Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról

Hatályos: 2015. 03. 01

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról

2015.03.01.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény /továbbiakban: Ket./ 19. § (2) bekezdése alapján – figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete egyes önkormányzati hatósági ügyekben a hatáskörét a polgármesterre ruházza át a (1)-(7) bekezdés szerint:

(1) Belügyi ágazat

a) Eljár az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérlete tekintetében a bérlőkijelöléssel és bérbeadással kapcsolatos ügyekben.

(2) Építésügyi és területfejlesztési ágazat

a) Eljár a közterület használati hozzájárulással kapcsolatos ügyekben.

b) A védett építészeti érték megóvása, állagának megőrzése érdekében folyósított támogatásról megköti a szerződést a tulajdonossal.

c) Dönt a reklám, hirdető berendezés vagy más a védett építményen vagy attól különállóan megjelenő berendezés – nem építési engedély köteles – kialakítása, anyaghasználata és elhelyezése dokumentációjának jóváhagyásáról.

d) Dönt a védett épületek, építmények védett értéket érintő – nem építési engedély köteles – átalakítása, átépítése dokumentációjának jóváhagyásáról

(3) Közlekedési, hírközlési, vízügyi ágazat

a) Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt tulajdonosokat a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezi.

b) A határidőre be nem fizetett érdekeltségi hozzájárulás beszedéséről gondoskodik.

(4) Környezetvédelmi ágazat

a) Kiadja a közterületi rendezvényen a szabadidős célú hangosító berendezés használatára vonatkozó engedélyt.

(5) Szociális ágazat

a)1 megállapítja a települési támogatást és a rendkívüli települési támogatást.

b)2 gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

c)3 hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül dönt az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatás, étkezés, illetve szállás biztosításáról, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti,

d) kötelezi a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt az igénybevett ellátás megtérítésére,

e) dönt a megtérítés összegének, illetve pénzegyenértékének és a kamat összegének méltányosságból történő elengedéséről, illetve csökkentéséről.

f) dönt, ha a kérelmező, vagy törvényes képviselője az intézmény vezetőjének ellátás igénybevételéről szóló intézkedését vitatja, vagy az intézményvezető nem intézkedik az ellátás igénybevételéről, továbbá ha az ellátott, törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri.

(6) Gyámügyi ágazat

a) dönt, ha a kérelmező, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének ellátás igénybevételére vonatkozó döntését vitatja, vagy ha az intézményvezető az ellátás igénybevételéről nem intézkedik,

b) dönt, ha a jogosult, illetve törvényes képviselője az intézményvezető önkéntesen igénybevett ellátás megszüntetésére vonatkozó döntésével nem ért egyet,

c) dönt, ha a kötelezett a megállapított személyi térítési díjat vitatja.

2. § (1) A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 10/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 3/2013. (II. 4.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) pontja.

1

A 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 10.§ (2) bekezdés a) pontja módosította.

2

A 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 10.§ (2) bekezdés a) pontja módosította.

3

A 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 10.§ (2) bekezdés a) pontja módosította.