Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2016. 09. 20- 2018. 01. 31

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról

2016.09.20.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

I.fejezet Általános rendelkezések A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Bogyiszló Község Önkormányzata által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások igénybevételének szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátások igénybevételének jogosultságáról, az ellátások mértékéről, igénybevételük módjáról.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a) Bogyiszló Község Önkormányzata közigazgatási területén élő, lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, hontalanokra, valamint a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre; b) az Szt. 6. §-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Bogyiszló község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte; c) az Szt. 7. §-ának (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira; d) a személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében Bogyiszló Község Önkormányzata által szervezett és nyújtott ellátásokra.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki az Szt., valamint a külön jogszabályokban foglalt - és e rendeletben nem említett - szociális illetve szociális jellegű egyéb ellátásokra.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A szociális ellátás iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. A (2) bekezdés kivételével a kérelmet Bogyiszlói Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani.

(2) Az e rendeletben szabályozott, a társulás keretében fenntartott Tolnai Családsegítő Központ - a továbbiakban: családsegítő központ - által biztosított szociális alapszolgáltatások esetében, az alapszolgáltatás igénybevétele iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

4. § (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell csatolnia.

(2) A jogosultsági feltételek megállapításához szükséges bizonyítékok körét az Szt, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet, és e rendeletnek az egyes ellátási formákra vonatkozó rendelkezései szabályozzák.

5. § (1) Amennyiben a pénzbeli vagy természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálatát a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, a kérelmezőnél helyszíni szemlét kell elrendelni.

(2) Nem kell helyszíni szemlét tartani, ha a kérelmező életkörülményeit a képviselő-testület, a polgármester, a Egészségügyi és Szociális Bizottság, vagy a jegyző - a továbbiakban együtt: önkormányzat - szociális ellátás iránti eljárásban hat hónapon belül vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

(3) Az önkormányzat külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező jövedelmi viszonyairól szóló igazolást, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás, illetve nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.

6. § A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. § (1) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása, elsősorban fizetési számlára utalással, vagy - a hatáskört gyakorló döntése esetén - házipénztári kifizetéssel történik.

(2) A rendszeresen megállapított települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, míg az eseti ellátást a döntés jogerőre emelkedését követő öt munkanapon belül kell kifizetni, vagy átutalni a közműszolgáltató részére.

(3) A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy ellátása esetében a döntést követő azonnali kifizetés rendelhető el.

(4) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Sztv. 17. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(5) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás mérséklése vagy elengedése kizárólag a fél írásos kérelemére történhet.

II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni juttatások

8. § (1) A jogosult részére e rendelet alkalmazásában

a) jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás,

b) természetben nyújtott szolgáltatás,

c) személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás biztosítható.

(2) Bogyiszló Község Önkormányzata az Szt-ben és az e rendeletben szabályozott feltételek esetén a) pénzbeli szociális ellátásként: lakhatási célú támogatást, rendkívüli települési támogatást, valamint temetés céljára támogatást; b) természetben nyújtott ellátásként: eseti gyógyszerkiadás csökkentésére támogatást, élelmiszerutalványt, köztemetést, temetés céljára kölcsönt, valamint tűzifa-támogatást állapíthat meg.

(3) Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében a) az étkeztetés; b) a házi segítségnyújtás; c) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; d) a családsegítés.

(4) A települési támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható.

(5) A képviselő-testület a települési támogatásra, az étkeztetés ellátásokra, a temetés céljára adott kölcsönre, a 30.000.- Ft-ot meg nem haladó mértékéig, kölcsönként nyújtott települési támogatásra vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(6) A képviselő-testület a tűzifa-támogatásra vonatkozó hatáskörét a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át.

III. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Pénzbeli települési támogatás 1.Lakhatási célú települési támogatás

9. § (1) A lakhatási célú települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A polgármester kérelemre a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a hulladékszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakhatás céljára települési támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(3) A lakhatás céljára adott települési támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

10. § (1) A kérelem az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.

(2) A lakhatási célú települési támogatás megállapításához a) a villanyáram-, a víz-, és a gázfogyasztásra, valamint a csatornahasználatra és hulladékszállításra vonatkozó utolsó havi szolgáltatói számlák, b) lakás-, vagy albérleti szerződés bemutatása vagy másolatának csatolása szükséges.

11. § (1) Lakhatási célú települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A lakhatási célú települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arány száma, ahol a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9, c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8, d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(3) Ha a háztartás a) (2) bekezdés a) - c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy b) (2) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(4) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

12. § (1) A lakhatási célú települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450.- Ft.

(2) A lakhatási célú települési támogatás esetében elismert lakásnagyságba) ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2 , b) ha a háztartásban két személy lakik 45 m2, c) ha a háztartásban három személy lakik 55 m2 , d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2, e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

13. § (1) A lakhatási célú települési támogatás egy hónapra jutó összege a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át, b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100.- forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) A (2) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: J-0,5 TM = 0,3-NYM x0,15/NYM, ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(3) Ha a 20. § (1) bekezdés szerinti egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege változik, a változás időpontjától a lakhatási célú települési támogatást az új összegnek megfelelően kell folyósítani.

14. § (1) A lakhatási célú települési támogatást 12 hónapra kell megállapítani.

(2) A kérelmezőt a lakhatási célú települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

15. § (1) Amennyiben a kérelemmel érintett lakásra vonatkozóan szolgáltatási hátralék áll fenn, vagy a lakásban előrefizetős gáz- vagy villanyáram-szolgáltatást mérő készülék működik, a lakhatási célú települési támogatást kizárólag természetbeni ellátásként lehet megállapítani.

(2) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakhatási célú települési támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni a fogyasztói és fogyasztási helyre vonatkozó azonosító adatokat.

(3) A polgármester a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakhatási célú települési támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig -elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.

16. § (1) Lakhatási célú települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakhatási célú települési támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell arról is, hogy a támogatást kérő milyen jogcímen lakik a lakásban.

(3) Az (1) bekezdése alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

2.Rendkívüli települési támogatás

17. § (1) Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt. A rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(2) Rendkívüli települési támogatás adható eseti jelleggel - évente legfeljebb négy alkalommal - vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel. A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás havi összege, nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(3) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

(4) A polgármester a Szív. 45. § (4) - (5) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a személynek, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások, vagy a gyermek/ek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul, feltéve, hogy kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

Temetés céljára támogatás

18. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 15.000.-Ft, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti, és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíj minimum 150 %-át.

(2) Az (1) bekezdés szerint megállapított támogatás iránti kérelemhez - melyet legkésőbb a temetést követő 30 napon belül kell benyújtani - mellékelni kell a kérelmező vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát, vagy annak - a hivatal által - hitelesített másolatát, jövedelemigazolást és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(3) Nem részesülhet az (1) bekezdésben meghatározott támogatásban az a személy, akinek a hozzátartozóját az önkormányzat köztemetésben temettette el.

IV. Fejezet

Természetben nyújtott egyéb szociális ellátások 1.Eseti gyógyszertámogatás

19. § (1) A polgármester eseti gyógyszerkiadás csökkentésére szociális támogatást állapíthat meg gyógyszerutalvány formájában azon személy részére; a) aki egy-egy betegsége miatt jelentkező magas gyógyszerkiadást jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni, és b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíj minimum 130 %-át, feltéve, ha kérelmező háziorvosa a felírt gyógyszer sürgős kiváltását javasolja.

(2) A támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kiváltandó recepteket, illetve a család jövedelemigazolásait.

(3) Az eseti támogatás összege megegyezik a sürgősségi gyógyszer árának összegével, de nem haladhatja meg az 5.000.- Ft-ot.

(4) A megállapított támogatás a gyógyszertár részére kerül átutalásra.

2.Élelmiszerutalvány

20. § (1) Rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható. A polgármester természetben nyújtott rendkívüli települési támogatást biztosíthat élelmiszerutalvány formájában annak a személynek, aki megfelel a 17. §-ban foglalt feltételeknek.

(2) Az élelmiszer vásárlására kijelölt szolgáltatóval az önkormányzat előzetesen megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a jogosult jelentkezésekor az általa bemutatott élelmiszerutalványra jogosító határozat bemutatása alapján biztosítják számára a szükséges élelmiszert a határozat szerinti összegben.

Köztemetés

21. § (1) A polgármester a köztemetést az Sztv. 48. §-ában meghatározottak szerint állapítja meg és biztosítja.

(2) A polgármester a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti, ha a temetésre kötelezett személy saját ingatlannal nem rendelkezik, és kérelmező illetve családja egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíj minimumot.

3.Temetés céljára kölcsön

22. § (1) A polgármester temetési kölcsönben részesítheti azt, aki az elhunyt személy eltemettetésére köteles lenne ugyan, de arra anyagi helyzete miatt nem képes, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíj minimum 150 % -át, egyedülálló esetén a 200 % -át.

(2) A temetés céljára adott kölcsönt a kérelmező nevére szóló temetkezési szolgáltatásról szóló számla alapján az önkormányzat fizeti meg a temetkezési szolgáltató részére.

(3) A temetés céljára adott kölcsön összege nem haladhatja meg a 150.000 forintot.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát, vagy annak - a hivatal által - hitelesített másolatát, jövedelemigazolást és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(5) A temetés céljára adott kölcsönről szóló határozatban rendelkezni kell az első törlesztő részlet fizetésének esedékességéről, a törlesztő-részletek nagyságáról, valamint arról, hogy amennyiben kérelmező a részletfizetési kötelezettségét elmulasztja, a fennálló tartozást egy összegben kell visszafizetni. A temetés céljára adott kölcsön összegét egy év alatt kell visszafizetni.

Tűzifa támogatás

23. §1 (1) A szociálisan rászorulók részére a települési támogatás a téli fűtéshez természetbeni ellátásként, tűzifa-támogatásként is nyújtható az erre a célra a tárgyévi költségvetésben rendelkezésre álló előirányzat erejéig.

(2) A tűzifa-támogatás annak a szociálisan rászorulónak nyújtható, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 százalékát, egyedül élő esetén 400 százalékát nem haladja meg, és akinek esetében az alábbi körülmények legalább egyike fennáll:

a) az Szt. alapján aktív korúak ellátásában, vagy

b) az Szt. alapján időskorúak járadékában, vagy

c) jelen rendelet 9-16. § alapján kérelmező vagy a kérelem szempontjából figyelembe vehető családtagja lakhatási célú települési támogatásban, vagy

d) a Gyvt. alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) 65 év feletti egyedül élő nyugdíjas.

(3) A tűzifa támogatásra való jogosultság megállapításánál előnyben kell részesíteni azt, aki a (2) bekezdés a)-e) pontjai közül legalább két feltételnek megfelel.

(4) A (2) és (3) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő kérelmezők szociális célú tűzifa támogatásban részesülnek a mindenkori rendelkezésre álló tűzifa erejéig.

(5) Azonos jogosultsági feltételekkel rendelkező kérelmezők esetében a kérelmek a beérkezés sorrendjében kerülnek elbírálásra.

(6) A tűzifa-támogatás mértéke családonként nem lehet kevesebb 1, és nem lehet több 5 erdei köbméternél.

(7) A tűzifa-támogatás ugyanazon lakásban lakók esetén csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(8) A támogatás iránti kérelem november 15. és december 15. között nyújtható be.

V.fejezet Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

24. § Az önkormányzat a Szt. szerinti szociális alapszolgáltatások közül (a továbbiakban: szociális szolgáltatás) a) az étkeztetést önállóan, b) a családsegítést, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a társulásban fenntartott Tolna Város Családsegítő Központja (a továbbiakban: családsegítő központ) útján biztosítja.

25. § (1) A személyes gondoskodás megállapítása iránti kérelmet a 24. § a) pontjában meghatározott ellátás esetén a polgármesterhez címezve, a 24. § b) pontjában meghatározott ellátások esetén a családsegítő központ intézményvezetőjéhez címezve kell benyújtani.

(2) Az ellátás iránti kérelemről 24. § a) pontjában meghatározott ellátás esetén a polgármester, a 24. § b) pontjában meghatározott ellátások esetén a családsegítő központ intézményvezetője dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. A soron kívüli ellátás iránti igény sorrendben megelőzi a többi kérelmet.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999. (XL 24.) SzCsM rendelet 15. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel.

26. § A szociális szolgáltatás után fizetendő térítési díjat havonta utólag, minden hónap 10. napjáig kell megfizetni.

27. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről az intézmény és az ellátott megállapodást köt. A megállapodásban ki kell térni a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára; b) házi segítségnyújtás esetén a segítségnyújtás tartamára, időpontjára; c) az étkezési térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára; d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira; e) az ellátás megkezdésének időpontjára; f) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.

28. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt; b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan - legalább kettő hétig - nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki; c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza; d) az ellátott a részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

Étkeztetés

29. § (1) Az étkeztetés keretében legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult személy az, a) aki betöltötte a 60. életévét és egyedül élő, vagy betöltötte a 65. életévét, vagy b) egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti egészségi állapot, fogyatékosság, pszichiátriai betegség és szenvedélybetegség tényét házi orvosi, illetve szakorvosi igazolással kell bizonyítani.

(4) Az étkeztetésről az önkormányzat az általa fenntartott konyha útján gondoskodik. Az étkeztetés igénybe vehető helyben történő fogyasztással, elvitellel, és házhoz szállítással.

Házi segítségnyújtás

30. § Az önkormányzat az Szt. 63. § szerint megállapított gondozási szükséglettel rendelkező, házi segítségnyújtást igénylő személyek ellátásáról a társulásban fenntartott családsegítő központ útján gondoskodik.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

31. § A jelző rendszeres házi segítségnyújtásról, - mely a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás, - az önkormányzat a házi segítségnyújtást végző, családsegítő központ útján gondoskodik.

Családsegítés

32. § A családsegítő szolgáltatásról, - melynek célja a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése, - az önkormányzat a családsegítő központ útján gondoskodik.

VI. Fejezet

Térítési díj

33. §2 (1) Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül az étkeztetésért az e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott térítési díjat kell fizetni. A házi segítségnyújtásért és a jelző rendszeres házi segítségnyújtásért a gesztor önkormányzat rendeletében foglalt térítési díjat kell fizetni.

(2) Bogyiszló Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális étkeztetés intézményi térítési díjából a mindenkori szállítási költséget saját terhére biztosítja az étkezésben résztvevők jövedelmi helyzetétől függetlenül.

33/A. §3 Különös méltánylást érdemlő helyzetben a polgármester és a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó ügyben az e rendeletben foglaltaktól az ügyfél javára eltérhet.

VII. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

34. § (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv.-ben foglaltak az irányadóak.

(3) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

(4) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 13/2012 (XI. 27.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.

1. melléklet4

A kérelem benyújtható: minden év november 15 és december 15 között

Érkezett:

Kérelem

Szociális tűzifa iránti települési támogatásra

(név)………………………………………………… (szül, hely és idő: ……………………………………….

Bogyiszló, ………………. u. ………………. sz. alatti lakos kérem, hogy részemre Bogyiszló Község Önkormányzata a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 23. § alapján szíveskedjenek természetbeni juttatásként tűzifát biztosítani.

Családi állapotom:

Egyedülálló

Házastársammal/ élettársammal élek együtt

Kiskorú gyermekek száma:……………..

A tűzifa támogatásra a rendelet szerint azért vagyok jogosult, mert:

Az egy főre számított családi jövedelmem: ………… Ft. A kérelmemhez a

családtagok jövedelemigazolását mellékeltem.

és*

a.) az Szt. alapján aktív korúak ellátásában, vagy

b.) az Szt. alapján időskorúak járadékában, vagy

c) jelen rendelet 9-16. § alapján települési lakásfenntartási támogatásban, vagy

d.) a Gyvt. alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e.) 65 év feletti egyedül élő nyugdíjas.

*(A megfelelő aláhúzandó.)

Dátum:…………………………

………………………………………

Kérelmező aláírása

2. melléklet5

Térítési díjak

1a. Óvodai térítési díj 394,-Ft/nap/fő

1b. Iskolai térítési díj 344,-Ft/nap/fő

1c. Szociális étkeztetés intézményi térítési díja szállítással 550,-Ft/nap/fő, szállítás nélkül 445,-Ft/nap/fő

3

Kiegészítette a 8/2016.(IX.14.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

4

A mellékletet a 10/2015.(XII.3.) önkormányzati rendelet 2.§-a iktatta be.

5

A mellékletet a 8/2016.(IX.14.) önkormányzati rendelet iktatta be.