Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól (egységes szerkezetben a 4/2019. (IV.04.) rendelettel)

Hatályos: 2018. 11. 29- 2021. 08. 31

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól (egységes szerkezetben a 4/2019. (IV.04.) rendelettel)[1]

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. és 11. pontjában, 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésben, 18. § (1) bekezdésben, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet szabályozza az önkormányzat vagyonával való felelős és rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait.

(2) Az önkormányzati vagyon alapvető rendeltetése az önkormányzati feladatok ellátásának biztosítása.

(3) A rendelet célja elősegíteni az önkormányzati feladatok eredményes ellátását, az önkormányzati vagyon megóvását és gyarapítását, a lakossági közszolgáltatás színvonalának emelését, végső soron a település fejlődését.

2. Az önkormányzat törzsvagyona

2. § Törvény meghatározza a forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyoni elemeket.

A forgalomképtelen törzsvagyont e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségő nemzeti vagyonba sorolható vagyoni elemmel nem rendelkezik az önkormányzat.

4. § (1) E rendelet 2. § hatálya alá nem tartozó, törzsvagyon részét képező vagyon korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyonnak minősül. A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonról törvényben vagy e rendeletben meghatározott módon lehet rendelkezni.

(2) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyonát e rendelet 2. melléklete tartalmazza. Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyona az alábbi vagyonelemekből áll:

  • a) önkormányzati intézmények épületei,
  • b) kétszázezer forint egyedi érték felett nyilvántartott ingó vagyontárgyak, amelyek a törzsvagyon működtetését legalább egy éven túl közvetlenül, vagy közvetve szolgáló tárgyi eszközök, gépek, berendezések és járművek.

5. § Az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladat ellátását biztosító korlátozottan forgalomképes önkormányzati vagyon átruházása, elidegenítése, megterhelése, vállalkozásba, gazdasági társaságba vitele, egyéb hasznosítás (bérbe adás) feltételeit törvény, törvényben nem szabályozott esetekben e rendelet határozza meg.

3. Az önkormányzat üzleti vagyona

6. § (1) Az üzleti vagyon nem tartozik az önkormányzat törzsvagyonába. Forgalomképesnek besorolt önkormányzati vagyon, illetve vagyonrész, melynek elidegenítése, megterhelése, vállalkozásba, gazdasági társaságba vitele, illetve egyéb hasznosítása, azaz a tulajdonosi jogok gyakorlása törvény, vagy az e rendeletben meghatározottak szerint történhet.

(2) Üzleti vagyon körébe tartoznak különösen a számviteli szabályok szerinti

  • a) pénzeszközök,
  • b) immateriális javak,
  • c) befektetett pénzügyi eszközök,
  • d) tárgyi eszközök (földterület, telek, erdő, épület, építmény, gép, berendezés és felszerelés, jármű, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok stb.).

(3) A forgalomképes vagyontárgyak megterhelhetők, vállalkozási célra igénybe vehetők.

(4) Az önkormányzat forgalomképes vagyontárgyakkal történő vállalkozása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetheti.

(5) Az önkormányzat tulajdonában álló forgalomképes ingatlanvagyont a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

4. A vagyontárgy forgalomképességének változása

7. § (1) A funkcióját vesztett vagyont a funkcióvesztéssel egyidejűleg, vagy az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyont a megszerzéssel egyidejűleg minősíteni kell, meghatározva azt, hogy a vagyontárgy az önkormányzat törzsvagyonába (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyonába), vagy üzleti vagyonába kerül besorolásra.

(2) Ha az önkormányzat vagyona új vagyontárggyal gyarapszik, a vagyontárgy forgalomképesség szerinti besorolásáról a képviselő-testület dönt.

(3) Az önkormányzat intézményeinek használatában lévő, az alaptevékenysége ellátásához nem szükséges, vagy feleslegessé váló ingatlanvagyon tekintetében a képviselő-testület dönt a kezelő személyéről, a forgalomképesség szerinti besorolásáról, valamint az intézmény alapító okiratának megfelelő módosításával arról, hogy a vagyontárgyat kivonja az intézmény használatából.

5. Az önkormányzati vagyon nyilvántartása

8. § (1) Az önkormányzati vagyont, annak változását és értékét az önkormányzatnak nyilván kell tartani. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vagyon elsődleges rendeltetése szerinti közfeladat megjelölését is.

(2) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani

(3) Az önkormányzat vagyonát a számviteli nyilvántartás szerinti bruttó illetve nettó értéken tartja nyilván.

(4) Az érték nyilvántartástól el lehet tekinteni, ha az adott vagyontárgy értéke természeténél, jellegénél fogva nem állapítható meg.

9. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyont és annak változásait a Közös Önkormányzati Hivatal által vezetett ingatlanvagyon kataszterben kell nyilvántartani.

(2) Az ingatlanvagyon kataszter elkészítéséről, folyamatos vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a polgármester gondoskodik.

(4) Amennyiben az önkormányzat tulajdonába új vagyon kerül, illetve értékesítés miatt vagy más okból tulajdonjoga megszűnik, illetve az önkormányzat tulajdonában álló vagyon, forgalomképességében változás történik, a változást a vagyonkimutatásban illetve az ingatlanvagyon kataszterben is át kell vezetni. Önkormányzati ingatlanvagyont érintő változást az ingatlan-nyilvántartási állapotnak megfelelően kell átvezetni.

  • 6. Vagyonleltár, vagyonkimutatás

10. § (1) Az önkormányzat a vagyonát jogszabályban meghatározott módon köteles nyilvántartani, értékelni. Az eszközök és források állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást kell vezetni mennyiségben és értékben. A leltározást háromévenként kell végrehajtani.

(2) A vagyonleltár alapját jelentő nyilvántartások vezetéséről, a vagyonleltár összeállításáról, az ingatlan vagyon vagyonkataszteri nyilvántartással való egyezőségének biztosításáról a jegyző gondoskodik.

(3) Az önkormányzat vagyonát az éves zárszámadáshoz csatolt vagyonkimutatásban kell bemutatni.

(4) A vagyonkimutatás alapja a tárgyév december 31. forduló nappal készített leltár. A vagyonkimutatás az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek eszközeinek és kötelezettségeinek adatait mutatja be.

(5) A vagyonkimutatás eszköz és forrás csoportonkénti tagolásban tartalmazza az önkormányzat vagyonát törzsvagyon (forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes) illetve üzleti vagyon bontásban.

7. A tulajdonosi jogok gyakorlása

11. § A tulajdonosi jogok gyakorlásáról a Képviselő-testület rendelkezik. Ennek keretében a tulajdonosi jogok egyes elemeit a szerveire, intézményeire e rendelet szerint ruházza át.

12. § (1) Gazdasági társaság alapítására - az önkormányzati tulajdonrész mértékétől függetlenül - kizárólagosan a képviselő-testület jogosult.

(2) Az önkormányzat egyszemélyes részvételével működő gazdasági társaságok legfőbb szervének hatáskörébe tartozó jogait a képviselő-testület gyakorolja.

(3) Az egyéb önkormányzati részvétellel működő gazdasági társaságokban az önkormányzatot, mint tulajdonost megillető jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(4) A többségi tulajdonú önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok közgyűlésein, taggyűlésein a tulajdonosi képviseletet a polgármester látja el.

(5) A társaságok által elért nyereség felhasználásáról a Képviselő-testület külön határozattal dönt.

13. § (1) Az önkormányzat tulajdonával való rendelkezésre – e rendeletben foglalt kivételekkel – a képviselő-testület jogosult.

(2) Egyes, tulajdonosi jogok gyakorlása körében felmerült feladatokat a képviselő-testület rendelkezései szerint a Közös Önkormányzati Hivatal, vagy a képviselő-testület által megbízott természetes vagy jogi személy, illetve ezek jogi személyiség nélküli szervezetei is elláthatnak. Ez azonban nem minősül a tulajdonosi jogok átruházásának.

(3) Az önkormányzat külön megállapodással tulajdonjogának fenntartása mellett, térítésmentesen, üzemeltetés céljából rendeltetésszerű használatba adhatja vagyontárgyait intézményei részére.

(4) A megállapodásnak tartalmazni kell:

  • 1. gépek,
  • 2. berendezések,
  • 3. felszerelések,
  • 4. immateriális javak,
  • 5. ingatlanok részletes felsorolását.

(5) Az üzemeltetés anyagi fedezetét az üzembentartó intézmény költségvetésében kell biztosítani.

(6) Az önkormányzat szervei, intézményei a rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani, a vagyontárgy állagának megőrzéséről, üzemeltetéséről fokozott szakmai elvárhatósággal gondoskodni.

(7) A képviselő-testület a polgármester útján rendszeresen ellenőrzi az önkormányzati vagyon használójának vagyonnal való gazdálkodását, megállapításairól értesíti a vagyon használóját, amennyiben megállapításai az Állami Számvevőszék hatáskörét érintik, az Állami Számvevőszéket is.

8. A korlátozottan forgalomképes ingatlan valamint ingó vagyon feletti

rendelkezési jog gyakorlása

14. § (1) Az önkormányzat vagyonának használatba adásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Ha a képviselő-testület eltérően nem rendelkezik a vagyonhasználó szervezet a vagyonhasznosítás körében jogosult:

  • 1. a vagyontárgyak birtoklására,
  • 2. ingyenes használatára,
  • 3. hasznainak szedésére,
  • 4. birtokvédelemhez fűződő jogok gyakorlására;
  • 5. átmenetileg vagy tartósan szabad pénzeszköze kamatozó bankbetéti lekötésére.

9. Önkormányzati intézmények vagyonkezelése

15. § (1) Az önkormányzat a kötelező és a vállalt feladatainak ellátására intézményt alapíthat. Az intézmény vagyona az önkormányzat vagyona, amit az önkormányzat az intézmény használatába ad. A használat és használati jog átadása ingyenes.

(2) Az önkormányzat intézményei a jó gazda gondosságával jogosultak és kötelesek a vagyon rendeltetésszerű használatára, működtetésére, fenntartására, hasznosítására, a vagyonhoz fűződő közterhek viselésére és a használatukban lévő vagyon számviteli előírások szerinti nyilvántartásra.

(3) Az intézmény vezetője felelős a vagyon rendeltetésszerű használatáért és a gazdaságos működtetéséért.

16. § (1) Az intézmények a használatukba adott vagyontárgyakkal önállóan gazdálkodnak.

(2) Az intézmény a használatba kapott ingatlanokat és ingókat – alapfeladat sérelme nélkül – bevételei növelésére hasznosíthatja.

(3) Az intézmény köteles a használatában lévő ingatlanok karbantartásáról, az elhasználódott ingók pótlásáról gondoskodni, továbbá köteles az ezekkel kapcsolatos kiadásokat az önkormányzat költségvetésének tervezése során írásban az önkormányzat felé jelezni.

(4) Az intézmény használatába adott ingatlanok és ingók felújítása az önkormányzat és az intézmény közös feladata.

17. § (1) Az intézmény a használatába adott ingatlanokra saját hatáskörben bérleti szerződést köthet, ha a hasznosítás nem zavarja az alapfeladat ellátását.

(2) Az intézmény használatában lévő vagyont ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából, a képviselő-testület engedélyével adhatja más használatába.

(3) Az intézmény által megszerzett bármely vagyontárgy az önkormányzat tulajdonába kerül, de az a megszerző intézmény használatában marad. Ettől indokolt esetben képviselő-testület egyedi döntése alapján el lehet térni.

(4) Az intézmény a használatába adott vagyontárgyak hasznosításából befolyó bevételt feladatainak ellátására, illetve az ellátás színvonalának javítására használhatja fel.

18. § (1) Felesleges a vagyontárgy, ha

  • a) az intézmény zavartalan működéséhez szükséges mennyiséget meghaladja,
  • b) korszerű eszközökkel való ellátás folytán nélkülözhetővé vált,
  • c) feladat megszűnése miatt további használata szükségtelen,
  • d) rongálás, természetes elhasználódás miatt használhatatlanná vált.

(2) A feleslegessé vált vagyontárgyak hasznosítására az (1) bekezdés a) - c) pontjaiban foglalt esetekben bérbeadás vagy értékesítés, az (1) bekezdés d) pontban foglalt esetben pedig megsemmisítés útján kerül sor az intézmény selejtezési és hasznosítási szabályzatában meghatározottak szerint.

10. A vagyonkezelői jog

19. § (1) A szerződésen alapuló vagyonkezelői jog ellenértékének meghatározására illetve a vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a képviselő-testület jogosult.

(2) A vagyonkezelői jog ellenértékeként figyelembe vehető ellenszolgáltatás különösen: a vagyontárgy értéknövelő felújítása, illetve ilyen beruházás. Az ellenszolgáltatás vagyonkezelési szerződésben rögzített ellenértékének ÁFA fizetési kötelezettségét a vagyonkezelőre kell hárítani.

20. § (1) A vagyonkezelési szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

  • a) a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati feladatot és ellátható egyéb tevékenységeket,
  • b) a vagyonkezelő által a feladatai ellátáshoz alvállalkozók, illetőleg közreműködők igénybevételére vonatkozó rendelkezéseket,
  • c) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek a – az önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzékével együtt – megjelölését,
  • d) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,
  • e) a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve kijelölés esetén az ingyenesség tényét,
  • f) a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,
  • g) az önkormányzat költségvetését megillető – a vagyonkezelésbe adott vagyon kezeléséből származó – befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,
  • h) szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,
  • i) a teljesítés biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,
  • j) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat,
  • k) a vagyonkezelési szerződés időtartamát.

(2) Ingatlanvagyon esetében a vagyonkezelői jog létrejöttéhez annak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése szükséges.

21. § A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyonnal rendeltetésszerűen, az általában elvárható gondossággal köteles gazdálkodni. Az e kötelezettsége megszegésével okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint tartozik felelősséggel.

22. § (1) A vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, annak szabályszerűségét, célszerűségét a polgármester - a Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével - ellenőrzi.

(2) A tulajdonosi ellenőrzés célja az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás vizsgálata, különösen: az önkormányzati vagyonnyilvántartás hitelességének, teljességének és helyességének biztosítása, továbbá a jogszerűtlen, szerződésellenes, vagy a tulajdonos érdekeit sértő, illetve az önkormányzatot hátrányosan érintő vagyongazdálkodási intézkedések feltárása és a jogszerű állapot helyreállítása.

(3) A polgármester az adott évben elvégzett tulajdonosi ellenőrzésének legfontosabb megállapításairól, összefoglaló jelentésben – a tárgyévet követő év március 31-ig – tájékoztatja a képviselő-testületet.

(4) A vagyonkezelő a tulajdonosi ellenőrzést köteles tűrni, az ellenőrzés érdekében kötelezhető minden közérdekből nyilvános adat, valamint – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit nem sértő – az önkormányzati vagyonra és vagyonkezelésre vonatkozó adat szolgáltatására és okirat bemutatására.

(5) A vagyonkezelőnek a kezelt vagyonra vonatkozóan adatszolgáltatási kötelezettsége van. A vagyonkezelő évente egyszer, a tárgyévet követő év február 15. napjáig köteles a vagyonkezelésbe vett ingatlan(ok) és egyéb vagyoni eszközök állapotának tárgyévi változásairól a jegyző által meghatározott módon és formában adatot szolgáltatni.

(6) A vagyonkezelői jog létesítése nem keletkeztethet a közfeladat ellátásával összefüggésben központi költségvetési többlettámogatási igényt.

11. Az üzleti vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlása

23. § (1) Az üzleti vagyonba tartozó ingatlan vagyon, üzletrész, értékpapír, vagyoni értékű jog felett a rendelkezés joga a Képviselő-testületet illeti meg.

(2) A 25 millió forint értékhatár alatti ingatlan, üzletrész, értékpapír – ha jogszabály másként nem rendelkezik – értékesítését országos, megyei napi, vagy hetilapban, helyi újságban, az önkormányzat honlapján és a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján kell meghirdetni.

(3) Az üzleti vagyonba tartozó ingó vagyon elidegenítéséről, a selejtezési szabályzat szerint leselejtezett vagy a vagyonhasználó szervezet működése során feleslegessé vált tárgyi eszközök és készletek értékesítéséről

  • a) 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint nettó értékhatárig a vagyonhasználó szervezet

vezetője,

b) 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint és 1.000.000,- Ft, azaz Egymillió forint nettó értékhatár között a vagyonhasználó szervezet vezetője a polgármester engedélyével,

c) 1.000.000,- Ft-ot, azaz Egymillió forintot meghaladó nettó értékhatár felett a Képviselő-testület dönt.

(4) Az üzleti vagyonba tartozó ingó vagyon értékesítést 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint nettó értékhatár felett az önkormányzat honlapján meg kell hirdetni. A meghirdetett vagyontárgya(ka)t az összességében legkedvezőbb ajánlattevőnek lehet értékesíteni.

12. A vagyon használata, hasznosítása

24. § Az önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervben határozza meg a tulajdonában lévő, kötelezően ellátandó, valamint vállalt feladatainak működtetéséhez szükséges vagyoni elemeit, az átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetés, érték megőrzés, állag védelem, értéknövelő használat, hasznosítás, gyarapítás szempontjait, továbbá a kötelezően ellátandó, vagy vállalt feladatának ellátása szempontjából feleslegessé váló vagyoni elemeket.

25. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek működéséhez szükséges vagyon használati jogát a feladat ellátásához szükséges mértékben biztosítja.

(2) A költségvetési szervek a rájuk bízott vagyonnal kötelesek felelős módon, rendeltetésüknek megfelelő módon gazdálkodni, a gazdálkodás szabályai szerint azt gyarapítani, kezelni.

(3) A költségvetési szervek vezetik a használatukban lévő vagyon nyilvántartását a munkamegosztási megállapodásban foglaltak szerint. A vagyonváltozásról kötelesek a változást követő 30 napon belül adatot szolgáltatni a központi nyilvántartást vezető Közös Önkormányzati Hivatalnak.

26. § Az önkormányzati vagyon hasznosítható

  • a) adásvétel, csere, bérbeadás, haszonbérbeadás, alapítványba, gazdasági társaságba való bevitel útján,
  • b) önkormányzati közfeladat átadásához vagyonkezelői jog létesítésével,
  • c) az átmenetileg vagy tartósan szabad pénzeszközök kamatozó betétként történő lekötésével.

27. § (1) Az önkormányzati vagyont hasznosítani, a hasznosítás jogát átengedni 25 millió Ft forgalmi értéket meghaladó értékű, érintett vagyontárgy esetében eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában versenytárgyalás útján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére lehet.

(2) Az önkormányzati vagyont ingyenesen átruházni törvényben meghatározott módon lehet.

28. § (1) Az önkormányzati vagyont hasznosítani, hasznosításának jogát átengedni 25 millió Ft forgalmi érték alatti, érintett vagyontárgy esetében – a (2)-(4) bekezdésekben foglalt kivételekkel – kizárólag pályáztatás, licitálás útján lehet. A pályáztatásnak fő szabály szerint nyilvánosnak – indokolt esetben zártkörűnek – kell lennie.

(2) Amennyiben a hasznosítani kívánt, érintett önkormányzati vagyontárgy forgalmi értéke az egy millió forint értékhatárt nem haladja meg hasznosítani, hasznosításának jogát átengedni a képviselő-testület egyedi döntése alapján is lehet.

(3) Amennyiben az önkormányzati vagyon hasznosítására kiírt pályázati felhívás, licitálás az első fordulóban eredménytelen, a képviselő-testület dönthet arról, hogy a hasznosítás céljából további fordulókban az indulóárat az első fordulóban meghirdetett indulóár legfeljebb húsz százalékponttal csökkentett értéken hirdeti meg.

(4) A pályáztatás, licitálás szabályait e rendelet 4. mellékletét képező Pályázati és licitálási szabályzat tartalmazza.

13. Ingó, ingatlan vagyon megszerzésének szabályai

29. § (1) Az ingatlan vagyontárgyak önkormányzat által történő megszerzésére a Képviselő-testület jogosult.

(2) A közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó ingóság megvételére :

  • a) 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint nettó értékhatárig a vagyonhasználó szervezet vezetője saját hatáskörben,
  • b) 200.000,- Ft, azaz Kétszázezer forint és 1.000.000,- Ft, azaz Egymillió forint nettó értékhatár között a vagyon használó szervezet vezetője a polgármester engedélyével,
  • c) 1.000.000,- Ft, azaz Egymillió forint nettó értékhatár felett a Képviselő-testület jogosult.

30. § (1) Az önkormányzat számára más személy, illetve szerv által ellenérték nélkül juttatott vagyon elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A térítés nélkül kapott, illetve felajánlott vagyon elfogadásának feltétele, hogy az önkormányzat tudja teljesíteni az elfogadott vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeket, s ezen kötelezettség teljesítése likviditási problémát ne okozzon, és ne zavarja az önkormányzati feladatok ellátását.

14. Értékpapír vásárlás, értékesítés

31. § (1) Az önkormányzat az üzleti vagyon részét képező és ideiglenesen szabaddá vált pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat befektetési céllal.

(2) Az értékpapírokkal kapcsolatos műveletekre az önkormányzat pénzügyi szolgáltató céget bízhat meg.

(3) Az értékpapírok vásárlásáról és a meglévő értékpapírok értékesítéséről, az értékesítés módjáról és feltételeiről a képviselő-testület dönt.

15. Az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok felügyelő bizottsági tagjainak kijelölése, az önkormányzatot képviselő tagok kötelezettségei

32 § Az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok felügyelő bizottságába a képviselő-testület választ személyeket, vagy javaslatot tesz az önkormányzat érdekeit képviselő személyre, vagy személyekre.

33. § (1) Az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságokban az önkormányzatot képviselő felügyelő bizottsági tagok kötelesek:

  • a) a döntések meghozatalánál a tulajdonos érdekeit képviselni és közvetíteni, illetve a társaság hatékony működését elősegíteni,
  • b) a tulajdonos részére évente egyszer a munkájukról beszámolni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott beszámolási kötelezettséget a képviselő-testület előtt kell teljesíteni.

(3) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságok vezetői kötelesek a társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől elvárható gondossággal ellátni.

16. A versenytárgyalás szabályai

34. § (1) A versenytárgyalás nyilvános vagy zártkörű.

(2) A versenytárgyalás nyilvánosságáról a tulajdonos dönt.

(3) Zártkörű versenytárgyalást kell tartani, ha a nyilvánosság nyomós közérdeket sértene.

(4) Zártkörű versenytárgyalást lehet tartani akkor, ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.

(5) Zártkörű versenytárgyalás esetén az érdekelt ajánlattevőket a tulajdonos határozza meg.

(6) A nyilvános versenytárgyalást országos, vagy megyei napi, vagy hetilapban meg kell hirdetni.

(7) A zártkörű versenytárgyalásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.

(8) A versenytárgyalási felhívásban meg kell jelölni, hogy az ajánlatkérő az ajánlatokat az összességében legkedvezőbb ajánlat szempontja alapján bírálja el. A versenytárgyalási felhívás megjelenése előtt a bírálati szempontot a Képviselő-testület határozza meg.

(9) A nyilvános vagy zártkörű versenytárgyalásra irányuló döntés más szervet vagy személyt felhatalmazhat a versenytárgyalás előkészítésével és - a tulajdonosi jogok gyakorlásának kivételével - lebonyolításával.

17. Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

35. § (1) Az önkormányzati vagyon részét képező ingatlan forgalmi értékét elidegenítés előtt ingatlanforgalmi értékbecslés alapján kell meghatározni. Ingatlanforgalmi értékbecslés 6 hónapnál régebbi nem lehet.

(2) Az önkormányzati vagyon részét képező ingó vagyon forgalmi értékét elidegenítés előtt ingatlanforgalmi értékbecslés alapján kell meghatározni. Ingó vagyonról készült értékbecslés 3 hónapnál régebbi nem lehet.

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy, e rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke irányadó.

18. Az önkormányzat követeléseiről való lemondás

36. § (1) Az önkormányzat követeléseiről - mint az önkormányzati vagyon részéről – a következő esetekben lehet lemondani:

  • a) ha az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,
  • b) ha a követelés részben vagy egészben behajthatatlan,
  • c) ha a követelés érvényesítése, behajtása bizonyíthatóan a követelés összességét meghaladó költségekkel járna,
  • d) a követelésről való lemondással járó előnyök összességükben meghaladják a lemondásból származó hátrányokat,
  • e) ha a követeléssel érintett szerv, vagy személy bizonyítottan nem elérhető, nem lelhető fel.
  • f) csődegyezségi megállapodásban
  • g) felszámolási eljárási megállapodásban
  • h) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,
  • i) bírói egyezség keretében
  • j) perbeli, peren kívüli megegyezés során

(2) Az önkormányzat követeléseiről - mint az önkormányzati vagyon részéről – a következő módon lehet lemondani:

  • a) 100.000,- Ft., azaz egyszázezer forint vagy ezt meghaladó érték felett - a 36. § (1) bekezdés f) - j) pontjai kivételével - a képviselő-testület,
  • b) 100.000,- Ft., azaz egyszázezer forint érték alatt a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester joga.
  • c) értékhatár nélkül, a munkavállalókkal szembeni követelésekről való lemondás a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester joga.

37. § (1) A követelésről való lemondás történhet az egész követelésre, valamint a követelés egy részére vonatkozóan.

(2) A képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester a 36. § (1) bekezdés f) - j) pontjai szerinti esetekben a 36. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően a követelésről részben vagy egészben lemondhat.

(3) A polgármester a 36. § (2) bekezdés b) és c) pontjai és 37. § (2) bekezdése szerint hozott döntéseiről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

19. Záró és hatályba léptető rendelkezések

38. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

39. § E rendelet hatálya – jogszabály alapján – nem terjed ki a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére és elidegenítésére.

20. Az Európai Unió jogának való megfelelés

40. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

21. Hatályon kívül helyező rendelkezések

41. § Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 14/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet.

Tiszasüly, 2019. április 3.

Pollák Tibor Dr. Fekete Nóra

polgármester jegyző

Kihirdetési záradék:

Ez a rendelet kihirdetve Tiszasüly Községi Önkormányzat hirdetőtábláján 2019. április 4. napján.

/:Dr. Fekete Nóra:/

jegyző

1. melléklet

1. melléklet.docx

  1. számú melléklet a 4/2019.(IV.04.) rendelethez

Forgalomképtelen törzsvagyon


sorszám

megnevezés

hrsz.

terület (m2)

1

töltés

2/1

1345

2

Kiséri utca

10

281

3

Névtelen utca közterület

15

55

4

Szent László út közterület

19/1

1418

5

Kiséri út közpark

19/2

670

6

Gát sor közterület

34

1477

7

Fő utca

45/1

762

8

Fő utca

81

318

9

Zug út

129

1366

10

Dózsa György út közterület

156

2728

11

Dózsa György út közterület

179

6191

12

Berze Nagy János út közt.

235

398

13

Berze Nagy János út közt.

254

466

14

Berze Nagy János utca

255

3874

15

Móra Ferenc tér

256

1800

16

Móra Ferenc út közt.

287

11428

17

Móra Ferenc tér

303

2152

18

Móra Ferenc park

304/1

2181

19

Móra Ferenc út közt.

304/2

621

20

Károlyi Mihály út közt.

308

2260

21

Kossuth Lajos út közt.

356

11255

22

Rákóczi utca

395

9076

23

Patika utca

478

8850

24

Bajcsy-Zsilinszki utca

501

1350

25

Ady Endre utca

525

9771

26

Haladás út közterület

532

6582

27

Széchenyi utca

564

480

28

Vásárhelyi Pál utca

577

2228

29

Széchenyi köz

601/2

201

30

Széchenyi út

604

224

31

Béke út közterület

618

6473

32

Széchenyi István utca

635

15858

33

Petőfi Sándor utca

648

1823

34

Halász utca

666

3177

35

Vörösmarty utca

687

3171

36

Akácfa utca

710

3299

37

Gárdonyi Géza utca

733

3447

38

Arany János utca

754

3307

39

Haladás út közterület

764

1581

40

Haladás utca

767

1289

41

Vasvári Pál út

806

6077

42

Kölcsey Ferenc út

838

3442

43

Kölcsey Ferenc út

839

7790

44

Tessedik Sámuel utca

861

3355

45

József Attila utca

872

2691

46

Park út

886

4854

47

Saját használatú út

010/1

3639

48

saját használatú út

010/2

1425

49

saját használatú út

010/3

9829

50

saját jasználatú út

012/23

7184

51

saját használatú út

012/57

6733

52

saját használatú út

012/59

959

53

saját használatú út

012/64

2181

54

saját használatú út

025

26157

55

út

026/4

18075

56

saját használatú út

028/1

2302

57

saját használatú út

028/2

7088

58

saját használatú út

031

3515

59

saját használatú út

035

9965

60

saját használatú út

036/40

16150

61

saját használatú út

038/6

10417

62

saját használatú út

039/26

6914

63

saját használatú út

058

460

64

út

059/9

362

65

temető

61

28291

66

saját használatú út

066

8847

67

saját használatú út

068

2200

68

saját használatú út

070/14

794

69

saját használatú út

070/30

5785

70

saját használatú út

071

9157

71

saját használatú út

076/4

608

72

út, csatorna

076/38

16231

73

saját használatú út

084/1

16464

74

saját használatú út

088

188

75

út

090/2

6726

76

út

090/5

6159

77

saját használatú út

0114

1289

78

saját használatú út

0117

19830

79

út

0118/2

5719

80

saját használatú út

0124/2

1158

81

saját használatú út

0128

2921

82

saját használatú út

0133

9831

83

saját használatú út

0143/1

5318

84

saját használatú út

0143/2

4342

85

saját használatú út

0155

5656

86

saját használatú út

0158

3472

87

saját használatú út

0162/9

1870

88

saját használatú út

0164

8332

89

út

0165/5

4389

90

út

0171/17

2999

91

saját használatú út

0176/8

1358

92

saját használatú út

0177

5759

93

saját használatú út

0194

12964

94

út

0195/2

12482

95

saját használatú t

0196

20099

96

saját használatú út

0198

11348

97

út

0199/3

5438

98

saját használatú út

0206

14520

99

saját használatú út

0210

20248

100

saját használatú út

0213

1891

101

saját használatú út

0220

8570

102

saját használatú út

0221/3

9080

103

saját használatú út

0251

4505

104

saját használatú út

0252

16265

105

saját használatú út

0256

3427

106

saját használatú út

0259

5957

107

saját használatú út

0263

24891

108

saját használatú út

0264/1

11858

109

saját használatú út

0268

29075

110

saját használatú út

0273

13269

111

saját használatú út

0276

4657

112

saját használatú út

0279/14

4670

113

saját használatú út

0284/1

3577

114

saját használatú út

0286

5299

115

saját használatú út

0287

6856

116

saját használatú út

0291

14428

117

saját használatú út

0294/10

8277

118

saját használatú út

0305

7761

119

saját használatú út

0307/2

28001

120

saját használatú út

0316/4

6907

121

saját használatú út

0317

10467

122

saját használatú út

0318

8391

123

saját használatú ú

0322

3798

124

út

0325/3

1044

125

saját használatú út

0325/26

3448

126

saját használatú út

0325/27

3254

127

saját használatú út

0329/2

7773

128

saját használatú út

0332/5

8607

129

saját használatú út

0339

2180

130

saját használatú út

0379

983

131

saját használatú út

0381

1209

1321

saját használatú út

0424/1

6151

133

saját használatú út

0529/2

11468

134

saját használatú út

0546

5380

135

saját használatú út

0563/2

6093

136

saját használatú út

0565/6

8399

137

saját használatú út

0566

4624

138

saját használatú út

1508

1177

139

saját használatú út

1509

6177

140

saját használatú út

1513

859

141

saját használatú út

1524

982

142

saját használatú út

1531

1532

143

saját használatú út

1561

2663

144

saját használatú út

1562

798

145

saját használatú út

1594

600

146

saját használatú út

1595

2572

147

saját használatú út

1624

2469

148

saját használatú út

1625

394

149

saját használatú út

1652

93

150

saját használatú út

1653

2404

151

saját használatú út

1681

2308

152

saját használatú út

1704

2231

153

saját használatú út

1726

2156

154

saját használatú út

1747

2073

155

saját használatú út

1768

2001

156

saját használatú út

1769

6163

157

saját használatú út

1784

1731

158

Rózsapark

173

642

159

csatorna

038/7

9510

160

töltés

039/25

4996

161

csatorna

050/2

2094

162

árok

060

1764

163

csatorna

076/5

5863

164

szeméttelep

76/9

2003

165

csatorna

0176/1

2677

166

csatorna

0195/3

14678

167

csatorna

0217/10

12086

168

csatorna

0262/1

3209

169

csatorna

0301

44

170

csatorna

0307/1

5044

171

csatorna

0307/3

3920

172

csatorna

0315

6056

173

csatorna

0316/2

4688

174

csatorna

0320

5905

175

csatorna

0321/2

4977

176

csatorna

0323/8

4835

177

csatorna

0325/28

4551

178

csatorna

036/55

1313

179

magánút

028/6

2351


2. melléklet

2. melléklet.docx

2.számú melléklet a 4/2019.(IV.04.) rendelethez

Korlátozottan forgalomképes vagyon


sorszám

megnevezés

hrsz.

terület (m2)

1

Felvásárló telep

11

0

2

Polgármesteri Hivatal

16

3612

3

Géptároló műhely

16/1

50

4

Hunyadfalvi szennyvíztelep

11/11/1

3000

5

szennyvíztisztító telep

028/4

5427

6

Ált. Iskola ésMűvelődési Központ

253/2

5868

7

Óvoda

259

3592

8

Idósek klubja

284

1400

9

orvosi rendelő

405/1

917

10

Vízállás

576

22260

11

dögtér

059/16

3269

12

Lőtér

847/3

3322

13

Piactér

357/2

1500

14

vízmű Berze Nagy János út

211

2455

15

sporttelep

847/2

36457






3. melléklet

3. melléklet.docx

3.számú melléklet a 4/2019.(IV.04.) rendelethez

Forgalomképes vagyon

sorszám

megnevezés

hrsz.

terület (m2)

1

beépítetlen terület Fészek utca 70

21589

735

2

szolgálati lakás Szent László u. 2.

18

1484

3

lakóház Fő út 2.

40

972

4

lakóház Fő út 4/a

41/2

884

5

építési telek

45/2

35

6

építési telek

45/3

35

7

építési telek

45/4

35

8

építési telek

45/5

35

9

építési telek

45/6

35

10

építési telek

45/7

35

11

építési telek

45/8

35

12

építési telek

45/9

35

13

építési telek.

45/10

35

14

építési telek

45/11

35

15

faluház

111

4004

16

lakóház Fő út 27.

131/1

971

17

beépítetlen terület

131/2

750

18

lakóház Berze Nagy János út 2.

175

534

19

beépítetlen terület

212

1789

20

beépítetlen terület

271/2

763

21

belépítetlen terület

282

2781

22

lakóház Kossuth L. út 1.

358

957

23

lakóház Kossuth L. út 13

365

1027

24

lakóház Patika út 44

454

1263

25

beépítetlen terület

479/1

781

26

lakóház Ady Endre út 44

533/2

695

27

beépítetlen terület Széchenyi út

544

8364

28

beépítetlen terület Széchenyi út

551

2110

29

beépítetlen terület Széchenyi út 53

573

2277

30

lakóház Ady Endre út 2

575

1489

31

beépítetlen terület Akácfa út 1

717

1570

32

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 2

726

1574

33

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 6

728

1599

34

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 8.

729

1560

35

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 9

736

1707

36

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 7

737

1388

37

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 3

739

1546

38

beépítetlen terület Gárdonyi Géza út 1

740

1572

39

beépítetlen terület Arany János út 2

747

802

40

beépítetlen terület Arany János út 4

748

762

41

beépítetlen terület Arany János út 6

749

776

42

beépítetlen terület Arany János út 8

750

779

43

beépítetlen terület Arany János út 11

756

790

44

beépítetlen terület Arany János út 9

757

807

45

beépítetlen terület Arany János út 7

758

789

46

beépítetlen terület Arany János út 5

759

772

47

beépítetlen terület Arany János út 3

760

788

48

beépítetlen terület Arany János út 1

761

801

49

beépítetlen terület Széchenyi út 60

762

1872

50

beépítetlen terület Széchenyi út 62

763

1861

51

beépítetlen terület

818/1

2539

52

beépítetlen terület

818/2

1590

53

szántó

067/8

4449

54

szántó

067/9

13830

55

szántó

067/10

3200

56

szántó

0125/8

86185

57

szántó, legelő

0215/10

22796

58

legelő, erdő

0217/2

39893

59

legelő, közösségi mintatér, agyaggödör

0217/14

425424

60

legelő

0377/51

2354

61

lakóház, udvar

0434/7

754

62

csónak kikötő



63

szántó, fásított terület

028/3

65484

64

szántó

028/5

5427

65

üdvözlő tábla Fő út



66

üdvözlő tábla Kiséri u.



67

autóbuszváró Kiséri u.



68

autóbuszváró Görbemajor



69

autóbuszváró Nagymajor



70

autóbuszváró Fő út



71

autóbuszváró névtelen út



72

MTZ-80 traktor



73

DETK-215 szippantókocsi



74

pótkocsi KBP-8



75

OPEL Vivaro SWB 1,9 Combi



76

VW Transporter T5 Kombi Rt 2,0



77

Szennyvíztisztító jármű











4. melléklet

4. melléklet.docx

4.számú melléklet a 4/2019.(IV.04.) rendelethez



Pályázati és licitálási szabályzat

A szabályzat célja, hogy megállapítsa a pályáztatás, licitálás szabályait és ezzel biztosítsa megalapozott szerződések létrejöttét, valamint a verseny tisztaságának védelmét.


1. Alapelvek

1.1. Az esélyegyenlőség elve:

A kiíró a felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani.


1.2. A nyilvánosság elve:

1.2.1. Az eljárás során a kiíró köteles a részt vevők számára teljes nyilvánosságot biztosítani akkor is, ha a vagyonhasznosítás (értékesítés) zártkörű (meghívásos) pályázat útján történik.


1.2.2. Minden ajánlattevőnek joga van a kiíró által rendelkezésre bocsátott valamennyi információhoz hozzáférni


1.3. A rendelkezés elve:

1.3.1. A kiíró a felhívás közzététele után, illetve zártkörű (meghívásos) pályázat kiírása esetén a hirdetménynek a pályázatra meghívottakkal történő közlését követően a pályázati feltételeket tiszteletben tartja, az eljárási rendet köteles megtartani, az értékeléssel kapcsolatos döntési folyamat tisztaságát biztosítani.


1.3.2. A pályázó a kiírás átvételével a kiírás szabályait magára nézve kötelezőnek ismeri el. Ezt a részletes tájékoztatóban rögzíteni kell.


2. Általános szabályok


2.1. A vagyonhasznosítás megvalósulhat pályáztatás, illetve licitálás útján.


2.2. A vagyonhasznosítás módjáról a Képviselő-testület dönt.


2.3. A pályáztatás nyilvános vagy zártkörű. A pályáztatás nyilvánosságáról a Képviselő-testület dönt.


2.4. Zártkörű pályáztatást kell tartani, ha a nyilvánosság nyomós közérdeket sértene, illetve ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.


2.5. Zártkörű pályáztatás esetén az érdekelt ajánlattevőket a Képviselő-testület határozza meg.


2.6. E szabályzat alkalmazásában:

a) Előkészítő és Értékelő Munkacsoport: pályázati kiírás licitálás előkészítéséért, az eljárás lebonyolításáért, az ajánlatok értékeléséért felelős Munkacsoport, amelynek állandó tagja a jegyző – aki egyben a Munkacsoport vezetője –, az aljegyző, a pénzügyi osztály vezetője, a műszaki osztály vezetője, a pályázatkezelő iroda vezetője. A Munkacsoport az ajánlatok értékelését követően javaslatot készít a Képviselő-testület számára az eljárás eredményéről.

b) kiíró: a Képviselő-testület,

c) ajánlattevő: bármely belföldi vagy külföldi természetes személy és átlátható jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet,


3. A nyilvános pályáztatás szabályai

3.1. Pályáztatás az, amikor a kiíró a pályázati felhívásban közli, hogy több ajánlattevőtől kér ajánlatot és megjelöli az ajánlatok benyújtásának határidejét, valamint az elbírálás időpontját.


4. A pályázat meghirdetése


4.1. A pályázati felhívást legalább a helyi újságban, az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kell meghirdetni, szükség szerint más módon is közzé kell tenni.

4.2. A pályázatot meghirdetni csak akkor lehet, ha a kiíró a szerződés megkötéséhez szükséges feltételekkel és a szerződés teljesítését biztosító anyagi fedezettel rendelkezik.


5. A pályázati felhívás


5.1. A kiíró a pályázati felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani és a felhívás tartalmát úgy meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatokat tehessenek.

5.2. A pályázati felhívásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a kiíró megnevezését, címét, telefon- és telefax számait,

b) a vagyonhasznosítási eljárás módját,

c) az értékesíteni, hasznosítani kívánt vagyon pontos megjelölését, ideértve annak műszaki és jogi feltételeit, szükség szerint a vagyonértékelés alapján megállapított indulóárat,

d) az ajánlatok benyújtására, felbontási helyére és idejére, valamint az elbírálásra vonatkozó időpontokat,

e) az elbírálás szempontjait, az értékesítés, hasznosítás feltételeit (pl.: fizetési mód, követelmények),

f) a hiánypótlás lehetőségét, vagy annak kizárását

g) a pályázatra vonatkozó kérdések feltevésének, további információszerzés helyének megjelölését.

5.3. A pályázati felhívásban rögzítettek az eredményhirdetésig, illetve az eredménytelenség megállapításáig nem módosíthatóak.

5.4. A kiíró a pályázati felhívásban meghatározhatja, hogy fenntartja a jogát az eljárás eredménytelenné nyilvánítására.

5.5. Az ajánlatok bírálati szempontjai a következők lehetnek

5.5.1. Vagyon hasznosítására kiírt pályázat esetén:

a) a legmagasabb összegű ajánlat,

b) az összességében legelőnyösebb ajánlat.


5.5.2. Vagyon tulajdonjogának átruházása esetén:

a) az összességében legelőnyösebb ajánlat.


5.6. A pályázati felhívás bírálati szempontját a Képviselő-testület határozza meg.


5.7. Ha a kiíró az összességében legelőnyösebb ajánlatot választja, akkor köteles meghatározni

a) az összességében legelőnyösebb ajánlat megítélésére szolgáló részszempontokat,

b) részszempontonként az azok súlyát meghatározó szorzószámokat (súlyszám),

c) az ajánlatok részszempontok szerinti tartalmi elemeinek értékelése során adható pontszám alsó és felső határát, amely minden részszempont esetében azonos,

d) azt a módszert, amellyel megadja a ponthatárok közötti pontszámot.


5.8. Ha a kiíró az ajánlatok elkészítéséhez részletes dokumentációt bocsát rendelkezésre, úgy a pályázati felhívásban meg kell jelölni a dokumentáció beszerzésének helyét és feltételeit is. A kiíró biztosítani köteles, hogy a pályáztatás meghirdetésének időpontjában a dokumentáció rendelkezésre álljon.


5.9. Az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontot a pályázati felhívásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő végső időpontja között legalább 15 nap legyen. Ennél rövidebb határidőt csak egyedi testületi döntés alapján, indokolt esetben lehet megállapítani.


6. A pályázati felhívás visszavonása


6.1. A kiíró a pályázati felhívást az ajánlatok benyújtására megjelölt időpontig visszavonhatja. A felhívás visszavonását a pályázat meghirdetésével azonos módon kell közzétenni.


7. Az ajánlatok benyújtása


7.1. Az ajánlatot zártan kell benyújtani, és fel kell tüntetni az adott pályázatra utaló jelzést. Az ajánlatot tartalmazó borítékon fel kell tüntetni az átvétel időpontját, és bírálati sorszámmal kell ellátni.


7.2. A pályáztatás során az ajánlattevő az ajánlatához a kiíró által - a pályázati felhívásban - közölt elbírálási időpontot követő harminc napig kötve marad, kivéve, ha a kiíró az elbírálási időpontban valamelyik ajánlattevővel szerződést kötött vagy közölte, hogy egyik ajánlattevővel sem kíván szerződést kötni.


7.3. Az ajánlattevő az ajánlattételi határidő lejártáig módosíthatja, illetőleg visszavonhatja ajánlatát. Az ajánlattételi határidő lejártát követően a benyújtott ajánlatok az ajánlatkérő hozzájárulásával sem módosíthatók.



8. A pályázatok ismertetése


8.1. Az ajánlatokat tartalmazó zárt borítékokat a pályázati felhívásban közzétett időpontban kell felbontani.


8.2. Az ajánlatok felbontása a Munkacsoport zárt ülésén történik.


8.3. Az ajánlatok felbontásánál csak a Munkacsoport tagjai és az ajánlattevők, továbbá a kiíró által meghívottak lehetnek jelen.


8.4. Az ajánlatok felbontása során ismertetni kell az ajánlattevők nevét, lakcímüket, (székhelyüket), valamint az ajánlatok lényeges tartalmát.


8.5. A Munkacsoport az ajánlatok felbontása után köteles megállapítani, hogy az ajánlatok közül melyek érvénytelenek.


8.6. Érvénytelen az ajánlat, ha:

a) olyan ajánlattevő nyújtotta be, amelyik nem jogosult részt venni a pályázaton ,

b) azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be,

c) az nem felel meg a pályázati felhívás feltételeinek.


8.7. Az érvénytelen ajánlatot tevők a pályáztatás további szakaszában nem vehetnek részt.


8.8. A Munkacsoport az ajánlatok felbontása után felvilágosítást kérhet a pályázóktól annak érdekében, hogy a pályázatok értékelése, összehasonlítása elvégezhető legyen.


9. A pályázatok elbírálása


9.1. Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a kiíró az ajánlattevőktől felvilágosítást kérhet.


9.2. A Munkacsoport az ajánlatok értékeléséről jegyzőkönyvet készít.


9.3. Az ajánlatok elbírálásáról és a nyertes ajánlattevő kijelöléséről a Képviselő-testület a soron következő ülésén hozza meg a végső döntést a Munkacsoport javaslata alapján.


9.4. Az eljárás eredményéről a Munkacsoport vezetője írásban tájékoztatja az ajánlattevőket az elbírálást követő 15 napon belül.


9.5. Eredménytelen az eljárás, ha

a) nem érkezett ajánlat,

b) kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek,

c) az összes ajánlattevőt ki kellett zárni az eljárásból,

d) a kiíró a pályázati felhívásban meghatározott szempontok alapján egyik ajánlatot sem tartja megfelelőnek.


10. A zártkörű pályáztatás szabályai


10.1. A zártkörű pályáztatásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.


10.2. Zártkörű pályáztatás esetén legalább három pályázónak kell megküldeni a részletes kiírást.


10.3. A kiírást a pályázatok benyújtására meghatározott határidőt legalább 15 nappal megelőzően kell a pályázóknak megküldeni.


10.4. A zártkörű pályázati felhívás tartalmi kellékei megegyeznek a nyílttal.


10.5. A zártkörű pályázati felhívásra elkészített ajánlatok felbontási, értékelési, elbírálási szabályai megegyeznek a nyílttal.


11. A licitálás szabályai


11.1. A kiíró döntése szerint vagyontárgyak hasznosíthatók licitálás útján is az alábbi rendelkezések figyelembe vételével.


11.2. A licitálás nyilvános, azt a Munkacsoport bonyolítja le. A licitálást a Munkacsoport vezetője vezeti.


11.3. A licitálásra vonatkozó felhívásnak – a pályázati felhívásban meghatározott lényeges pályázati feltételeken túl – minden esetben tartalmaznia kell a kikiáltási árat azzal a megjegyzéssel, hogy a licitálás nyertese az az ajánlattevő lesz, aki a feltételeknek megfelel, és a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb összegű ellenszolgáltatás megfizetésére tesz ajánlatot, illetve aki az előre meghirdetett bírálati résszempontok, és a hozzá tartozó szorzószámok alapján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tesz.


11.4. A licitálás időpontját úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és a licitálás között legalább 15 nap különbség legyen.


11.5. A felhívás a licitálás időpontjáig visszavonható, amelyet a meghirdetéssel azonos módon kell közzétenni.


11.6. Az ajánlatot az ajánlattevőnek név/cég megjelölésével, személyi adataival és aláírásával ellátva kell benyújtani.


11.7. A nyilvános liciten személyesen vagy közokiratba, illetve teljes bizonyítóerejű magánokiratba foglalt maghatalmazással lehet részt venni.


11.8. A szabályzat 8. pontjának az ajánlatok érvénytelenségére és az ajánlattevők kizárására vonatkozó szabályait a licitálás során is értelemszerűen alkalmazni kell.


11.9. Az ajánlattevők azonosítása után a Munkacsoport tagjai megállapítják, hogy az ajánlatok közül melyek az érvényesek és érvénytelenek. A Munkacsoport döntése alapján a Munkacsoport vezetője a további eljárásból kizárja azt, akinek az ajánlata érvénytelen.


11.10. A Munkacsoport eredménytelennek nyilvánítja a licitálást, ha

a) nem érkezett ajánlat,

b) kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek,

c) csak egy érvényes ajánlat érkezett,

d) az összes ajánlattevőt ki kellett zárni az eljárásból.


11.11. A licitálást vezető Munkacsoport vezetője

a) emeli a téteket és felhívja az ajánlattevőket az ellenszolgáltatásra vonatkozó ajánlataik megtételére,

b) megállapítja, hogy az ajánlattevők milyen végső ajánlatot tettek,

c) kihirdeti a licitálás nyertesét.

11.12. A licitálásról jegyzőkönyv készül, melynek tartalmaznia kell a kialakult végső sorrendet, valamint a licitálással kapcsolatos minden lényeges adatot, információt, előírást. A jegyzőkönyvet minden ajánlattevő aláírja.


11.13. A kiíró csak a licitálás nyertesével vagy - visszalépése esetén, ha azt a felhívásban előírta - a második legmagasabb összegű ajánlatot tevő személyével kötheti meg a szerződést.


11.14. A nyertes ajánlattevő kijelöléséről a Munkacsoport javaslata alapján a Képviselő-testület hozza meg a végső döntést.


12. Szerződéskötés


12.1. Csak azzal az ajánlattevővel köthető szerződés, aki az eljárást megnyerte.


12.2. A szerződést az eljárás eredményének kihirdetése után a lehető legrövidebb időn belül, a Képviselő-testület által meghatározott feltételekkel meg kell kötni. A szerződést úgy kell megkötni, hogy az eljárás nyertesének ajánlati kötöttsége még fennálljon.


12.3. Amennyiben az eljárás nyertesével a szerződés megkötése meghiúsulna, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem teljesíti, és ezért a kiíró a szerződéstől elállt, a kiíró jogosult a soron következővel szerződést kötni, vagy új eljárást kiírni.


13. Összeférhetetlenségi szabályok


13.1. Az ajánlatok értékelésében és elbírálásában részt vevő nem lehet az ajánlatot benyújtó ajánlattevő

a) hozzátartozója vagy közeli rokona,

b) munkaviszony alapján közvetlen felettese vagy beosztottja,

c) tulajdonosa, amennyiben a pályázó jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság.


13.2. Az ajánlatok értékelésében és elbírálásában részt vevő köteles haladéktalanul bejelenteni, ha vele szemben bármely, az előzőekben körülírt összeférhetetlenségi ok áll fenn.


13.3. Összeférhetetlenségi ügyben a polgármester, az ő összeférhetetlensége esetén a Képviselő-testület dönt.


5. melléklet

5. melléklet.docx

5.számú melléklet a 4/2019.(IV.04.) rendelethez


Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérleti díjának mértéke:


összkomfortos lakás: 350.-Ft/m2/hó

komfortos lakás 300.-Ft/m2/hó

komfort nélküli 200.-Ft/m2/hó





[1] Az önkormányzati rendeletet a Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete 24. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 1. napjával.