Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete11/2019 (IX.26.) önkormányzati rendelete

a település helyi építési szabályzatáról szóló 18/2005. (X. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 27- 2019. 09. 27

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2019. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a település helyi építési szabályzatáról szóló

18/2005. (X. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról


Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, egyeztetve a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Erdőfelügyeleti Osztályával, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztályával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Miniszterelnökséggel, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztályával, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalával, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, az Országos Vízügyi Főigazgatósággal, a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal, Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedési Főosztályával, a Békés Megyei Kormányhivatal állami főépítészével, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályával, Népegészségügyi Főosztályával, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával, Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Útügyi Osztályával, a Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályával, kikérve a 10/2017. (IX. 20.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek véleményét, a következőket rendeli el:


1. §


A Képviselő-testület 18/2005. (X. 27.), a település helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletének (továbbiakban HÉSZ) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) Jelen rendelet a belterületre 2010-ben készített szabályozási tervvel (4. számú melléklet), a külterületre a 2005-ben készített beazonosító tervlappal (5. számú melléklet), kivéve azokat a területeket, melyekre a 2010-ben készített beazonosító tervlap (6. sz. melléklet) tartalmaz, a Werner major és környékére a 2019-ben készített szabályozási tervvel (7. számú melléklet), a Petőfi majorra 2005-ben készített szabályozási tervvel (8. számú melléklet), a Dózsa majorra 2010-ben készített szabályozási tervvel (9. számú melléklet), valamint a keresztszelvényekkel (10. számú melléklet) együtt alkalmazandó.





2. §


A HÉSZ a következő 26/F. §-sal kiegészül ki:

26/F. §


K-11 jelű építési övezet


  1. Az övezet elsősorban a nagyszámú állattartás, továbbá az ehhez szükséges kiegészítő rendeltetésű építményeknek (irodaépület, szociális létesítmények, tárolók, raktárak) az elhelyezésére szolgál.
  2. Az övezet telkeit a beültetési kötelezettség területén fásítani kell. A beültetési kötelezettség határát – a beépítettség mértékébe beszámító építménnyel – 5,0 m-nél jobban nem lehet megközelíteni.
  3. Az építési övezetre vonatkozó telekalakítási és beépítési paraméterek:
  1. telekterület: minimum 5000 m2,
  2. beépítési mód: szabadonálló,
  3. elő, oldal- és hátsókert: min. 5,0 m
  4. maximális beépítettség: 40%,
  5. zöldfelület: minimum 40%,
  6. építménymagasság: 7,5 m, de technológiai szükségszerűség esetén – ha az nem akadályozza a kapcsolódó területek használatát – ez a 30, m-t elérheti.
  1. Az övezet beépítéséhez szükséges ívóvízellátást, szennyvízelhelyezést, áramellátást a beépítést megvalósító köteles megvalósítani. Ezek helyi egyedi berendezéssel is biztosíthatók.



3. §


A HÉSZ a következő 30/A. §-sal kiegészül ki:

30/A. §


Köu-6 jelű övezet


  1. A Köu-6 jelű övezet a jelentősebb magánutak övezete. Magánút bármely területfelhasználási egységben létesíthető. Az övezet olyan ingatlanok (földrészletek, telkek) megközelítését szolgálja, melyek közútról nem közelíthetők meg. Az ingatlanok megközelítését akkor is biztosítani kell, ha azok a vonatkozó szabályozási terv elfogadását követő telekalakítás során jönnek létre.
  2. Amennyiben a magánútról megközelíthető ingatlanok száma meghaladja a 25-öt, akkor az út min. meg kell feleljen a kiszolgáló útra vonatkozó országos előírásoknak.



4. §


A HÉSZ 7. melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.





5. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.
  2. Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének (2006. december 12.) megfelel.





Gádoros, 2019. szeptember 26.






Maronka Lajos                                                                    Dr. Olasz Imréné dr.

  polgármester                                                                                 jegyző