ONGA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 26/2013. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 11. 21

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében az az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva,

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1.§

(1)   A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mktv.) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2)   A polgármesteri hatáskörbe utalt filmforgatási célú közterület-használat díját az Mktv. 3. sz. melléklete határozza meg.

(3)   A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható,

(4)   Kedvezmény kizárólag oktatási, tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások forgatása esetén adható.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott témájú filmalkotások forgatása esetén a közterület-használati díjkedvezmény mértéke 50 %.

2. §


  1. A filmforgatás célú közterület-használat kérelemben meg kell határozni a forgatás kezdetét és befejezését.


  1. Vasárnap és fizetett ünnepnapon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető.



  1. A filmforgatást akadályozó, de kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


  1. A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 5 napon belül újra biztosítani kell.


3. §

(1) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.

(2) A filmforgatási célú használat során a szomszédos lakóingatlanon gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély került kiadásra, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

4. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszi a közterületek használatáról, védelméről és a közterület-használat díjáról szóló 18/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelet 1. mellékletének 5. pontja.


Farkas Lászlóné                                              Dr. Madzin Tibor

     jegyző                                                            polgármester