Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 42/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2019. 11. 29

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a  Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 20. § (2) bekezdésének e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a bekezdés f) pont megjelölése g) pontra változik:

            

[20. § (2) A napirendi pontok tárgyalásának rendje:]

„e) a képviselőcsoport vezetője, vagy az általa kijelölt képviselő minden napirendi ponthoz 5 perc időtartamban szólhat hozzá, más képviselőket megelőzően,

f) hozzászólások legfeljebb 3 percben napirendi pontonként 2 alkalommal, költségvetési rendeletet érintő napirendnél legfeljebb 5 percben 3 alkalommal.”



2. §  A Rendelet a következő 34/B. §-sal egészül ki:

„34/B. §  (1) A képviselő-testületben a képviselők tevékenységük összehangolására legalább négy képviselőből álló képviselőcsoportot (frakciót) alakíthatnak, és maguk közül megválasztják annak vezetőjét.

(2) Egy képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet a tagja.

(3) A képviselőcsoport megalakulását, elnevezését, tagjainak számát és nevét, vezetőjének nevét, valamint az ezekben bekövetkezett változásokat, illetve a képviselőcsoport megszűnését annak vezetője a megalakulástól, a változástól, illetve a megszűnéstől számított 15 napon belül a polgármesternek írásban bejelenti.

A képviselőcsoport alakításáról szóló bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a képviselőcsoport elnevezését,

b) a csoport vezetőjének nevét,

c) a képviselőcsoport névsorát.

(4) A már megalakult képviselőcsoport elfogadhatja más képviselők csatlakozását, a képviselőcsoport tagja a képviselőcsoportól bármikor kiléphet. A csatlakozás és a kilépés bejelentésére a (3) bekezdésben meghatározottak az irányadók.

(5) A képviselőcsoportot az e rendeletben biztosított jogok addig illetik meg, amíg tagjainak száma eléri a négy főt.”


3. § A Rendelet 35. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[35. § (1) A Képviselő-testület állandó bizottságai és azok tagjainak száma:]

„b) Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság, 9 fő”.


4. § A Rendelet 7. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


5. § A Rendelet 8. melléklete helyébe e rendelet 2.  melléklete lép.


6. § E rendelet 2019. november 29. napján lép hatályba.


Budapest, 2019. november 28.




Pikó András                                                             Czukkerné dr. Pintér Erzsébet

polgármester                                                                                 jegyző                 




INDOKOLÁS

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 42/2019. (XI.28.) önkormányzati rendeletéhez


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 2. pontja értelmében a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a szervezetének kialakítása és működésének meghatározása.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §-hoz

A rendelet kiegészül a képviselőcsoport, frakcióalakítás lehetőségével, ezzel összhangban a frakcióvezetőnek, vagy az általa kijelölt képviselőnek minden napirendi pont tárgyalásánál, a képviselőket megelőzően 5 perc hozzászólási időtartamot biztosít.


2. §-hoz

A rendelet bevezeti a képviselőcsoport alakítás lehetőségét, melynek létszámát legalább négy főben határozza meg és megállapítja a frakcióalapítás részletszabályait.


3. §-hoz

A rendelkezés a Kulturális, Civil, Oktatási, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság nevét  Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottságra változtatja.


4. §-hoz

A rendelkezés módosítja a bizottsági hatásköröket tartalmazó mellékletet.


5. §-hoz

A rendelkezés módosítja a polgármester hatáskörébe tartozó ügyek felsorolását tartalmazó mellékletet.


6. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.