Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés szabályozásáról és az alkalmazandó legmagasabb díjtételeinek megállapításáról

Hatályos: 2022. 11. 18

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés szabályozásáról és az alkalmazandó legmagasabb díjtételeinek megállapításáról

2022.11.18.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32.cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 18. pontja és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés m) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet rendelkezéseit – a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés díjának megállapításáról és az utazási feltételek helyi szabályozásáról a következőket rendeli el:

1. § Ezen rendelet hatálya Isaszeg közigazgatási határán belül a helyi menetrend szerinti autóbuszjárattal (a továbbiakban: helyi járat) végzett menetrend szerinti helyi személyszállítási tevékenységet ellátó Szolgáltatóra, valamint a Szolgáltató által üzemeltetett helyi tömegközlekedési eszközökkel lebonyolított menetrend szerinti járatokat igénybe vevőkre, a helyi járattal végzett helyi autóbusz közlekedés legmagasabb díjára, a díj alkalmazására és az utazási feltételekre terjed ki.

2. § (1) A képvise1ő-testület a menetrend szerinti személyszállítás helyi autóbusz közlekedés feladatainak ellátását, határozott időre megkötött közszolgáltatási szerződés alapján megbízott külső Szolgáltató bevonásával biztosítja.

(2) Az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződést (továbbiakban: Szerződés) – Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 148/2022. (VI.27.) Kt. határozata értelmében – e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § (1) A város közigazgatási határain belül közlekedő helyi járat működtetésével biztosított személyszállítási szolgáltatást, a rendeletben megállapított viteldíjak ellenében bárki szabadon igénybe veheti, a szolgáltatás igénybevétele az azokra vonatkozó feltételek betartása mellett történhet.

(2) Az Önkormányzat képviselő-testülete – a Szolgáltató által az adott naptári évet követő február hónap utolsó napjáig az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában (továbbiakban: szmsz) meghatározott bizottság elé beterjesztett éves rendszeres beszámolója, vagy az erre irányuló soron kívüli kérelme alapján – állapítja meg a Szolgáltató által üzemeltetett helyi járatú tömegközlekedési eszközön érvényes, az egyszeri, átszállás nélküli, menetrend szerinti helyi utazásra jogosító menetjegy, valamint a korlátlan számú utazásra jogosító teljes árú bérletszelvény árát.

(3) A személyszállításért fizetendő, mindenkor érvényes díjakat e rendelet 1. melléklete - 70/2022. számú Közszolgálati Szerződés (továbbiakban: Szerződés) részeként - tartalmazza.

(4) A Szolgáltató az általános forgalmi adót is tartalmazó – a kerekítés általános szabályainak alkalmazásával kikalkulált – árat legkésőbb hatvan nappal az ár hatályba lépését megelőzően köteles az Önkormányzatnak megküldeni. Az Önkormányzat által elfogadott árakat – 15 nappal a változások előtt - az Önkormányzat honlapján, és ezzel egyidejűleg a helyi járatokon is közé kell tenni.

(5) A különböző bérletek a naptári hónap, a negyedév, vagy az év első napjától az adott időszakot követő hónap 5. napján éjfélig érvényesek.

4. § (1) A Szolgáltató a mindenkori vasúti menetrenddel összhangban, érvényes helyi autóbusz menetrend alapján és az abban meghirdetett km teljesítmény szerint köteles végezni a helyi személyszállítást. Az útvonal leírást és a menetrendet a Szerződés mellékletei tartalmazzák.

(2) A Szolgáltató az érvényben lévő menetrendet köteles elhelyezni az általa üzemeltetett autóbuszon, az autóbusz megállókban és az Önkormányzatnak a honlapján is meg kell jelentetnie azt.

(3) A menetrend jóváhagyásáról a Szolgáltató javaslatára és kezdeményezésére az Önkormányzat szmsz-ében meghatározott bizottság jogosult döntést hozni.

5. § (1) A szolgáltatás keretében biztosított általános utazási feltételeket e rendelet 2. mellékleteként csatolt üzletszabályzat tartalmazza.

(2) A helyi tömegközlekedésben igénybe vehető kedvezmények, az igénybevételére jogosultak köre és feltételei, valamint a díjmentes utazásra való jogosultság feltételei tekintetében a közforgalmú személyszállítás utazási kedvezményeiről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet szabályai az irányadóak.

6. § Hatályát veszti a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés szabályozásáról és az alkalmazandó legmagasabb díjtételeinek megállapításáról szóló 17/2014. (IX.17.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2022. november 18-án lép hatályba.