Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 01

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2024.01.01.

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet azon tevékenysége vagy mulasztása minősül, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttéléssel ellentétes.

2. Eljárási rendelkezések

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a képviselő-testület a hatáskör gyakorlását elsőfokon a jegyzőre ruházza át.

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a hatóság észlelése alapján kell lefolytatni, ide értve bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján történő tudomásszerzést is.

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

(2) Közigazgatási bírság kiszabása esetén, a bírság összegéről való döntés során – a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényben meghatározottakon túl – mérlegelni kell:

a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát;

b) az elkövető vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók, illetve azokat az erre vonatkozó felhívásra az önként igazolja.

5. § (1) Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha a tevékenység vagy mulasztás bűncselekményt vagy szabálysértést valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási szankció alkalmazását rendeli el.

(2) Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha az elkövető természetes személy a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be (gyermekkorú).

6. § Közigazgatási bírság azzal a természetes személy elkövetővel szemben, aki a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem (fiatalkorú), csak akkor szabható ki, ha saját jövedelemmel rendelkezik, vagy annak megfizetését önként vállalja.

7. § A közigazgatási bírság felső határa természetes személy esetén kétszázezer forint, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétmillió forint.

8. § A kiszabott közigazgatási bírságot a döntés véglegessé válásától, a helyszíni bírságot a kiszabástól számított 30 napon belül kell megfizetni.

3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) a közterületek használatával kapcsolatos szabályokról szóló 21/2017. (IX.14.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat

b) a közterületek elnevezésének és az ingatlanok házszámozásának szabályairól szóló 16/2022. (V.26.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat

c) az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak, és egyéb közterületek felbontásának szabályozásáról szóló 10/2023. (VI.22.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat

d) az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló 20/2008. (XI.28.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat

e) a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014. (IV.25.) számú rendeletben foglaltakat

megszegi.

10. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki Halásztelek Város közigazgatási területén lévő játszótereit és közparkjait a nyitvatartási időn túl használja, igénybe veszi vagy ott tartózkodik.

4. Az ingatlanok, közterületek és zöldterületek használatára, tisztántartására vonatkozó szabályok

11. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) az ingatlan tisztántartásáról, valamint a zöldterületek és növényzet ápolásáról és az idényszerű növényvédelmi feladatok elvégzéséről nem gondoskodik,

b) az ingatlant és az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjedő közterületet nem tartja tisztán, gyom- és gaz mentesítéséről nem gondoskodik, valamint az ingatlant olyan módon műveli meg, amely az ingatlanhasználati céllal nincs összhangban,

c) az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjedő közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetéséről, a további szennyeződés megakadályozásáról nem gondoskodik,

d) az ingatlanról a közterületre kinyúló faágakat és bokrokat nem nyesi meg és ezzel a közterületen történő közlekedést akadályozza,

e) az ingatlan előtti síkos, havas járdát nem takarítja és a síkosság mentesítést nem végzi el, illetve a letakarított jeget, havat úgy helyezi el, hogy azzal a gépjármű, vagy a gyalogos forgalmat zavarja,

f) az ingatlan előtti közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartásáról nem gondoskodik, a csapadékvíz akadálytalan elfolyását nem biztosítja,

g) az ingatlanon keletkező csapadékvizet nem az ingatlan területén belül vezeti és helyezi el,

h) a közterületen lévő árkot engedély nélkül tölti fel vagy alakítja át,

i) kiépített közcsatornába, vagy szikkasztóműbe az ingatlanán keletkezett csapadékvizet engedély nélkül bevezeti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szabályok megsértése esetén az eljárást az ingatlan tulajdonosával, haszonélvező esetén a haszonélvezeti jog jogosultjával szemben kell megindítani.

12. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) közterületen lévő növényzetet vagy a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait károsítja vagy elpusztítja,

b) zöldfelületen járművel, kerékpárral nem az erre a célra kijelölt utakon közlekedik,

c) zöldterületen, közkifolyónál vagy kútnál járművet vagy szennyezett tárgyat mos,

d) gyepfelületre, parkosított területre gépkocsival vagy más járművel behajt, beáll,

e) közterületen lévő növényzet tövébe vagy gyepre vegyszeres vagy szennyezett folyadékot önt,

f) közterületen lévő növényzetre plakátot, hirdetést vagy egyéb reklámberendezést helyez el.

5. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 20/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet módosítása

13. § Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 20/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) E rendelet hatálya Halásztelek Város közigazgatási területén működő kiskereskedelmi, valamint vendéglátó üzletet üzemeltető természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) E rendelet hatály nem terjed ki:

a) a Halásztelek Város Önkormányzata, intézményei, valamint vállalkozásai által szervezett rendezvényekre,

b) az élelmiszer-, vagy vegyeskereskedés üzletekre,

c) az üzemenyagtöltő állomáson üzemeltetett üzletekre,

d) kulturális és sportlétesítményekben, ipari parkban üzemeltetett üzletekre,

e) hipermarketek részeként nyitva tartó üzletekre,

f) olyan vendéglátó üzletekre, lakodalmasházakra, ahol a vendégek részére meleg étel helyben készítése alapvetően nyers és szükség esetén félkész termékek kiegészítésével történik, oly módon, hogy a vendéglátó üzlet a meleg étel készítéséhez raktározási, elkülönített zöldség-és hús előkészítési feltételekkel, főző és sütő kapacitással rendelkeznek,

g) a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókra,

h) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabály hatálya alá tartozó, rendezvénytartási engedéllyel rendelkező rendezvényekre,

i) a december 31-től január 1-jére virradó éjszakai rendezvényekre.”

14. § (1) Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 20/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó kiskereskedelmi vagy vendéglátó üzletek

a) pénteken, szombaton és ünnepnap: 0600 órától 2400 óráig

b) a hét többi napján: 0600 órától 2200 óráig

tarthatnak nyitva.”

(2) Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 20/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A vendéglátó üzletek rendezvényt tarthatnak évente egységenként 10 alkalommal 2200 és 0600 óra között. Az alkalomszerűen tartott rendezvény tekintetében az üzemeltetőt bejelentési kötelezettség terheli a jegyző felé, amit legalább 15 nappal a rendezvény előtt köteles megtenni.”

15. § Hatályát veszti az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 20/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet

a) 3. és 4. §-a,

d) „III. Közterületi rendezvények” címe,

e) 6. § címe,

6. A zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet módosítása

16. § A zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Közterületi rendezvényen szabadidős célú hangosító berendezés – az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel – kizárólag a polgármester által kiadott engedéllyel üzemeltethető az alábbi időintervallumokban.

a) Munkanapon: 1000 – 2100 óra;

b) Péntek, szombat, ünnepnap: 1000 – 2400 óra;

c) Vasárnap: 1000 – 2200 óra.

(2) A korlátozás nem vonatkozik az állami, az Önkormányzat által szervezett ünnepségek, rendezvények programjához kapcsolódó koncertekre.

(3) Szabadtéri rendezvény december 31-én időkorlátozás nélkül tartható.

(4) Szabadtéri rendezvény egészségügyi intézmény, gyermekintézmény (óvoda, iskola), szociális intézmény környezetében (100 m-en belül) csak az intézmény vezetőjének hozzájárulásával tartható.

(5) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles benyújtani.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati megállapodást, vagy az erre irányuló kérelem benyújtását igazoló dokumentumot, amennyiben jogszabály ilyen megállapodás kötését írja elő;

b) az üzemeltető nevét, címét (székhelyét), telefon- és faxszámát, elektronikus levelezési címét, az üzemeltetni tervezett zajforrás megnevezését és rövid leírását, működési idejét;

c) helyszínrajzot, melyen fel kell tüntetni a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad és a hangszórók elhelyezését, valamint a zajjal várhatóan érintett ingatlanok típusát és elhelyezkedését;

d) azokat a dokumentumokat, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása és a hatásterületen várható zajterhelés;

(7) Amennyiben a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy az üzemeltetni kívánt zajforrásból származó zaj a környéken élők nyugalmát, vagy a zajforrás hatásterületén lévő intézmények működését indokolatlanul zavarná, akkor az (1) bekezdés szerinti engedélyben a zajforrás üzemeltetésének időtartamára, teljesítményére vonatkozó korlátozás írható elő, vagy az engedély megadása megtagadható.

(8) Az (1) bekezdés szerinti engedélyben - indokolt esetben - a rendezvény szervezője részére előírható a zajforrástól származó zajterhelés műszeres vizsgálata és zajvédelmi szakvélemény utólagos benyújtása.”

17. § A zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § Kertekben és kiskertekben motoros fakivágás, kerti traktor üzemeltetése, fűnyírás, valamint más a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos zaj- és rezgéskeltő tevékenység, továbbá építési telken, építési- és közterületen, valamint egyéb ingatlanon zajjal járó építési, ipari, szerelési és egyéb munka

a) munkanapokon 20:00 óra és 7:00 óra között

b) hétvégén munkaszüneti és ünnepnapokon 18:00 – 10:00 óra között

nem végezhető.”

18. § A zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet „Záró rendelkezések” alcíme a következő 7. §-sal egészül ki:

„7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően megindított eljárásoknál kell alkalmazni.”

19. § Hatályát veszti a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet

a) „Fogalom meghatározás” alcíme,

b) „Engedélyköteles tevékenységek” alcíme,

c) „Szankciók” alcíme,

d) „.” alcím címe,

e) 1. és 2. pontja,

f) szövege,

g) „Baloghné dr. Nagy Edit s.k. Szentgyörgyi József s.k.” alcím címe,

h) szövege.

7. A közterületek használatával kapcsolatos szabályokról szóló 21/2017.(IX.14.) önkormányzati rendelet módosítása

20. § A közterületek használatával kapcsolatos szabályokról szóló 21/2017.(IX.14.) önkormányzati rendelet „A közterület rendeltetésszerű használata” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„A közterület rendeltetésszerű használata és a közterületen történő szeszes ital fogyasztásának tilalma”

21. § A közterületek használatával kapcsolatos szabályokról szóló 21/2017.(IX.14.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és a hatályos jogszabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

(2) Halásztelek Város közterületein szeszes ital fogyasztása tilos.”

22. § Hatályát veszti a közterületek használatával kapcsolatos szabályokról szóló 21/2017.(IX.14.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése.

8. Záró rendelkezések

23. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.