Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (III.27.) önkormányzati rendelete

a pénzeszköz átadás, átvétel rendjéről

Hatályos: 2018. 03. 27

Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében  meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 35. § b) pont 2. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Jogi Bizottság, valamint a 37. § b) pont 1. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Humán Erőforrások Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, amelyek részére Csákvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) pénzeszközt ad át, vagy amelyektől pénzeszközt vesz át.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, valamint a közfeladat ellátásra kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. § Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében felhalmozási, vagy működési célú támogatásra fordítható keretösszeget különít el.


2. Támogatás rendje

3. §  (1) Önkormányzati támogatás pályázati időszakban és azon kívül is, támogatási kérelem benyújtásával igényelhető.

(2) Támogatási kérelmet az 1. melléklet szerinti adatlap, valamint a rendelet további mellékletei felhasználásával lehet benyújtani.

(3) Önkormányzati támogatásban kizárólag az a támogatási kérelem részesíthető, amely

a) formai és tartalmi szempontból megfelel a jelen rendeletben, illetve – pályázati időszakban benyújtott pályázat esetén - a konkrét pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek,

b) megfelelő eljárási képességgel rendelkező személy útján kerül benyújtásra (nagykorú cselekvőképes természetes személy, szervezet esetén képviseleti joggal felruházott személy, vagy e személy a 3. mellékletben megjelölt meghatalmazottja) és

c) amelynek benyújtója az azonosító adatait a támogatási kérelem mellékleteként benyújtva megfelelően igazolja (természetes személy esetén személyi igazolvány, adókártya és lakcímkártya másolat, szervezet esetén bírósági igazolás a szervezet létezéséről, egyházi jogi személy esetén egyházi főhatósági igazolás, vagy a 2. melléklet szerinti nyilatkozat) és adatai cél szerinti kezeléséhez hozzájárulást ad.

(4) A támogatási kérelmek elbírálása pályázati időszakban a határidő lejártáig benyújtott dokumentumok alapján történik, hiánypótlásra nincs lehetőség.

(5) Önkormányzati támogatás megítéléséről, annak összegéről az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában megjelölt hatáskörrel rendelkező bizottság véleményének ismeretében, a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.

4. § (1) Pályázati felhívás közzétételére évente legalább egy alkalommal kötelezően sor kerül. Pályázati időszakban kizárólag a pályázati felhívásban meghatározott célokra lehet támogatási kérelmet benyújtani.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti pályázati felhívás konkrét tartalmáról legkésőbb márciusi rendes ülésén dönt, a beérkezett támogatási kérelmeket pedig – lehetőség szerint – következő rendes ülésén elbírálja.

(3) A pályázati felhívás közzétételére helyben szokásos módon, elsősorban az önkormányzat hivatalos honlapján és az Önkormányzat hivatalos Facebook oldalán kerül sor.

5. § A pályázati felhívás kötelező tartalmi elemei:

a)a keretösszeg meghatározása,

b) a támogatás feltételeinek részletes leírása,

c) a támogatást igénylők körének meghatározása,

d) a támogatás benyújtásának módja, határideje,

e) a támogatható célok, elszámolható költségek,

f) a csatolandó mellékletek, igazolások, egyéb dokumentumok megnevezése.

6. § Önkormányzati támogatás nem fizethető ki, vagy a kifizetést fel kell függeszteni, ha:

a) a támogatott egy korábbi támogatással összefüggésben benyújtott, illetve benyújtandó lejárt határidejű elszámolása még nem került elfogadásra, vagy elszámolási, visszafizetési késedelemben van,

b) a támogatottnak lejárt esedékességű, 60 napon túli köztartozása van – a köztartozás megfizetéséig,

c) a támogatott szervezet tagjai 50 %-ot meghaladóan profitorientált szervezetek,

d) a támogatott csőd-, felszámolási, vagy végelszámolási eljárás alatt áll,

e) a támogatott a támogatást politikai célok megvalósítására, vagy ilyen cél támogatására kívánja fordítani,

f) a támogatott a pályázat kiírását megelőző öt évben együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal (a továbbiakban: párt),

g) amely a pályázat kiírását megelőző öt évben párttal közös jelöltet állított országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson,

7. §  (1) A képviselő-testület támogatási kérelemmel kapcsolatos döntésétől számított 14 napon belül a képviselő-testületi határozat kiadmányának kézbesítésével a polgármester értesíti a támogatást kérelmezőt a döntés tartalmáról. Amennyiben a képviselő-testület a kérelemnek helyt adott, a határozat kiadmány mellett a polgármester az általa Önkormányzat részéről aláírt támogatási szerződést is mellékel azzal a tájékoztatással, hogy azt (cégszerűen) aláírva a kézbesítéstől számított  7 napon belül köteles a támogatott 1 példányban visszaküldeni, ellenkező esetben a megítélt támogatást elveszíti.

(2) A támogatási szerződés minimális tartalma:

  1. a szerződő felek főbb azonosító adatai (jogi személy esetén: név, székhely, adóigazgatási azonosító szám, bankszámlaszám, bírósági bejegyzés száma, nyilvántartó bíróság megnevezése, képviseletében eljáró személy neve és beosztása; magánszemély esetén: név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, adóigazgatási azonosító szám, bankszámlaszám),
  2. a támogatói döntés száma és tartalma,
  3. a támogatás célja és összege,
  4. a támogatás feltételei,
  5. a támogatás pénzügyi teljesítésének módja, ideje, esetleges ütemezése,
  6. szakmai, pénzügyi elszámolás módja,
  7. kötelezettségek elmulasztásának következményei (visszafizetési kötelezettség, feltételei, határideje),
  8. a támogatás felhasználásának határideje.

(3) A támogatási szerződés támogatott írásbeli kérelmére – a képviselő-testület egyetértésével – kizárólag úgy módosítható, hogy annak tartalma a vonatkozó jogszabályokkal és a pályázati felhívás tartalmával nem válik ellentétessé.


3. Támogatás felhasználása

8. § (1) Támogatott a támogatás felhasználásáról lehetőség szerint a felhasználást követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig köteles írásban, papír alapon dokumentálhatóan elszámolni.

(2) Az elszámolás kötelező tartalmi elemei:

a) lehetőség szerint fotóval illusztrált rövid szöveges beszámoló,

b) pénzügyi elszámolás a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon benyújtva, az elszámolás alapját képező, kettős finanszírozás kizártságát igazoló záradékkal ellátott számlák és a számlák kiegyenlítését igazoló bizonylatok hitelesített másolataival

c) a támogatás felhasználásával kapcsolatos, Csákvári-Bodméri Hírmondó szerkesztőségébe elküldött sajtóanyag, amely megfelel a támogatási szerződésben meghatározott minimális tartalmi követelményeknek (amennyiben meg is jelent a sajtóanyag, a megjelenésről készült fénymásolat).

(3) Támogatott a támogatási szerződés aláírásával egyidejűleg tudomásul veszi, hogy támogatási céltól eltérő felhasználás gyanúja esetén Önkormányzat jogosult helyszíni ellenőrzést végezni, és amennyiben az eltérés bizonyítást nyer, a támogatás visszafizetését köteles kezdeményezni.

(4) Az elszámolásra vonatkozó részletes formai és tartalmi előírásokat a támogatási szerződés tartalmazza.


4. Államháztartáson kívüli forrás átvétele

9. § Működési, vagy fejlesztési célú államháztartáson kívüli forrás átvételéről az erről szóló megállapodás tervezetének jóváhagyásával – értékhatártól függetlenül – a képviselő-testület jogosult dönteni.


5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ha jelen rendelet alapján nyújtott támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: Szerződés) 107. cikk (1) bekezdése értelmében állami támogatásnak minősül, a támogatás csekély összegű (de minimis) támogatásként a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK Európai Közösségek Bizottsága rendeletével összhangban nyújtható (a továbbiakban: 1998/2006/EK bizottsági rendelet).

(2) A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kedvezményezett írásban nyilatkozik arról, hogy az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 2. cikk 2. pontjában meghatározott feltételnek megfelel.

(3) Az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 3. cikk 1. pontja szerinti ellenőrzési kötelezettséget a támogatást nyújtó teljesíti.

(4) Nem ítélhető meg csekély összegű támogatás az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározott célokra.

(5) Csekély összegű támogatás azonos elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható állami támogatással, ha az így halmozott összeg támogatási intenzitása meghaladná az irányadó uniós állami támogatási szabályban meghatározott támogatási intenzitást.


11. § (1) A 10. § alapján nyújtott támogatás a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (HL L 379., 2006. 12. 28., 5-10. o.) hatálya alá tartozik.

(2) A polgármester legkésőbb a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott, államháztartáson kívülről átvett pénzeszközökről, valamint az államháztartáson belüli szervezetek részére átadott, vagy átvett pénzeszközökről.


12. § (1) Ez a rendelet 2018. március 27-én 16 óra 50 perckor lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően közzétett pályázati felhívások alapján nyújtott támogatásokra kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti az önkormányzati támogatásokról szóló 2/2015. (I. 20.) önkormányzati rendelet.


Illés Szabolcs                                                                                             Tóth Jánosné

polgármester                                                                                      címzetes főjegyző


Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Csákvár, 2018. március 27-én 16 óra 45 perc

Tóth Jánosné

címzetes főjegyző