Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016 (III.2.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 03. 02- 2016. 12. 30

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

1/2016. (III. 2.)  önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya a képviselő-testületre, bizottságaira, az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat fenntartása alá tartozó költségvetési szervre, a Karácsond Általános Művelődési Központra terjed ki.


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését:

423 291 502  Ft bevétellel

423 291 502  Ft kiadással

                 0  Ft költségvetési egyenleggel


állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


A költségvetés részletezése

3. §

A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 3. melléklet szerint határozza meg.

(2)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 4. melléklet szerint részletezi.

(3)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szerv szerinti megoszlását, az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 6.1. - 6.3. mellékletek szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat a kiadások között 29 687 138 Ft általános, 10 000 000 Ft céltartalékot állapít meg.

(6)   A 2016. évi támogatásokat a 7. melléklet szerint állapítja meg. 

(7)   A köztisztviselői illetményalap 2016. évben 38 650 Ft, a köztisztviselők 2016. évi cafetéria kerete bruttó 200 000 Ft/fő/év összegben állapítja meg.

(8)   Az étkezési támogatás havi mértéke a közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó főállású munkavállalók esetében nettó 60.000 Ft/fő/év összegben állapítja meg.


A helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetése


4. §


A Karácsondi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat költségvetését a 8. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. §

(1)   A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint a költségvetési szervek vonatkozásában a költségvetési szervek vezetőit a 2016. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos jogköröket az önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében a költségvetési szerv vezetője gyakorolja.


(2)   A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése, az értékpapír kibocsátása, vásárlása, értékesítése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.


(3)   A költségvetési kiadások kiemelt bevételei és kiadási előirányzatai közötti, illetve kiemelt bevételi és kiadási előirányzatokon belüli rovatok közötti átcsoportosításának joga a képviselő-testület hatásköre.


(4)   A polgármester átruházott hatáskörben az alábbi döntéseket hozhatja:

  1. dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről,
  2. átcsoportosítást engedélyez a jóváhagyott előirányzatok között az előirányzat 20 %-áig, maximum 3.000.000 Ft-ig,
  3. 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról.

(5)   A költségvetési szerv vezetője a költségvetési szerv költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.


(6)   A képviselő-testület a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok módosítását, átcsoportosítását legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig hagyja jóvá és december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


Záró rendelkezések


6. §


(1)   E rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2016. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2)   A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A kihirdetés a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik.


Karácsond, 2016. március 1.




Földi Csaba                                                                           Forgó Istvánné

polgármester                                                                          jegyző



Kihirdetve:

2016. március 2.




Forgó Istvánné jegyző