Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017 (IX.26.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 01

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2017. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól


Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A partnerek meghatározása


1.§ E rendelet alkalmazásában:

1. Partner:

a)  településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy,

b) az eljárásban érintett településrészen székhellyel, telephellyel, ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezet

c) felcsúti székhelyű civil szervezet,

d) Felcsút Községi Önkormányzat közigazgatási területén működő történelmi egyház,

e) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (1) bekezdésében meghatározott szervezet és

f) a településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) és a településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltató.

2. Résztvevő partner: az a partner, aki észrevételt, javaslatot és véleményt adott az 5. §-ban meghatározottak szerint.


  1. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2.§ A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotása, módosítása során partnerek tájékoztatása hirdetményen keresztül és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozott esetekben lakossági fórumon szóban történik.

3.§ (1) A hirdetmény tartalmát a 2. melléklet határozza meg.

(2) A hirdetmény:

a) Felcsút Községi Önkormányzat Felcsút, Fő u. 75. szám alatti hirdetőtábláján,

b) Felcsút Községi Önkormányzat www.felcsut.hu elnevezésű honlapján és a www.felcsutihivatal.hu honlapon, és

c) a Felcsúti Hírlap című helyi lapban

jelenik meg.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott közzétételi módoktól eltérően a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről, a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében, a www.felcsut.hu és a www.felcsutihivatal.hu honlapokon közzétett hirdetmény útján történik:

a)a koncepció és a stratégia módosítása,

b)a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása és,

c)a településrendezési eszköz készítésének vagy módosításának tárgyalásos eljárása során, a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, ha az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt.

(4) A hirdetőtáblára történő kifüggesztés napjával a hirdetmény kézbesítettnek minősül.

(5) Amennyiben a hirdetőtáblán történő elhelyezést a dokumentáció terjedelme vagy formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben megjelölésre kerül, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.

(6) Hirdetmény megjelenéséről értesítést kap elektronikus úton az a résztvevő partner, aki a partneri adatlapon jelzi ez irányú kérését.

4.§ A lakossági fórum helyéről, idejéről, a tárgyalásra kerülő tárgykörről szóló meghívó a 3.§ (2) bekezdés a)-b) pontjában megjelölt helyen kerül kifüggesztésre a rendezvény előtt legalább 8 nappal.



  1. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja


5.§ A partner észrevételt, javaslatot és véleményt adhat:

a) szóban a lakossági fórumon, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni,

b) írásban a lakossági fórumot követő 8 napon belül vagy

c) lakossági fórum hiányában a hirdetményben megjelölt határidőig az 1. melléklet szerinti tartalmú, partneri adatlap:

ca) az önkormányzat 8086 Felcsút, Fő u. 75. levelezési címére történő benyújtásával, megküldésével, vagy

cb) önkormányzat e-mail címére (titkarsag@felcsut.hu) elektronikus levélben történő megküldésével.


  1. (1) Azt a partnert, aki az 5. § szerinti határidőn belül észrevételt, javaslatot és véleményt nem adott, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetési további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(2) Tárgyalásos eljárásban, az egyezető tárgyalás vonatkozásában az eljárásban érintett partnernek az egyeztető tárgyalást megelőző partnerségi egyeztetésben jogszabályon alapuló ellenvéleményt tett partnert kell tekinteni.

(3)       Az 5. § szerint beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(4)       Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de a (3) bekezdés szerinti meghívásos egyeztető tárgyaláson a meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

7.§ (1) A résztvevő partnertől beérkezett javaslatokat és véleményeket (a továbbiakban: érdemi észrevételek) a főépítész összesíti és a véleményezés alatt lévő dokumentáció ügyiratához csatolja.

(2) A hirdetményben jelölt határidő leteltét követően az érdemi észrevételeket a főépítész szakmai javaslat készítése céljából megküldi a véleményezésre közzétett dokumentum készítésével megbízott tervezőnek.

(3) A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.

(4) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

8.§ (1) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a képviselő-testület dönt, amely a döntést a 2. melléklet szerinti hirdetményben teszi közzé.

(2) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

(3) Minden, a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a Polgármester dönt, a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.

9.§ (1) A jelen rendeletben foglaltak szerint beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében nyilvántartja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás legalább az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b) a vélemény beérkezésének időpontját,

c) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

d) a véleményezési szakaszt lezáró, vagy a 10. § (2) bekezdés szerinti döntést követően a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy a Polgármester döntését.


  1. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések


10.§ (1) A polgármester az eljárás lezárását követően az elfogadott településfejlesztési koncepciót, integrált településfejlesztési stratégiát, településszerkezeti tervet, a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervről szóló önkormányzati rendeletet, a településképi arculati kézikönyvet és településképi önkormányzati rendeletet közzéteszi a Korm. rend. 43. § és 43/B. §-ában meghatározottak szerint.

(2) A polgármester a partnereket a 2. melléklet szerinti hirdetmény közzétételével értesíti az eljárás lezárásáról.

(3) Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester gondoskodik.


5. Záró rendelkezések


11.§ (1) Ez a rendelet a 2017. október 1-én lép hatályba.

 


                     Mészáros Lőrinc                                                Dr. Sisa András

                      polgármester                                                              jegyző





Záradék:

Ez a rendelet 2017. szeptember 26-án a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal felcsúti hirdetőtábláján történő kifüggesztésével kihirdetésre került.





                                                                                                  Dr. Sisa András

                                                                                                           jegyző

Mellékletek