Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatási rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 27

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatási rendjéről

2023.04.27.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (a továbbiakban: Knyt.) előírásainak megfelelően szabályozza a helyi civil szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természeti és épített környezet megóvása, a sportolás, az egészséges életmód, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése területén végzett tevékenységet.

(3)1 Az önkormányzat lehetőségeitől függően a (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között azonos feltételek mellett természetbeni, illetve a költségvetéséből pénzügyi támogatást biztosít.

(4) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

1. a civil szervezet működésével kapcsolatos költségek:
a) anyagköltségek
aa) üzemanyagköltségek,
ab) sportmez, sporteszköz, cipő,
ac) nyomtatvány, irodaszer,
ad) egyéb anyagköltség (kiállításhoz szükséges anyagok, dekoráció,
rendezvényhez, programokhoz szükséges nyersanyagok, eszközök)
b) javítás, karbantartás költségei,
c) posta, telefon és kommunikációs költségek,
d) kiadványok, plakátok, szórólapok előállításának költségei,
e) helyiségek bérleti díja
2. 2 a civil szervezetek nem működési célú költsége:
a) étkezési-, utazási- és szállásköltség,
b) belépőjegyek,
c) kis értékű eszközök vásárlása,
d) könyvek, kiadványok vásárlása
3. civil szervezet: a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület – a párt kivételével -, valamint alapítvány, közalapítvány
4. civil szervezet alapdokumentumai: létesítő okirat (alapszabály vagy alapító okirat), bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés.
5. közvetlen politikai tevékenység: párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési választáson történő jelöltállítás, polgármester jelölése.
6. számla: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásainak mind formailag, mind tartamilag megfelelő, a támogatott képviseletére jogosult személy teljesítését igazoló nyilatkozatával ellátott számla.
7. 3 természetbeni támogatás: az önkormányzat intézményeinek igénybe vételével történő:
a) terembérlet: az intézmény terembérleti díja összegének alapul vételével, illetve ingyenes teremhasználat a közművelődés helyi szabályozásáról szóló 15/2001.(X.20.) önkormányzati rendelet 1 Függelékében szabályozottak szerint.
b) eszközhasználat: az intézményekben meghatározott eszközhasználati díj figyelembe vételével
c) humánerőforrás igénybe vétele: az intézményekben feladatot ellátó munkatársak közreműködésének igénybe vételével az intézményre vonatkozó óra/Ft/fő meghatározással”

A rendelet hatálya

3. § (1)4 E rendelet hatálya a ráckevei civil szervezetekre, egyházakra, egyéb szervezetek támogatására terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltak (továbbiakban: szervezetek) akkor tartoznak e rendelet hatálya alá, ha az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelnek:

a) bejegyzett székhelyük Ráckeve város közigazgatási területén van,

b) tevékenységüket kizárólag, vagy elsősorban Ráckeve város polgárainak érdekében végzik,

c) a civil szervezetet a bíróság nyilvántartásba vette és a létesítő okiratának megfelelő tevékenységet ténylegesen végzi,

d) a szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete és működése pártoktól független,

e) köztartozása, valamint az Önkormányzat felé fennálló tartozása nincs, és erről nyilatkozik.

(3)5 E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a szociális rászorultság alapján nyújtott támogatásokra,

b) a más önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati támogatási formákra, valamint c) jogszabály alapján nyújtott egyéb támogatásokra.

Támogatási célok

4. §6 (1) A civil szervezetek, az egyházak, az egyéb szervezetek részére közösségi célú önkormányzati támogatás az e rendeletben meghatározott feltételekkel

a) pályázati úton, vagy

b) egyedi támogatás formájában

nyújtható.

(2) Az e rendelet alapján nyújtott támogatás vissza nem térítendő, elsősorban pénzbeli támogatás. A támogatás indokolt esetben – a megállapított összegben – természetbeni formában (eszközök megvásárlásával, szolgáltatásokkal, stb.) is nyújtható.

(3) Az Önkormányzat által támogatott célok:

a) a szervezet működésének, alapfeladatai és közhasznú feladatai ellátásának elősegítése,

b) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,

c) kulturális tevékenység,

d) kulturális örökség megóvása,

e) természetvédelem, állatvédelem,

f) környezetvédelem,

g) gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,

h) a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység,

i) sport.

(4) Nem adható támogatás:

a) olyan szervezetnek, amely közvetlen politikai tevékenységet (párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési képviselői választáson történő jelöltállítás, a helyi, megyei önkormányzat képviselő-testületébe történő jelöltállítás, az Európai Parlament tagjának történő jelölés, valamint a polgármester jelölése) folytat

b) olyan szervezetnek, amely az éves számviteli beszámolóját és közhasznúsági mellékletét nem helyezte letétbe, vagy tette közzé a 2011. évi CLXXV. törvény 30. § (1) bekezdése szerint,

c) olyan szervezetnek, amely az előző évi önkormányzati támogatás felhasználására vonatkozó beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesítette. (5) A pénzügyi támogatások összegének meghatározásánál figyelembe kell venni a szervezet számára az önkormányzat által biztosított természetbeni támogatás pénzben kifejezett értékét is.

A pályázati kiírás

5. § (1)7 A pályázatot a Képviselő-testület legkésőbb minden év április 30-ig írja ki az éves költségvetéséről szóló rendelet elfogadását követően, az abban elkülönített keretösszeg erejéig.

(2)8 Pályázni e rendelet 1. függelék szerinti Pályázati Adatlapon lehet.

(3) A pályázati kiírás nyilvános, melyet az önkormányzat honlapján, a Ráckevei Újságban, az önkormányzati hirdetőtáblán közzé kell tenni.

6. § (1) A pályázat elbírálásának szempontjai:

a) a szervezet a város rendezvényein milyen formában vesz részt

a) a civil szervezet taglétszáma,

b) a civil szervezet által nyújtott szolgáltatás igénybe vevőinek száma,

c) a rendezvények száma, programja, résztvevők száma,

d) programszervezés esetén rendelkezik-e önerővel a szervezet,

e) a támogatási cél az adott évben valósul meg.

(2) A pályázathoz csatolandó mellékletek:

a) a szervezet létesítő okiratának másolata, a (3) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével

b) 30 napnál nem régebbi cégkivonat a (3) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével

c) szakmai program és pénzügyi terv a megvalósítandó programra vonatkozósan,

d) szervezet működésének, rendezvényeinek, taglétszámának bemutatása,

e) pályázathoz szükséges önerő biztosítása esetén az önerő igazolása,

f) nyilatkozat arról, hogy az adott üzleti évről készített beszámolót letétbe helyezte (közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentést is!) az Országos Bírói Hivatalnál.

(3) A (2) bekezdés a.) és b.) pontjában foglalt iratok csatolása nem szükséges, ha a civil szervezet korábban már benyújtotta azokat, gondoskodott folyamatos aktualizálásáról. Ebben az esetben elegendő egy nyilatkozat arról, hogy az adatokban változás nem történt.

7. § (1) A pályázatot egy példányban, a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani személyesen, vagy postai úton.

(2) A beérkezett pályázatokról a Művelődési, Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság átruházott hatáskörében dönt a benyújtási határidő lejártát követő ülésén.

Egyedi támogatás9

7/A. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben egyedi támogatásban részesítheti

a) az egyes kiemelt jelentőségű közösségi célú tevékenységet folytató civil szervezeteket, egyházakat, egyéb szervezeteket működési feltételeik biztosításához való részbeni hozzájárulásként,

b) a civil szervezetek, az egyházak és egyéb szervezetek egyes kiemelt közösségi célú tevékenységeit.

(2) Az (1) bekezdés szerinti egyedi támogatás nem zárja ki, hogy az adott szervezet az e rendeletben meghatározott valamely más támogatási formában is részesülhessen.

(3) A polgármester átruházott hatáskörben - az önkormányzat éves költségvetésében erre a célra meghatározott összeghatárig - az igénylő indokolt kérelmére - a közösségi célú tevékenység folytatása költségeinek részbeni támogatása céljából – a civil szervezetek, az egyéb szervezetek részére egyedi támogatást is nyújthat. (4) Jogszabály alapján a Képviselő-testület hatásköréből át nem ruházható döntés esetében az egyedi támogatásról a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása

8. § (1)10 A nyertes pályázókkal az Önkormányzat támogatási szerződést köt a 3. függelék szerint. A támogatás kifizetésére a szerződés aláírását követően kerül sor.

(2) Amennyiben a támogatás odaítélését és a szerződéskötést követően megállapítást nyer, hogy a támogatott nem jogosult a támogatás igénybevételére, úgy köteles a támogatás teljes összegét – a támogatási összeg átutalása napjától számítva – a mindenkori jegybanki alapkamat mértékével növelt összegben az Önkormányzat számlájára visszafizetni a tárgyévet követő év március 30. napjáig.

(3) A támogatási összeg kizárólag az igényelt és támogatási szerződésben rögzített célra használható fel a (4) bekezdésben meghatározott elszámolás időpontjáig.

(4)11 A támogatott az elnyert támogatási összeggel a tárgyévet követő év március 1. napjáig köteles e rendelet 2. függelék szerinti „Elszámoló lap” nyomtatvány kitöltésével elszámolni, valamint beszámolót készíteni a szervezet éves tevékenységéről, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettség teljesítéséről, az elért eredményekről, tapasztalatokról

Nyilvántartás, nyilvánosság12

8/A. § A támogatások nyilvántartását, ellenőrzését a Ráckevei Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája látja el, a Hivatal Ügyrendje alapján.

8/B. § A Képviselő-testület által megítélt támogatásokat az Infotv. szabályainak megfelelően Ráckeve Város hivatalos honlapján (www.rackeve.hu) közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

9. § (1)13 E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. függelék a 7/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelethez14

2. függelék a 7/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelethez15

1

Módosította a 12./2015.(VI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2015. július 1-jétől.

2

A 2. § (1) bekezdés 2. pontja a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Beiktatta a 12/2015.(VI.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos: 2015. július 1-jétől

4

A 3. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 4. § a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

Az „Egyedi támogatás” alcímet (7/A. §-t) a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

10

A 8. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § (4) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A „Nyilvántartás, nyilvánosság” alcímet (8/A-8/B. §-t) a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

13

A 9. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 1. függeléket a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 11. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 2. függeléket a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 2. függelék 1. mellékletet a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdése iktatta be.

17

A 2. függelék 2. mellékletet a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdése iktatta be.

18

A 2. függelék 3. mellékletet a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.