Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (I.28.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjjal kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2016. 02. 01


Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya Téglás Város Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki.

(2) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz (a továbbiakban: kibocsátó). Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

(3) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz – a törvényi rendelkezések fennállása esetén –, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag az nem áll számára rendelkezésre.

A díjfizetés rendje

2. §

(1) A fizetendő díj mértékét a környezetterhelési díjról szóló törvényben foglaltak alapján kell megállapítani és megfizetni, a díjszámítás szabályairól az I. függelék nyújt tájékoztatást.

(2) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében „a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról” szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 8. melléklete szerint irányadó átalány vízfogyasztás alapulvételével kell meghatározni a szolgáltatott vízmennyiséget.

(3) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31. napjáig az önkormányzati adóhatósághoz, az 1. melléklet szerinti bevallási nyomtatványon.

(4) A kibocsátónak a talajterhelési díjat a 60600156-11038236 számú Talajterhelési díj beszedési alszámlára kell teljesíteni a bevallás benyújtásáig.


Mentességek, kedvezmények

3. §

(1) Mentes a talajterhelési díj fizetés alól az a kibocsátó, akinél a fogyasztási helyen együtt élő személyek mindegyike betöltötte a 65. életévét.

(2) 80%-os díjkedvezmény illeti meg a kibocsátót a fogyasztási helyen élő személyenként havi 2 m3 vízfogyasztási mennyiségig.

(3) A (2) bekezdés szerinti kedvezmény érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot. A lakcímen tartózkodás szempontjából minden megkezdett hónapot egész hónapnak kell tekinteni.

Adatszolgáltatás

4. §

(1) A kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében a Hajdúkerületi és Bihari Viziközmű Szolgáltató Zrt., mint közszolgáltató minden év február 28. napjáig adatot szolgáltat a jegyző részére:

a) az 1. § (2) bekezdés körébe tartozó kibocsátókról,

b) a részükre az előző évben szolgáltatott víz mennyiségéről,

c) az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a kibocsátóktól elszivárgott, valamint a locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiségről,

d) a kibocsátók csatornára való rákötésének időpontjáról, valamint

e) a folyékony hulladékként a kibocsátóktól az előző évben átvett folyékony hulladék mennyiségéről.

(2) A csatornahálózat bővítése-, illetve a rácsatlakozás esetén az érintett kibocsátók fogyasztási adatait havi bontásban kell megadni.

5. §

(1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazásával látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendeletet és a környezetterhelési díjról szóló törvényt, az ott nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

6. §

A talajterhelési díjjal kapcsolatos helyi szabályokról szóló 13/2005. (VI.23.) rendelet hatályát veszti.

7. §

A rendelet 2016. február 1. napján lép hatályba.



                  Czibere Béla                                               Dr. Gál György

                  polgármester                                                     jegyző