Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2023.01.01.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Röszke község közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik a közterületet igénybe veszik, használják.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván,

2. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz.

3. A közterület használata

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra a jogszabályok keretei között - állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával - bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) A közterületet rendeltetésétől eltérő módon használni – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – csak közterület-használati engedély alapján lehet.

(4) A közterület rendeltetésétől eltérő módú használatának minősül, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza vagy korlátozza.

(5) Nem engedélyköteles a közterület-használat az alábbi esetekben:

a) a közterület és a közút építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos területhasználat,

b) az úttartozék - különösen közvilágítási lámpa, tartóoszlop, közúti közlekedési irányítási célokat szolgáló berendezés - elhelyezése,

c) a közterületen, az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek hibaelhárításához szükséges területhasználat,

d) a közmű és egyéb vezetékek, létesítmények (elektromos, gáz, víz, szennyvízcsatorna, stb.) közterület-használattal járó, azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítása, javítása,

e) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság, valamint a környezetvédelmi és a vízügyi hatóság közterületi létesítményeinek elhelyezése,

f) közvetlen élet- és balesetveszély elhárításához szükséges területhasználat,

g) a röszkei bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek virág, zöldség és gyümölcs árusítása céljából történő területhasználata.

4. Közterület-használati engedély

4. § (1) A közterület-használati engedély kiadásához a közterület használónak közterület-használati engedély iránti kérelmet kell benyújtania a Röszkei Polgármesteri Hivatalhoz.

(2) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, természetes személy esetén lakhelyét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén székhelyét, képviselőjének nevét,

b) a közterület használat célját, időtartamát,

c) a közterület használat helyét és nagyságát.

5. § A közterület használattal kapcsolatos elsőfokú eljárás a polgármester (a továbbiakban: engedélyező hatóság) hatáskörébe tartozik, aki a hatáskör gyakorlása során e rendeletben, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak szerint jár el.

6. § Közterület-használati engedély időtartamát a kérelemben foglaltak alapján, a közterület várható tényleges használatának időtartama alapján kell meghatározni.

7. § A közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult köteles:

a) az igénybe vett területet és közvetlen környezetét tisztán tartani, gondozni,

b) a közterületet csak az engedélyben megadott célra és nagyságban használni,

c) a közterület-használati díj megfizetésére,

d) a közterület-használat befejezését követően a közterület eredeti állapotát helyreállítani.

5. A közterület-használati díj

8. § (1) A közterület-használati díjat a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult – a kérelmében előterjesztettek szerint – a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A közterület-használati díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult az igénybe vett közterület nagysága alapján az 1. melléklet szerint számított közterület-használati díjat köteles fizetni azzal, hogy amennyiben a számított közterület-használati díj a 3.000,- forint összeget nem éri el, akkor 3.000,- forint összegű közterület-használati díjat kell megfizetnie.

(4) Az elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterben számított alapterületét, továbbá a hozzá tartozó – alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető, stb.) területének vetületét együttesen kell figyelembe venni.

(5) Cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető-berendezés esetén annak négyzetméterben számított hirdetőfelületét kell számításba venni.

(6) A számítás szempontjából minden megkezdett (töredék) négyzetméter egész négyzetméternek számít.

(7) A fizetendő közterület-használati díj megállapításakor a közterület-használat időtartamát – a 1. mellékletben meghatározottak figyelembevételével – úgy kell megállapítani, hogy minden megkezdett időszak (hónap, nap) egész időszaknak (hónapnak, napnak) számít.

(8) A közterület-használati díjat házi pénztári befizetéssel, készpénzátutalási megbízás útján vagy banki átutalással lehet megfizetni.

(9) A közterület-használati díjat

a) határozott időre szóló engedély esetén az igénybevétel előtt,

b) határozatlan időre szóló engedély eseten a tárgyévben

kibocsátott számlában meghatározott fizetési határidőig kell megfizetni.

6. Díjmentesség

9. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) az állami szerv alapfeladatának az ellátásához szükséges közterület-használatért,

b) a telefonfülke, postai levélszekrény elhelyezésével kapcsolatos közterület-használatért, amennyiben az reklámcélt nem szolgál,

c) a közterületi rendezvényeken egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítmények és tárgyak esetében,

d) a civil szervezetek, egyházak által a település lakossága érdekében szervezett közösségi programok lebonyolításával kapcsolatos közterület-használatért,

e) a jótékonysági célok érdekében végzett tevékenységgel kapcsolatos közterület-használatért,

f) az önkormányzat és annak intézményei közterület-használatáért,

g) az önkormányzati beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó közterület-használatért.

7. A közterület-használat megszűnése

10. § (1) A közterület-használati engedély érvényessége megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő lejártával,

b) az engedély visszavonásával,

c) a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult részéről a közterület-használat megszüntetésével,

d) a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult halálával, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén annak jogutód nélküli megszűnésével.

(2) A közterület-használati engedély visszavonásra kerül, ha:

a) a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult a 7. § a)–c) pontjában foglalt kötelezettségeit megszegi,

b) a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okiratának érvényessége megszűnt,

c) a közterület-használatot közérdekből meg kell szüntetni,

d) a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult nem tartja be az engedélyben foglalt előírásokat.

(3) Az engedélyező hatóság a közterület-használatot közérdekű célból bármikor, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül megszüntetheti.

(4) Ha a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult a közterület-használatot meg kívánja szüntetni, akkor szándéka írásbeli bejelentésével egyidejűleg köteles az engedély eredeti példányát az engedélyező hatóságnak visszaadni, vagy az eredeti példány elvesztéséről, megsemmisüléséről szóló jognyilatkozatot tenni.

8. Közterület-használati engedélytől eltérő használat esetén alkalmazandó jogkövetkezmények

11. § (1) Az engedélyező hatóság a közterület-használati engedély visszavonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosultat, aki:

a) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

b) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

c) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg,

d) az engedélyben foglaltaktól más módon eltér.

(2) Amennyiben a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult a megadott határidőn belül az (1) bekezdés szerinti felszólításnak nem tesz eleget, a közterület használati engedély visszavonásra kerül.

9. A közterület-használat ellenőrzése, a jogellenes közterület használat következményei

12. § (1) A rendeletben foglalt előírások betartását a Röszkei Polgármesteri Hivatal ellenőrzésre jogosult köztisztviselője a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizheti.

(2) A közterület-használati engedély eredeti példányát vagy annak hiteles másolatát a közterület-használati engedéllyel rendelkező jogosult köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult köztisztviselő felhívására, a közterület-használati díj befizetését igazoló bizonylattal együtt felmutatni.

(3) Aki a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, valamint az engedélyezettet meghaladó mértékben használja köteles felhívásra e jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására, valamint közterület-használati díj megfizetésére.

(4) A közterület eredeti állapotának helyreállítására vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén az engedélyező hatóság az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak 8 napon belül nem tett eleget.

(5) A (3) bekezdés szerinti jogellenes közterület-használat esetén a közterület-használati díj mértéke a korábban kivetett – vagy engedély nélküli közterület használat esetén kivetésre nem került – közterület-használati díj ötszöröse.

(6) A közterület jogellenes használója az (5) bekezdésben meghatározott mértékű közterület-használati díjat a jogellenes használat kezdő időpontjától számítva mindaddig köteles megfizetni, amíg a használt közterület eredeti állapotát helyre nem állítja, illetve a jogellenes állapotot meg nem szünteti.

(7) Az engedélyező hatóság az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével azonnal helyreállíttathatja, ha az élet-, balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, valamint a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében közérdekből indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

13. § Hatályát veszti a közterület használatáról szóló 8/1994.(VI.14.) önkormányzati rendelet.

14. § Hatályát veszti az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 9/2001.(VII.18.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 19/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díjak

1. Tüzelőanyag, építési munka végzéséhez szükséges állvány, építési anyag, törmelék, építőipari gép vagy eszköz tárolása: 200 Ft/m2/nap.

2. Vállalkozási célú ideiglenes vagy állandó jellegű építmény elhelyezése, már meglévő építmény működése: 200 Ft/m2/hónap.

3. Közmű és egyéb vezetékek, létesítmények (elektromos, gáz, víz, szennyvízcsatorna, stb.) építésével, bontásával, karbantartásával kapcsolatos használat: 300 Ft/m2/nap.

4. Mozgóbolt: 5.000 Ft/nap.

5. Az 1–4. ponton kívül a tevékenység, a használat módjától függetlenül minden más esetben: 200 Ft/m2/nap.