Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008(IV.30.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2024. 03. 22

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008(IV.30.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

2024.03.22.

Veresegyház Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a Város közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

2. § A rendelet hatálya Veresegyház Város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § (1)1 [A település területén lévő ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni az ingatlan lakás területén kívül eső részének

a) településképi követelményeknek esztétikai szempontból is megfelelő rendezettségéről, ennek az állapotnak a fenntartásáról;

b) tisztántartásáról, rendszeres takarításáról;

c) rendezett, zsúfoltságtól, lomoktól mentesen tartásáról;

d) növényvédelméről, gyomtól, gaztól történő megtisztításáról;

e) rovar- és rágcsálómentesítéséről;

f)2 kerítéseinek vonalán a szomszédos ingatlanra átnyúló bokrok és fák megfelelő nyeséséről.

(2)3 Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről és elhagyott hulladék felszámolásáról az önkormányzat a Veresegyházi Városgazda Kft. útján gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4)4 Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig), de maximum a telekhatártól 5 méterig terjed. Ezen területszakasz (jellemzően közterület) gondozása annak a tulajdonosnak a kötelezettsége, aki a közterülettel közvetlenül határos ingatlan tulajdonosa.

(5)5 Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a területre került hulladék milyen tevékenységből származik. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(6) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

(7)6 A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset. Téli síkosság mentesítés során – a növények védelme érdekében – só használata csak indokolt esetben és mértékben megengedett.

4. § (1)7

(2) A folyókák, víznyelők és a csapadékvíz elvezetésére szolgáló zárt csatornák tisztántartása az Önkormányzat feladatkörébe tartozik.

(3) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(4) A település természeti területein, tavakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba szennyvizet, egyéb vegyszeres anyagot, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, stb.) levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

5. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak, ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál – amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, és meg kell tisztítani.

(4)8 [Közterületen építési- bontási anyagot a jegyző által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de figyelemmel kell lenni arra, hogy csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(5)9 Tilos közterületre (közútra, útpadkára, járdára stb.) salakot, építési törmeléket, illetve hulladékot elhelyezni.

6. § (1) Közterületen szennyező anyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt azonnal eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

(3) Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

7. § Hatályon kívül10

8. § (1)11 Hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított hulladéktartóba lehet elhelyezni.

(1/a)12 Az üzlethelyiségek, vendéglátó ipari egységek, elárusítóhelyek előtt a hulladékgyűjtő edények elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető (tényleges használó) feladata.

(2) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősködő szervezetek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(3)13 Közúton történt állat elhullását – ha annak tulajdonosa ismeretlen – a polgármesteri hivatalnál azonnal be kell jelenteni. Elszállításáról vagy elszállíttatásáról az Önkormányzat a Veresegyházi Városgazda Kft. útján gondoskodik.

9. § (1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy sem a gyalogos, sem a gépjármú forgalmat ne akadályozza.

(2) Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé – a közlekedést akadályozó módon – a járdára ne csorogjon, továbbá a szomszédos ingatlanra közvetlenül ne folyjon.

Az avar és kerti hulladékok égetése14

10. § Hatályon kívül

Alkoholfogyasztás közterületen

11. § (1)15

(2)16

12. §17 Hatályon kívül helyezve.

Értelmező rendelkezések

13. §18 (1) Közterület: Közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére — az erről szóló külön szerződésben foglalt keretek között — a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása, közművek elhelyezése.

(2) Szeszesital: Gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, valamint ezek felhasználásával készült termékek és az alacsony 1,2 %-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalok kivételével minden alkoholtartalmú ital.

(3) Elhagyott hulladék: Minden olyan hulladék, amelytől a birtokosa nem a jogszabályokban előírt módon vált meg, mivel a hulladék begyűjtéséről és kezeléséről a hulladék birtokosának kell gondoskodnia. Amennyiben a hulladék birtokosa (termelő) nem állapítható meg, akkor közterületeken a helyi önkormányzat, magánterületen pedig az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az elhagyott hulladék összegyűjtésről és kezelésről.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet 2008. július 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1

Módosította a 18/2016.(IX.5.) önk.rend. 1.§-a. Hatályba lép: 2016. szeptember 5.× A 3. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Beemelte a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

3

A 3. § (2) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

5

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

6

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

7

A 4. § (1) bekezdését a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. × Az 5. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 2 § (2) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

10

Hatályon kívül helyezte a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 4 § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2021. I. 1-jétől. ×

11

Módosította a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

12

Beemelte a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2021. I. 1-jétől. ×

13

A 8. § (3) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

14

Hatályon kívül helyezte a 25/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelet 4 § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2021. I. 1-jétől. ×

15

A 11. § (1) bekezdését a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 11. § (2) bekezdését a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

17

Hatályon kívül helyezte a 20/2012.(V.16.) sz. rendelet 1. § (5) bekezdése. Hatálytalan: 2012.V.17-től.×

18

A 13. § a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.