Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális gondoskodás keretébe tartozó települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának és felhasználása ellenőrzésének szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 26
a szociális gondoskodás keretébe tartozó települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának és felhasználása ellenőrzésének szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–28. §-hoz
Általános indokolás
Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2021. július 14-i ülésén döntött a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet elfogadásáról. A Képviselő-testület 131/2021. (VII. 14.) ÖK határozatának 1. pontjában döntött arról, hogy elfogadja a más önkormányzati rendeletekben szereplő átruházott hatásköröket érintő, az előterjesztés 3. mellékletében található módosítási javaslatokat. A testületi döntés alapján a szociális gondoskodás keretébe tartozó települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, és felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 9/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatát is el kellett végezni, és a szociális tanulmányi ösztöndíj pályázat kiírására és elbírálására való jogosultságot a polgármester hatásköréből a Humánpolitikai Bizottság hatáskörébe kellett áttenni. A rendelet teljeskörű felülvizsgálatát elvégeztük, és ennek alapján új rendelet megalkotására teszünk javaslatot. Az új rendelet szerkezetében, felépítésében megegyezik a korábbi rendelettel, néhány kisebb módosítást tartalmaz a hatályos rendelethez képest. A LocLex rendszer előírásainak való megfelelés érdekében ugyanakkor a korábbi rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotása szükséges.
Részletes indokolás
1-2. §-hoz
A rendelet célját, hatályát fogalmazza meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szoc.tv.) rendelkezéseire figyelemmel.
3. §-hoz
A szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörök polgármesterhez telepítéséről rendelkezik, két kivétellel: a szociális tanulmányi ösztöndíj pályázat kiírása és elbírálása a Humánpolitikai Bizottság, a Bursa Hungarica pályázathoz való csatlakozásról szóló döntés pedig a képviselő-testület hatásköre.
4. §-hoz
Fogalom-meghatározásokat tartalmaz és kimondja, hogy az egyéb fogalmakkal kapcsolatban pedig a Szoc.tv. az irányadó.
5-6. §-hoz
A valamennyi támogatási forma esetében alkalmazandó eljárási szabályokat fogalmazza meg.
7. §-hoz
Felsorolja a képviselő-testület által biztosított támogatási formákat.
8. §-hoz
Az ápolási támogatás feltételeit, mértékét, az ápoló kötelezettségei teljesítése ellenőrzésének, valamint a jogosultság megszüntetésének részletes szabályait tartalmazza a korábbi rendelettel megegyezően.
9. §-hoz
A gyógyszertámogatás feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
10. §-hoz
A lakhatási támogatás feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
11-13. §-hoz
A hátralékkezelési támogatás feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
14. §-hoz
Az intézményi étkezési térítési díj feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
15. §-hoz
A szünidei gyermekétkeztetés feltételeit szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
16. §-hoz
A karácsonyi támogatás feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
17. §-hoz
A jubileumi támogatás feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
18. §-hoz
A köztemetés feltételeit, mértékét szabályozza a korábbi rendelettel megegyezően.
19-22. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás fajtáit, mértékét, feltételeit, a kivételes méltányosságból megállapítható támogatásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A közelmúlt gyakorlati tapasztalatai alapján szükségessé vált a jövedelmi határok, valamint a temetési támogatás esetében a jövedelmi határok és a támogatási összegek módosítása is, annak érdekében, hogy a rászorulók úgy jussanak támogatáshoz, hogy a támogatásokon belül csökkenjen a kivételes méltányosságból megállapított támogatások aránya. A temetkezési költségek jelentős mértékű emelkedése miatt pedig a temetési támogatás összegének növelése is szükséges.
23-25. §-hoz
A szociális tanulmányi ösztöndíj pályázat feltételeit, az ösztöndíj odaítélésének szabályait és mértékét tartalmazza. A korábbi szabályokhoz képest eltérés, hogy a pályázat kiírására és elbírálására nem a polgármester, hanem a Humánpolitikai Bizottság lesz jogosult, a bizottsági döntéshozatalra tekintettel a határidők is módosulnak.
26. §-hoz
A Bursa Hungarica ösztöndíjra vonatkozó szabályokat tartalmazza a korábbi rendelkezésekkel megegyezően.
27-28. §-hoz
A záró rendelkezéseket (hatályba lépés, korábbi rendelet hatályon kívül helyezése) tartalmazza.