Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (III.10.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 03. 11

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

  1. §

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, bizottságaira, az önkormányzatra, az önkormányzat fenntartása alá tartozó költségvetési szervekre, így a Karácsondi Polgármesteri Hivatalra és a Karácsond Általános Művelődési Központra terjed ki.


A költségvetés bevételei és kiadásai


  1. §


(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését:


409 383 093 Ft bevétellel

409 383 093 Ft kiadással

     0 Ft költségvetési egyenleggel


állapítja meg.

(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1 melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(4) Az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az önkormányzat saját bevételeinek részletezését a 3. melléklet szerint határozza meg.


A költségvetés részletezése


  1. §


A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


(1)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4. melléklet szerint határozza meg.


(2)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 5. melléklet szerint részletezi.


(3)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást az 6. melléklet szerint hagyja jóvá.


(4)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szerv szerinti megoszlását, az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 7.1., 7.2, 7.3. mellékletek szerint határozza meg.


(5)   Az önkormányzat a kiadások között 5 147 632 Ft általános, 11 673 831 Ft céltartalékot állapít meg.


(6)   A 2016. évi támogatásokat a 8. melléklet szerint határozza meg. 


(7)   A köztisztviselői illetményalap 2017. évben 38 650 Ft, a köztisztviselők 2017. évi cafetéria kerete bruttó 200 000 Ft/fő/év.


(8)   Az étkezési támogatás havi mértéke a közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó főállású munkavállalók esetében 2017. évben bruttó 81.000 Ft/fő/év.


A helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetése


4. §


A Karácsondi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat költségvetését a 9. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


5. §


(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint a költségvetési szervek vonatkozásában a költségvetési szervek vezetőit a 2017. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. Az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai felett, önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2)   A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése, az értékpapír kibocsátása, vásárlása, értékesítése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.


(3)   A költségvetési kiadások kiemelt bevételei és kiadási előirányzatok módosítása és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás a képviselő-testület hatásköre.


(4)   A polgármester átruházott hatáskörben az alábbi döntéseket hozhatja:

  1. dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről,
  2. átcsoportosítást engedélyez a jóváhagyott előirányzatok között az előirányzat 20 %-áig, maximum 3.000.000 Ft-ig,
  3. 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról.


(5)   A költségvetési szerv vezetője a költségvetési szerv költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.


(6)   A képviselő-testület a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok módosítását, átcsoportosítását legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig hagyja jóvá és december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


Záró rendelkezések


6. §


A rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2017. január 1-jétől kell alkalmazni.


Karácsond, 2017. március 9.





Földi Csaba                                                                           Forgó Istvánné

polgármester                                                                          jegyző



Kihirdetve:

2017. március 10.




Forgó Istvánné jegyző



Mellékletek