közművelődési Színtér és Könyvtár, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, valamint a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal  pénzforgalmi mérlegét tartalmazza, külön-külön.
    2. 2 melléklet: 2016. évi költségvetési támogatások, normatíva bevételek
    3. 3. melléklet a 2016. évi működési bevételek önkormányzat mindösszesen, önkormányzat,  Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal,
    4. 4. melléklet: Kaszaper Község Önkormányzatának és intézményeinek 2016. évi bevételei címrend szerinti bontásban (Kaszaper Község Önkormányzata, Közösségi-, Közművelődési Színtér és Könyvtár)
    5. 5. melléklet: Az önkormányzat kiadásainak 2016. évi terve összesen (Községi Önkormányzat,  Közösségi, Közművelődési Színtér és Könyvtár, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal)
    6. 6. melléklet: Kaszaper Község Önkormányzatának,  Közösségi Közművelődési Színtér és Könyvtár, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ,  Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal kiadási előirányzatai címrend szerinti bontásban,
    7. 7. melléklet:  Az önkormányzat 2016. évi költségvetésének társadalom és szociálpolitikai juttatásainak, valamint a háztartások, civil szervezetek támogatásának  terve,
    8. 8. melléklet:  A működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 2016-2017-2018. évi alakulását külön bemutató mérleg
    9. 9. melléklet: Előirányzat-felhasználási  ütemterv 2016. évre



  1. §  Létszámadatok:
  1. Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal: 17 fő
  2. Humán Szolgáltató és Gondozási Központ: 8 fő
  3. Közösségi-, Közművelődési Színtér és Könyvtár : 3 fő.
  4. Önkormányzat: 4 fő,   közfoglalkoztatott: 109 fő.


  1. §  Az önkormányzat a Kaszaper Község Környezetvédelmi Alapba befolyó összeget az egészségre káros közterületen növő gyomok irtására kívánja fordítani.
  2. §.
  1. A képviselő-testület a helyi önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetését rendeletének módosításával megváltoztathatja.


  1. A Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a dologi kiadások körében a költségvetésében megtervezett előirányzatok között korlátozás nélkül hajthat végre átcsoportosítást.


  1. A Képviselő-testület e bekezdésben foglaltak, valamint az Országgyűlés, a Kormány, valamely költségvetési fejezet, vagy állami pénzalap által biztosított pótelőirányzat miatt költségvetési rendeletét – az első negyedév kivételével – legalább félévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja.


  1. § 

Az önkormányzat által irányított költségvetési szerveknél normatív illetve teljesítményhez kötött jutalom, prémium, céljuttatás címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából előirányzat nem tervezhető.



  1. §  Az előzetes tervek alapján az előző évi pénzmaradvány működési célú felhasználását követően az Önkormányzat működési hiánya 47 026 e Ft, amelyre működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás került betervezésre. A Képviselő-testület a 2016. évben működésképességét veszélyeztető helyzetre tekintettel pályázatot kíván benyújtatni a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 3. mellékeltének III. Önkormányzati fejezeti tartalék előirányzat 4. pontjában meghatározott helyi önkormányzatok működésképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra. Amennyiben a pályázat elutasításra kerül, vagy meghiúsul, úgy az előirányzatokat újra felülvizsgálja és módosítja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a kiegészítő támogatás iránti igény benyújtására.


  1. § Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozott vagy támogatott, államháztartáson kívüli szervezetek, illetve magánszemélyek számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel – nem szociális ellátásként – juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatás csak írásbeli szerződés alapján folyósítható. A szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, az elszámolás feltételeit, módját és benyújtásának határidejét. A felhasználást és a számadást a Képviselő-testület Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és Ügyrendi  Bizottsága ellenőrzi és dönt annak elfogadásáról.


9. §   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és tegyen intézkedést a jóváhagyott kiadások takarékos teljesítésére, a költségvetés végrehajtására, melynek során biztosítsa az önkormányzat pénzeszközeinek hatékony felhasználását.


10. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2016. január 1-től kezdődően kell betartani.



Kaszaper 2016. február 18.





                                        Csürhés István                                                                               Giliczó Pálné
                                          polgármester                                                                                      jegyző




A rendelet kihirdetve:



Kaszaper,  2016. február 19.




                                                             Giliczó Pálné
                                                                  jegyző