Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 20
a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 35/2021. (XI.19.) önkormányzati rendelethez
Általános indokolás
A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 2. sz. mellékletének módosítását a forgalomképtelen vagyoni körben történő változások indokolják.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A Vagyonrendelet 15/A. § (2) bekezdését újraszabályozó rendelkezés, az újraszabályozás a Képviselő-testület tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságának javaslattételi jogát tartalmazza.
a 2. §-hoz
A Vagyonrendelet 16. § a) pontját újraszabályozó rendelkezés, az újraszabályozással a nettó 150 millió Ft feletti értékű vagyon tulajdonjogának átruházása már a képviselő-testület elé kerül.
a 3. §-hoz
A Képviselő-testület tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsága tulajdonosi joggyakorló marad a 150 millió Ft-ot meg nem haladó értékű az Önkormányzat törzsvagyonába nem tartozó vagyon tulajdonjogának átruházása, vagyon hasznosítása esetén.
Az Önkormányzat javára más tulajdonán fennálló elővásárlási joggal való rendelkezés jogkörének a Képviselő-testület tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságának hatáskörébe történő átruházása nettó 100 millió Ft értékhatárig.
A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6.) önkormányzati rendeletének 7. sz. mellékletének 5.1.1. pontja szerint a Városüzemeltetési Bizottság a tulajdonosi joggyakorló. Erre tekintettel a Vagyonrendelet 17. § (1) e) pontját hatályon kívül kell helyezni, és rendelkezését a 17. § új (2) bekezdéseként a városüzemeltetésért felelős bizottság feladataként kell feltüntetni.
a 4. §-hoz
A Vagyonrendelet sajátos vagyonelemekre vonatkozó szabályai kiegészülnek azzal, hogy az Önkormányzat költségvetési szervei használatába adott vagyon a használatba adó Önkormányzat vagyonnyilvántartásában és mérlegében szerepel.
a 5. §-hoz
A Vagyonrendelet sajátos vagyonelemekre vonatkozó szabályai kiegészülnek azzal, hogy az Önkormányzat költségvetési szervei a használati joguk birtokában jogosultak és kötelesek a vagyont rendeltetésszerűen használni, működtetését, fenntartását biztosítani, állagát megőrizni, a vagyonhoz kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteni, a terheket viselni, a hatékonyság és gazdaságosság követelményeit érvényesíteni és kötelesek a használatukban lévő vagyont a számviteli előírások szerint nyilvántartani.
A Képviselő-testület tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsága dönt a költségvetési szervek használatában lévő ingatlanok hasznosításáról, amennyiben az meghaladja a 12 hónap időtartamot, vagy a szerződés összege a nettó 1 millió forintot.
a 6. §-hoz
A Képviselő-testület tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsága dönt a gazdasági társaságok használatában lévő ingatlanok hasznosításáról, amennyiben az meghaladja a 12 hónap időtartamot, vagy a szerződés összege a nettó 1 millió forintot.
a 7. §-hoz
A Rendelet 2. sz. mellékletében feltüntetésre kerülnek a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt, valamint a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ számára kijelölt ingatlanok. Ezzel egyidejűleg törlésre kerülnek a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt, és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ által már nem használt ingatlanok. A Rendelet 2. melléklete a Józsefvárosi Önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingatlanjai körében bekövetkezett változásnak megfelelően tartalmazza az önkormányzati korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket.
a 8. §-hoz
Hatályátvesztő rendelkezés, hogy a Vagyonrendelet 17. § (1) bekezdésének e) pontjára vonatkozóan.
a 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.