Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a vagyonáról szóló 19/2012. (XI. 25.) Önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 31- 2016. 03. 31

Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdésében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 106-110. §-ában foglaltak végrehajtására, figyelembe véve a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Tv. 18. § (1) bekezdésében foglaltakat, az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya Szihalom Községi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, gazdasági társaságban lévő üzletrészekre, értékpapírokra, pénzeszközökre terjed ki.


Az önkormányzat vagyona

2. §

Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.


A törzsvagyon

3. §

  1. Az önkormányzat törzsvagyona a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgálja, azt a többi vagyontól elkülönítve kell nyilvántartani az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni.
  2. A törzsvagyon körébe tartozó tulajdon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.
  3. A törzsvagyonnak a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozó forgalomképtelen vagyontárgyai:

a)helyi közutak és műtárgyaik

b)helyi önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok

  1. A törzsvagyon további forgalomképtelen vagyontárgyai:

a)földutak,

b)járdák,

c)árkok,

d)temető

e)játszóterek, egyéb közterületek

f)továbbá minden ingó és ingatlan dolog, amelyet törvény, vagy az önkormányzat rendeletében forgalomképtelennek nyilvánít.

  1. Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nincs olyan vagyonelem, amely a Nv. tv. 5. § (4) bekezdés szerinti kiemelt jelentőségű (a Nv. tv. 2. mellékletében meghatározott) nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.
  2. A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis, azok hitelfedezetül nem használhatók fel és semmilyen más módon nem terhelhetők meg.






4. §

  1. A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő 3. § (6) bekezdéssel nem ellentétes hasznosítás a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.
  2. A közterületek hasznosítása a közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletnek megfelelő módon történhet.
  3. A forgalomképtelen vagyontárgyak körét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
  4. A törzsvagyon korlátozottan forgalomképes vagyontárgyai:

a)közművek

b)művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális, sport, igazgatási- és egyéb intézmények épülete és a használatukban lévő önkormányzati vagyontárgyak,

c)ravatalozó épülete és a temetkezéshez szükséges ingó dolgok

d)mindazon ingó és ingatlan vagyon, melyet a Képviselő-testület annak nyilvánít

  1. A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


Az üzleti vagyon

5. §

  1. Az önkormányzat üzleti vagyona a telkekből, mezőgazdasági földterületekből, önkormányzati bérlakásokból, szolgálati lakásokból, nem lakáscélú ingatlanokból, ingóságokból és mindazon vagyontárgyakból áll, amelyek nem tartoznak a törzsvagyon – 3. § (5) bekezdésében és a 4. § (1) bekezdésében szabályozott – körébe.
  2. Az önkormányzat üzleti vagyona forgalomképes.
  3. Az üzleti vagyonba tartozó forgalomképes ingatlanok körét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.


A tulajdonosi jogok gyakorlása, gazdálkodási szabályok

6. §

  1. Szihalom Községi Önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhek, mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.
  2. A tulajdonost megillető jogokat az új Ötv. 106-11. §-ában foglaltak értelmében a Képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát szerveire, intézményeire és hivatalára ruházhatja.
  3. A Képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az új Ötv. 109. §-a és a Nv. tv. rendelkezései szerint az Önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.
  4. Az önkormányzat tulajdonában tartozó vagyonelemekről, annak változásairól és értékéről nyilvántartást kell vezetni (vagyonkataszter).
  5. A vagyonkataszteri nyilvántartás vezetéséről a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a jegyző gondoskodik.
  6. A Nv. tv. 13. §-ára figyelemmel a bruttó 20 millió forint forgalmi érték feletti, a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyont és egyéb önkormányzati vagyont elidegeníteni, a használat, illetve hasznosítás-, illetve tulajdonjog átengedés, átruházás csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.


  1. §
  1. Az önkormányzati vagyon elidegenítésére tett javaslatot csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet előterjeszteni a Képviselő-testület felé.



  1. Amennyiben a földterület vagy az épület piaci értéken történő értékesítése az értékbecslő által megállapított áron nem lehetséges, a Képviselő-testület a megállapított árhoz képest legfeljebb 5 %-al alacsonyabb áron az ingatlant értékesítheti.
  2. 1 Az önkormányzat szabad rendelkezésű vagyona – az e rendeletben szabályozott feltételek szerint – üzleti vállalkozásba fektethető. Az üzleti vállalkozásba adott vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító és vagyongyarapodással járó módon kell gazdálkodni.
  3. Az önkormányzati vagyonleltárba tartozó vagyont ingyenesen átruházni, továbbá önkormányzati követelésről lemondani csak a törvényben meghatározott esetben lehet, kivéve, ha az ingyenes átruházás, vagy követelés fejében munkahelyteremtő beruházás valósul meg.
  4. Az önkormányzati vagyon védelme, az előre nem számolható rendkívüli események hatásainak kivédése érdekében a vagyontárgyakra biztosítást kell kötni.
  5. Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonról és a nevesíthető vagyoni értékű jogokról – figyelmet fordítva a vagyon gyarapodására vagy esetleges csökkenésére – a jegyző kétévente készít átfogó leltárt, s annak eredményét a polgármester az előző évi zárszámadással együtt terjeszti a Képviselő-testület elé.


A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása

8. §


  1. A Képviselő-testület rendelkezik a 4. §-ban felsorolt önkormányzati vagyonszerzésről, elidegenítésről, megterhelésről és gazdasági társaságba való bevitelről. A gazdasági társaságba bevitel előkészítése és arra javaslattétel a Pénzügyi bizottság feladata.
  2. A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetőek el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy a magas fenntartási költségek miatt nagy terhet jelentenek az önkormányzatnak.
  3. Az Önkormányzat vagyonának kezelője a Füzesabonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szihalmi Kirendeltsége és a következő intézmények: KLIK, Füzesabony-Szihalom Szociális, Család- és Gyermekjóléti Társulás, Szihalmi Egységes Óvoda-Bőlcsöde, Óvoda, Művelődési ház.
  4. A bérbeadás útján történő hasznosítás az intézmény alapfeladatainak ellátását nem korlátozhatja, az csakis a feladatellátás színvonalának megtartása vagy javítása mellett történhet.
  5. Az intézmények által megszerzett vagyontárgyak az önkormányzat tulajdonába kerülnek és a megszerző intézmény használatában maradnak.


9. §

  1. Az önkormányzati ingatlanvagyon tulajdonjog változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a Képviselő-testület rendelkezik.
  2. Az intézmények alapfeladat ellátási körébe nem tartozó önkormányzati ingó vagyontárgyak tulajdonjog változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a polgármester dönt a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettségével.


Az üzleti vagyon hasznosítása

10. §

  1. A Képviselő-testület rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó ingatlanvagyonról, valamint a bruttó 500.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó egyedi forgalmi értékű, önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről, illetve bármilyen más tulajdonjog változásról.
  2. A polgármester rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó forgalomképes, bruttó 500.000 Ft egyedi forgalmi értékhatár alatti ingó vagyon szerzéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról, melyről az azt követő első Képviselő-testületi ülésen be kell számolnia.
  3. Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások bérbeadása a vonatkozó helyi rendeletben meghatározottak szerint történik.
  4. A telkek, önkormányzati földterületek bérbeadásának, értékesítésének feltételeit a Képviselő-testület külön határozatban állapítja meg. Az elidegenítéssel megbízott ügyvéd közreműködésével a polgármester gondoskodik.


11. §

  1. Az önkormányzat pénz- és értékpapír vagyonának költségvetése szerint gazdálkodik.
  2. Az önkormányzat Képviselő-testülete döntése alapján vállalkozhat.


Vagyontárgyak minősítése

12. §

  1. Az új Ötv. és a Nv. tv. előírásai alapján a Képviselő-testület dönt:

a)vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról

b)vagyontárgy forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé, vagy forgalomképessé nyilvánításáról

c)törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy üzleti vagyoni körbe átsorolásáról, ha a vagyontárgy minősítése az önkormányzat érdekei szempontjából már nem szükséges és azt sem az új Ötv., sem a Nv. tv. nem sorolja a törzsvagyoni körbe.

  1. Ha az önkormányzat tulajdonába olyan vagyontárgy kerül, amely egyértelműen be nem sorolható valamelyik kategóriába, a Képviselő-testület a tulajdonba vétellel egyidejűleg dönt a minősítésről és e rendelet mellékleteinek módosításáról.
  2. Törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely az önkormányzati feladatok és célok ellátását szolgálják.


Záró és értelmező rendelkezések

13. §

  1. E rendelet alkalmazásában a vagyontárgy hasznosítása: tulajdonjog átruházása, vállalkozásba való bevitele, bérbeadás és használatba adás.
  2. Ez a rendelet 2012. november 01-én lép hatályba.
  3. E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Szihalom Község Önkormányzatának 12/1994. (IX. 26.) rendelete az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól.


Bóta József Sándor sk                       Széll Gáborné Blaskó Erzsébet sk.

Polgármester                                      Jegyző


Záradék: E rendeletet 2012. november 25. napján 10.00 órakor kihirdettem.


1 Hatályba lép: 2016. 03. 31. 6/2016. (III. 31.) Önkormányzati rendelettel

2 Hatályba lép: 2016. 03. 31. 6/2016. (III. 31.) Önkormányzati rendelettel

3 Hatályba lép: 2016. 03. 31. 6/2016. (III. 31.) Önkormányzati rendelettel

4 Hatályba lép: 2016. 03. 31. 6/2016. (III. 31.) Önkormányzati rendelettel