Okány Község Képviselő-testületének 3/2016. (II.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2017. 02. 24- 2017. 05. 30

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2016. (II. 25.) önkormányzati rendelete

  az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről[1]


Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati Hivatalra, valamint az önkormányzat fenntartásában lévő önállóan működő intézményekre terjed ki.


II. Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1)[2] A képviselőtestület az önkormányzat 2016. évi költségvetésének bevételi főösszegét 613.675.918 Ft-ban, a kiadási főösszegét 613.675.918 Ft-ban állapítja meg.

(2)[3] A képviselőtestület a költségvetés működési bevételi főösszegét 561.014.145 Ft-ban, működési kiadásai főösszegét 561.014.145 Ft-ban állapítja meg.

(3)[4] A 2016. évi felhalmozási bevétel 52.661.773 Ft, a fejlesztési kiadások összege 52.661.773 Ft.

(4) Az önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


3. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat és költségvetési szervei kiemelt előirányzatok szerinti részletezését e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A 3. §-ban megállapított kiadási főösszegnek az önkormányzat és költségvetési szervei kiemelt előirányzatok szerinti részletezését e rendelet 4. melléklete tartalmazza.


III. A működőképesség megőrzését szolgáló intézkedések


4. § (1)[5] Az önkormányzat a működési hiány kiegyenlítéséhez 11.243.008 Ft működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást tervezett. A képviselő-testület elrendeli, hogy a Közös Önkormányzati Hivatal készítse elő a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás benyújtásához szükséges igénybejelentést.


IV. Az önkormányzati költségvetés bevételei


5. § (1) Az önkormányzat által kivetett helyi adók jogcímét és összegeit külön rendelkezés tartalmazza.

(2) Az önkormányzatot megillető 2016. évi központi bevételek jogcím szerinti részletezését e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdésében jóváhagyott bevételei közül rendkívüli bevételek a kamatbevételek, valamint a felhalmozási és tőkejellegű bevételek.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat saját forrású, illetve az irányítása alá tartozó intézmények működési bevételeinek összegét 60.000.000 Ft-ban határozza meg.

(5)[6] Az önkormányzat 2016. évben működési célra 247.043.504 Ft-ot vesz át, amelyből 4.589.500 Ft az Egészségbiztosítási Alaptól átvett –egészségügyi intézmények működtetésére szolgál. Az egyéb működési célra átvett pénzeszköz összege 242.454.004 Ft.


V. Az önkormányzati költségvetés kiadásai


6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat által foglalkoztatottak létszámát 189,5 főben határozza meg, melynek intézményenkénti részletezését e rendelet 7. melléklete tartalmazza. A fenti létszámból a közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak létszáma 150 fő. A képviselők létszáma 6 fő.

(2) A köztisztviselők illetményalapját 38.650,- Ft-ban határozza meg.

(3) A köztisztviselőket a cafeteria rendszer keretében az illetményalap ötszöröse, bruttó 193.250 Ft illeti meg.

(4) A képviselő-testület a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (4) bekezdésében meghatározott forrásfelhasználás mértékét 500.000,- Ft-ban határozza meg.

(5) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdésében jóváhagyott kiadásai közül, rendkívüli kiadás valamennyi az önkormányzat által finanszírozott fejlesztés.

(6) Az önkormányzati fejlesztési kiadások részletezését e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(7) A költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti.


VI. Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2016. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére.

(3) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv saját bevételei beszedésére a jogszabályi előírások, illetve a képviselő-testület felhatalmazása alapján jogosult, illetve köteles.

(4) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézmények a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változásról folyamatosan tájékoztatja a polgármestert, aki erről a képviselő-testületet negyedévente, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2016. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(5) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást. A költségvetési rendelet módosításáról a (3) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a Közös Önkormányzati Hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egyidőben hagyja jóvá.

(7) Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodás vitele. A feladatmutatóhoz kapcsolódó normatív állami támogatás és normatív kötött felhasználású támogatás igényléséért és elszámolásáért a mindenkori intézmény vezetője a felelős.


8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználását e rendelet 8. melléklete szerinti előirányzat felhasználási ütemterv szerint hagyja jóvá.

(2) Több éves elkötelezettséggel járó kiadási tételeket az önkormányzat nem tervez.

(3) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézményeknek 2016. február 05-ig kell elkészíteni saját költségvetésüket.


9. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, gondoskodjék arról, hogy az önkormányzat helyi adóbeszedési számlák, a pótlék és bírság beszedési számlák hó végi egyenlegei – kivéve június és december hónapot – legkésőbb a tárgyhót követő hónap 10. napjáig átvezetésre kerüljenek az önkormányzat költségvetési elszámolás számlájára. Félév végén és év végén az adóbeszedési számlákon nem maradhat egyenleg.

(2) A 2016. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2017. évi költségvetés kidolgozását az államháztartási törvény, illetve a költségvetési szervek gazdálkodásának, tervezésének, beszámolásának rendszeréről szóló jogszabályi rendelkezések szerint kell elvégezni.


VII. Kötelezettségvállalás, bankszámlanyitás


10. § (1) Okány Község Önkormányzata nevében kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(2) Az önkormányzati költségvetés ezen rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítéséért a polgármester a felelős.

(3) Kötelezettség ellenjegyzésére a gazdasági vezető jogosult.

(4) Az önkormányzathoz tartozó feladatok kiadása teljesítésének, bevétele beszedésének, elszámolásának elrendelésére a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy jogosult.


11. § Okány Község Önkormányzat elszámolási számláját az összes alszámlával együtt a Szeghalom és Vidéke Takarékszövetkezet Okányi Kirendeltségénél vezeti.


VIII. Záró rendelkezések


12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                    Szívós László s.k.                                                                      dr. Kiss Mihály s.k.

                        polgármester                                                                                   jegyző




[1]

A rendeletet Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. év február hó 24. napján tartott ülésén fogadta el.

[2]

Módosította a 14/2016. (XI. 3.) számú önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. év november hó 4. napjától.

[3]

Módosította a 14/2016. (XI. 3.) számú önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. év november hó 4. napjától.

[4]

Módosította a 14/2016. (XI. 3.) számú önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. év november hó 4. napjától.

[5]

Módosította a 14/2016. (XI. 3.) számú önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2016. év november hó 4. napjától.


[6]

Módosította a 14/2016. (XI. 3.) számú önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2016. év november hó 4. napjától.