Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2004. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva Szabályozási tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2018. 12. 22- 2019. 04. 08 08:00

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2004. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva Szabályozási tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról

2018.12.22.

Sándorfalva Város Képviselő Testülete a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § (1)bekezdése, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 13. §szerint kapott felhatalmazás alapján megalkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK1

1. §2 ;3Jelen rendelet hatálya Sándorfalva közigazgatási területére terjed ki.

2. § (1)4 Az Étv. szerinti építési tevékenységet folytatni jelen rendelet rendelkezései szerint szabad. A nem szabályozott kérdésekben az OTÉK és a mindenkori egyéb (országos és helyi) jogszabályok vonatkozó előírásait kell figyelembe venni.

(2)5 Jelen rendelet mellékletei

1. sz. - Belterület Szabályozási Terve (továbbiakban: SZ-2), amely a mindenkori és a tervezett belterületen hatályos,

2. sz. - Külterület Szabályozási Terve (továbbiakban: SZ-1), amely az SZ-2 tervben nem szabályozott területeken hatályos

3.6

4. sz. – Honos növények listája

(3)7 ,;8

(4)9 ;10

(5)11

telekalakítás, közterületek12

3. § (1) A közterület-szabályozásokat és az irányadó telekalakításokat a szabályozási terv tartalmazza. A szabályozási terven ábrázolt telekmegosztáson kívül a meglévő telkek az övezeti előírások keretei között továbboszthatóak.

(2)13 ;14

(3)15 Az SZ-2 tervben szabályozott területenminden kialakuló új teleknek közterületről, vagy magánútról megközelíthetőnek kell lennie. A kialakuló új telkek megközelítésére teleknyúlvány, vagy szolgalom nem használható.

(4)16

(5) A meglévő telkek méretei a már kialakult tömbökben eltérhetnek az egyes építési övezetek előírt telekméreteitől, de új telket kialakítani, telket megosztani csak az építési övezetben előírt telekméretnek megfelelően lehet.

(6)17 ;18

(7)19

(8)20

(9)21 ;22Közútszélesítés ill. kialakítás céljára leszabályozott telkenépítési engedély- vagy bejelentés köteles tevékenység akkor végezhető, ha a leszabályozott telekrész önálló helyrajzi számon elkülönítve közútként vagy magánútként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, utóbbi esetében korlátlan közhasználatáról a tulajdonos és az önkormányzat között megállapodás jön létre.

Területfelhasználás

4. § (1)23 ;24

(2)25 ;26

(3)27 A város közigazgatási területének egyes részei használatuk általános jellege, valamint sajátos használatuk szerint:

(a) beépített illetve beépítésre szánt területen
1. lakó-,
1.1. kisvárosias lakó- (Lk),
1.2. kertvárosias lakó- (Lke),
1.3. falusias lakó- (Lf),
2. vegyes-,
2.1. településközpont vegyes- (Vt),
3. gazdasági-,
3.1. kereskedelmi, szolgáltató- (Gksz),
3.2. egyéb ipari- (Gip),
4. különleges-,
4.1.28
4.2. temető (K-T),
4.3. sportterület (K-Sp),
4.4. rekreációs és rendezvény (K-Rk)
4.5. közlekedési (K-Bv),
(b) beépítésre nem szánt területen
1. közúti közlekedési (KÖu)
2. zöld-
2.1 közpark (Z-Kp),
2.2 gyepes közkert (Z-Kk),
2.3 speciális, időszakos hasznosítású ligetes parkerdő (Z-KU),
3. erdő-,
3.1. védelmi (E-VE),
3.2. gazdasági (E-G),
3.2. oktatási-kutatási (E-OK),
3.3. turisztikai, egyészségügyi-szociális (E-TU),
4. mezőgazdasági-
4.1. tájvédelmi ill. egyéb természetvédelmi területen belül lévő (MG-V),
4.2. tanyás (MG-T),
4.3. 29kertes (MG-K és MG-K*),
5. vízgazdálkodási (V),
6. különleges-
6.1. bányaműveléssel érintett és rekultiválandó (K-B),
306.2. honvédelmi (K-H)
területbe tartoznak az SZ-1 és SZ-2 terv besorolása szerint.
(4) 31 ;32

Épületek, építmények elhelyezése, kialakítása

5. § (1)33 ;34Az SZ-2 terv által szabályozott területen új épületet elhelyezni, meglévő épület rendeltetését megváltoztatni az OTÉK szerinti részleges közművesítés esetén islehet, de működő csatornahálózat megléte esetén a rákötés kötelező. A csatornahálózat elkészüléséig a meglévő belterületen és a beépítésre szánt területeken megfelelően zárt és rendszeresen ürített szennyvíztároló, vagy korszerű közműpótló készítendő.

(2)35 AzSZ-1 terv által szabályozott területen új épületet elhelyezni a rendeltetésszerű használathoz szükséges villamos energia és ivóvíz (szükség esetén technológiai víz) ellátás biztosítása és a keletkező szennyvizek és csapadékvizek elvezetése, vagy ártalommentes elhelyezése esetén lehetséges.

(3)36 Közterület felé eső kerítésen szögesdrót nem létesíthető.

(4)37 ;38Az építési helyen kívül eső meglévő építmény, építményrész átalakítható, az építési helyen belül bővíthető, rendeltetése megváltoztatható, amennyiben a mindenkor hatályos egyéb előírások azt lehetővé teszik. Növényházat, fóliasátort a teleknek a hátsó telekhatárától legalább 1,50 m távolságra szabad elhelyezni.

(5)39

(6)40

(7)4142

(8)43 ;44;45;46Melléképítmények, továbbá mosókonyha, nyárikonyha, gépkocsi és egyéb tároló épület elhelyezését tekintve a szükséges védőtávolságok biztosítása mellett hátsókertet nem kell tartani.

(9)47 ;48 Egy telken több épület is létesíthető, kivéve, ahol az övezeti előírások másképp rendelkeznek. Minden építési övezetben, övezetben elhelyezhető egy épületen belül több és többféle rendeltetési egység.

(10) Oldalhatáron álló beépítési mód esetén az oldalhatár egyben építési vonal is, melytől -az épület teljes hosszában - max 0,5 m-rel lehet eltérni. Ennél nagyobb eltérés csak az épülethossz maximum harmadrészén engedhető meg.

(11) Hézagosan zártsorú beépítési mód: A zártsorú és az oldalhatáron álló beépítési mód között átmenetet képező sajátos kisvárosias beépítési mód, ahol az építési hely megegyezik a zártsorú beépítési módú építési hellyel és az egymással szemben álló oldalhomlokzatok nem tűzfalak.

(12)49 a)Előkert nélküli beépítés esetén, az épület utcai homlokzatának min. 1/3-a az utcai telekhatárra helyezendő. Ettől engedményesen eltérni csak közszolgáltatást végző intézmény (posta, önkormányzat, orvosi rendelő, piac, stb) lehet a szükséges vendégparkolók elhelyezése érdekében. Ez esetben elegendő építészeti eszközökkel (bejárati kapu falazott pillér, tömör falazott kerítés, stb) létrehozni a kialakult utcaképhez igazodó utcafrontot a telek utcai homlokvonalának min. 1/3-ad részén.

b)50A szabályozási tervben bejegyzett előkertvonal mértéke az oldalhatárokra nem derékszögűen csatlakozó utcai telekhatár esetén az építési helynek az utcavonaltól mért legkisebb távolságára értendő
(13) Vegyes övezetű telek (telek, melynek területe több területfelhasználási egységbe, vagy övezetbe sorolt) különböző övezetű részei külön-külön beépíthetők, az egyes övezeti előírásoknak megfelelően. Az egyes telekrészek építési lehetőségei nem vonhatók össze.
(14) Eltérő rendelkezés hiányában az egyes övezetekben meghatározott maximális építmény magasság egyben az egyes homlokzatokra meghatározott maximális homlokzatmagassági érték is.
(15) 51 ;52Azokon a földrészleteken, amelyeket a szabályozási terv „rendszeresen belvízjárta terület” jellel különböztet meg, a huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épületrészek földszinti padlószintje a telek előtti járda-, vagy útburkolat, ezek hiányában a csatlakozó rendezett terep szintjéhez képest legalább 60 cm-rel magasabban épülhet meg. Terepszint alatti épületszint nem építhető, a lábazat és a talajvíz-szigetelések víznyomás ellen méretezendők, ha geotechnikaijelentés ekként javasolja.
(16) 53 Reklámhordozók, hirdető berendezések létesítése az alábbi előírások egyidejűbetartása mellett lehetséges:
1. 54
2. A reklám- és hirdetőberendezések összefüggő reklámfelületeinek nagysága nem haladhatja meg a 6 m2 felületet.
3. Az épület közterületről látható homlokzatainak maximum 10%-án helyezhető el reklám- és hirdetőberendezés, cég- és címtábla. A számításnál a falsíkra merőleges cég- és címtáblák figyelemben kívül hagyhatók.
4. 55
5. Kulturális és oktatási intézmények épülethomlokzatain engedélyezett hirdető- berendezéseken csak a kulturális rendezvényt, műsort hirdető plakátok, hirdetmények helyezhetők el.
6. A homlokzatok figurális – kivéve a hagyományos népi motívumokat - vagy reklám célú színezése is csak e rendelkezés előírásai szerint létesíthető.
(17) 56 Állattartásra szolgáló építmény (ól, istálló, kifutó, trágyatároló, trágyalé-tároló) elhelyezése esetén a minimális távolság az állattartásra szolgáló építmény és a védendő építmény egymáshoz legközelebb eső pontjai között
a) nagytestű haszonállat esetén:
1. szomszédos lakóépülettől 12 m
2. szomszédos telekhatárra csak akkor építhető, ha van tömör fal vagy zárt kerítés
3. ásott kúttól 18 m
4. fúrt kúttól 10 m
5. fürdőmedencétől 10 m
6. hátsó telekhatártól 6 m
b) kishaszonállat, egyéb kishaszonállat (baromfi, prémes haszonállat) esetén:
1. szomszédos lakóépülettől 12 m
2. szomszédos telekhatárra csak akkor építhető, ha van tömör fal vagy zárt kerítés
3. ásott kúttól 18 m
4. fúrt kúttól 10 m
5. fürdőmedencétől 5 m
6. hátsó telekhatártól 6 m
c) trágyatároló esetén:
1. szomszédos lakó- vagy üdülőépülettől 12 m
2. szomszédos telek határától: 3 m
3. ásott kúttól 18 m
4. fúrt kúttól 10 m
5. fürdőmedencétől 10 m
6. hátsó telekhatártól 6 m
7. közterülettől 3 m

A kulturális örökség védelme

6. § - Régészeti értékek védelme

(1)57 ;58 Sándorfalva közigazgatási területén ismert régészeti lelőhelyek, illetve régészeti érdekű területek találhatók, melyeket a Függelék tartalmaz. Felhasználásuk a mindenkori országos érvényű örökségvédelmi előírások betartásával történhet.

(2)59

(3)60

(4)61

7. § - Helyi értékvédelem

(1)62 63

(2)64 ;65

(3)66 Az (1) bekezdés szerinti területen légvezeték, továbbá felszínen, valamint az épületek külső homlokzatain vezetett közművezeték nem létesíthető.

(4)67 68

(5)69 Az Önkormányzat település tervszerű fejlődésének előmozdítása érdekében városközpontfejlesztési és jóléti-idegenforgalmi célú terület biztosítására elővásárlási jogot alapít a helyrajzi számukkal listázott következő ingatlanokra:

0205/5; 0302; 0317-0322; 0364; 0382/1; 0384/4,6; 7/1-12/4; 119; 184-192; 210/1-211; 255-256/3; 798-801/2; 803-812; 820-827; 856.
(6) 70 Bármely építési tevékenység során biztosítandó a következő környezeti elemek védelme:
1. Zrínyi utca platánfái (2673/5-7 és 2673/8-18 hrsz-ú szakaszokon)
2. Széchenyi utca 13. alatti platánfa (hrsz: 2549)
3. sportpálya platánfái (hrsz: 856)
4. Kőkereszt: Alkotmány körút-Csongrádi út sarok
5. Kőkereszt: Mátyás utca-Petőfi utca sarok
6. Bod Árpád emléktábla: Széchenyi utca 20.
7. Pallavicini emléktábla:Alkotmány körút 17.
8. Budai Sándor emléktábla: Kolozsvári utca 25.

Beépítésre szánt területek előírásai

Építési övezetek előírásai

Lakóterületek - Falusias lakóövezet területfelhasználási egység építési övezetei:

8. §71

Lf-1 jelű Falusias lakóövezet

A falusias területfelhasználási egység nagytelkes, hagyományos övezete, melynek előírásai a következők:
1. Maximális beépíthetőség: 30%
2. Maximális építménymagasság: 4,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum700m2
5. 72 Telek minimális utcafronti szélessége: 13 m
6. Beépítési mód: oldalhatáron álló, kivéve a kialakult ikres beépítésű telkeket, melyek esetében ikres építési hely tartandó
7. 73 Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában utcafrontos beépítést kell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 40 %
10. 74 Oldalkert minimális mérete: 4,5 m

9. §75

LF-2 jelűFalusias lakóövezete

A falusias területfelhasználási egység kisebb telkes, hagyományos beépítésű övezete, amelynek előírásai a következők:
1. Maximális beépíthetőség: 30%
2. Maximális építménymagasság: 4,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. 76 Új kialakuló telek terület: minimum 450 m2
5. 77 Telek minimális utcafronti szélessége: 13,5m
6. Beépítési mód: oldalhatáron álló
7. 78 ;79Kötelező előkert mértéke: A szabályozási terven előkert vonallal jelölt méret, ennek hiányában utcafrontos beépítést kell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 40 %
10. 80 Oldalkert minimális mérete: 4,5 m

10. §81

LF-3 jelűFalusias lakóövezet

(1) A falusias területfelhasználási egység tervezett nagytelkes, laza beépítésű övezete, melynek előírásai a következők:
1. Maximális beépíthetőség: 18%
2. Maximális építménymagasság: 3,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek terület: minimum1000m2
5. Telek minimális átlagszélessége: 16 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. Kötelező előkert mértéke:szabályozási terven bejegyzett érték, vagy minimum 5,0 m
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 60 %
(2) 82 83
(3) 84 85
(4) 86 Az övezetben engedélyköteles építési tevékenység csak jelen rendelet 26. § (2) bekezdésben foglalt visszagyepesítési kötelezettség és a 30. szakaszban foglalt erdősítés teljesülése esetén folytatható.

Lakóterületek - Kertvárosias lakóövezeti területfelhasználás építési övezetei:

11. §87

Lke-1 jelű Kertvárosias lakóövezet

A kertvárosias területfelhasználási egység hagyományos beépítésű övezete, melynek előírásai a következők:
1. 88 Maximális beépíthetőség: 30%
2. 89 ;90Maximális építménymagasság: 4,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. 91 Új kialakuló telek terület: minimum 600 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 14 m
6. Beépítési mód: oldalhatáron álló, kivéve a kialakult ikres beépítésű telkeket, melyek esetében ikres építési hely tartandó
7. Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában utcafrontos beépítést kell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. 92 Minimális zöldfelületi fedettség: 50 %
10. 93 Oldalkert minimális mérete: 4,5 m
11/A§94

Lakóterületek - Kisvárosias lakóövezeti területfelhasználás építési övezetei:

12. §95

Lk-1 jelű Kisvárosias lakóövezet

A kisvárosias területfelhasználási egység hagyományos beépítésű övezete, melynek előírásai a következők:
1. Maximális beépíthetőség: 45%
2. 96 ;97Maximális építménymagasság: 6,00 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. 98 Új kialakuló telek területre vonatkozó előírások: minimum450 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 14 m
6. Beépítési mód: oldalhatáron álló, hézagosan zártsorú és zártsorú a kialakult állapothoz való illeszkedés biztosításával, de a kialakult ikres beépítésű telkek esetében ikres építési hely tartandó
7. 99 ;100Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában utcafrontos beépítést, vagy a telken kialakult előkert-méretetkell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 30 %

Településközponti vegyes területek építési övezetei:

13. §101

Vt-1 jelű Településközponti vegyes területek övezete

Az övezet előírásai:
1. 102 ;103Maximális beépíthetőség: 45%, kivéve a településkép szempontjából kiemelt területbe tartozó saroktelkek esetében, ahol a beépíthetőség 80 %.
2. Maximális építménymagasság: 7,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum600 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: oldalhatáron álló, hézagosan zártsorú, vagy zártsorú, a kialakult állapothoz való illeszkedés biztosításával
7. 104 Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában utcafrontos beépítést kell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 20 %
13/A §105Vt-1* jelű Településközponti vegyes területek övezete
Az övezet előírásai megegyeznek a Vt-1 jelű Településközponti vegyes övezet előírásaival, de a Beépítési mód esetében a környezethez illeszkedő, a szomszédos 3-3 lakótelek többségén megjelenő épületelhelyezési módalkalmazandó, a kötelező előkert méretére pedig nincs megkötés.

14. §106 ;107Vt-2 jelűTelepülésközponti új fejlesztési intézményterületek övezete

Az övezet előírásai:
1. Maximális beépíthetőség: 45%
2. Maximális építménymagasság: 10,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum 2000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. 108 Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában utcafrontos beépítést kell alkalmazni.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 60 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 25 %

15. §109

Gazdasági területek előírásai

16. §110

Gksz-1 jelűKereskedelmi, szolgáltató területek 1. övezete

Övezeti előírások.
1. 111 Maximális beépíthetőség: 50%
2. Maximális építménymagasság: 15 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum 5000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában min. 5,0 méter.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 40 %
9. 112 Minimális zöldfelületi fedettség: 20 %
Az övezet azon telkein, mely Mezőgazdasági-, vagy Lakóterületi besorolású ingatlannal határos, a csatlakozó telekhatár mentén min. 2 fasor szélességű zöldsáv alakítandó ki.
10. 113 Oldalkert minimális mérete: 7,5 m
16/A §114Gksz-2 és Gksz* jelű Kereskedelmi, szolgáltató területek 2. övezete
(1) Gksz-2 övezet előírásai:
1. Maximális beépíthetőség: 60%
2. Maximális építménymagasság: 7,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum2000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. Kötelező előkert mértéke: minimum 7,0 méter
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 60 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 20 %
Lakótelekkel határos telken a csatlakozó telekhatár mentén min. 2 fasor szélességű zöldsáv alakítandó ki.
10. Oldalkert minimális mérete: 4,0 m
11. K-Rk-1 övezethez csatlakozó telekhatár mentén zárt tégla-, vagy fakerítés, vagy sövénnyel kísért drótháló kerítés létesítése kötelező.
(2) Gksz-2* övezet előírásai: megegyeznek a Gksz-2 övezet előírásaival, de a maximális beépíthetőség 40 %.
(3) A „K-Rk-1” övezettel közvetlenül határos Gksz-2* övezet csak az Erdő sor – Sport utca – Strand utca – 816/6 hrsz.-ú utca által határolt tömbben lévő Gksz-2 övezet telkeinek teljes beépülése után kerülhet hasznosításra, kivéve azokat a tervezett beruházásokat, melyek a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciót, vagy kézműipari építményt hoznak létre.
16/B §115Gksz-3 jelű Kereskedelmi, szolgáltató területek 3. övezete
(1) Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 60%
2. Maximális építménymagasság: 7,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum 1000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: hézagosan zártsorú, 6,0 m minimális szélességű hézaggal
7. Kötelező előkert mértéke: 0,0 méter
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 60 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 20 %.
10. Oldalkert minimális mérete: 4,0 m
(2) Az övezet csak az erdő sor – Sport utca – Strand utca – 816/6 hrsz.-ú utca által határolt tömbben lévő Gksz-2 övezet telkeinek teljes beépülése után kerülhet hasznosításra, kivéve azokat a tervezett beruházásokat, melyek a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciót, vagy kézműipari építményt hoznak létre.

17. §116

Gip-1 jelű Egyéb ipari területek 1. övezete

(1) 117 Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 50%,
kivéve a 0117 helyrajzi számú telekcsoport területén kijelölt Gip-1 övezetet,
amelyben 30 %
2. Maximális építménymagasság: 15 m,
kivéve a 0117 helyrajzi számú telekcsoport területén kijelölt Gip-1 övezetet,
amelyben 5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum 5000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven vonallal meghatározott, min. 5,0 méter.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 40 %
9. Minimális zöldfelületi arány: 25 %
Az övezet azon telkein, mely Mezőgazdasági-, vagy Lakóterületi besorolású ingatlannal határos, a csatlakozó telekhatár mentén min. 2 fasor szélességű zöldsáv, vagy az előírt beültetési kötelezettség szerinti terület alakítandó ki, ezek a zöldfelületi fedettségbe beszámítanak.
10. 118 Oldalkert minimális mérete: 7,5 m
(2) 119 Az SZ-2 terven jelölt „beültetési kötelezettségű” sávot jelen rendelet 4. sz. mellékletében részletezett őshonos, fásszárú növényekből, természetszerűen kell beültetni, teljes lombfedettséget biztosítva, legkésőbb az épület használatba vételéig. A sávban épület nem helyezhető el.
(3) 120 121

17/A. §122 ;123Gip-2 jelű Egyéb ipari területek 2. övezete

Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 40%
2. Maximális építménymagasság: 15 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területre vonatkozó előírások: minimum 1000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven vonallal meghatározott, ennek hiányában min. 5,0 méter.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 30 %.
Az övezet azon telkein, mely Mezőgazdasági-, vagy Lakóterületi besorolású ingatlannal határos, a csatlakozó telekhatár mentén min. 2 fasor szélességű zöldsáv alakítandó ki.
10. 124 Oldalkert minimális mérete: 7,5 m

Különlegesterületek

18. §125

19. §

K-T jelű Temető területek előírásai

(1) A temetők területén:
a) egyházi és kegyeleti épületek,
b) krematórium,
c) a temetkezés egyéb építményei,
d) virág- és egyéb temetkezési, kegyeleti kellékek árusításához szükséges építmények,
e) szolgálati lakóépület,
f) a fő rendeltetést és a fenntartást kiszolgáló egyéb építmények,
g) kivételesen - ha a szomszédos lakóépületektől mérten min. 20 méter távolság biztosítható és ezen belül 10 méteres sáv háromszintes növényzettel fedett - a sírfelállításhoz szükséges műhelyépületek, kőfaragó műhelyek
helyezhetők el.
(2) A maximális beépítettség nem haladhatja meg a 15%-ot. Az elhelyezhető építmények magassága max. 4,5 méter. Minimális elő-, oldal és hátsókert távolság 10 méter.
(3) A temető területén belül parkolót csak fásítottan szabad kialakítani.
(4) A telekhatárok mellett tömör kerítés létesíthető, külső oldalán látványnövényzet (cserjesor, fasor, futtatott növényzet) telepítésével. A telekhatárok mentén a szabályozási terven ábrázolt helyen beültetési kötelezettség teljesítése az esetlegesen területen lévő sírhelyek fokozatos felszámolásával, áthelyezésével valósítandó meg.
19/A §126K-Sp jelű Sportterület
(1) A Sportcélú Különleges terület elsősorban laza beépítésű, összefüggő nagy zöldfelülettel tagolt, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, sportcélú és egyéb rekreációs építmények elhelyezésére szolgál.
(2) A K-Sp építési övezet területén főrendeltetésű épületként elhelyezhető:
a) sportcélú és egyéb rekreációs építmény,
b) a sport- és rekreációs célú építményen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, legfeljebb a bruttó szintterület 1%-át meg nem haladó mértékben,
c) a sport- és rekreációs célú építmény ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, melynek összterülete nem haladhatja meg az építhető bruttó szintterület 50%-át.
(3) 127 Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 10%.
2. Maximális építménymagasság: 10.5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területre vonatkozó előírások: minimum 5000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 50 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. 128 Kötelező előkert mértéke: 0 m, vagy minimum 5,0 m
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 30 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 40 %
10. Oldalkert minimális mérete: 5,5 m
19/B §129K-Rk-1 jelűKülönleges rekreációs és rendezvényterületek övezete
(1) 130 A Különleges területen belüli nagy zöldfelületi igényű rendezvények és a rekreációs célú létesítmények területe, mely a rendezvények és rekreáció megvalósításához szükséges építmények, záportó, valamint a rendezvényeket és rekreációs létesítményeket kiszolgáló, időszakosan használható kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szociális épületek elhelyezésére szolgál.
(2) 131 Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 10%,
ideiglenes, 3 hónapnál tovább nem álló építmények számára további 20%.
2. Maximális építménymagasság: 12.5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területe: minimum 5000 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 50 m
6. Beépítési mód: szabadonálló
7. 132 Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában minimum5,0 m.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 40 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség : 40 %
10. Oldalkert minimális mérete: 10,0 m
19/C §133K-Rk-2 jelű Különleges rekreációs területek övezete
(1) A Különleges területen belüli nagy vízfelülethez kapcsolódó rekreáció területe, mely egy, vagy több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban a rekreációs célú építmények és szálláshely-szolgáltató, vendéglátó épületek, valamint időszakosan használható kereskedelmi, szolgáltató, szociális épületek elhelyezésére szolgál.
(2) 134 Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 10%.
2. Maximális építménymagasság: 7,5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területre vonatkozó előírások: minimum 5000 m2
5. 135 Beépítési mód: oldalhatáron álló vagyszabadonálló
6. 136 ;137Kötelező előkert mértéke: a szabályozási terven előkert vonallal meghatározott, ennek hiányában nincs megkötés.
7. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
8. Minimális zöldfelületi fedettség: 40 %
9. Oldalkert minimális mérete: 3,0 m

19/D. §138

K-Bv jelűKülönleges közlekedési övezete

(1) A Különleges területen belüli, egy, vagy több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban közlekedési, valamint kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és szociális épületek elhelyezésére szolgál.
(2) 139 Övezeti előírások:
1. Maximális beépíthetőség: 15%
2. Maximális építménymagasság: 7.5 m
3. Minimális építménymagasság: nincs előírás
4. Új kialakuló telek területre vonatkozó előírások: minimum 1500 m2
5. Telek minimális utcafronti szélessége: 20 m
6. 140 Beépítési mód: szabadonálló
7. 141 Kötelező előkert mértéke: 0 m vagy minimum 5,0 méter.
8. A terepszint alatti beépítettség értéke: maximum 20 %
9. Minimális zöldfelületi fedettség: 40 %
10. Oldalkert minimális mérete: 3,0 m

20. §142

21. §

Beépítésre szánt területen belüli közterületek beépítési előírásai

(1) A közterületen, illetve közhasználat céljára átadott területen (továbbiakban: közterület) elhelyezett építmények és köztárgyak nem akadályozhatják a jármű- és gyalogosközlekedést.
(2) A közterületi járdákon a köztárgyak kivételével építmény nem helyezhető el.
(3) Új közterületek megnyitásánál és kialakításánál biztosítani kell az útpályával párhuzamos kétoldali fasor kialakításának lehetőségét. Meglévő és beépített telektömbön keresztül megnyitott közterületek kialakításánál indokolt esetben ettől el lehet tekinteni.
(4) Közterületen létesítendő 10 férőhelynél nagyobb gépkocsi-várakozóhely csak fásított parkolóként kerülhet kialakításra, kivéve a járdavonal mellett, az útszegély mentén létesítendő parkolókat.
(5) 143 144
(6) 145
(7) 146

III. A beépítésre nem szánt területek előírásai

Zöldterületek előírásai

22. §

Z-Kp jelűKözpark

(1) A területbe tartozik a szilárd vagy szilárdított burkolattal ellátott, gyalogosközlekedési-, séta - és pihenőfunkciót szolgáló települési köztere.
(2) A területen új építményként:
a) közterületi pavilon,
b) nyilvános illemhely
c) esővédő,
d) autóbuszváró,
e) telefonfülke,
f) hírlapárusító és virágárusító pavilon helyezhető el.
Az építmények maximális beépített területe nem haladhatja meg a terület 5%-át.
(3) Az övezet területén közhasználat elől elzárt területet – a meglévő templom kivételével – nem szabad kialakítani, a területek nem keríthetők le kerítéssel, a zöldfelület védelmét szolgáló gyepvédő rácsok és korlátok kivételével.

23. §

Z-Kk jelűGyepes közkert

(1) 147 Az övezet régészeti lelőhellyel érintett területén építmény nem helyezhető el és fásszárú növény nem ültethető ki, többi részén a jelen rendelet 4.sz. mellékletében felsorolt őshonos, fásszárú növényekből természetszerű kiültetés valósítandó meg, sétaút, játszótér és pihenőhely kialakítható.
(2) 148
(3) 149

24. §

Z-KU jelűSpeciális, időszakos hasznosítású ligetes parkerdő terület

(1) A területbe tartozik a szilárd vagy szilárdított burkolattal ellátott, gyalogosközlekedési-, séta - és pihenőfunkciót, rekreációt szolgáló települési zöldfelülete.
(2) A területen új építményként:
a) sportolás építménye
b) vendéglátási létesítmény
c) közterületi pavilon,
d) nyilvános illemhely
e) esővédő,
f) autóbuszváró,
g) telefonfülke,
h) hírlapárusító és virágárusító pavilon
i) fásított parkoló
helyezhető el.
Az építmények maximális beépített területe nem haladhatja meg a terület 3%-át, az elhelyezhető épületek max. építménymagassága nem haladhatja meg a 4 métert.
(3) A területen a tágabb térség természeti adottságaival összhangban a talajfelszín teljes megkötésére, háromszintű növényzettel való részleges lefedésére kell törekedni. A növények egy része kultúrnövény – extenziv gyümölcsös, fűszercserjék, stb – is lehet.

25. §150

26. §

MG-V jelűTájvédelmi, illetve egyéb természetvédelmi területen belül lévő mezőgazdasági területek

(1) 151 Ezen területen belül birtokközpont nem alakítható ki.
(2) 152 A 0115/8,9,13 és a 0116/1-5 helyrajzi számú ingatlanok MG-V övezetbe eső részén visszagyepesítés alkalmazandó, a terület gyepművelésben tartandó.
(3) 153

27. §

MG-T jelűTanyás Mezőgazdasági terület

(1) 154
(2) 155 Új tanyai lakóépület építése esetén – ha még nincs – tanya-udvart kell kialakítani, Földhivatali bejegyzéssel, melyet művelési ágból ki kell vonni. A tanyaudvar nem lehet kevesebb 400 m2-nél.
A tanya-udvar beépítettsége maximum 30%, azzal a feltétellel, hogy az egész ingatlanra vonatkozó együttes beépítettség nem haladhatja meg a 3%-ot.
A lakóépület építménymagassága legfeljebb 4,5 m lehet.
(3) 156

28. § MG-Kés MG-K*jelű Kertes mezőgazdasági (volt zártkerti) terület157

(1)158 A területen tilos az üzemi állattartás. Üzemi állattartásnak minősül a fél számosállat (250 kg) feletti állatállomány.

(2)159 Megengedett legnagyobb építménymagasság: 4,5 m.

(3)160 a) Az MG-K jelű területen az OTÉK 2012. augusztus 6-án hatályos településrendezési követelményei alkalmazandók.

b)Az MG-K* jelűterületen a 720-1500 m2 közötti területnagyságú telken - a nádas, a gyep és a szántó művelési ágban nyilvántartottak kivételével - 7%-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince), az 1500 m2-t meghaladó területű telken építmény legfeljebb 7%-os beépítettséggel helyezhető el. Lakóépület szőlő, gyümölcsös, kert és zártkerti művelés alól kivett művelési ág esetén 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2 telekterület felett helyezhető el úgy, hogy az a megengedett 7%-os beépítettség felét nem haladhatja meg.
(4) 161 30 m2-t meghaladó beépítettség esetében kötelező a méretezett záportároló telken belüli kialakítása, amely egyben csapadékvíz-visszatartásra is szolgál. Minden megkezdett 10 m2 beépített telekterülethez legalább 0,3 m3 záportárolónak kell tartoznia.

29. §

Erdő területek általános előírásai

(1) 162 Minden erdőt, fásítást érintő esetben a mindenkor hatályosjogszabályok kötelezően betartandók.
(2) 163
(3) 164 A közlekedés, közművek, hírközlés stb. részletes terveinek kialakítása során törekedni kell arra, hogy a közérdekből megvalósuló, többnyire nyomvonalas beruházások létesítése erdő terület igénybevételével ne járjon.
(4) 165

30. §166

E-VE jelűVédelmirendeltetésű erdőterület

A területen épület nem helyezhető el. A 0115/8,9,13; 0116/1-5; 0117/2 helyrajzi számú ingatlanokat érintő, 20 m széles sávban kijelölt erdőövezetet a4.sz.mellékletben felsorolt őshonos, fásszárú növényekkel, természetszerűen kell beültetni, teljes lombfedettséget biztosítva.
30/A §167E-G jelűGazdasági rendeltetésű erdőterület
A területen a mindenkori vonatkozó jogszabályokat kell betartani.

31. §168

E-OK jelűOktatási-kutatási rendeltetésű erdőterület

A területen a mindenkori vonatkozó jogszabályokat kell betartani.

32. §169

E-TU jelűTurisztikai, egészségügyi-szociális rendeltetésű erdőterület

A területen a mindenkori vonatkozó jogszabályokat kell betartani.
32/A §170V jelű Vízgazdálkodási területek általános előírásai
(1) 171 ;172A vízgazdálkodási területek az állóvizek, halastavak, záportározók, vízelvezető árkok és az egyéb jogszabályban előírt szélességű parti sáv területeit foglalja magába.
(2) 173 A területen építményt elhelyezni a külön jogszabályokban foglaltak szerint lehet.
(3) 174 Az árkok, csatornák keresztmetszeteit és a létesítendő műtárgyak paramétereit a felszíni vízelvezetés és a belvízrendezés elkészítendő részletes terveinek megfelelő méretezés alapján kell kialakítani.
32/B §175K-B jelű Bányaműveléssel érintett és rekultiválandó terület
(1) A bányaművelés folytatása alatt épület nem helyezhető el a területen. Max. 20 m2-es alapterületű, ideiglenes jellegű építmény (faház, konténer) helyezhető el a bányászati műveléshez szükséges munkák végzésére.
(2) A területen a művelés felhagyása után azonnal ki kell alakítani a rendezett talajfelszínt és az erózió megakadályozása érdekében be kell ültetni növényzettel a szabad talajfelszínt.
(3) 176
32/C§177 K-H jelű Különleges honvédelmi terület előírásai
(1) A területen honvédelmi létesítmények helyezhetők el a telek legfeljebb 2 % beépítettségével, a sajátos felhasználás által megkövetelt építménymagassággal és telken belüli elhelyezési móddal.
(2) A létesítmény zavartalan üzemeltetése, működtetése érdekében az alábbi védőtávolságok betartása indokolt:
a) a gyakorlótér 1500 m távolságán belül gyúlékony szerkezetű, vagy gyúlékony anyagok tárolására szolgáló épület, vagy egyéb építmény, szérűskert nem helyezhető el.
b) a gyakorlótér 1000 m távolságán belül lakás, üdülés céljára szolgáló építmény, szociális, egészségügyi, ipari, mezőgazdasági és egyéb üzemi építmény nem helyezhető el.

33. §

- Közlekedés - Telkek megközelítése, parkolás

(1) 178 ;179;180A rendeltetési egységek működéséhez szükséges parkolás telken belül vagy – helyi parkolási rendelet szerint – a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával az út kezelőjének hozzájárulásávaloldandó meg. A szükséges parkolás mennyiségét a mindenkori vonatkozó jogszabályok előírásai alapján kell meghatározni.
(2) 181
(3) 182 A tűzoltóság vonulása és működése céljára – ha arról jogszabály másként nem rendelkezik – az építményekhez olyan utat, illetőleg területet kell biztosítani, mely alkalmas a tűzoltó gépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működtetésére. Az utak kialakításával (szűkítés, egyirányúsítás stb.) kapcsolatban, figyelembe kell venni a tűzoltó gépjárművek hossz- és tömeg paramétereit.
(4) 183 Magánútról megközelített építési telkek esetén – egyéb jogszabályok előírásain túlmenően – a megközelített telkek számától függően a következő telekszélességű magánútnak kell rendelkezésre állnia:
1. 1 db telek: min. 3 m
2. 2 db telek: min. 4,5 m
3. 3-5 db telek: min. 6,0 m
4. 6-8 db telek: min. 9,0 m
5. 8 db-nál több telek: 12,0 m

34. §

Környezetvédelmi szabályozás

(1) Általános előírások
a) 184 Sándorfalva település a felszín alatti vizek állapota szempontjából fokozottan érzékeny területként kezelendő.
b) Az építmények és a használatuk külön-külön és együttesen sem eredményezhetnek a jogszabályokban és más hatósági előírásokban megállapított terhelési határértékeket meghaladó mértékű káros hatást a környezetükre.
c) 185 Környezetveszélyeztetéssel járó technológiák a területen nem alkalmazhatók.
(2) Földvédelem, talajvédelem
a) 186 A föld felszínén vagy a földben olyan tevékenységek folytathatók, ott csak olyan anyagok helyezhetők el, amelyek a föld minőségét és folyamatait, a környezeti elemeket nem szennyezik, károsítják.
b) Beruházás megkezdése előtt gondoskodni kell a termőréteg megfelelő letermeléséről és termőtalajként felhasználásáról.
c) A kivitelezés és üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében kárt ne okozzanak.
d) A talajvédelmet szolgáló létesítmények szakszerű üzemeltetését és fenntartását, illetőleg a vízerózió elleni védelmet nyújtó terepalakulatok megőrzését biztosítani kell.
e) A talajvíz minőségének védelmében a jelenleg már meglévő potenciálisan szennyező források talaj, illetve talajvíz szennyező hatását fel kell tárni és intézkedési tervet kell kidolgozni.
(3) 187 Vízvédelem
a) 188
b) 189
c) 190
d) 191
e) Csapadékvíz-csatornába, csapadékvíz elvezető árokba szennyvizet, vagy állattartás hulladékait tartalmazó vizet még tisztítottan sem szabad bevezetni.
f) 192 Talaj- és talajvízszennyezést okozó szabadtéri tevékenységet csak vízzáró burkolattal ellátott aljzaton lehet végezni, a lefolyó szennyezett vizeket csak a megfelelő előkezelés után lehet a befogadóba juttatni. Az előtisztításáról az ingatlan tulajdonosa/használója köteles gondoskodni.
g) 193 ;194Az SZ-1 tervben lehatárolt vízminőség-védelmi területen belül a felszíni és a felszín alatti vizekbe közvetlenül vagy közvetetten bevezetésre kerülő szennyezett vizek esetében vizsgálni szükséges, hogy a bevezetésre tervezett szennyező komponensek nem okozzák-e a felszíni és a felszín alatti víz aktuális állapotának romlását. Amelyek rontják az aktuális vízállapotot, azokat csak a szükséges tisztítás után lehet bevezetni a vizekbe.
h) A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéssel szembeni védelme érdekében a „jó mezőgazdasági gyakorlat” országos előírásait kell alkalmazni.
i) Az időszakos vízfolyásba bocsátott szennyezett vizek felszín alatti vízre gyakorolt hatásának ellenőrzése céljából monitoring rendszert kell létesíteni és üzemeltetni.
(4) 195 Levegővédelem
a) Levegőterhelés (emisszió) szempontjából a vonatkozó mindenkor hatályos rendeletekben előírt határértékeket kell alkalmazni
b) Légszennyezettségi (immisszió) határérték szempontjából Sándorfalva területére az általános országos előírásokat kell irányadónak tekinteni.
c) A levegő pollentartalmának csökkentése érdekében az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan gyomtalanítását rendszeresen elvégezni vagy elvégeztetni.
d) 196
e) 197
f) 198
(5) 199
a) 200
b) 201
(6) 202 Hulladékgazdálkodás
a) Az ingatlanok használatakor keletkező hulladékokat az ingatlan határán belül, környezetszennyezést és környezetveszélyeztetést kizáró módon kell gyűjteni, különös tekintettel a veszélyes hulladékokra.
b) 203
c) 204
d) A területen folytatott tevékenység felhagyásakor a terület hulladékmentességéről az ingatlan tulajdonosának és/vagy üzemeltetőjének gondoskodni kell.
(7) Zaj- és rezgésvédelem
a) Az építmények tervezése, megvalósítása és működése során gondoskodni kell arról, hogy a vonatkozó előírásokban meghatározott határtértékeket meghaladó mértékű zaj ne keletkezzen.
b) 205

35. §

Zöldfelület

(1) 206 A tervezett beépítéstől függően aktív - lehetőleg több szintű - zöldfelület tervezendő legalább az övezetre vonatkozó beépítési előírásokban rögzített minimális zöldfelületi mértékig.
(2) Felszínen tervezett parkolók esetén 4 gépkocsibeállónként 1 db nagy lombkoronát nővelő fa telepítéséről kell gondoskodni.
(3) 207 ;208Akiszolgáló és gyűjtő utak közlekedési és közmű-létesítményeit úgy kell elrendezni, hogy ha műszaki kizáró ok nem áll fenn, akkor a 12,0 méter szélességet elérő közterületen egyoldali, a 16,0 méter szélességet elérő közterületen kétoldali fasor legyen biztosítva.
(4) A zöldsávok és telepítendő egyéb zöldfelületek növényállományát a 4. melléklet szerintihonos fajokból kell választani.
(5) 209 Fát, 3 méternél magasabbra növő fás-szárú bokrot épülettől legalább 3 méterre, a szomszédos, nem közterületi telek határához pedig olyan távolságra kell ültetni, hogy a kifejlett ágazat ne nyúljon át a telekhatáron.

36. §

Közművesítés

(1) 210
(2) 211
(3) 212
(4) Az oltóvíz-intenzítás mértékét (az egységnyi idő alatt a tűzcsapból kiáramló oltóvíz mennyiségét) a mértékadó tűzszakasz nagyságát alapul véve kell meghatározni, és biztosítani a területre. A vízhálózat rekonstrukciója alkalmával a közterületi tűzivíz hálózat tervezésekor (esetleges módosításakor) a területen létesülő vagy már meglévő épületektől 100 méteren belül tűzcsap létesítendő.
(5) Az egyes telkek hasznosításához szükséges közműberuházások megvalósítása, illetve annak finanszírozása a beruházók feladata.
(6) 213
(7) A csapadékelvezetés megoldására, szikkasztó-árkos rendszer javasolt. Kivételt képez ez alól az országos fő- és mellékutak felülete, valamint a 10 egységjármű befogadóképességnél nagyobb parkoló területek és a gazdasági területeken a 100 m2 –nél nagyobb egybefüggő burkolt felületek. Ezen felületek csapadékvizének elvezetését lomb és olajfogó berendezések közbeiktatásával kell megoldani.
(8) Bármely okból szennyeződő csapadékvíz csak megfelelő tisztítás után vezethető be az elvezető-rendszerbe.
(9) Tűzjelzés céljára a településen mindenki által bármikor igénybe vehető nyilvános távbeszélő állomást kell üzemben tartani

37. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen előírások a rendelet kihirdetése napján lépnek hatályba. A 16/2006. (IX.14.) Ör. rendelkezései 2007. január 1-től hatályosak. A 8/2009. (III.26.)Ör. rendelet rendelkezései 2009. március 27-tól hatályosak.
(2) A rendelkezéseket a rendelet hatályba lépése után elkezdett eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet

SZ-2214;215

2. melléklet

SZ-1216;217

3. melléklet

218;219

4. melléklet

Honos növények listája
Természetesen előforduló, illetve természetvédelmi szempontból a védett természeti területen történő erdőtelepítésben, erdőfelújításban elfogadható fafajok, továbbá fontosabb őshonos erdei cserjefajok a Duna-Tisza közén
Kocsányos tölgy - Quercusrobur Fehér nyár - Populus alba
Molyhos tölgy – Quercuspubescens Szürke nyár - Populuscanescens
Gyertyán - Carpinusbetulus Rezgő nyár - Populustremula
Mezei juhar - Acercampestre Fekete nyár - Populusnigra
Egyéb juhar (tatárjuhar) - Acertataricum Tiszaháti nyár - Populusnigra v. thevestina (csak fasorokban)
Mezei szil - Ulmus minor Fehér fűz - Salix alba
Vénic-szil - Ulmuslaevis Törékeny fűz - Salix fragilis
Magas kőris - Fraxinusexcelsior Kecskefűz - Salixcaprea
Magyar kőris - Fraxinusangustifolia
ssp. pannonica Egyéb füzek
Madárcseresznye - Cerasusavium Mézgás éger - Alnusglutinosa
Zselnicemeggy - Padusavium Hamvas éger - Alnusincana
Vadalma - Malussylvestris Kislevelű hárs - Tiliacordata
Vadkörte - Pyruspyraster Közönséges nyír - Betulapendula
Közönséges boróka – Juniperus
communis Szőrös nyír - Betulapubescens
Aláhúzott: örökzöld
Berberisvulgaris - sóskaborbolya
Cerasusfruticosa - csepleszmeggy Prunusspinosa – kökény
Clematisvitalba - erdei iszalag Rhamnuscatharticus – varjútövis
Coluteaarborescens – pukkanó dudafürt Ribesrubrum – piros ribiszke
Cornusmas – húsos som Rubus caesius - hamvas szeder
Cornussanguinea - veresgyűrű som Salixcaprea – kecskefűz
Corylusavellana - mogyoró Salixcinerea – rekettyefűz
Crataeguslaevigata – cseregalagonya Salixrosmarinifolia – serevényfűz
Crataegusmonogyna - egybibés galagonya Salixtriandra – mandulalevelű fűz
Crataegusnigra – fekete galagonya Salixviminalis – kosárkötő fűz
Euonymuseuropaeus - csíkos kecskerágó Sambucusnigra - fekete bodza
Euonymusverrucosus – bibircses kecskerágó Staphyleapinnata - hólyagfa
Frangulaalnus - kutyabenge Viburnumlantana - ostorménfa
Hederahelix - borostyán Viburnumopulus - kányabangita
Ligustrumvulgare - fagyal Vitissylvestris – ligeti szőlő

1. függelék a 4. melléklethez

220
Régészeti lelőhelyek listája

A

B

C

D

E

KÖH
azonosító

Lelőhely
neve

Lelőhely jellege - kora

Lelőhely
jele

Helyrajzi
szám

1

29489

Csúzdi

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor
Telepnyom (felszíni), kora újkor

1

0441, 0426, 0422, 0443, 0442/22, 0425, 0444/4, 0427/8, 0444/3, 0427/2, 0427/5, 0427/4, 0423/13, 0424, 0423/14

2

29490

Fehérföldes

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

2

0293/4

3

29491

Nagysulymos

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), középkor
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor
Telepnyom (felszíni), újkor

3

0288/2, 0288/4, 0288/3

4

29492

Csúzdipart

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), szarmata

4

0270/29, 0270/28, 0268/1, 0268/2, 0269, 0270/27

5

29493

Szalagföldek

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), szarmata

5

0270/32, 0270/33, 0270/34, 0270/31

6

29494

Szalagföldek II.

Telepnyom (felszíni), avar kor

6

0275/24, 0275/25, 0275/23, 0276

7

29495

Rózsa utca

Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), középkor

7

0140/3, 0140/4

8

29496

Rákos

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

8

0163/1, 0141, 0142, 0138, 0345, 0139/7, 0140/1, 0139/6, 0139/10, 0139/11, 0139/9, 0139/13, 0139/8, 0139/5, 0139/14

9

29497

Homoki major

Telepnyom (felszíni), népvándorlás kor

9

0346

10

29498

Köves töltés

Telepnyom (felszíni), csorvai csoport
Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), középkor
Telepnyom (felszíni), késő Árpád-kor
Telepnyom (felszíni), újkor

10

0163/2, 0144/2

11

29499

Köves töltés II.

Telepnyom (felszíni), csorvai csoport
Telepnyom (felszíni), bronzkor
Telepnyom (felszíni), késő középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

11

0163/2, 0144/9, 0144/8, 0144/4, 0144/3

12

29500

Serkéd

Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

12

0302, 0199, 0299

13

29501

Bezúrszék

Telepnyom (felszíni), szarmata

13

098/3, 098/5, 097, 0100, 099, 0102/3, 0102/2, 098/10, 098/11, 098/12, 098/19, 098/18, 098/16, 098/15, 098/24, 098/25, 098/17, 098/14, 098/20, 098/21, 098/22, 098/23, 0102/5, 0102/4, 0102/1, 098/13, 0102/6

14

29502

Dóci út mellett

Szórványlelet, ismeretlen kor

14

0172/42

15

29503

Dóci út mellett II.

Szórványlelet, ismeretlen kor

15

0172/44

16

29504

Serkéd II.

Telepnyom (felszíni), rézkor-késő rézkor,
Telepnyom (felszíni), őskor
Telepnyom (felszíni), bronzkor-késő
Telepnyom (felszíni), szarmata (felszíni), avar kor
Telepnyom (felszíni), késő középkor,
Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor,
Éremlelet, újkor,

16

0186, 0182, 0172/51, 0172/34, 0172/35, 0172/39, 0172/37, 0172/48, 0172/49, 0172/36, 0172/50, 0184, 0172/18, 0172/54, 0172/53, 0172/1, 0172/55, 0172/7, 0172/52, 0172/20, 0197/52, 0197/12, 0197/58, 0197/59, 0197/53, 0197/54, 0197/56, 0197/55, 0197/57, 0197/60, 0197/61

17

29505

Oromidűlő

Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

17

070, 0102/28, 0102/18, 0102/25, 0103, 0105, 0102/24, 0102/23, 0102/22, 0102/27, 0102/26, 0102/21, 0102/20, 0102/14, 0102/19, 0102/17, 0102/16, 0102/15, 0102/13, 0102/9, 0102/10, 0102/11, 0102/12, 0102/8, 0102/29, 0102/30, 0102/31, 0102/33, 0102/32, 0102/34, 0102/35, 069/2, 069/3, 069/4, 36069/1, 069/6, 18069/5

18

29506

Szent János dűlő

Telepnyom (felszíni), őskor,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

18

0219/5, 03, 04, 05, 02/8, 02/25, 02/6, 02/15, 02/11, 02/12, 02/26, 02/14, 02/27

19

29507

Gépállomás

Telepnyom (felszíni), szarmata, Telepnyom (felszíni), középkor
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

19

1520, 0116/7, 0115/7

20

29508

Nagy I. tanya

Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

20

0162/24, 0162/23, 0162/22, 0162/21, 0162/20, 0162/19, 0162/25, 0162/18, 0162/17, 0162/16, 0162/27, 0162/26

21

29509

Szaporhegy, Bozóki I. tanya

Telepnyom (felszíni), késő középkor, Telepnyom (felszíni), újkor

21

0152/1, 0152/11, 0152/25

22

29510

Fehérföldes II.

Telepnyom (felszíni), bronzkor
Telepnyom (felszíni), szarmata
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor
Telepnyom (felszíni), késő középkor

22

0313/5, 0313/6, 0313/7

23

29511

Fehérföldes III.

Telepnyom (felszíni), halomsíros kultúra, Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor,
Telepnyom (felszíni), újkor

23

0309, 0310, 0313/4, 0307/5, 0184, 0313/1, 0313/3, 0313/10, 0313/12, 0313/11

24

29512

Köves töltés III.

Telepnyom (felszíni), szkíta,
Telepnyom (felszíni), nagyrévi kultúra,
Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), kelta,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), avar kor,
Telepnyom (felszíni), késő Árpád-kor,
Telepnyom (felszíni), késő középkor, Telepnyom (felszíni), kora újkor

24

066, 067, 064, 069/13, 068, 065/40, 069/4, 069/6, 069/5, 069/7, 069/8, 069/9, 069/10, 069/11, 069/12

25

29513

Köves töltés IV.

Telepnyom (felszíni), csorvai csoport,
Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), kora Árpád-kor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor,

25

064, 065/50, 065/51, 065/56, 065/54, 065/52, 065/53, 065/55, 065/57

26

29514

Köves töltés V.

Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), bronzkor
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), népvándorlás kor,
Telepnyom (felszíni), késő középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor,
Kemence, középkor

26

064, 01286, 065/46, 065/45, 065/47, 065/58, 065/57

27

29515

Fehérföldes IV.

Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

27

0304/2, 0304/3, 0304/4

28

29516

Szokony tanya

Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), rézkor-késő rézkor, .
Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

28

0238/2, 0237, 0239, 0242/5, 0242/17, 0242/8, 0242/3, 0242/2, 0242/1, 0242/7, 0242/6, 0242/4

29

29517

Ilonahát

Telepnyom (felszíni), badeni kultúra

29

0261/4

30

29518

Farkasd

Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), középkor

30

0220/16, 0220/15

31

29519

Csikóshát

Telep általában, késő középkor

31

0205/16, 0205/17

32

29520

Békás

Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

32

01201/10, 01201/11, 01201/12, 045/1, 045/2

33

29521

Irma majori út

Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), szarmata

33

049/3, 049/4, 049/5, 049/6, 049/7, 049/8, 046, 049/10, 049/2

34

29522

Irma majori út II.

Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

34

049/8, 050/2, 050/3, 050/9, 050/10, 050/8, 049/11, 049/13, 049/12

35

29523

Sajtos

Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra,
Telepnyom (felszíni), őskor,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

35

048, 047/1, 049/16, 049/17, 052/2, 049/11, 049/15

36

29524

Algyői főcsatorna

Szórványlelet, ismeretlen kor

36

054

37

29525

Kiss tanya

Telepnyom (felszíni), őskor,
Telepnyom (felszíni), népvándorlás kor,
Telepnyom (felszíni), késő középkor,

37

065/5, 065/6, 065/7, 065/8, 065/30, 065/18, 065/2, 065/17, 061, 065/4, 065/15, 065/16, 065/14

38

29526

Csibafa

Telepnyom (felszíni), őskor,
Telepnyom (felszíni), újkor

38

729, 2673/9, 2673/10, 2673/11, 0364/5, 2673/8

39

29527

Homoki major II.

Telepnyom (felszíni), kelta,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor,
Telepnyom (felszíni), újkor

39

0377

40

29528

Csíkós járástól DK-re

Telepnyom (felszíni), avar kor

40

0380/1

41

29529

Csíkós járástól ÉNY-ra

Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), ismeretlen kor

41

0454/35, 0454/16, 0454/17, 0454/32

42

29530

Körmendi tanya

Telepnyom (felszíni), középkor

42

0443, 0444/1, 0442/18, 0446/12

43

29531

Laci tanya

Telepnyom (felszíni), őskor

43

0417/4, 0417/16

44

29532

Szalagföldek III.

Telepnyom (felszíni), ismeretlen kor

44

0282/14, 0282/2, 0282/15, 0282/16

45

29533

Vöröscsárda

Telepnyom (felszíni), őskor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

45

0337/4

46

29535

Büdös-tó II.

Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), török kor

47

01301/16, 01301/5, 01301/7, 0167/1, 0167/2

47

29536

Büdös-tó III.

Telepnyom (felszíni), bronzkor,
Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra, Telepnyom (felszíni), középkor,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

48

01297/45, 01305, 0169/2, 0169/1

48

29537

Köves töltés VI.

Telepnyom (felszíni), Körös-kultúra,
Telepnyom (felszíni), szarmata,
Telepnyom (felszíni), Árpád-kor

49

0172/16, 0172/14, 0172/15

49

29538

Eperjes

Temető általában, szkíta,
Temető általában, óbéba-pitvarosi csoport,
Temető általában, szarmata,
Telep általában, szarmata,
Kemence általában, szarmata,
Temető általában, honfoglalás kor

50

050/9, 050/8

50

29539

Fertőszék

Település általában, szarmata

51

0101, 096, 0102/7, 016, 093, 0102/8

51

29540

Nagysulymos II.

Település, makói kultúra

52

0321

52

29541

Sövényházi út

Éremlelet, római kor,
Telep általában, népvándorlás kor

53

0134/2, 0134/6, 0134/9

1

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 1. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

2

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör. 2. § (1) Hatályos: 2009. március 27.

3

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 1. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

4

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 2. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

5

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 2. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

6

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § a) - Hatályos: 2017. március 16.

7

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör. 3. § (1) Hatályos: 2009. március 27.

8

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § a) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

9

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör. 3. § (2) - Hatályos: 2009. március 27.

10

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § a) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

11

Hatályon kívül helyezte a 8/2009. (III.26.) Ör. 3. § (3) - Hatályos: 2009. március 27.

12

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 3. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

13

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör 4. § (1) - Hatályos: 2009. március 27.

14

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör 37. § b) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

15

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 3. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

16

Hatályon kívül helyezte a 8/2009. (III.26.) Ör. 4. § (2) - Hatályos: 2009. március 27.

17

Módosította a 20/2005. (VIII.25.) Ör. 2. §

18

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § b) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

19

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § b) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

20

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § b) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

21

Kiegészítette a 9/2011. (VI.30.) Ör. 1. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

22

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § a) - Hatályos: 2017. március 16.

23

Módosította: 16/2006. (IX.14.) Ör. 2. § (1)

24

Hatályon kívül helyezte: 9/2011. (VI.30.) Ör. 37.§ c) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

25

Kiegészítette a 16/2006. (IX.14.) Ör. 2. § (2)

26

Hatályon kívül helyezte: 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § c) – Hatályos: 2011. augusztus 1.

27

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 4. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

28

Hatályon kívül helyeztea 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés 1. - Hatályos 2015. december 12.

29

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § b) - Hatályos: 2017. március 16.

30

Beiktatta a 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 1. § - Hatályos 2015. december 12.

31

Módosította: 16/2006. (IX.14.) Ör. 2. § (3)

32

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § c) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

33

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör 6. § (1) - Hatályos: 2009. március 27.

34

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

35

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

36

Módosította: 16/2006. (IX.14.) Ör 3. § (1)

37

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (3) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

38

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 2. § - Hatályos 2015. december 12.

39

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § d) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

40

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § d) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

41

Kiegészítette a 16/2005. (IX.23.) Ör 1. §.

42

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § d) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

43

Kiegészítette a 20/2005. (VIII.25.) Ör 1. §.

44

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör 6. § (1) - Hatályos: 2009. március 27.

45

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (4) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

46

Módosította a 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 3. § - Hatályos 2015. december 12.

47

Kiegészítette a (9)-(16) bekezdésekkel a 16/2006. ( IX.14.) Ör. 3. § (2).

48

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör 6. § (2) - Hatályos: 2009. március 27.

49

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § f) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

50

Kiegészítette a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (5) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

51

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (6) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

52

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 1. § - Hatályos: 2017. március 16.

53

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 5. § (7) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

54

Hatályon kívül helyezte a 8/2009. (III.26.) Ör 6. § (3) - Hatályos: 2009. március 27.

55

Hatályon kívül helyezte a 8/2009. (III.26.) Ör 6. § (3) -Hatályos: 2009. március 27.

56

Megállapította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. § - Hatályos: 2017. március 16.

57

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 6. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

58

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § c) - Hatályos: 2017. március 16.

59

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § e) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

60

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § e) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

61

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § e) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

62

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

63

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

64

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

65

Hatályon kívül helyeztea 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés 2. - Hatályos 2015. december 12.

66

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (3) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

67

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (4) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

68

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

69

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (5) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

70

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (6) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

71

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 8. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

72

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 1. - Hatályos 2015. december 12.

73

Módosította 16/2006. (IX.14.) Ör. 5. §

74

Kiegészítette a 8/2009. (III.26.) Ör. 7. § - Hatályos: 2009. március 27.

75

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 9. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

76

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör. 8. § (1) - Hatályos: 2009. március 27.

77

Módosította a 8/2009. (III.26.) Ör. 8. § (2) - Hatályos: 2009. március 27.

78

Módosította: 16/2006.(IX. 14.) ör. 6. §

79

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 8.§ (3) - Hatályos: 2009. március 27.

80

Kiegészítette a 8/2009. (III.26.) Ör. 8. § (4) - Hatályos: 2009. március 27.

81

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 10. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

82

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

83

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

84

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (3) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

85

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

86

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 7. § (4) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

87

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 11. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

88

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 10. § (1) Hatályos: 2009. március 27.

89

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 7. §

90

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 10. § (2) - Hatályos: 2009. március 27.

91

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 10. § (3) - Hatályos: 2009. március 27.

92

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 10. § (4) - Hatályos: 2009. március 27.

93

Kiegészítette a8/2009. (III.26.) Ör. 10. § (5) - Hatályos: 2009. március 27.

94

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § g)- Hatályos: 2011. augusztus 1.

95

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 12. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

96

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 8. § (1)

97

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 2. - Hatályos 2015. december 12.

98

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 12. § - Hatályos: 2009. március 27.

99

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 8. § (2)

100

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § d) - Hatályos: 2017. március 16.

101

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 13. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

102

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 9. § (1)

103

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 9. § (2)

104

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 9. § (3)

105

Megállapította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 3. § - Hatályos: 2017. március 16.

106

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 13. § - Hatályos: 2009. március 27.

107

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 14. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

108

Módosította: 16/2006. (IX. 14.) Ör. 10. § (1)

109

Hatályon kívül helyezte a 8/2009. (III.26.) Ör. 15.§ - Hatályos: 2009. március 27.

110

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 15. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

111

Módosította: 16/2006. (Ix. 14.) Ör. 11. § (1)

112

Módosította: 16/2006. (IX.14.) Ör. 11. § (2)

113

Kiegészítette:8/2009. (III.26.) Ör. 16.§ - Hatályos: 2009. március 27.

114

Beiktattaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 4. § - Hatályos 2015. december 12.

115

Beiktattaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 5. § - Hatályos 2015. december 12.

116

Módosította: 16/2006. (IX.14.) Ör. 12. §

117

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 16. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

118

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 17.§ - Hatályos: 2009. március 27.

119

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 16. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

120

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 16. § (3) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

121

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

122

Kiegészítette: 16/2006. (IX.14.) Ör. 13. §

123

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 17. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

124

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 18.§ - Hatályos: 2009. március 27.

125

Hatályon kívül helyeztea 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés 3. - Hatályos 2015. december 12.

126

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 21.§ - Hatályos: 2009. március 27.

127

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 19. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

128

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 3. - Hatályos 2015. december 12.

129

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 22.§ - Hatályos: 2009. március 27.

130

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 20. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

131

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 20. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

132

Módosítittaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 4. - Hatályos 2015. december 12.

133

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 23.§ - Hatályos: 2009. március 27.

134

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 21. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

135

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § e) - Hatályos: 2017. március 16.

136

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 4. - Hatályos 2015. december 12.

137

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

138

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 24.§ - Hatályos: 2009. március 27.

139

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 22. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

140

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § e) - Hatályos: 2017. március 16.

141

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § 5. - Hatályos 2015. december 12.

142

Törölte és változatlan tartalommal áthelyezte a 32/B §-ba a 8/2009. (III.26.) Ör. 20.§ - Hatályos: 2009. március 27.

143

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § b) - Hatályos: 2017. március 16.

144

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

145

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

146

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

147

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 23. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

148

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § j) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

149

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § j) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

150

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § k) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

151

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 24. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

152

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 24. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

153

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § l) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

154

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § m) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

155

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 25. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

156

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § m) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

157

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

158

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 26. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

159

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 26. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

160

Módosítottaaz 1/2017. (II. 14.) önkormányzatirendelet4. § -Hatályos2017. március 16. AzelőírásazországostelepülésrendezésikövetelményeknélmegengedőbbelőírásttartalmazazállamifőépítészjogkörébeneljársóCsongrádMegyeiKormányhivatalCSD/01/152-9/2016számúszakmaivéleményealapján.

161

Megállapította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 5. § - Hatályos: 2017. március 16.

162

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 25.§ - Hatályos: 2009. március 27.

163

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § n) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

164

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 27. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

165

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § n) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

166

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 28. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

167

Kiegészítette a 9/2011. (VI.30.) Ör. 29. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

168

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 30. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

169

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 31. § - Hatályos: 2011. augusztus 1.

170

Kiegészítette: 8/2009. (III.26.) Ör. 26.§ - Hatályos: 2009. március 27.

171

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 32. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

172

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § g) - Hatályos: 2017. március 16.

173

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 32. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

174

Utolsó mondatot hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § c) - Hatályos: 2017. március 16.

175

A 20.§-t törölte és változatlan tartalommal áthelyezte a8/2009. (III.26.) Ör. 20.§ - Hatályos: 2009. március 27.

176

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § o) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

177

Beiktattaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 6. § - Hatályos 2015. december 12.

178

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 27.§ (1) - Hatályos: 2009. március 27.

179

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 33. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

180

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § h) - Hatályos: 2017. március 16.

181

Hatályon kívül helyezte:8/2009. (III.26.) Ör. 27.§ (2) - Hatályos: 2009. március 27.

182

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 27.§ (3) - Hatályos: 2009. március 27.

183

Kiegészítette a 9/2011. (VI.30.) Ör. 33. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

184

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 7. § - Hatályos 2015. december 12.

185

Második mondatot hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § d) - Hatályos: 2017. március 16.

186

Második mondatot hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § e) - Hatályos: 2017. március 16.

187

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 34. § (1) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

188

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

189

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

190

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

191

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § f) - Hatályos: 2017. március 16.

192

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 28.§ - Hatályos: 2009. március 27.

193

Módosította: 8/2009. (III.26.) Ör. 28.§ - Hatályos: 2009. március 27.

194

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 6. § - Hatályos: 2017. március 16.

195

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 34. § (2) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

196

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § g) - Hatályos: 2017. március 16.

197

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § g) - Hatályos: 2017. március 16.

198

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § g) - Hatályos: 2017. március 16.

199

Hatályon kívül helyezte a 23/2018 (XII. 21.) Ör. 30. § (3) bekezdés d) pontja. Hatályos: 2018. december 22.

200

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 7. § - Hatályos: 2017. március 16.

201

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § h) - Hatályos: 2017. március 16.

202

Módosította a 9/2011. (VI.30.) Ör. 34. § (3) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

203

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § i) - Hatályos: 2017. március 16.

204

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § i) - Hatályos: 2017. március 16.

205

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § j) - Hatályos: 2017. március 16.

206

Elsőmondatot hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § k) - Hatályos: 2017. március 16.

207

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 8. § - Hatályos: 2017. március 16.

208

Módosította az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § i) - Hatályos: 2017. március 16.

209

Beiktattaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 8. § - Hatályos 2015. december 12.

210

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § p) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

211

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § p) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

212

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § l) - Hatályos: 2017. március 16.

213

Hatályon kívül helyezte a 9/2011. (VI.30.) Ör. 37. § p) - Hatályos: 2011. augusztus 1.

214

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 9. § (1) - Hatályos 2015. december 12.

215

Módostottaaz1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 10. § (1) - Hatályos: 2017. március 16.

216

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 9. § (2) - Hatályos 2015. december 12.

217

Módostottaaz1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 10. § (2) - Hatályos: 2017. március 16.

218

Módosítottaa 24/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 9. § (3) - Hatályos 2015. december 12.

219

Hatályon kívül helyezte az1/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet 11. § m) - Hatályos: 2017. március 16.

220

Megállapította a …/2017. (…) Kt. határozat 1. pontja