Boldog község képviselő testületének 3/2018 (II.23..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 23

Boldog Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2018. (II.23.) sz. önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről



Boldog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. A rendelet hatálya



1. §    A rendelet hatálya kiterjed Boldog Község Önkormányzatának Képviselő-testületére, és annak bizottságaira, valamint a helyi önkormányzat költségvetési szerveire.


  1. Címrend



2. §    (1)   Boldog Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve a polgármesteri hivatal (továbbiakban: Hivatal).


          (2)   Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei a Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde és az Ujváry Ferenc Művelődési Ház.


3. §    (1) A 2. §-ban felsorolt költségvetési szervek külön-külön címet alkotnak.


          (2) Külön címet alkot továbbá az önkormányzat, az Mötv.-ben meghatározott kötelező, továbbá az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben rögzített önként vállalt feladataival a címrendjében meghatározott szakfeladatok tekintetében.


          (3) A költségvetési szervek és az Önkormányzat tevékenységei szakfeladatonként önálló alcímet alkotnak.


          (4) A Képviselő-testület az Önkormányzat címrendjét az (1) – (3) bekezdések figyelembe vételével az 1. sz. melléklet szerint határozza meg.


Az Önkormányzat 2018. évi összesített költségvetési bevételei és összesített költségvetési kiadásai


4. §    (1)   A Képviselő-testület a 2018. évi összesített költségvetésének bevételi főösszegét 728.348.000 Ft-ban, konszolidált költségvetésének főösszegét 545.758.000 Ft-ban állapítja meg.

          (2)   A Képviselő-testület a 2018. évi összesített költségvetésének kiadási főösszegét 728.348.000 Ft-ban, konszolidált költségvetésének főösszegét 545.758.000 Ft-ban állapítja meg.

          (3) A képviselő-testület Boldog Község Önkormányzata 2018. évi összesített költségvetési   mérlegét a rendelet 2. sz. melléklete szerint fogadja el.

          (4) A képviselő testület a kötelezően ellátandó feladatok előirányzatait a mellékleten megjelöltek szerint hagyja jóvá.

          (5)  Az Önkormányzatnak 2018. évre csak kötelezően ellátandó feladatai vannak.

                 Önként vállalt feladatok nem kerültek tervezésre.

  1. A 2018. január 1. és a költségvetési rendelet elfogadása közötti időszakban beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat /átmeneti gazdálkodás/ az előterjesztés és a rendelet tartalmazza.
  2. A Boldog Községi Önkormányzat vállalkozási tevékenységet nem folytat, vállalkozási tevékenységből nem származik saját bevétele.


  1. Az Önkormányzat 2018. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


5. §    (1)   A képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 526.519.000 Ft-ban állapítja meg.

          (2)   A képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét 526.519.000 Ft-ban állapítja meg.

          (3) A képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a rendelet 3-4. sz. melléklete szerint fogadja el.


  1.  A Hivatal 2018. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


6. §    (1)   A képviselő-testület a Hivatal 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 67.671.000 Ft-ban állapítja meg.

          (2)   A képviselő-testület a Hivatal 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét 67.671.000 Ft-ban állapítja meg.

          (3) A képviselő-testület a Hivatal 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a rendelet 5. sz. melléklete szerint fogadja el.


  1.  A Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde2018. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


7. §    (1)   A képviselő-testület a Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 121.958.000 Ft-ban állapítja meg.

          (2)   A képviselő-testület a Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét 121.958.000 Ft-ban állapítja meg.

          (3) A képviselő-testület a Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a rendelet 6. sz. melléklete szerint fogadja el.


  1. Az Ujváry Ferenc Művelődési Ház 2018. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


8. §    (1)   A képviselő-testület az Ujváry Ferenc Művelődési Ház 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 12.200.000 Ft-ban állapítja meg.

          (2)   A képviselő-testület az Ujváry Ferenc Művelődési Ház 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét 12.200.000 Ft-ban állapítja meg.

          (3) A képviselő-testület az Ujváry Ferenc Művelődési Ház 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a rendelet 7. sz. melléklete szerint fogadja el.



  1. Engedélyezett létszám


9. §    (1)   A képviselő-testület az Önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát a rendelet 8. sz. melléklete szerint határozza meg.


9.Költségvetési egyenleg


10. §  (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat összesített működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – a 2. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


  1. Költségvetési hiány, a hiány belső finanszírozásának módja, a pénzmaradvány


11. §        A Képviselő-testület az Önkormányzat tárgyévi összesített bevételeinek és kiadásainak

                különbözeteként a költségvetési hiány összegét 0 e Ft-ban állapítja meg.


  1. Felhalmozási célok


12. §        A képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi felhalmozási előirányzatainak                

               célonkénti és feladatonkénti részletezését a 10. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

      


  1. Adósságot keletkeztető ügyletek

         

13. §       Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből származó fizetési kötelezettségeit 

              a 11. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


  1. Közvetett támogatások


14. §     A Képviselő-testület az Önkormányzat által biztosított közvetett támogatásokat a

             12. sz. mellékletben határozza meg.  




  1. Kötelezettségvállalás rendje


15. §    A kiadások teljesítéséhez kapcsolódó megrendelések, kötelezettségvállalások esetében    

           1.500 e Ft összeget meghaladó beszerzésnél, szolgáltatás vásárlásánál legalább három   

            gazdálkodó szervezettől kell írásos árajánlatot kérni, lehetőleg nyílt eljárás formájában.


  1. Az előirányzat módosítása 


16. §  (1)   Az Önkormányzat valamint költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak. Az előirányzat módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben – felsorolt, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

       (2)   Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek közötti átcsoportosítás joga a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


17. §  (1)   A költségvetési rendelet módosítására a polgármester az Áht.-ban és az Ávr.-ben szabályozottak szerint tesz javaslatot.

       (2)   Az átruházott hatáskörben hozott döntések a Képviselő-testület által előzetesen jóváhagyottnál nagyobb (többlet) kiadással nem járhatnak.

       (3)   A kiemelt és a Képviselő-testület által meghatározott előirányzatot csak jogszabály, illetőleg a Képviselő-testület módosíthatja.


18. §  (1)   Amennyiben a költségvetési év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet negyedévente tájékoztatni köteles.

          (2)   Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az Ávr.-ben foglaltak figyelembevételével – előirányzat módosítás nélkül is eltérhetnek. Az előirányzat módosítás, átcsoportosítás nem irányulhat az előirányzat módosítási kötelezettség nélkül teljesülő előirányzatok jóváhagyott céltól eltérő csökkentésére.

  1. A polgármester az előirányzat módosítására benyújtott javaslatban, valamint a pótelőirányzatot igénylő előterjesztésben tájékoztatja a Képviselő-testületet a kiadási többlet egyszeri (csak az adott költségvetési évben érvényesülő) vagy tartós (a költségvetési előirányzatokba véglegesen beépülő) jellegéről.
  2. A tartós jellegű előirányzat növekményből eredő, további költségvetési éveket érintő hatásokat be kell mutatni a döntés előkészítés során.


  1. A költségvetési szervek gazdálkodása


19. §  (1)   Az Önkormányzat által létesített, vagy fenntartott költségvetési szerv kiadási előirányzatát nem lépheti túl, kivéve, ha az államháztartás más alrendszereitől, alapítványból és saját tevékenységéből származó nem tervezett bevételt ér el.

          (2)   A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzaton felüli többletbevételét és a külön jogszabályban szabályozott felülvizsgálatot követően jóváhagyott, előző évi előirányzati maradványát kizárólag a Képviselő-testület döntése után használhatja fel.

          (3)   A költségvetési szerv vezetője felelős az intézmény gazdálkodásának szabályszerűségéért, az intézmény számára előírt bevételi terv teljesítéséért, a gazdálkodásról készült információk valódiságáért, valamint az előirányzat módosítások e rendeletben meghatározott időpontban történő Képviselő-testület elé terjesztéséért.


  1. Költségvetési többlet



20. §  (1)   A Hivatal az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet (felhalmozási vagy működési jellegű) – átmenetileg, vagy tartósan rendelkezésre álló szabad pénzeszközt – pénzlekötés útján hasznosítja.

          (2)   Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a Polgármester hatáskörébe utalja. A Polgármester a megtett intézkedésről a soron következő előirányzat-módosítással egyidejűleg tájékoztatást ad a Képviselő-testület számára.



  1. Pénzellátás



21. §  (1)   Az Önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a Hivatal.

          (2)    A Képviselő-testület az előirányzat-felhasználási ütemtervet a 13. sz. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá.

          (3)   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az előirányzat-felhasználási ütemtervtől esetenként eltérjen. Ennek során az éves előirányzatot nem lépheti túl.


22. §  (1)   Az Önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, az Önkormányzathoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – a nettó ötmillió forintot elérő, vagy azt meghaladó értékű – árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás-megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződések esetében annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait közzé kell tenni a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül. A közzétételről az önkormányzati költségvetési szerv nevében szerződést kötő személy gondoskodik.


          (2)  A szerződés értéke alatt a szerződés tárgyáért kikötött – általános forgalmi adó nélkül számított – ellenszolgáltatást kell érteni, ingyenes ügylet esetén pedig a vagyon piaci vagy könyv szerinti értéke közül a magasabb összeget kell figyelembe venni. Az időszakonként visszatérő – egy évnél hosszabb időtartamra kötött – szerződéseknél az érték kiszámításakor az ellenszolgáltatás egy évre számított összegét kell alapul venni. Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét az (1) bekezdés szerinti közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani.


  1. Vegyes és záró rendelkezések



23. §  A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a társadalombiztosítási források átvételére vonatkozó megállapodás megkötésére.



24. §  (1)   Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2018. január 1. napjától kell alkalmazni.


          (2)   A rendelet mellékletei:

1. sz. melléklet         Az Önkormányzat címrendje

2. sz. melléklet         Az Önkormányzat 2018. évi összesített és intézményenkénti mérlege

3. sz. melléklet         Az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó költségvetési bevételi előirányzatainak költségvetési alcímenkénti részletezése

4. sz. melléklet         Az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásához kapcsolódó költségvetési kiadási előirányzatainak költségvetési alcímenkénti részletezése

5. sz. melléklet         A Hivatal 2018. évi költségvetési bevételi és kiadási előirányzatainak költségvetési alcímenkénti részletezése

6. sz. melléklet         A Csicsergő Óvoda 2018. évi költségvetési bevételi és kiadási előirányzatainak költségvetési alcímenkénti részletezése

7. sz. melléklet         Az Ujváry Ferenc Művelődési Ház 2018. évi költségvetési bevételi és kiadási előirányzatainak költségvetési alcímenkénti részletezése

8. sz. melléklet         Az Önkormányzat létszámkeretének meghatározása.

9. sz. melléklet         Előirányzat felhasználási ütemterv

10. sz. melléklet       Az Önkormányzat 2018. évi felhalmozási előirányzatainak célonkénti és feladatonkénti részletezése

11. sz. melléklet        Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteinek és saját bevételeinek részletezése

12. sz. melléklet       Az Önkormányzat által biztosított közvetett támogatások





Boldog, 2018. február 22.




Laczkó Roland sk.                                                     Katonáné Fülöp Gabriella sk.

  polgármester                                                                             jegyző