Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete

„Tab helyi építési szabályzatá”-ról

Hatályos: 2023. 04. 19- 2023. 04. 19

Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete

„Tab helyi építési szabályzatá”-ról

2023.04.19.

Tab Város Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balaton Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvényre (a továbbiakban BTSZ) és az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel- az alábbi rendeletet alkotja:

I.fejezet

Általános előírások

1. § (1) A rendelet hatálya Tab Város közigazgatási területére terjed ki.

(2)1 A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni – az általános érvényű jogszabályok mellett – e rendelet előírásainak és az annak 1. és 2. mellékleteit képező szabályozási terveknek megfelelően szabad.

(3)2 A szabályozási tervek kötelezően figyelembe veendő elemei: a külterületi és belterületi határvonal, a szabályozási vonalak, az övezeti határok és övezeti jelek, az építési övezeti előírások, az építési határvonalak, az e rendelettel védetté nyilvánított természeti értékek, a sajátos jogintézmények, az infrastruktúra hálózatok és létesítmények területigényes elemei, a kertépítészeti terv készítési kötelezettség.

(4)3 A kötelező erejű szabályozási elemek csak a rendezési terv módosításával, a jogszabályokban előírt egyeztetések lefolytatásával változtathatók, képviselőtestületi jóváhagyással. Az egyéb elemek változtatása – a szükséges szakhatósági egyeztetések lefolytatásával – hatósági eljárás keretében történhet.

(5)4

(6)5 Szaktervező által tervezett kertépítészeti tervet kell készíteni a "kertépítészeti terv készítési kötelezettség"-gel érintett területre. A területek kialakítása csak annak megfelelően történhet.

(7)6

(8)7 Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet-és az építészeti-érték védelmi követelményeknek.

(9)8 A telekalakítások és építések során meg kell őrizni a meglévő településstruktúrát; a kialakult telekméreteket, beépítési módot, a jellegzetes épülettömegeket és tetőformát. Nyeles telek nem alakítható ki. A már beépült telkek nem oszthatók meg, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek beépítettsége az adott területen érvényes szabályozási előírások által megengedett mértéket meghaladná.

(9a)9 Amennyiben az országos kerékpárút létesítésére irányuló telekalakításra kizárólag a tervezett szabályozási vonal végrehajtása, közterület lejegyzése céljából kerül sor, úgy a visszamaradó építési telek, telek akkor is kialakítható, ha az építési övezet, övezet telekalakítási és beépítési előírásait nem elégíti ki.

(10)10 A termőtalaj védelme érdekében az építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő létesítése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt. Földmunkák végzésekor a talaj termőréteg-védelmének érdekében a felső humuszos termőréteg megóvásáról gondoskodni kell.

(11)11

(12)12 Talajvizsgálati jelentés (geotechnikai szakvélemény) készítendő, ha

a) az építési tevékenység földtani veszélyforrás övezete által érintett területen valósul meg

b) a bevágással létesülő építési helyen 4 m-nél nagyobb vastagságban kerül eltávolításra a kőzettér, és az építés keretében megnyitásra került felület lejtőszöge a 60 º-ot meghaladja, továbbá az építmény a bevágás lábvonalában, vagy attól számítottan 5 m-en belül kerül elhelyezésre

c) 3 m vastagságot meghaladó és 100 m2-nél nagyobb területen megvalósuló feltöltés esetén.

(13)13 A belterületen lévő – a Szent István utca keleti oldalán fekvő – omlásveszélyes kőzetfalak előterében – a biztosítás nélküli kőzetfalak további állagromlása esetén elmozduló kőzettömeg gyűjtőhelyeként – 5 m-es védősáv alakítandó ki. Ebben a védősávban építmények csak akkor helyezhetők el, ha talajvizsgálati jelentéssel tisztázottak az építés feltételei.

(14)14 Terepszint alatti építmények (pincék) közterületet, idegen telket, meglévő építményeket hatásterületükkel nem veszélyeztethetnek. Az érintett területeken a tervezésnél figyelembe kell venni az építési terület pince- és üregviszonyait.

(15)15

(16)16

(17)17 Állattartó épületet és trágyatárolót lakó, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. A kertvárosias és kisvárosias lakóterületen csak a saját célra tartott baromfi, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartására szolgáló épület és építmény létesíthető.

(18)18 Az új – belterületté váló – beépítésre szánt területeken építeni csak a belterületbe vonást és az építési telkek kialakítását követően szabad. A belterületbe vonás – a fejlesztési szándékok függvényében – fokozatosan, több ütemben történhet.

(19)19

(20) Jelen szabályrendeletben nem szabályozott esetekben az OTÉK előírásait kell alkalmazni.

(21)20 A meglévő többszintes lapostetős lakóépületeknél magastető-ráépítési és beépítési igény esetén az építési engedélytervet megelőzően olyan előkészítő tanulmányt kell készíteni, mely az érintett tömb egészére vizsgálja a konkrét fejlesztési szándék közlekedési (út, parkoló) és közmű-infrastruktúra vonzatát (megfelelőségét, illetve a lehetséges és szükséges fejlesztés módját). Ennek ismeretében és ennek megfelelően kerülhet sor a konkrét építési engedélyezési eljárásra. A József Attila lakótelepen nem, egyéb területeken maximum 50 cm építménymagasság növekedéssel történhet a tetőtér-ráépítés és beépítés.

(22)21 A naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület övezete által érintett területen háztartási méretű kiserőművek kivételével naperőmű nem létesíthető.

II. Fejezet

Településszerkezet, területfelhasználás

2. § (1)22 A település igazgatási területének

a)23 beépítésre szánt területei - építési övezetei:

aa) kisvárosias lakóterület (Lk),

ab) kertvárosias lakóterület (Lke),

ac) falusias lakóterület (Lf),

ad) településközpont vegyes terület (Vt),

ae) központi vegyes terület (Vk),

af) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz),

ag)24 ipari terület, ezen belül: egyéb ipari terület (Gip-E), jelentős mértékű zavaró hatású terület, a mezőgazdasági üzemi terület (major, állattartó telep) (Gip-M), az ipari terület (Gip),

ah)25 különleges terület, ezen belül: temető, kegyeleti park (Kü-T), sportterület (Kü-S), termálfürdő (Kü-F), piac és vásártér (Kü-V), idegenforgalmi fogadóhely (Kü-I), szennyvíztisztító-telep, hulladékudvar (Kü-SZ).)

b) beépítésre nem szánt területei övezetei:

ba) közlekedési és közműterület, ezen belül: közút (KÖu), parkoló (KÖp), kötöttpályás-vasút, (KÖk)

bb) zöldterület, ezen belül: közpark (Zkp), közkert (Zkk),

bc) erdőterület, ezen belül: védelmi (Ev), turisztikai (Et), gazdasági (Eg)

bd) mezőgazdasági terület, ezen belül: általános mezőgazdasági terület (Má), általános mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület (Má-c2), kertes mezőgazdasági terület (Mk), kertes mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület (Mk-c1)

be) vízgazdálkodási terület folyó és állóvizek medre és parti sávja (V), vízellátást biztosító területigényes létesítmények területe (vízmű, vízműkút, víztározó) (V-kv).

(2)26 A beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt területek, valamint az építési övezetek és az övezetek határvonalait a szabályozási tervek tartalmazzák.

III. Fejezet

Beépítésre szánt területek Kisvárosias lakóterület

3. § (1) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 12. §. előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) az OTÉK 12§. (1) bekezdés szerinti építménymagasság 12,5 méter helyett a szabályozási terv szerinti lehet

b) nem helyezhetők el az OTÉK 12§. (2) bekezdés 3, 4 és 5 pontjában, valamint a (3) bekezdésben felsorolt létesítmények.

(2)27 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza e rendelet 4. mellékletének 1) pontja szerint.

(3) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a meglévő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy hogy azok a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeltetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

a) a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet, úgy hogy új telekalakításnál az átlagos telekszélesség 25,0 méternél kevesebb nem lehet.

b) a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet

c)28

d)29

e)30 az építési telken az OTÉK fogalom meghatározásai között definiált melléképítmények helyezhetők el, a trágyatároló, siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló kivételével.

f)31 az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni: az előkertet – az építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni, az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. §. előírásai alapján - kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a jogszabályban előírt értéknél kisebb oldalkerti méretek megtarthatók, a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani.

(4) A lakóterületen

a) a teljes közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(5) A saját gépkocsi elhelyezését telken belül kell biztosítani.

(6) A lakóterület lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Kertvárosias lakóterület

4. § (1) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 13. §. előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) az OTÉK 13§. (1) bekezdés szerinti építménymagasság 7,5 méter helyett a szabályozási terv szerinti lehet

b) nem helyezhetők el az OTÉK 13§. (2) bekezdés3 és 4 pontjában valamint a (3) bekezdésben felsorolt létesítmények.

(2)32 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza e rendelet 4. mellékletének 2) pontja szerint

(3) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a meglévő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy hogy azok a történeti fejlődés során kialakult jelenlegi telekstruktúrát és helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeltetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

a) kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet, úgy hogy új telekalakításnál az átlagos telekszélesség 20,0 méternél kevesebb nem lehet Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók.

b) a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet

c)33

d)34

e) az építési telken az OTÉK fogalommeghatározásai között definiált melléképítmények helyezhetők el, a kirakatszekrény és a föld feletti gáztartály kivételével

f)35 az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni: az előkertet – az építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni. az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. §. előírásai alapján - kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a jogszabályban előírt értéknél kisebb oldalkerti méretek megtarthatók. a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani

g) az övezeti előírástól eltérően a szemközti oldalhatáron is beépített telkeken az előírástól eltérően meglévő épületek a meglévő alapterületükkel és tömegükkel megtarthatók, felújíthatók, de nem bővíthetők, illetve új épületek nem építhetők.

(4) A lakóterületen

a) a teljes közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(5) A saját gépkocsi elhelyezését telken belül kell biztosítani.

(6) A lakóterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Falusias lakóterület

5. § (1) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 14. §. előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) az OTÉK 14§. (1) bekezdés szerinti építménymagasság 7,5 méter helyett a szabályozási terv szerinti lehet

b) nem helyezhetők el az OTÉK 14§. (2) bekezdés 8 pontjában felsorolt létesítmények.

(2)36 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza e rendelet 4. mellékletének 3) pontja szerint

(3) A lakóterület építési telkein 1-2 egységes lakóépületek építhetők.

(4) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a meglévő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy hogy azok a történeti fejlődés során kialakult jelenlegi telekstruktúrát és helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeltetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

a) a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet, úgy hogy új telekalakításnál az átlagos telekszélesség 20,0 méternél kevesebb nem lehet. Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók.

b) a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet

c)37

d)38

e) az építési telken az OTÉK fogalommeghatározásai között definiált melléképítmények helyezhetők el, a kirakatszekrény és a föld feletti gáztartály kivételével

f)39 az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni: az előkertet – az építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni, az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. §. előírásai alapján - kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a jogszabályban előírt értéknél kisebb oldalkerti méretek megtarthatók, a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani

g) az övezeti előírástól eltérően a szemközti oldalhatáron is beépített telkeken az előírástól eltérően meglévő épületek a meglévő alapterületükkel és tömegükkel megtarthatók, felújíthatók, de nem bővíthetők, illetve új épületek nem építhetők.

(5) A falusias lakóterületen

a) a teljes közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(6) A saját gépkocsi elhelyezését telken belül kell biztosítani.

(7) A lakóterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Településközpont vegyes terület

6. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 16. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az OTÉK 16. §. (2) bekezdés 7 pontja és a (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(2)40 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza e rendelet 4 mellékletének 4) pontja szerint..

(3)41

(4)42

(5) A településközpont vegyes területen:

a) a teljes közműellátás és

b) a burkolt út biztosítandó.

(6) A parkolószükségletet telken belül és közterületen együttesen kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(7)43 A területen a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzs-körméretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni. A tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.

(8) A településközpont vegyes terület lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Központi vegyes terület

6/A. §44 (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 17. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az OTÉK 17. §. (2) bekezdés 6/. és 9./ pontja és a (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(2)45 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza e rendelet 4. mellékletének 5) pontja szerint.

(3)46

(4) A területen építeni csak a terep- és vízrendezés elkészülte után szabad.

(5)47

(6) A központi vegyes területen:

a) a teljes közműellátás és

b) a burkolt út biztosítandó.

(7) A parkolószükségletet telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(8)48 A területen a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzs-körméretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni. A tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.

(9) A központi vegyes terület lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

7. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 19. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az OTÉK 19. §. (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(2)49 A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza az e rendelet 4. számú mellékletének 6. pontja szerint. Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók, valamint a maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is létesíthető, ha azt az alkalmazott üzemtechnológia indokolttá teszi.

(3)50

(4)51

(5) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen:

a) a teljes közműellátás és

b) a burkolt út biztosítandó.

(6) A parkolószükségletet telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(7)52 A területen a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzs-körméretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni. A tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.

(8) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

(9)53 A belterület keleti szélén, a Munkás utca északi oldalán – a Flextronics Kft. területétől nyugatra és északra fekvő tömbben – meglévő és kialakuló telkeken beültetési kötelezettséggel érintett sávban 100 m2-ként 1 db honos fa és 40 db cserje ültetendő. A tömbbelsőben meglévő telkeken a növénytelepítést az első épület használatbavételi engedélyének megkérésig el kell végezni. A Munkás utca menti meglévő telkeken a növénytelepítést a meglévő épületek, építmények, burkolatok megtartásával és a meglévő növényzet figyelembevételével kell elvégezni.

Ipari terület

8. § (1)54 Az ipari területekre vonatkozóan az OTÉK 20. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el az (5) bekezdés 2. pontja szerinti létesítmények.

(2)55 Az ipari terület az alábbi övezetekre tagozódik

a) egyéb ipari terület (Gip-E) a Flextronics Kft. területétől keletre fekvő, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú ipari terület

b) jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület

ba) a mezőgazdasági üzemi terület (Gip-M).

bb) bb) a csabapusztai ipari terület (Gip

(3)56 Az ipari területekre vonatkozó övezeti előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a szabályozási tervek is tartalmazzák, e rendelet 4. számú mellékletének 7. pontja szerint. A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is létesíthető, ha azt az alkalmazott üzemtechnológia indokolttá teszi.

(4)57

(5)58

(6)59 Az ipari területen:

a) legalább a részleges közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(7) A parkolószükségletet telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(8)60 A területen a teljes telekméret minden 300 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzs-körméretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni. A tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.

(9)61 Az ipari területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

(10)62 A belterület keleti szélén, a Munkás utca északi oldalán – a Flextronics Kft. területétől keletre fekvő tömbben – kialakuló telkeken beültetési kötelezettséggel érintett sávban 100 m2-ként 1 db honos fa és 40 db cserje ültetendő. A telkeken a növénytelepítést az első épület használatbavételi engedélyének megkérésig el kell végezni

Különleges terület

9. § (1)63 A település területén különleges területek a temetők (Kü-T), a sportterületek (Kü-S), a piac és vásártér (Kü-V), a termálfürdő (Kü-F), az idegenforgalmi fogadóhelyek (a Welsersheimb kastély és környezete, a Gyöngy vendégház és környezete)(Kü-I) valamint a szennyvíztisztító telep és a hulladékudvarrá alakítandó kommunális hulladéklerakó telep (Kü-SZ) területe.

(2) A temető területén csak sírhelyek, a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők. A lezárt temetők területe kegyeleti parkká alakítandó és akként kezelendő.

(3) Urnás temetés elsődlegesen urnasírba javasolt, urnafal csak zárt kerítésként alakítható ki.

(4)64

(5)65 A sportterületek és az idegenforgalmi fogadóhelyek övezeti előírásait a szabályozási tervek is tartalmazzák e rendelet 4. mellékletének 8) pontja szerint.

(6)66

(7)67

(8) A belterületen lévő különleges területeken:

a) a teljes közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(9) A nem belterületen lévő különleges területeken:

a) legalább a részleges közműellátás, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(10) A parkolószükségletet telken belül és közterületen együttesen kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(11) A különleges területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

IV. Fejezet

Beépítésre nem szánt területek

10. § (1)68 A településen a beépítésre nem szánt területeken 3000 m2-nél kisebb telket – közlekedési, közműelhelyezési és hírközlési terület, valamint közhasználatú zöldterület, védőerdő, illetve a közlekedési, közműelhelyezési és hírközlési területek kialakítása után visszamaradó mezőgazdasági és erdőterület kivételével – kialakítani nem szabad.

(2)69

(3)70 A beépítésre nem szánt területeken terepszint alatti építmény bruttó alapterülete a telek területének 10 %-át nem haladhatja meg.

(4)71 A beépítésre nem szánt területeken 10 m-nél nagyobb építménymagasságú építményeket – e rendelet 21 §. (9) bekezdés előírásaira is figyelemmel – a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz) illeszkedően kell elhelyezni. A 10 m-nél nagyobb építménymagasságú, vagy 250 m2-nél nagyobb beépített alapterületű építmények építési engedély iránti kérelméhez külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.

(5)72 Bányatelek csak az ország más területén föl nem lelhető ásványi nyersanyag, illetve a helyi, tájba illő építkezés nyersanyagai lelőhelyének területén állapítható meg.

Közlekedési és közműterület

11. § (1) A közlekedési és közműterületekre vonatkozóan az OTÉK 26. §. előírásait kell alkalmazni, a (3) bekezdés 2,3,4 pontja kivételével.

(2) A közlekedési területek rendeltetésszerű, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.

(3) A közlekedési- és közmű területen - a védőtávolságokra is figyelemmel - a közmű- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat – a belterületen föld alatt – elhelyezhető legyen.

(4)73

(5) A területen nem létesíthető – a mezőgazdaságból élők ingatlanainak kivételével - 3,5 m-nél szélesebb gépkocsibehajtó.

(6) A közlekedési és közműterületeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

(7)74 Az 1385 hrsz-ú ingatlanon – a temetőtől keletre – kialakítandó közlekedési területen csak fásított parkoló létesíthető.

(8)75 Az országos közforgalmú vasútvonal mentén az építmények elhelyezése az OTÉK 38. § előírásai szerint történhet, a MÁV Zrt. üzemeltetői és fejlesztési hozzájárulása esetén. Vasúti átjáró mellett a külön jogszabályban1 meghatározott rálátási háromszög – lakott területen a csökkentett rálátási háromszög – területén az út és a vasút szintjétől számított 80 centiméternél magasabb építményt, egyéb létesítményt elhelyezni, 80 centiméternél magasabb fát, növényzetet ültetni, termeszteni nem szabad.

Zöldterület

12. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 27. §. előírásait kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhető el az OTÉK 27. §. (4) bekezdés c pontja szerinti létesítmény.

(2)76

(3) A kertépítészeti terv készítési kötelezettséggel érintett területek kialakítása csak szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet.

(4) A területen a zölddel való fedettség minimum 70 % kell legyen, melyet többszintesen( gyep, cserje, fa ) kell kialakítani, úgy hogy a fával való fedettség minimum 60 % legyen.

(5) A zöldterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Erdőterület

13. § (1)77 Az erdőterületekre vonatkozóan e rendelet 10. §. és az OTÉK 28. §. előírásai közül a turisztikai (Et), a védelmi (Ev) és a gazdasági (Eg) rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a nem védelmi célú erdőterületen épületet 10 ha-nál nagyobb földrészleten, legfeljebb 0,3 %-os beépítettséggel lehet építeni.

(2)78

(3) Az erdő művelési ág létrejöttéig a területen csak az erdőtelepítés lehetőségét megőrző területhasználat folytatható.

(4) Az erdőterületen kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási illetve erdőgazdálkodási célból szabad.

(5) Az erdőterületen lévő 959, 961/2, 1907/49, 0229/2, 0266, 0464 és 0465 hrsz-ú ingatlanokon meglévő lakó- és melléképületek adottságként kezelendők, felújíthatók, korszerűsíthetők, a lakóépületek egy alkalommal nettó 25 m2-rel bővíthetők. (Jóváhagyásához minisztériumi hozzájárulás – OTÉK alóli felmentés – szükséges.)

(6)79 Az Ev-1, Et-1 és az Eg-2 övezeti jelű – védelemre javasolt helyi jelentőségű természetvédelmi terület és ökológiai folyosó övezete, valamint Natura 2000 terület által érintett (a továbbiakban: természetvédelmi érintettségű) – erdőterületeken

a) szántó művelési ágú területen építmény nem helyezhető el

b)80

c)81

d)82

e)83

f)84

g)85

(7)86

(8)87

(9)88

(10) Az erdőterületek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Mezőgazdasági terület

14 §

(1) A mezőgazdasági területekre vonatkozóan e rendelet 10. §. és az OTÉK 29. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a (3) és (4) bekezdés előírásai helyett jelen rendelet előírásait kell alkalmazni.
(2) 89 A település közigazgatási területén a mezőgazdasági területek az alábbi övezetekre tagozódnak:általános mezőgazdasági terület (Má), építési lehetőség nélküli általános mezőgazdasági terület (Má-0), természetvédelmi érintettségű általános mezőgazdasági terület (Má-1), (Má-2), tájképvédelmi érintettségű általános mezőgazdasági terület (Má-3), általános mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület (Má-c2), kertes mezőgazdasági terület (Mk), építési lehetőség nélküli kertes mezőgazdasági terület (belterületi kert) (Mk-0) , tájképvédelmi érintettségű kertes mezőgazdasági terület (Mk-3), kertes, mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület (Mk-c1). tájképvédelmi érintettségű kertes mezőgazdasági szőlő termőhelyi kataszteri terület (Mk-3-c1).
(3) A mezőgazdasági területen 3000 négyzet mnél kisebb területű, 12 mnél keskenyebb telket kialakítani nem szabad.
(4) 90
(5) 91
(6) 92 A mezőgazdasági területek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Általános mezőgazdasági terület

15. § (1)93 Általános mezőgazdasági területen épületet létesíteni az 1. számú függelék 2. pontjában meghatározott jogszabály előírása szerint lehet.

(2)94 Birtokközpontot kialakítani az 1. számú függelék 3. pontjában meghatározott jogszabály előírása szerint lehet.

(3)95

(4)

(5) Az Má övezeti jelű területen létesíthető lakóépületek építménymagassága legfeljebb 5,5 m, gazdasági épület és építmény építménymagassága – az alkalmazott technológia függvényében – ennél nagyobb is lehet.

(6) Az általános mezőgazdasági területen lévő 089, 090/1, 091/1, hrsz-ú ingatlanokon meglévő lakó- és melléképületek adottságként kezelendők; felújíthatók, korszerűsíthetők, a lakóépületek egy alkalommal nettó 25 m2-rel bővíthetők. (Jóváhagyásához minisztériumi hozzájárulás – OTÉK alóli felmentés – szükséges.)

(7) Az Má-0 övezeti jelű – építési lehetőség nélküli – területen épületet építeni nem lehet; azon csak a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik helyezhetők el, külön jogszabályok előírásai alapján.

(8)96 Az Má-1 és Má-2 övezeti jelű –természetvédelmi érintettségű – általános mezőgazdasági területeken

a)szántó művelési ágú területen építmény nem helyezhető el
b) 97
c) 98
d) 99
e) 100
f) 101
g) 102
(8) 103

Általános mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület

16. §104 (1) Az Má-c2 övezeti jelű területekre e rendelet 14. § és a 15. § (1)-(5) bekezdés előírásait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

a) építeni csak a legalább 80 %-ban szőlőműveléssel hasznosított telken, kizárólag a szőlőművelést, szőlőfeldolgozást, bortárolást vagy a borturizmust szolgáló épületet, illetve ahol az Má előírások lehetővé teszik, lakófunkciót is kielégítő épületet lehet

b) szakrális építmény (kápolna, kereszt, kőkép, stb.), amely a szőlőhegyek tájképéhez hagyományosan hozzátartozó tájképformáló elem – szőlőműveléssel nem hasznosított területen is – a telek méretétől függetlenül elhelyezhető

c) a szőlőművelés tényét a terület pontosan meghatározott százalékában az illetékes hegybíró nyilatkozatával kell igazolni.

Kertes mezőgazdasági terület

17. § (1)105 Az Mk övezeti jelű kertes mezőgazdasági területen

a) a beépíthető telek legkisebb nagysága 2000 m2

b) a korábbi szabályozás alapján már kialakított, legalább 1500 m2-es telkek beépíthetők

c) gazdasági épület csak művelt telekre, legfeljebb 3 %-os beépítettséggel építhető úgy, hogy az építménymagasság a 4 m-t, és az építmény legmagasabb pontja a 6 m-t nem haladhatja meg

d) a település belterületéhez közvetlenül kapcsolódó területeken a közigazgatási terület összes kertes mezőgazdasági területének legfeljebb 10 %-a nagyságrendjéig, ha a szennyvízkezelés az illetékes vízügyi és környezetvédelmi hatóság által elfogadott módon megoldott, legalább 3000 m2 nagyságú művelt telken, legfeljebb 3 %-os beépítettséggel lakóépület is elhelyezhető, illetve a meglévő lakóépület felújítható, korszerűsíthető, a 3 %-os beépítettségig bővíthető. Az e területeken lévő 1853/5, 1861/2, 1907/12, 1917, 2008, 2105/6 és 2124/1 hrsz-ú ingatlanokon meglévő lakó- és melléképületek adottságként kezelendők, felújíthatók, korszerűsíthetők, a lakóépületek egy alkalommal nettó 25 m2-rel bővíthetők. A lakóépületek építménymagassága nem haladhatja meg az 5,5 m-t.

e) az 1500 m2-nél kisebb telken meglévő gazdasági épületek eredeti kubatúrájukban megtarthatók, felújíthatók, korszerűsíthetők, de nem bővíthetők

f) szakrális építmény (kápolna, kereszt, kőkép, stb.) a telek méretétől függetlenül elhelyezhető

g) lakókocsi, lakókonténer nem helyezhető el.

(2)106 A területen műveltnek az a telek minősül, amelynek legalább 80 %-án intenzív kertészeti kultúra található.

(3) Az Mk-0 övezeti jelű – építési lehetőség nélküli – területen épületet építeni nem lehet; azon csak a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik helyezhetők el, külön jogszabályok előírásai alapján.

(4)107

Kertes mezőgazdasági, szőlő termőhelyi kataszteri terület

18. § (1)108 Az Mk-c1 övezeti jelű területekre e rendelet 14. §. és a 17. §. (1) és (2) bekezdés előírásait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

a) építeni csak a legalább 80 %-ban szőlőműveléssel hasznosított telken, kizárólag a szőlőművelést, szőlőfeldolgozást, bortárolást vagy borturizmust szolgáló épületet, illetve ahol az Mk övezeti előírások lehetővé teszik, lakófunkciót is kielégítő épületet lehet

b) szakrális építmény (kápolna, kereszt, kőkép, stb.), amely a szőlőhegyek tájképéhez hagyományosan hozzátartozó tájképformáló elem – szőlőműveléssel nem hasznosított területen is – a telek méretétől függetlenül elhelyezhető

c) a szőlőművelés tényét a terület pontosan meghatározott százalékában az illetékes hegybíró nyilatkozatával kell igazolni.

(2)109 Az Mk-3-c1 övezeti jelű – tájképvédelmi érintettségű – kertes mezőgazdasági területeken az (1) bekezdés előírásait kell alkalmazni a 17. § (4) bekezdés előírásaival kiegészítve.

Vízgazdálkodási terület

19. § (1)110 Az igazgatási területen lévő vízgazdálkodási területekre vonatkozóan az OTÉK 30. § előírásait kell alkalmazni. Emellett figyelemmel kell lenni az 1. számú függelék 4. és 5. pontjában meghatározott jogszabály előírásaira is.

(2)111

(3) A vízfolyások és a tavak jókarban tartásáról folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett 6-6 m, a tavak körül 3-3 m szélességű parti kezelősáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmény és növényzet nem lehet.

(4)112 A vízfolyások területén fenntartási, fejlesztési munkák abban az esetben végezhetők, amennyiben a terület természetközeli állapotának fenntartását, visszaállítását elősegítik.

(5) A vízgazdálkodási területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

V. Fejezet

Közhasználatra szolgáló területek

20. § (1) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési és közműterületek (közterületek), a zöldterületek és a turisztikai rendeltetésű erdők a közhasználatra szolgáló területek.

(2) A közhasználatra szolgáló területeket rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja; a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

VI. Fejezet

Közműellátás, közmű- és hírközlési létesítmények

21. § (1) A belterületen a teljes közműellátást kell biztosítani úgy, hogy ennek keretében:

a) a közüzemi energia-szolgáltatás (villamos energia és vezetékes gáz)

b) a közüzemi ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a külön jogszabályban meghatározott oltóvízintenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal, úgy hogy a tűzcsapokat a védendő építményektől – megközelítési útvonalon mérve – 100m-nél távolabb elhelyezni nem szabad)

c) a közüzemi szennyvízelvezetés (átmenetileg, annak megvalósulásáig a kommunális szennyvíz saját telken – zárt, vízzáróan szigetelt tárolóban - történő átmeneti tárolása, úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő)

d) a közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvízelvezetés megoldott legyen. Fenti közműellátás megléte feltétele az építési telekké nyilvánításnak, illetve a beépíthetőségnek.

(2) Az egyéb ipari gazdasági területeken, valamint a nem belterületen lévő különleges területeken legalább a részleges közműellátást kell biztosítani úgy, hogy ennek keretében:

a) a közüzemi villamos-energia szolgáltatás

b) a közüzemi ivóvíz szolgáltatás (ennek részeként a külön jogszabályban meghatározott oltóvízintenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal, úgy hogy a tűzcsapokat a védendő építményektől – megközelítési útvonalon mérve – 100m-nél távolabb elhelyezni nem szabad)

c) az egyedi közművel történő szennyvízelhelyezés és tisztítás

d) a közterületi nyílt rendszerű csapadékvízelvezetés megoldott legyen. Fenti közműellátás megléte feltétele az építési telekké nyilvánításnak, illetve a beépíthetőségnek.

(3) A település közigazgatási területén a megépült szennyvízcsatorna-hálózatra a rákötés kötelező.

(4) A szennyvízcsatorna rendszer kiépítéséig a zárt tárolóban összegyűjtött és szippantással eltávolításra kerülő szennyvizet engedélyezett ürítő helyre kell szállítani.

(5)113

(6) A külterületi beépítésre nem szánt területeken – amennyiben nincs lehetőség a közcsatornára történő csatlakozásra – új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak a környezetvédelmi és a vízügyi hatóság által elfogadott vízzáró szennyvíztároló, illetve egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény (korszerű csatorna-közműpótló) megléte esetén lehet.

(7)114 A településen a csapadékvíz-elvezetést kiemelt gondossággal kell kezelni. A település egészére vízrendezési tanulmánytervet kell készíteni. Új területek beépítésének alapfeltétele a felszíni vizek akadálytalan és eróziómentes elvezetése. Az igazgatási terület csapadékvizeinek elvezetése vízjogi engedélyköteles tevékenység, melyhez az engedélyt az illetékes vízügyi hatóságtól kell megkérni az 1. számú függelék 6. pontjában meghatározott jogszabály szerint.

(8)115

(9)116

Kommunális ellátás, kommunális létesítmények

22. § (1) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása – a meglévő kommunális szemétlerakóra –csak rövid távon megoldás. Hosszabb távon a meglévő telep hulladékátrakóként, hulladékudvarként múködhet; a hulladékot regionális hulladéklerakóba kell szállítani. Hulladékgyűjtésre csak szabványosított zárt edény, konténer használható. A gyűjtőedények közterületen nem tárolhatók, elhelyezésüket telken vagy épületen belül kell biztosítani.

(2)117 Az állati tetemeket engedélyezett feldolgozóhelyre kell szállítani.

VII. Fejezet

Környezetvédelem

23. § (1) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,

b) megelőzze a környezetszennyezést

c) kizárja a környezetkárosítást.

(2) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

(3)118 A település területén csak olyan létesítmények helyezhetők el, amelyek a levegővédelmi előírásokat kielégítik. A területre érvényes levegőminőségi és a légszennyező anyagok kibocsátási határértékeit az 1. számú függelék 7. és 8. pontjában meghatározott jogszabály szerint kell figyelembe venni.

(4)119 A település területén talajszennyezést okozó objektum nem helyezhető el, és tevékenység nem végezhető.

(5)120

(6) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés és az élővizek szennyezésének megakadályozásáról.

(7)121 A településen a zajvédelem az 1. számú függelék 9. és 10. pontjában meghatározott jogszabály szerint, azoknak megfelelően biztosítandó. A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatkozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek. Zajvédelmi szempontból a – közlekedésből származó – megengedett A-hangnyomásszint a 6511. sz., a 6509. sz. és a 65137. sz. összekötő utak menti lakóterületen 65/55 dB, az egyéb lakóterületeken 55/45 dB.

(8) A területen a 20 fh-et elérő parkolókat csak szilárd burkolattal lehet kiépíteni. A 20 fh-et elérő parkolók felszíni csapadékvizének elvezetéséhez hordalék-, olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.

(9)122

Természet- és tájvédelem

24. § (1)123

(2)124

(3)125

Művi értékek védelme

25. § (1)126

(2)127

(3)128

VI. Fejezet

Sajátos jogintézmények

26. § (1)129

(2)130

(3)131

(4) Beültetési kötelezettség – telken belüli kötelező védőfásítás – terheli környezetvédelmi valamint táj- és településképvédelmi okokból a belterületi ingatlanok egy részét a belterület szabályozási terv szerinti helyeken.

Záró rendelkezések

27. § (1) Jelen rendelet csak a szabályozási tervekkel együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és használandó.

(2)132

(3) E rendelet előírásait a hatályba lépését követően induló ügyekben kell alkalmazni.

(4) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Tab város általános rendezési tervének szabályozási előírásairól szóló 18/1994. (IX. 22.) számú rendelet.

(5)133 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. függelék a 3. melléklethez

2. függelék

3. függelék

1

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1.§ (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

2

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

3

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (3) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

4

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

5

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (4) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

6

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

7

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (5) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

8

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (6) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

9

Az 1. § (9a) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

10

Módosította a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 1. § (7) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

11

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

12

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (8) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

13

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (9) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

14

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (10) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

15

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

16

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

17

Módosította a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 1. § (11) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

18

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 1. § (12) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

19

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

20

Beiktatta a 41/2005. (XI. 28.) rendelet 1. §. (1) bekezdése, hatályos 2005. december 1. napjától.

21

Az 1. § (22) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

22

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 2. § (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

23

Módosította a 41/2005. (XI. 28.) rendelet 1. §. (2) bekezdése, hatályos 2005. december 1. napjától.

24

A 2. § (1) bekezdés a) pont ag) alpontja a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

25

A 2. § (1) bekezdés a) pont ah) alpontja a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

26

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 2. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

27

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától. A 3. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

28

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

29

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

30

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

31

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

32

A 4. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

33

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

34

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

35

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (3) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

36

Az 5. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

37

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47.§ (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

38

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

39

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (4) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

40

Módosította a 41/2005. (XI. 28.) rendelet 1. § (3) bekezdése, a 11/2009. (III. 30.) rendelet 1. §-a a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (5) bekezdése, a 16/2019.(XII.5.) rendelet 1. §-a, hatályos 2019. december 20. napjától. A 6. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

41

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

42

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

43

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (6) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

44

Beiktatta a 41/2005. (XI. 28.) rendelet 1. §. (4) bekezdése, hatályos 2005. december 1. napjától.

45

A 6/A. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

46

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

47

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

48

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (7) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

49

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (8) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától. A 7. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

50

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a,hatálytalan 2016. január 1. napjától.

51

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

52

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3.§ (9) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

53

A 7. § (9) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdése iktatta be.

54

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (10) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

55

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (11) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától. A 8. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

56

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (12) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától. A 8. § (3) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

57

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

58

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(IX.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

59

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (14) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

60

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (15) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

61

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. § (16) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

62

A 8. § (10) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdése iktatta be.

63

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 3. (17) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

64

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

65

Módosította a 41/2005. (XI. 28.) rendelet 1. §. (5) bekezdése,a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 3. § (18) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától. A 9. § (5) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

66

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

67

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

68

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

69

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

70

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január1. napjától.

71

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (3) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

72

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (4) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

73

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

74

Beiktatta a 41/2005. (XI. 28.) rendelet (6) bekezdése, hatályos 2005. december 1. napjától.

75

Beiktatta a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 4. § (5) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

76

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

77

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (6) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

78

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

79

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (7) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

80

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

81

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

82

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

83

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

84

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

85

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

86

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

87

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

88

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

89

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (9) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

90

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

91

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

92

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (10) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

93

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (11) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

94

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (12) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

95

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

96

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (13) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

97

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

98

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

99

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

100

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

101

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

102

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

103

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

104

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (15) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

105

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (16) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

106

Módosította a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 4. § (17) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

107

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

108

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (19) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

109

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (20) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

110

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (21) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

111

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

112

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 4. § (22) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

113

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

114

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 5. § (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

115

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

116

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

117

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 5. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

118

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 6. § (1) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

119

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 6. § (2) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

120

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

121

Módosította a 15/2015.(XII.2.) számú rendelet 6. § (3) bekezdése, hatályos 2016. január 1. napjától.

122

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

123

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

124

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

125

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

126

Hatályon kívül helyezte a 13/2018.(X.30.) rendelet 47. § (1) bekezdése, hatálytalan 2018. november 15. napjától.

127

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

128

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

129

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

130

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

131

Hatályon kívül helyezte a 15/2015. (XII.2.) számú rendelet 8. §-a, hatálytalan 2016. január 1. napjától.

132

Hatályát vesztette a 12/2012. (IV. 27.) rendelet 3. §-ával, hatálytalan 2012. április 30. napjától.

133

Beiktatta a 27/2009. (VIII. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

134

Az 1. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

135

A 2. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

136

A 3. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

137

A 4. mellékletet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdése iktatta be. A 4. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.