Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2020. 01. 31

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő–testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5)-(6) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján,

az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és működési Szabályzatáról szóló 22/2005. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. Melléklete III. fejezet 3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével

a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. §


(1) E rendelet tárgyi hatálya Bélapátfalva Város közigazgatási területén található valamennyi Bélapátfalva Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed Bélapátfalva Város közigazgatási területén minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki a közterületet rendeltetésének megfelelően, vagy attól eltérő célra használja vagy kívánja használni.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott földterület.

2. §


A közterületet rendeltetésének megfelelően, állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával mindenki szabadon használhatja.

2. A közterület rendeltetésétől eltérő célra történő használatának

általános szabályai


3. §


  1. (1) Közterület rendeltetéstől eltérő használata önkormányzati hatósági ügy, melyben a polgármester határozattal dönt, kivéve a közútkezelői hatáskörbe tartozó eseteket, melyekben a jegyző jogosult eljárni a vonatkozó jogszabályok szerint.
  2. Közterület rendeltetésétől eltérő használatára hatósági engedély ideiglenes jelleggel, jelen rendeletben meghatározott időtartamra adható.
  3. (2) Közterület rendeltetésétől eltérő használatra vonatkozó kérelmet, kivéve a közút nem közlekedési célú igénybevételét, az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.
  4. (3) Közterület rendeltetésétől eltérő használatra vonatkozó kérelmet annak kézhezvételétől számított 30 napon belül kell elbírálni.
  5. (5) Közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó hatósági eljárásra egyebekben a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
  6. (6) Közterület rendeltetésétől eltérő használatáért használati díjat kell fizetni, kivéve, ha jelen rendelet másképpen szabályoz. Közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó hatósági engedély nem mentesít az egyéb jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítése alól.

4 .§


(1)  A 7. §-ban meghatározott használatért a 2. mellékletben meghatározott díjat - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -, a közterület-használat megkezdése előtt negyedévente előre kell megfizetni.

(2)  A hatósági engedéllyel rendelkező alkalmi árusítást  végző kereskedőktől a Bélapátfalva Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (továbbiakban: GAMESZ) jogosult a napi használati díjak beszedésére.

(3) A közterület nagyságának meghatározásánál minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell venni.

(4)  Hirdetőberendezések kihelyezésénél a hasznos felületet kell a díjszabásnál figyelembe venni.

(5)  A használó a használati díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül köteles megfizetni.

(6)  A használati díjak nyilvántartásáról a GAMESZ köteles gondoskodni  a kötelezettségvállalási szabályzat szerint.

5. §


(1)  Közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó hatósági engedély jelen rendeletben meghatározott feltételekkel adható.

(2)  A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama egy nap, leghosszabb időtartama 1 év, azzal a kikötéssel, hogy hatósági engedélyt csak adott év december 31-éig szóló időtartamra lehet kiadni.

(3)  A közterület használati engedélyben foglalt jogok és kötelezettségek másra nem ruházhatók át.

(4)  A hatósági engedéllyel ellentétes közterület-használat esetén a polgármester jogosult a hatósági engedélyt határozattal azonnali hatállyal visszavonni, amennyiben a használó ismételt felszólítás ellenére sem a rendelet szabályai szerint jár el.

(5)  Közterület rendeltetésétől eltérő célra történő használatára vonatkozó hatósági engedély közérdekből határozattal bármikor visszavonható a használati díj időarányos visszafizetése mellett.

6. §


(1)  Közterületet rendeltetéstől eltérően csak úgy lehet használni, hogy a többi terület rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(2)  Hatósági engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő használat esetén a GAMESZ az ott tárolt eszközöket a kihelyező költségére jegyzőkönyv felvétele mellett elszállíthatja és köteles azt a felelős őrzés szabályai szerint tárolni.

(3)  Az eltérő használat során a közterületen elhelyezett szerkezetek, tárgyak anyagának, formájának összhangban kell lenni a környezetben lévő létesítményekkel. Folyamatos és megfelelő karbantartásukról a használó köteles gondoskodni.

(4)  Mutatványos, cirkuszi tevékenység csak olyan helyeken végezhető, ahol a településrendezési terv a tevékenységhez szükséges eszközök elhelyezését nem tiltja.

(5)  Közterületen építési eszközök, anyagok tárolására engedély csak indokolt esetben adható. Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi jogszabályt, a városrendezési tervet, a városképi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő hatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket. A használó köteles a közművek biztonságos üzemeltetésének feltételeiről gondoskodni.

(6)  Amennyiben az eltérő használat során a gyalogos közlekedésre szolgáló közterület teljes szélességében érintett, és a gyalogos közlekedés máshova nem terelhető, úgy a használó köteles a gyalogosok számára átjárót létesíteni a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

(7)  A használó köteles az igénybevett területet és környezetet folyamatosan tisztántartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni. A mobil, mozgatható árusító helyeket naponta – az árusítás befejezése után – a közterületről el kell távolítani.

(8)  A használó köteles a közterület használati engedélyt, valamint az egyéb dokumentumokat (vállalkozói igazolvány, működési engedély stb.) a helyszínen tartani, és azokat a GAMESZ és a Polgármesteri Hivatal ügyintézője, vagy a szakhatóságok ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

7. §


Közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni hatósági engedély és használati díj megfizetése ellenében a következő esetekben lehet:

a)   alkalmi árusítás,

b)   mozgóbolt,

c)   érvényes működési engedéllyel rendelkező, az üzlet homlokzatával érintkező közterületen ideiglenesen vagy idényjelleggel történő árusítás,

d)   vendéglátó-ipari előkert,

e)   építési munkával kapcsolatos gépek, berendezések, építőanyag és törmelék elhelyezése,

f)    önálló hirdető-berendezés,

g)   kiállítás, vásár, alkalmi vásár, továbbá mutatványos tevékenység végzése,

h)   közterület-bontással járó munkálatok esetén, ha burkolattal ellátott vagy egyéb módon beépített terület megbontásával járnak, a terület megbontásának idejére,

i)    közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezése,

j)    egyéb nem tiltott tevékenység végzése.


8. §


Nem adható közterület rendeltetésétől eltérő használatára hatósági engedély az alábbi esetekben:

a)   közterületen történő zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlása, szexuális áru bemutatása és értékesítése,

b)   a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezése,

c)   a város településrendezési terve szerint városképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések, anyagok elhelyezése,

d)   sátorgarázs létesítése,

e)   elárusító helyek, üzletek környékén áru- és göngyölegtárolás,

f)    üzlet homlokzatával érintkező közterületre való kitelepülés, ha a kitelepülő az üzlet üzemeltetésére nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel.

9. §


Közterület rendeltetésétől eltérően hatósági engedély és használati díj megfizetése nélkül a 6. §-ban foglaltakat figyelembe véve az alábbi esetekben használható:

a)   közfeladatot ellátó szervek, magánszemélyek részére szállított tüzelő vagy egyéb anyag, dolog vagy tárgy (pl.: költözködésnél bútor stb.) közterületen történő tárolásához, rakodásához, ha annak időtartama a 12 órát nem haladja meg,

b)   magánszemélyek számára építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek 24 óránál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, illetve lerakásához, ha az a tevékenység a forgalmat, közlekedést nem zavarja,

c)   üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be,

d)   önkormányzati beruházás esetén,

e)   önkormányzati rendezvény esetén az önkormányzat, illetve az önkormányzattal kötött erre irányuló szerződés alapján az önkormányzati rendezvényen részt vevők vonatkozásában,

f)    önkormányzat által elhelyezett reklám esetén.

10. §


(1)  A kérelmet  az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2)  A kérelemhez mellékelni kell:

a)   helyszínrajzot, a kérelemben szereplő terület helyének és méretének pontos megjelölésével,

b)   az elhelyezni kívánt berendezés, egyéb tárgy terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölése),

c)   közútkezelői hozzájárulást, amennyiben a közterület-használat közutat érint;

d)   idényjellegű és alkalmi árusítás esetén a mobil árusító eszköz megjelenését ábrázoló tervet vagy fényképet,

e)   vásár, mutatványos és cirkuszi tevékenység, kiállítás, reklámcélú bemutató és rendezvény esetén érvényes biztonságtechnikai jegyzőkönyvet, tanúsítványt,

f)    vendéglátó-ipari előkertnél a vázrajzon kívül nyilatkozatot a nyitva tartás időtartamáról,

g)   az élelmiszerek, illetve élelmiszer jellegű termékek árusításához szükséges ÁNTSZ-engedélyt,

h)   a tevékenység gyakorlására jogosító okiratot bemutatás céljából.

11. §


(1)  A közterület-használat jelen rendeletben foglalt szabályainak betartását az önkormányzat részéről a GAMESZ vagy a Polgármesteri Hivatal ügyintézője ellenőrzi.

(2)  Közterület rendeltetésétől eltérő célú használatára vonatkozó engedély hiányában vagy az abban kikötött feltételektől eltérő használat esetén a GAMESZ vagy a Polgármesteri Hivatal ügyintézője közterület-használati engedély visszavonását és szabálysértési eljárást kezdeményezhet, a közterület használatához szükséges feltételeket megszüntetheti.

3. A közterület rendeltetésétől eltérő használatának különös szabályai


12. §


(1)  Közterületen rendezvény megtartására abban az esetben adható engedély, ha a kérelemben megjelölésre kerül:

a)   a főrendező személye, aki a rendezvény egészéért teljes felelősséggel tartozik;

b)   a résztvevők várható száma;

c)   a rendezvényt reklámozó táblák, transzparensek kihelyezésének rendje;

d)   a rendezvény megtartásához szükséges technikai eszközök felsorolása, s azok működéséhez szükséges források (víz, villany stb.) megjelölése.

(2)  Közterületi rendezvényen minden 50 fő után egy rendezőt kell biztosítani.

(3)  A rendezvény teljes ideje alatt és az azt meghaladó egy órában a rendezők kötelesek biztosítani a rend betartását, és a rendezvény helyszínéről történő kulturált elvonulást. A rendezőknek meg kell akadályozni a szándékos rongálásokat.

(4)  A rendezvény területének folyamatos tisztántartásáról a rendező köteles gondoskodni, megfelelő számú szeméttároló kihelyezésével, folyamatos ürítésével. Az igénybe vett területet és az elvonuló útvonalakat – a rendezvényt követő nap 6.00 óráig az eredeti rendeltetésnek megfelelő állapotba kell visszaállítani. Rongálás esetén az okozott károkat köteles megtéríteni.

(5)  A rendezvény ideje alatt az illemhelyek üzemeltetését a rendezőnek kell biztosítania.

(6)  Az elvonulás biztosítására, az útvonalak tisztántartására, a rongálások megakadályozására vonatkozó szabályok a nem közterületen megtartott rendezvények szervezőire is vonatkoznak.

(7)  A rendezvény megtartásához szükséges szakhatósági engedélyek vagy hozzájárulások beszerzése a rendező feladata. Eltérő használatra engedély csak ezek megszerzése és bemutatása után adható.

(8)  A közterület kiemelt rendezvények, ünnepségek céljára történő igénybevétele esetén rendezvény a zaj- és rezgésvédelemről szóló jogszabályok betartása mellett 22.00 órától másnap 3.00 óráig tartható.

13. §


(1)  Közterületen lévő növényzetre reklámot, választási plakátot kihelyezni tilos.

(2)  Önkormányzati tulajdonban lévő építményre, kerítésre önálló hirdető berendezés kivételével reklámot, választási plakátot kihelyezni tilos.

(3)  Közterületen hatósági engedély alapján elhelyezett reklámtábla maximális mérete nem haladhatja meg:

a)   külterületen a 30 m²-t,

b)   belterületi közterületen a 15 m²-t.

A hatósági engedély nem mentesít a külön jogszabályban meghatározott építési engedély megszerzése, illetve a bejelentési kötelezettség teljesítése alól.

(4)  A hirdető vállalkozásoknak, illetve a hirdetőberendezések tulajdonosainak gondoskodni kell a hirdetőberendezések műszaki, esztétikai karbantartásáról, az elavult hirdetések eltávolításáról.

(5)  Az engedély nélkül elhelyezett hirdetőberendezést, reklámot a tulajdonosa vagy a hirdetésben érdekelt köteles eltávolítani. Amennyiben a tulajdonos vagy a hirdetésben érdekelt a hirdetőberendezést, reklámot felszólítás ellenére nem távolítja el, úgy az önkormányzat vagy az általa megbízott személy a tulajdonos vagy a hirdetésben érdekelt költségére jogosult a hirdetőberendezést, reklámot eltávolítani.

4. Járművek tárolására és üzemképtelen járművek elszállítására

vonatkozó szabályok


14. §


(1)  3500 kg legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó súlyú jármű – autóbusz, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, nehéz pótkocsi és lakókocsi, valamint munkagép – közterületen nem tárolható. Tárolásnak minősül, ha a jármű egy óránál hosszabb ideig folyamatosan közterületen várakozik.

(2)  Közterületen üzemképtelen jármű hatósági engedély vagy közútkezelői hozzájárulás nélkül legfeljebb 30 napig tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

15. §


(1)  Az üzemképtelen jármű hatósági elszállíttatása előtt a jegyző írásban köteles felszólítani az üzembentartót (tulajdonost) a járművének közterületről 3 napon belül történő eltávolítására.

(2)  A szabálytalan elhelyezés miatt balesetveszélyt jelentő, vagy a forgalmat nagymértékben akadályozó, a közterületen tárolt üzemképtelen járműveket a jegyző eltávolíttatja, és az erre a célra kijelölt tárolóhelyre szállíttatja.

(3)  Hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű esetében, ha az üzembentartó (tulajdonos) kiléte nem állapítható meg, a jármű azonnali hatállyal elszállíttatható.

(4)  A hatósági elszállításnál a jármű műszaki állapotát a jegyző – szükség esetén szakértő bevonásával – állapítja meg, és erről jegyzőkönyvet és fényképfelvételt készít. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a járművön talált tárgyakat is.

      (5)       A jegyző az elszállítás napjától számított 15 napon belül az üzembentartót (tulajdonost) írásban felszólítja, hogy       a járművet a tárolás helyéről 30 napon belül szállíttassa el. Ismeretlen üzembentartó (tulajdonos) esetén a felszólítás a         helyben szokásos módon közzétételre kerül. 

5. A közterület filmforgatási célú használata


16. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatási célú közterület–használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(4) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(5) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kártalanítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.

(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.

(8) Az önkormányzat a közterületek filmforgatási célú használatát az Mktv. 3. mellékletében meghatározott díj ellenében biztosítja.

(9) Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(10) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke  25%.

(11) A rendelet turisztikailag kiemelt, központi közterületeket nem határoz meg.



6. Záró rendelkezések

17. §


(1)  Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének jelen, 14/2011. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2011. július 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

 (2) Hatályát veszti Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a vásárról és piacról szóló 16/2003. (VII. 07.) önkormányzati rendelete, a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 15/2003. (VII. 07.) önkormányzati rendelete, valamint a módosításairól szóló 16/2005. (X. 18.), 8/2007. (III. 13.), 28/2007. (XII. 11.), 8/2010. (III. 30.) és a 10/2011. (III. 30.) önkormányzati rendeletek.