Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019.(VII.31.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2019. 08. 01

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1.§ (6) bekezdésében, a 7§ (3) bekezdésében, valamint az információs önrendelkezési jogról szóló 2011. évi CXII. törvény 5.§ (1) bekezdés b) pontjában foglaltak figyelembe vételével, a következőket rendeli el:  

1. §

Tiszasas Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.

2. §

A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon – az Önkormányzat tulajdonát képező – műszaki eszközök összessége, melyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, továbbítását és törlését.

3. §


(1) A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja:

a) az általános közbiztonság növelése,

b) a lakosság biztonságérzetének növelése,

c) a felderíthetőség miatt a jogellenes magatartás visszaszorítása,

d) a közterület önkormányzati rendeletben meghatározott rendjének biztosítása,

e) a közterület általános rendje megtartásának elősegítése

f) a közterületen található vagyon megóvása,

g) a közterületen megfelelő magatartásra ösztönzés,

h) a bűnmegelőzés.

4. §


  1. A közterület térfigyelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat látja el. A rendszer használója és kezelője a Tiszasasi Polgárőr Egyesület.
  2. A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésénél, kezelésénél Tiszasas Községi Önkormányzat, mint adatkezelő, a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítésénél, felhasználásánál, továbbításánál az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletében, az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint, és az ezen jogszabályok alapján az Adatkezelési Szabályzatban rögzítettek szerint köteles eljárni. Az Adatkezelési Szabályzat a rendelet 2. mellékletét képezi.

5.§


A közterületi térfigyelő kamera rendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.

6. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Tiszasas, 2019. július 26.



                                    Gyói Gábor                                   Czucziné Keresztes Anita

                                    polgármester                                                  jegyző


Kihirdetési záradék:


E rendelet 2019. július 31-én lett kihirdetve.