Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes vagyongazdálkodási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 02. 27

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.27.
egyes vagyongazdálkodási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) jelenlegi helyiségbérbeadási tevékenysége lassú és drága. A helyiségbérbeadási tevékenység megítélése negatív, nagyon sok az ügyfélpanasz. Mindezt jelentős részben a nehézkes bérbeadási folyamatot eredményező, az innovációkat gátló szabályozás okozza. Rengeteg az üres, hasznosítatlan helyiség, aminek nagy része rossz állapotban van és az épületen belüli elhelyezkedése sem kedvező. Az összes helyiség 57%-a, azaz jelenleg 800 darab helyiség üresen, kihasználatlanul áll.
A bérleti díjak aktuális forgalmi érték alapú meghatározásának sok hátránya van. Az értékbecslések elkészítésének nagy az időigénye, illetve költségigényesek. Az időigényesség következtében nem ügyfélbarát a folyamat, hiszen emiatt a bérbeadás két hónapig eltart. A jelentősebb helyiségállománnyal rendelkező kerületi önkormányzatok nem a forgalmi értékhez kötik a bérleti díjakat. A bérleti díj megváltoztatásának célja a bérbeadási folyamat felgyorsítása, illetve átláthatóbbá tétele. Az átlagos helyiségbérleti díjak nem növekednek, sőt a legnépszerűbb területek kivételével akár csökkenhetnek is. Az új bérleti díjakat négy tényező alapján határozzuk meg, azaz négy tényező alapján differenciáljuk.
A differenciált fix fajlagos helyiség bérleti díj bevezetésén kívül a koncepció a pályáztatás más folyamatainál is változtatási javaslatokat fogalmaz meg. A koncepció javasolja specifikus helyiség pályázatok meghirdetését városfejlesztési célok megvalósítása érdekében. Ezen pályázatok esetében a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság döntése alapján a kijelölt helyiségek egyszerre kerülnek meghirdetésre, és a pályázatok elbírálása során a megajánlott bérleti díj mellett egyéb szempontokat is érvényesíteni lehet.
Az új hasznosítási módok és eljárásrend miatt szükséges a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: vagyonrendelet) és az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: helyiség bérbeadási rendelet) módosítása
az 1. §-hoz
A vagyonrendeletben szükséges fogalmi meghatározás kiegészítését és az ehhez kapcsolódó módosítást tartalmazza.
A helyiség bérbeadási rendeletben szükséges módosításokat a módosító rendelet 2-11. §-a tartalmazza:
a 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezések pontosítása és kiegészítése.
a 3. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendelet 4. alcímét egészíti ki, a bérlő személye pontosításra kerül a legalább 3 éve üresen álló pince vagy egyéb nem utcai helyiség esetében.
a 4. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendelet 8. §-ának újraszabályozását előíró rendelkezés, a bérlő személyére vonatkozó pontosítás és kiegészítés.
a 5. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendeletbe bekerül, hogy mely esetben illeti meg a bérlőt előbérleti jog.
a 6. §-hoz
Az opciós jog gyakorlására vonatkozó új rendelkezés.
a 7. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendeletbe bekerül, hogy a külön szolgáltatás díját a bérlőnek a bérleti díjon felül kell megfizetni.
a 8. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendelet bérlőkijelölési jogról szóló rendelkezéseinek újraszabályozását tartalmazza.
a 9. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendelet 3-4. mellékleteinek módosításait tartalmazó rendelkezés.
a 10. §-hoz
Szövegcserés - technikai - módosító rendelkezéseket tartalmaz.
a 11. §-hoz
A helyiség bérbeadási rendelet egyes szakaszainak hatályon kívül helyezéséről rendelkező szabály.
a 12. §-hoz
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (III. 06.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezéséről rendelkező szabály.
a 13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.