Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2017 (I.19.) önkormányzati rendelete

a temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól szóló 12/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 02. 01

Öskü Község Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (3) bekezdésében, valamint a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól szóló 12/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet  ( továbbiakban: R.) 2. §-a kiegészül a következő (9)-(10) bekezdéssel:


2.§ (9) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temető-kapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

 (10) Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetve 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő letelt, a temető tulajdonosa (üzemeltetője) az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben közhírré kell tenni.


2. § A R. a következő 19/A. §-a egészül ki:


19/A.§ (1) Öskü Község Önkormányzata a szociális temetések lebonyolítására mind a koporsós temetések, mind az urnás temetések tekintetében a 648. hrsz-ú és a 649. hrsz-ú temető É-i telekhatár melletti parcellát jelöli ki szociális parcellának, ill. szociális temetkezési helynek.

(2) A szociális temetés kivételt képez azon rendelkezés alól, miszerint a köztemetőben temetkezési munkálatokat csak engedéllyel rendelkező vállalkozások végezhetnek.

(3) A sír mérete szociális temetés esetén megegyezik az általános szabályozásban foglaltakkal.”


3.§ A rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


4. § A rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.


5. §  Ez a rendelet 2017. február 1-én lép hatályba.




            Ángyán Tamás                                                                     Borteleki Istvánné

            polgármester                                                                               jegyző