Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I.31.)  önkormányzati rendelet módosításáról 

Hatályos: 2021. 12. 22- 2021. 12. 23

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.22.

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 42. §-ban biztosított záró szakmai véleményezési jogkörében eljáró Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Állami főépítész, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 11/2017. (V.31.) önkormányzati rendelet szerinti Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) A mezőgazdasági terület a település beépítésre nem szánt területének a növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás, együttesen mezőgazdasági termelés és az ahhoz szükséges építmények elhelyezésére szolgáló része. A mezőgazdasági terület a szabályozási terven jelölteknek megfelelően az alábbi övezetekre tagolódik:

a) az M1 jelű általános mezőgazdasági övezet a nagyüzemi jellegű mezőgazdasági területek övezete,

b) az M2 jelű mezőgazdasági övezet a kímélő gyepgazdálkodást igénylő mezőgazdasági területek övezete,

c) az M3 jelű mezőgazdasági övezet a "kis épületsűrűségű (1-2 épület/ha)" kisüzemi jellegű területek övezete,

d) az M4 jelű mezőgazdasági övezet a "nagy épületsűrűségű (3-12 épület/ha)" kertövezet.

e) az Má-3 jelű mezőgazdasági övezet a természetszerű gyepgazdálkodást és a természetszerű állattartást szolgáló általános mezőgazdasági terület övezete.

(2) A terület övezeteinek betartandó telekalakítási és építési előírásokat a 4. számú melléklet tartalmazza

(3) A mezőgazdasági rendeltetésű területek beépítése alábbi megkötésekkel engedélyezhető:

a) Az építményeket a - a közös építmények kivételével - szabadon állóan kell elhelyezni.

b) Az OTÉK vonatkozó előírásai szerinti közös építmény csak két szomszédos telek esetében építhető, a közös építményt ikresen kell elhelyezni.

c) A 1200 m2-nél kisebb területnagyságú külterületi földrészleten - a nádas, gyep művelési ágban nyilvántartott területek kivételével - egy terepszint alatti építmény (pince) elhelyezhető.

d) Az építmények építménymagassága:

da) lakóépület esetén legfeljebb 4,5 m,

db) gazdasági épület illetve építmény esetén legfeljebb 3,5 m, kivéve a speciális technológiai előírások miatt eseti módon megállapított és engedélyezett építménymagasságot (terménytároló/szárító, gépszín,stb.).

(4) Az 1000 m2 vagy ennél nagyobb nettó szintterületű beépítés esetén az épületeket a telek területén - a táj- és természetvédelmi- és a közegészségügyi előírások betartása mellett – a kijelölt építési helyen egy egységben lehet elhelyezni.

(5) A megengedett maximális beépítettségű telek (földrészlet) területe csak abban az esetben csökkenthető, ha ezáltal a beépítettség mértéke nem haladja meg (arányos megosztással vagy bontással egyidejűleg) a megengedett mértéket.

(6) A külterületi mezőgazdasági létesítményeknél keletkező hulladékok ártalmatlanításához szükséges műszaki feltételeket egyénileg kell biztosítani. A keletkező szennyvizek ártalmatlanítási lehetőségéről eseti vízügyi-, talajvédelmi-, közegészségügyi-, illetve környezetvédelmi szakhatósági hozzájárulást kell beszerezni. Amennyiben a keletkező szennyvizeket egyénileg működtetett kisberendezéssel kell tisztítani, akkor a vízjogi engedélyektől függően a tisztított szennyvizet vagy a jelölt befogadóig kell eljuttatni, illetve a talajvédelmi hatóság engedélye alapján, saját területen öntözéssel vagy szikkasztással lehet véglegesen ártalmatlanítani. Tisztítatlan szennyvíz szikkasztása tilos.”

2. § A Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet „Különleges beépítésre nem szánt terület (Kk)” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Különleges beépítésre nem szánt terület”

3. § A Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet 18/A. §-a a következő (2)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Beépítésre nem szánt különleges területbe tartoznak a jellemzően jelentős zöldfelülettel rendelkező területek, melyek a rajtuk elhelyezhető építmények különlegessége, vagy a rendeltetés sajátossága miatt eltérnek a többi területfelhasználási kategóriákba sorolt területektől.

(3) A Kb jelű beépítésre nem szánt különleges területbe azok a területek tartoznak, amelyeken a területhasználat vagy az elhelyezhető építmények rendeltetésük miatt jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre, vagy a környezetük megengedett külső hatásaitól is védelmet igényelnek.

(4) A Kb-H jelű nem veszélyes hulladék kezelő és ártalmatlanító terület övezetében:

a) Az elhelyezhető építmények:

aa) az üzemeltetéshez szükséges irodai és szociális kiszolgáló építmények,

ab) porta és mérleg épület,

ac) a lerakásra kerülő inert hulladék kezeléséhez (aprítás, osztályozás, rakodás, stb.) szükséges építmények,

b) A legnagyobb beépítettség a terepszinten 2 % lehet.

c) A legnagyobb épületmagasság 4,0 m, melyet a rendezett terep szintjétől kell számolni olyan módon, hogy a feltöltés nem haladhatja meg a 1,5 m-es magasságot.

(5) A Kb-Hre jelű rekultivált kommunális hulladéklerakó terület övezetében:

a) Az elhelyezhető építmények: az üzemeltetéshez szükséges ideiglenes kiszolgáló üzemi (porta) építmény,

b) A legnagyobb beépítettség a terepszinten 1 % lehet. c) A legnagyobb épületmagasság 3,5 m, melyet a rendezett terep szintjétől kell számolni olyan módon, hogy a feltöltés nem haladhatja meg a 1,5 m-es magasságot.

4. § (1) A Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(2) A Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2021. december 22-én lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet
A terület övezeteinek betartandó telekalakítási és építési előírásai

Az övezet jele

M1

M2

M3

M4

Má-3

Kialakítható telek

-legkisebb területe (m2 )

6.000

6.000

3000

1500

6.000

-legkisebb szélessége (m)

50

50

30

15

50

Szántó, gyep művelési ág esetén

Gazdasági épülettel beépíthető telek

-legkisebb területe (ha, m2)

20ha

50 ha

-

-

1 ha

-legkisebb szélessége (m)

50

50

-

-

50

-legnagyobb beépítettség (%)

0,3

0,3

-

-

3

Gazdasági- és lakóépülettel beépíthető telek

-legkisebb területe (m2)

50 ha

-

-

-

2 ha

-legkisebb szélessége (m)

50

-

-

-

50

-legnagyobb beépítettség (%)

0,3

-

-

-

3

Szőlő, gyümölcs művelési ág, vagy egyéb intenzív művelés esetén

Gazdasági épülettel beépíthető telek

-legkisebb területe (m2)

5 ha

-

3000

720

-

-legkisebb szélessége (m)

50

-

30

12

-

-legnagyobb beépítettség

1

-

3

3

-

Gazdasági- és lakóépülettel beépíthető telek

-legkisebb területe (m2)

5 ha

-

1 ha

6000

-

-legkisebb szélessége (m)

50

-

50

50

-

-legnagyobb beépítettség

1,5

-

3

3

-

2. melléklet

3. melléklet