Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 10/2017(XI.20.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és működési szabályzatáról szóló 10/2013./VI.28./ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 21- 2017. 11. 21

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1.§ A Rendelet /továbbiakban: R/ 10.§ /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„10.§ /2/ A polgármester által meghívottak, valamint a   10/A §-ban meghatározott közösségek Polgármesteri Hivatalhoz írásban bejelentett képviselői tanácskozási joggal vehetnek részt a képviselő-testület ülésén a tevékenységi körüket érintő napirendek tárgyalásakor.


2.§ A R. a következő 10/A §-sal egészül ki:


„10/A§. A lakosság tanácskozási joggal rendelkező önszerveződő közösségei:

  • Táplánszentkereszt község közigazgatási területén bejegyzett székhellyel rendelkező civil szervezetek.


3.§ A R 14.§ /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„14.§ /4/Az írásbeli előterjesztés főbb részei:

a) az előterjesztés címe, tárgya,

b) ismertetni kell az előzményeket /testületi megállapodások, hozott határozatok eredménye, a kérdést szabályozó jogszabályok,

c) az előkészítésben résztvevőket, véleményeket, javaslatokat, tényeket, adatokat, melyek lehetővé teszik az értékelést és a döntést indokolják,

d) határozati javaslatot, rendeletalkotási javaslatot,

e) a végrehajtásért felelősök megnevezését és a végrehajtás határidejét.”


4.§ A R 21.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„21. § (1) A képviselőtestület üléséről 3 példányban jegyzőkönyvet kell készíteni, amely tartalmazza:

a)a megjelent – továbbá az igazoltan és az igazolatlanul távol lévő – képviselők, valamint a meghívottak nevét (utalva az ülés határozatképességére),

b)a tanácskozási joggal megjelent résztvevők nevét,

c)a napirend előtti felszólalások lényegét,

d)a felszólalók nevét, az adott  napirendi ponthoz  kapcsolódó  mondanivalójuk lényegét, a szóban előterjesztett határozati javaslatokat, az elhangzott interpellációkat és bejelentéseket, a képviselő testület ülésén (folyamatában) történt fontosabb eseményeket.

 (2) A képviselőtestület üléséről készült jegyzőkönyvhöz csatolni kell a meghívót és mellékleteit, az elfogadott rendeleteket és a jelenléti ívet. Ha a képviselő hozzászólását írásban nyújtja be, azt kell mellékelni a jegyzőkönyvhöz.

(3) A testületi ülésről a jegyzőkönyvet 3 példányban kell elkészíteni. Ebből

a)az eredeti példányt a jegyző kezeli, gondoskodva /a zárt ülésről készült jegyzőkönyvek kivételével/ azok évenkénti elkülönítéséről,

b)1 példányt 15 napon belül a Vas Megyei Kormányhivatalnak megküldeni –1 példányt - a zárt ülés jegyzőkönyvének kivételével - mellékletek nélkül, ugyanakkor az elfogadott rendeletek csatolásával az Irattárban kell elhelyezni.

c)1 példány a hivatal hivatalos helyiségében, illetve a település hivatalos honlapján történő közzétételével biztosítja a hivatal a hozzáférhetőséget a képviselők és az érdeklődő állampolgárok számára.”


5.§ A R 26.§ a következő /2/ bekezdéssel egészül ki:


„26.§ /2/ Ha a képviselő a személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget:

            a) az első kötelezettség mulasztást követően a polgármester felhívja figyelmét, hogy a

            jövőben tegyen eleget a bejelentési kötelezettségének,

            b) ismételt kötelezettségesetén a képviselőtestület elrendeli a részére megállapított

            tiszteletdíj 25 %-kal történő csökkentését 1 havi időtartamra.”


6.§ A R a következő 27/A §-sal egészül ki:


„27/A § /1/ Az összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárással kapcsolatos feladatokat a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság látja el.

/2/ Az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést írásban, a kezdeményezés alapjául szolgáló tények, körülmények megjelölésével, a polgármesternek címezve kell benyújtani.

/3/ Az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést, illetve képviselői vagy bizottsági indítványt (a továbbiakban együtt: kezdeményezés) a polgármester átadja a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke, vagy akadályoztatása esetén a bizottság tagja részére.

/4/ A Bizottság az átvételt követő 5 napon belül kivizsgálja a kezdeményezést, amelynek során meghallgathatja az érintett képviselőket és a kezdeményezés benyújtóját, továbbá dokumentumokat tanulmányozhat és adatokat kérhet be.

/5/ A Bizottság elnöke a következő képviselő-testületi ülésen, de legkésőbb a kezdeményezés benyújtását követő 30 napon belül tájékoztatja a képviselő-testületet a bizottság vizsgálatának megállapításairól, valamint az összeférhetetlenséggel kapcsolatos döntésre vonatkozó javaslatáról.”


7.§ A R. a következő 27/B §-sal egészül ki:


„27/B. § A méltatlansággal kapcsolatos eljárás során az összeférhetetlenséggel kapcsolatos eljárás szabályait kell megfelelően alkalmazni.”


8.§ A R a következő 27/C §-sal egészül ki:


„27/C. § A bizottság elnöke az összeférhetetlenségre, méltatlanságra vonatkozó iratokat az önkormányzati hivatalban e célra kijelölt helyen elkülönítetten kezeli, és gondoskodik az adatvédelmi szabályok betartásáról.”


9.§ A R 34.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„34.§ A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy tartós akadályoztatásuk esetén - legfeljebb hat hónap időtartamra - a jegyzői feladatokat a szociális főelőadó látja el.”


10.§ A R a következő 36/A §-sal egészül ki:


„36/A §  (1) A képviselő-testület előre meghatározott közérdekű tárgykörben, vagy a jelentősebb döntések sokoldalú előkészítése érdekében, a lakosság, az egyesületek, és az önszerveződő közösségek közvetlen tájékoztatása céljából lakossági fórumot, településrészek fórumát (a továbbiakban együtt: lakossági fórum) hívhat össze.


(2) Lakossági fórum összehívását

a) polgármester,

b) települési képviselő,

c) jegyző, a

c) 10/A §-ban meghatározott közösség  kezdeményezheti.


(3) A lakossági fórum helyéről, idejéről, és az ismertetésre, tárgyalásra kerülő ügyekről az érintetteket a közmeghallgatásra vonatkozó szabályok szerint előzetesen tájékoztatni kell.

(4) A lakossági fórumot a polgármester vagy a képviselő-testület által megbízott önkormányzati képviselő vezeti.

(5) A lakossági fórumon részt vesz a jegyző vagy a megbízottja, aki a lakossági fórumról jegyzőkönyvet készít.

(6) A lakossági fórum vezetője a lakossági fórumon elhangzott állásfoglalásokról és a felmerült kisebbségi véleményekről tájékoztatja a képviselő-testületet.”


11.§ A R 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.


12.§ A R 2. melléklete helyébe az 2. melléklet lép.


13.§ Hatályát veszíti a R 2.§-a, 3. § (1) bekezdése, 25. §-a, 26. § (1) bekezdés d) pontja, 27.§ (2) bekezdése, 28. § (1) bekezdése, 29.§-a.   

14.§ Ez a rendelet 2017. december 1. napján lép hatályba.


                         Perl János                                                                 Családi Anita

                        polgármester                                                              jegyző