Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 2/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24- 2023. 02. 25

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 2/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.24.

Újrónafő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdése 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendelet a következő mellékletekkel együtt alkalmazandó:

a) 1. melléklet: Szabályozási és övezeti helyszínrajz I. (belterület) (továbbiakban: SZ-J1 terv), munkaszám: TT-20329

b) 2. melléklet: Szabályozási és övezeti helyszínrajz II. (külterület), a c) pontban meghatározott területen kívüli területre (továbbiakban: SZ-J2 terv), munkaszám: Rp.I.153-10.

c) 3. melléklet: Szabályozási és övezeti helyszínrajz II. (külterület) (fedvény 1.) (továbbiakban: SZ-J2 terv), munkaszám: Rp.I.153-11.

d) 4. melléklet: Az övezeti jel értelmezése

e) 5. melléklet: A lakóterületi övezetekben az építési hely határainak meghatározása

f) 6. melléklet: Falusias lakóterület övezeti előírásai

g) 7. melléklet: Kertvárosias lakóterület övezeti előírásai

h) 8. melléklet: A vegyes övezetekben az építési hely határainak meghatározása

i) 9. melléklet: A településközpont vegyes területek övezeti előírásai

j) 10. melléklet: A központi vegyes területek övezeti előírásai

k) 11. melléklet: A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület övezeti előírásai

l) 12. melléklet: Az egyéb ipari gazdasági terület övezeti előírásai.”

2. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 2. § 2. és 3. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

„2. Javasolt szabályozási elem az irányadó telekhatár.
3. Tájékoztató elem a meglévő belterületi határvonal.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 2. § 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„5. Az övezeti jel értelmezését a 4. melléklet tartalmazza.”

3. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (5)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Falusias lakó építési övezetben és településközpont vegyes övezetben a 20 méternél szélesebb telkek estében nyeles telek kialakítható. A nyél legfeljebb 50 méter hosszú és minimum 4,0 méter széles lehet.

(6) Újonnan kialakításra kerülő közforgalom elől elzárt magánút szélességi mérete nem lehet kisebb 8,0 m-nél

(7) Újonnan kialakításra kerülő közforgalom számára megnyitott magánút szélessége nem lehet kisebb mint 12,0 m.

(8) A falusias lakóterületen és kertvárosias lakóterületen a területhasználat csak belterületbe vonást követően indulhat el.

(9) Kialakult telektömbben, ha a telekmegosztás a szabályozási vonal mentén a telek rendezetté tétele céljából történik, akkor az övezeti paraméterekben előírt minimális teleknagyságnál, telekszélességnél, telekmélységnél kisebb telek is kialakítható.

4. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (7)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Kertvárosias és falusias lakóterületen a 4. § (6) bekezdése szerint megközelíthető építési telek esetén csak a telek megosztásával érintett ingatlan és a keletkező új telek esetében kell az előkertet biztosítani a szabályzat előírásainak megfelelően. A telekalakítással érintett ingatlannal szomszédos keletkező út melletti telken az előkertet nem kell biztosítani, ilyen esetben az előkert mérete 0.

(8) Oldalhatáron álló beépítésű övezetekben, ha a fő funkciójú épület a beépítési oldal telekhatárától 3,0 m-nél jobban elhúzásra kerül, és az épület oldalsó telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában 1,80 m-es mellvédmagasságnál alacsonyabb nyílászáró kerül, akkor az épület melletti telekhatárszakaszon átlátást gátoló tömör kerítés építendő, vagy élősövény telepítendő.

(9) A település közigazgatási területén minden egyes lakó vagy üdülő rendeltetési egység után egy személygépjármű elhelyezését biztosítani kell saját telken belül. A gépjármű elhelyezésére szolgáló terület és annak megközelítését szolgáló terület nem számítható bele a zöldfelületbe.

5. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítés)

„a) Kialakult, oldalhatáron álló építésű telektömbökben minden esetben, az újonnan kialakított, oldalhatáron álló beépítésű telektömbökben a 18,0 m-nél keskenyebb telkeken az épületeket az oldalhatárra, vagy attól legfeljebb 1,0 m távolságban kell elhelyezni. 18,0 m - 25 m szélességű telken az épületeket az oldalhatárra vagy attól legfeljebb 3,0 m távolságban kell elhelyezni. 25 m-nél szélesebb telken az épület építési helyen belül szabadon állóan elhelyezhető.

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az építési hely határait az SZ-J terv tartalmazza, vagy amennyiben a tervlap nem jelöli a 5. melléklet szerint kell meghatározni.

6. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A falusias lakóterületen telkenként elhelyezhetők:

a) fő funkciót hordozó épületként

aa) egy db legfeljebb kétlakásos lakóépület, vagy kettő db egylakásos lakóépület,

ab) önállóan, vagy az egyik lakás helyén kialakított, a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és közműipari építmény,

ac) a lakókörnyezetet zajjal, rezgéssel, porral és légszennyező anyaggal nem zavaró, a település lakótömbjeiben szokásos mértékű gépjármű és személyforgalmat meg nem haladó vonzású, legfeljebb egy átlagos lakóteleknyi területet igénylő kisipari, kisüzemi (mezőgazdasági vagy ipari) építmény.

b) a fő funkciót kiegészítő épületként

ba) gépjármű és egyéb tároló

bb) állattartó épület

bc) kisipari műhely”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az övezeti előírásokat a 6. melléklet tartalmazza.”

7. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A kertvárosias lakóterületen telkenként elhelyezhető

a) egy darab max. kétlakásos lakóépület

b) önállóan, vagy az egyik lakás helyén a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület

c) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épület a fő funkciót kiegészítő épületként

d) gépjármű és egyéb tároló.

(2) Az övezeti előírásokat a 7. melléklet tartalmazza.

(3) Az Lke1 és Lke2 övezet területén a beépíthetőség feltétele a telkek építési telekké történő alakítása az érintett telekcsoport - legalább telektömbönként történő - újraosztásával.”

8. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítés)

„a) Kialakult, oldalhatáron álló építésű telektömbökben az épületeket az oldalhatárra, vagy attól legfeljebb 1,0 m távolságban kell elhelyezni. 25 m-nél szélesebb telken az épület építési helyen belül szabadon állóan elhelyezhető.”

9. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) A településközpont területen

a) fő funkciót hordozó épületként egy vagy több önálló rendeltetési egységet magában foglaló, egy db legfeljebb kétlakásos lakóépület vagy kettő db egylakásos lakóépület, valamint nem csak a helyi lakosságot szolgáló intézményi, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, egyházi, oktatási, igazgatási, egészségügyi, szociális, szórakoztató épületek és sportépítmények építhetők

b) fő funkciót kiegészítő épületként a saját szükséglet kielégítésére szolgáló állattartó épület és telken folyó tevékenységből adódó tároló épület.

(2) Az (1) a) bekezdésben felsorolt épületek közül az intézményi – oktatási, egészségügyi, szociális – épülettel beépített, vagy beépítésre kerülő telken az intézmény működtetéséhez kapcsolódó, legfeljebb két lakás építhető úgy, hogy a lakások az intézménnyel egy épületben kerülnek kialakításra.

(3) Egyéb, az (1) a) bekezdésben felsorolt épületek a beépítés szabályai között a telkeken egymástól különálló épületként is építhetők.

(4) Melléképület csak a saját szükséglet kielégítésére szolgáló állattartó épület és a telken folyó tevékenységből adódó tároló épület építhet.

(5) Az építési hely határait az SZ-J terv tartalmazza, vagy amennyiben a tervlap nem jelöli a 8. melléklet rendelkezése alapján kell azt meghatározni.

(6) Az övezeti előírásokat a 9. melléklet tartalmazza.”

10. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezeti előírásokat a 10. melléklet tartalmazza.”

11. § A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az övezeti előírásokat a 11. melléklet tartalmazza. ”

12. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az övezeti előírásokat a 12. melléklet tartalmazza.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 22. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ipari területek SZ-J terven jelölt területein meglévő telephely esetében legalább 10,0 m, újonnan kialakításra kerülő telephely esetében legalább 15,0 m szélességű takaró-védőfásítást kell létrehozni az Sz-J terven jelöltek szerint. A védőfásítás háromszintű növényzetből álljon – alacsony cserje, magas cserje, lombos fa és fenyő vegyesen – tömör zárású legyen. A fásítás 40%-át őshonos fa és cserje fajok alkossák. Az iparterület telkeinek le nem burkolt és be nem épített területét zöldfelületként kell kialakítani és fenntartani. A zöldfelület összes területét számítva legalább 150 m2-ként egy lombos fát kell elültetni.”

13. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 10. melléklet lép.

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(4) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(5) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(6) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

(7) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 6. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

(8) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 7. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

(9) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 8. melléklet szerinti 11. melléklettel egészül ki.

(10) A helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet a 9. melléklet szerinti 12. melléklettel egészül ki.

14. § Hatályát veszti a helyi építési szabályzatról szóló 2/2019 (III.1.) önkormányzati rendelet

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

9. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

10. melléklet az 5/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez