Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (III.28.) önkormányzati rendelete

elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2021. 04. 30- 2021. 10. 27

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (III.28.) önkormányzati rendelete

elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2021.04.30.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete a következő elismerő díjakat alapítja:

a) Bodajk Város Díszpolgára Peske-Spányi Díj,

b) Bodajk Város Önkormányzat Szekrényessy József Díja,

c) Bodajk Város Önkormányzat Dr. Cserháti Károly Díja,

d)1 Bodajk Város Önkormányzat Winkler Mihály Díja,

e) Bodajk Város Önkormányzat Móró Mihály Díja.

2. § (1) Bodajk Város Díszpolgára Peske-Spányi Díj (a továbbiakban: Peske-Spányi Díj) adományozható annak a személynek, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, életművével a városon belül, országosan vagy nemzetközileg olyan általános elismerést szerzett, mely hozzájárult Bodajk vagy Magyarország jó hírnevének öregbítéséhez, és egyébként példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(2)2 Peske-Spányi Díj évente kettő adományozható.

(3) A Peske-Spányi Díjjal külön e célra készített, az adományozást megörökítő díszes oklevél és díszdobozban emlékplakett jár. Az oklevél mintáját az 1. melléklet, az emlékplakett leírását és képét a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A Peske-Spányi Díj birtokosának külön jogai:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület és bizottságai ülésén,

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat intézményeit, rendezvényeit,

c) halála esetén - hozzátartozói beleegyezéssel - az önkormányzat saját halottjának tekinti, és térítésmentesen díszsírhelyet biztosít számára.

3. § (1) Bodajk Város Önkormányzat Szekrényessy József Díja (a továbbiakban: Szekrényessy József-díj) adományozható azon személynek, közösségnek, társadalmi vagy gazdasági szervezetnek, melyek a város társadalmi, gazdasági, szociális vagy kulturális életében hosszabb időn át kiemelkedően eredményes munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak Bodajk szellemi, erkölcsi vagy anyagi értékeinek gyarapításához, a település fejlődéséhez, és egyébként példamutató magatartásuk, tevékenységük miatt megbecsülés övezi, továbbá azon személynek, aki a város köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végzett, vagy valamely jelentős szellemi alkotással hozzájárult a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívott ki az ügyfelek vagy a szolgáltatást igénybe vevők körében, és egyébként is köztiszteletnek, közmegbecsülésnek örvend.

(2) Szekrényessy József-díj évente kettő adományozható.

(3) A Szekrényessy József-díjjal külön e célra készített, az adományozást megörökítő díszes oklevél és díszdobozban emlékplakett jár. Az oklevél mintáját az 1. melléklet, az emlékplakett leírását és képét a 3. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Bodajk Város Önkormányzat Dr. Cserháti Károly Díja (a továbbiakban: Dr. Cserháti Károly-díj) adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosoknak, gyógyszerészeknek, ápoló és kisegítő személyeknek, valamint példaértékű munkát végző közösségeknek, továbbá a város érdekében kifejtett kiemelkedő testnevelő és sport munkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

(2) Dr. Cserháti Károly-díj évente kettő adományozható.

(3) A Dr. Cserháti Károly-díjjal külön e célra készített, az adományozást megörökítő díszes oklevél és 100.000 Ft értéket meg nem haladó emléktárgy jár. Az oklevél mintáját az 1. melléklet tartalmazza.

5. §3 (1) Bodajk Város Önkormányzat Winkler Mihály Díja (a továbbiakban: Winkler Mihály-díj) adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság, a lakosság széles köre művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában, az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén kiemelkedő eredményt értek el, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(2) Winkler Mihály-díj évente kettő adományozható.

(3) A Winkler Mihály-díjjal külön e célra készített, az adományozást megörökítő díszes oklevél és 100.000 Ft értéket meg nem haladó emléktárgy jár. Az oklevél mintáját az 1. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Bodajk Város Önkormányzat Móró Mihály Díja (a továbbiakban: Móró Mihály-díj) adományozható azoknak azon személyeknek és közösségeknek, akik a lakosság széles körét is érintő feladat, probléma megoldásával, előremutató és hasznos ötleteivel, javaslataival, önzetlen segítségével, a lakosságért és az önkormányzatért végzett áldozatos, lelkiismeretes munkájával, példamutatásával hozzájárulnak a lakosság közérzetének javításához vagy az önkormányzat feladatainak ellátásához.

(2) Móró Mihály-díj évente öt adományozható.

(3) A Móró Mihály-díjjal külön e célra készített, az adományozást megörökítő díszes oklevél és 100.000 Ft értéket meg nem haladó emléktárgy jár. Az oklevél mintáját az 1. melléklet tartalmazza.

7. § (1) Az 1. §-ban meghatározott elismerő díjak (a továbbiakban: elismerések) adományozására javaslatot tehet bármely természetes személy, szervezet, jogi személy.

(2) Az elismerések adományozásáról szóló 1. melléklet szerinti oklevélnek tartalmaznia kell:

a) az adományozó megjelölését,

b) az elismerés megnevezését,

b) a képviselő-testület döntését tartalmazó határozat számát,

c) az adományozott nevét, nem magyar állampolgár esetén állampolgárságát,

d) az adományozás rövid indoklását,

e) az adományozás átadása napjának keltét,

f) a polgármester és a jegyző aláírását,

g) az önkormányzat képviselő-testületének körpecsétjét.

(3)4 Az elismerések adományozására vonatkozó javaslatok közérdekű felhívását minden év február 15. napjáig a helyben szokásos módon ki kell függeszteni, az adományozásról szóló javaslatot írásban kell benyújtani minden év március 10. napjáig, melyet indokolni kell.

(4) A képviselő-testület a javaslatról minden év április 30. napig minősített többséggel dönt.

(5) Az elismerésekkel kapcsolatos költségek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében biztosítani kell.

(6) Az elismerések átadására lehetőség szerint a városnaphoz kapcsolódó ünnepi képviselő-testületi ülésen, vagy a képviselő-testület ülésén, vagy az önkormányzat által szervezett rendezvényen ünnepélyes keretek között az önkormányzat képviseletében a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester jogosult.

(7) Az 1. § b)-d) pontja szerinti elismerések megosztva is adományozhatók, ebben az esetben az adományozottak mindegyike az elismeréshez járó emlékplakettre vagy díszes oklevélre vagy emléktárgyra jogosult.

(8) Az elismerések az arra érdemes személy halála után posztumusz is adományozható, ebben az esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(9) Az elismerések adományozásával, nyilvántartásával kapcsolatos ügyviteli, adminisztrációs feladatokat a jegyző látja el.

(10) Az elismerések visszavonhatóak, ha az adományozott arra érdemtelenné válik, különösen akkor, ha bíróság a személyt jogerősen a közügyek gyakorlásától eltiltotta.

(11) A (10) bekezdés szerinti visszavonásra bárki javaslatot tehet, melyről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(12) Az adományozott elismerésekkel kapcsolatos döntéseknek az önkormányzat honlapján és a helyben szokásos módon történő közzétételéről a jegyző gondoskodik.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti:

a) a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 22/2008. (X. 30.) önkormányzati rendelet,

b) a Polgármesteri Díszoklevél Díjról szóló 23/2008. (X. 30.) önkormányzati rendelet, és

c) a kitüntető díjak alapításáról szóló 5/2009. (II. 26.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

2. melléklet

Bodajk Város Díszpolgára Peske-Spányi Díjával együtt járó emlékplakett leírása és képe
Az emlékplakett leírása: Bodajk Város Díszpolgára Peske-Spányi Díjával járó emlékplakett 10 cm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, fémből (réz vagy bronz ötvözetből) készült plakett, melyen körben felül szerepel a "BODAJK VÁROS DÍSZPOLGÁRA" felirat, körben alul a "PESKE-SPÁNYI DÍJA" felirat. A plakett középső, osztott részében a felső félben szerepel a Kálvária körvonalas rajzolt képe, alsó felének félbe osztott egyik felén Peske Géza rajzolt arcképe és aláírása, másik felén Spányi Béla rajzolt arcképe és aláírása, a plakett hátulján az adományozott neve és az átadás dátumának kelte.
Az emlékplakett képe:
null

3. melléklet

Bodajk Város Önkormányzat Szekrényessy József Díjával együtt járó emlékplakett leírása és képe
Az emlékplakett leírása: Bodajk Város Önkormányzat Szekrényessy József Díjával járó emlékérem 10 cm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, fémből (réz vagy bronz ötvözetből) készült plakett, melyen körben felül szerepel a "BODAJK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT" felirat, körben alul a "SZEKRÉNYESSY JÓZSEF DÍJA" felirat. A plakett közepén a bodajki tó rajzolt látképe, háttérben a fürdőházzal, előtérben egy férfi és egy női alakkal korabeli ruhában, a plakett hátulján az adományozott neve és az átadás dátumának kelte.
Az emlékplakett képe:
null