Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete

A Zala megyei Közgyűlés 2/2022. (I.28.) költségvetési rendelete a Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 01. 28- 2022. 04. 22

Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete

A Zala megyei Közgyűlés 2/2022. (I.28.) költségvetési rendelete a Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.01.28.

A Zala Megyei Közgyűlés az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 5. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Zala Megyei Közgyűlésre (továbbiakban: közgyűlés), a közgyűlés bizottságaira (továbbiakban: bizottságok), a közgyűlés tisztségviselőire, az önkormányzati munkavállalókra és az önkormányzati hivatalra (továbbiakban: hivatal).

2. § A Zala Megyei Önkormányzat költségvetésében a Zala Megyei Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) és a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal alkot egy-egy címet.

3. § (1) Az önkormányzat és a hivatal 2022. évi bevételei:

a) költségvetési bevételek: 290.185 e Ft

b) Ebből: működési célú bevételek: 286.885 e Ft

c) felhalmozási célú bevételek: 3.300 e Ft

d) finanszírozási bevétel: 535.000 e Ft

e) Az önkormányzat és a hivatal 2022. évi bevételei összesen: 825.185 e Ft, azaz: Nyolcszázhuszonötmillió-száznyolcvanötezer forint.

(2) Az önkormányzat és a hivatal 2022. évi kiadásai:

a) költségvetési kiadások: 815.409 e Ft

b) Ebből: működési célú kiadások: 649.296 e Ft

c) felhalmozási célú kiadások: 166.113 e Ft

d) finanszírozási kiadások: 9.776 e Ft

e) Az önkormányzat és a hivatal 2022. évi kiadásai összesen: 825.185 e Ft, azaz: Nyolcszázhuszonötmillió-száznyolcvanötezer forint.

(3) A bevételi főösszeget - bevételi nemenkénti, és forrásonkénti bontásban - az e rendelet részét képező 1. melléklet, a bevételi főösszegen belüli bevételeket bevételi nemenként a 6. és 7. melléklet tartalmazza.

(4) A kiadási főösszeget - kiemelt előirányzatonként - e rendelet részét képező 6. és 7. melléklet tartalmazza.

(5) Az általános és céltartalék felsorolását az 5. melléklet tartalmazza.

(6) A 3. § (1)–(2) bekezdésben megjelölt bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten - tájékoztató jelleggel - a 2. -2/a. mellékletek tartalmazzák.

(7) A kötelező feladatokhoz kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a 8. melléklet, az önként vállalt feladatokhoz kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a 9. melléklet tartalmazza. A rendelet államigazgatási feladathoz kapcsolódó bevételt és kiadást nem tartalmaz.

(8) Az európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait a 10. melléklet tartalmazza.

(9) A közgyűlés költségvetési hiány külső finanszírozásával nem számol.

(10) A rendelet nem tartalmaz az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdés g) pontja szerinti kötelezettséget és bevételt, továbbá olyan fejlesztési célt, melynek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

4. § (1) A közgyűlés költségvetési hiány külső finanszírozásával nem számol.

(2) A rendelet nem tartalmaz az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdés g) pontja szerinti kötelezettséget és bevételt, továbbá olyan fejlesztési célt, melynek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

5. § A költségvetési év várható bevételi és kiadási előirányzatának teljesülését az előirányzat-felhasználási (likviditási) ütemterv (12. melléklet) tartalmazza.

6. § A több évre szóló kötelezettségvállalásra vonatkozó adatokat a 11. melléklet tartalmazza.

7. § (1) A hivatal engedélyezett létszámkerete 22 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselő és munkavállaló.

(2) Az önkormányzat engedélyezett létszámkerete 8 fő.

8. § (1) A hivatal köztisztviselőinek illetményalapja 38.650,- Ft.

(2) A közgyűlés a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 151. §-ában előírtakra és a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal közszolgálati jogviszonyban álló munkavállalóit megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 9/2012. (IV. 17.) ÖR rendeletben szereplő juttatásokra forrást biztosít a hivatal közszolgálati szabályzatának figyelembevételével.

(3) Az önkormányzat és a hivatal 2022. évi költségvetésében jutalom kifizetésére az eredeti személyi juttatások előirányzatának legfeljebb 34 %-os mértékéig kerülhet sor.

(4) Az önkormányzati foglalkoztatási jogviszonyban álló tisztségviselők, a hivatali köztisztviselők és munkavállalók bankszámla költségtérítésének összege havonta 1.000,- Ft/fő, amelyet a tárgyév november 30-án jogviszonyban álló alkalmazottak részére egyösszegű átutalással december hónapban kell kifizetni.

9. § (1) A közgyűlés 8 órát meghaladó külföldi tartózkodás esetén legfeljebb 50 EURO, vagy 60 USD, négy óránál hosszabb, de 8 órát el nem érő külföldi tartózkodás esetén legfeljebb 25 EURO, illetve 30 USD napidíjat állapít meg.

(2) A tisztségviselők, a képviselők, a bizottságok nem képviselő tagjai és a hivatal dolgozói külföldi kiküldetése elrendeléséről és napidíjaik elszámolási rendjéről szóló szabályokat a közgyűlés elnöke (továbbiakban: elnök) által kiadmányozott szabályzat tartalmazza.

(3) Az Európai Unió költségvetéséből támogatott önkormányzati pályázatok végrehajtása során, amennyiben az érintett pályázati felhívás lehetővé teszi, úgy az Európai Unió Tanácsának irányadó hatályos rendeletében országonként meghatározott napidíj kerülhet kifizetésre.

10. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a közgyűlés, a gazdálkodás szabályszerűségéért az elnök felelős.

(2) A költségvetés végrehajtásáról az elnök, a hivatal vonatkozásában a megyei főjegyző gondoskodik.

11. § A 8. mellékletben kimutatott feladatokra előirányzott kiadások utalványozásának időrendje az igény felmerülésekor lehetséges.

12. § A kitüntető cím, valamint díjak alapításáról, adományozásáról szóló 13/2007. (VI.26.) önkormányzati rendeletben az egyes elismerésekhez kapcsolódó kiadási tételek az alábbiak szerint kerülnek meghatározásra:

a) a kitüntető cím összege nettó 200 e Ft,

b) a kitüntető díjak összege egyenként nettó 100 e Ft,

c) a Zala Megye Címere Emlékplakett díj összege egyenként nettó 50 e Ft.

13. § A közgyűlés legalább negyedévente, de legkésőbb a tárgyévet követő év február 28-ig dönt a rendelet szükséges módosításáról.

14. § (1) Az elnök:

a) az e rendeletben a közgyűlés által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat felhasználhatja - a hivatali és a választásokkal kapcsolatos előirányzatok kivételével - és azok terhére kötelezettséget vállalhat.

b) a közgyűlés két ülése közötti időszakban a központi költségvetéstől kapott támogatásokat a költségvetési rendeleten átvezetheti, a hivatalnak átadhatja, illetve e többletbevételek terhére kötelezettséget vállalhat.

c) a közgyűlés két ülése közötti időszakban a költségvetési rendelet előirányzat sorai között átcsoportosíthat a Zala Megyei Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról (továbbiakban: SZMSZ) szóló 6/2019. (VIII.30) ÖR rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékig.

(2) Az elnök az (1) bekezdés b) és c) pontjai szerinti intézkedéseiről a soron következő közgyűlésen tájékoztatást ad.

(3) A közgyűlés felhatalmazza elnökét két közgyűlés közötti időszakban pályázat benyújtására, amennyiben azt a pályázati határidő lejárata, a pályázati dokumentáció összeállításának készültségi foka, vagy egyéb körülmény indokolja azzal, hogy a testület soron következő ülésén dönt a pályázat benyújtásának jóváhagyásáról.

15. § Az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi ingatlant és ingó vagyont biztosítani kell.

16. § Az önkormányzat és a hivatal bevételeiket és kiadásaikat a Magyar Államkincstárnál vezetett pénzforgalmi számlájukon teljesíthetik.

17. § (1) Az önkormányzat és a hivatal esetében a közgyűlés elnöke engedélyezheti a behajthatatlan követelés leírását.

(2) Behajthatatlan követelés: az a követelés,

a) amelyre az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, vagy a talált fedezet a követelést csak részben fedezi,

b) amelyet a hitelező a csődeljárás, a felszámolási eljárás, az önkormányzatok adósságrendezési eljárása során egyezségi megállapodás keretében elengedett,

c) amelyre a felszámoló által adott írásbeli igazolás (nyilatkozat) szerint nincs fedezet,

d) amelyre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet,

e) amelyet eredményesen nem lehet érvényesíteni, amelynél a fizetési meghagyásos eljárással, a végrehajtással kapcsolatos költségek nincsenek arányban a követelés várhatóan behajtható összegével (a fizetési meghagyásos eljárás, a végrehajtás veszteséget eredményez vagy növeli a veszteséget), amelynél az adós nem lelhető fel, mert a megadott címen nem található és a felkutatása „igazoltan” nem járt eredménnyel,

f) amelyet bíróság előtt érvényesíteni nem lehet,

g) amely a hatályos jogszabályok alapján elévült.

A behajthatatlanság tényét és mértékét bizonyítani kell. Nem tekinthető behajthatatlannak a követelés, ha a végrehajtás közvetlenül nem vezetett eredményre és a végrehajtást szüneteltetik.

(3) Az önkormányzat, illetve a hivatal költségvetését érintő követelésről az adós írásbeli kérelme alapján az alábbi esetekben lehet részben vagy teljes egészében lemondani:

a) Ha az adós anyagi helyzete bizonyítottan oly mértékben romlik, hogy a tartozás megfizetése a megélhetését veszélyezteti.

b) Az adós munkanélkülivé válik.

c) Csődegyezség esetén.

d) Ha a szervezet olyan tevékenységet lát el, melyet a megyei önkormányzat a megye érdekében fontosnak ítél, és a tartozás megfizetése veszélyezteti a szervezet működését.

(4) A tartozás részbeni vagy teljes elengedése a következők szerint történik:

a) A közgyűlés elnöke saját hatáskörben 100.000,- Ft értékhatárig engedhet el.

b) Az a) pontban meghatározott összeg feletti követelés elengedése a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(5) A (4) bekezdés szerinti követelés elengedéshez kapcsolódó kiadási előirányzat módosítás

a) elnöki hatáskörben elengedett követelés esetében az elnök,

b) a közgyűlés által elengedett követelés esetében a közgyűlés

hatáskörébe tartozik.

(6) Az elnök a követelések lemondásáról az éves beszámolóban köteles tájékoztatni a közgyűlést.

18. § Az önkormányzat és a hivatal gazdálkodására, költségvetésük végrehajtására, a beszámolás rendjére a jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 2022. évi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet és az SZMSZ-ben előírtak az irányadók.

19. § (1) A közgyűlés tudomásul veszi elnökének 2022. január 1. és 2022. január 26. között a 2021. évi költségvetési rendelet alapján a bevételek és kiadások teljesítése érdekében megtett intézkedéseit.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások ezen költségvetési rendeletbe beépültek.

(3) A közgyűlés elnöke jogosult jelen rendeletben szereplő előirányzatok terhére vállalt kötelezettségvállalás 2023. évben történő kifizetésére a 2023. évi költségvetési rendelet hatályba lépésének időpontjáig.

20. § E rendelet mellékletei:

1. A Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetésének pénzügyi mérlege 1. melléklet

2. 2/a. Zala Megyei Önkormányzat működési és felhalmozási bevételeinek és kiadásainak alakulása 2022. évben 2. melléklet

3. Kimutatás a Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetési támogatásáról 3. melléklet

4. Az önkormányzat 2022. évi támogatásainak és átvett pénzeszközeinek részletezése 4. melléklet

5. Az önkormányzat 2022. évi tartalékának részletezése 5. melléklet

6. Zala Megyei Önkormányzat 6. melléklet

7. Zala Megyei Önkormányzati Hivatal 7. melléklet

8. Zala Megyei Önkormányzat és a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal 2022. évi kötelező feladatainak bevételei és kiadásai 8. melléklet

9. Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi önként vállalt feladatainak bevételei és kiadásai 9. melléklet

10. Európai uniós támogatással megvalósuló programok bevételei, kiadásai 10. melléklet

11. Zala Megyei Önkormányzat és a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségei célok szerint, évenkénti bontásban 11. melléklet

12. Zala Megyei Önkormányzat 2022. évi előirányzat-felhasználási (likviditási) ütemterve 12. melléklet

21. § Ez a rendelet 2022. január 28-án lép hatályba.

(Jelen rendelet - az 1-12. számú mellékleteivel - kihirdetése napján lép hatályba és rendelkezéseit a 2022. évi költségvetési rendelet végrehajtása során kell alkalmazni. Jelen rendelet hatálybalépésével a 2/2021. (I.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.)