Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2024. 01. 13

2024.01.13.

a helyi építési szabályzatról

Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv. 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró, annak 9. mellékletében meghatározott államigazgatási szervek véleményének kikérésével, a következő rendeletet alkotja:
általános rész
I. Fejezet

Általános előírások

1.A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Écs község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket és területet alakítani, továbbá – a bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – építményeket tervezni, építeni, felújítani, helyreállítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak és e rendeletben előírtaknak megfelelően szabad.

(3) A rendeletet mellékleteivel együtt kell alkalmazni.

(4) A rendelet mellékletei:

a)1 1. számú melléklet: Szabályozási és övezeti terv, munkaszáma: TT-22322, Terv száma: SZ-J/M1 (továbbiakban SZ-J terv)

b) 2. számú melléklet: A lakóterületen az építési hely határai

c) 3. számú melléklet: A vegyes területen az építési hely határai

2.Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Alakítható legkisebb telekszélesség: a telek homlokvonalának szélessége.
2. Alakítható legkisebb telekmélység: a telek oldalvonalai hosszúsági méretei közül a kisebbik érték
3. Az övezeti jel értelmezése


beépítési mód

megengedett legnagyobb


kialakítandó legkisebb zöldfelület (%)


területfelhasználási


beépítettség (%)

elem

megengedett legnagyobb épületmagasság (m)

kialakítható

kialakítható

kialakítható

legkisebb
telekszélesség
(m)

legkisebb
telekmélység (m)

legkisebb
telekterület
(m2)

4. Javasolt szabályozási elem
a) az irányadó telekhatár
5. Kialakult beépítésű telektömb: Az a telektömb, melyben a telkek több mint 50%-a fő funkciójú épülettel beépített.
6. Kialakult telekosztású telektömb: Az a telektömb, melyben a telkek több mint 50%-a az övezeti előírásoknak megfelelően kialakított.
7. Kötelező szabályozási elem
a) a be nem építhető teleksáv
b) az eltérő ütemezési területek határa
c) a kötelező telken belüli fásítás
d) a meglévő, megmaradó közterületi határvonal
e) a szabályozási vonal
f) a telekcsoport újraosztásával érintett terület
g) a telektömb feltárással érintett terület
h) a település védendő területének határvonala
i) a temető védőterületének határvonala
j) a tervezett belterület határvonala
k) az elektromos légvezeték
l) az építési hely határa
m) az építési övezet, övezet határvonala
8. Más jogszabály által elrendelt szabályozási elem
a) vízbázis „A” és „B” hidrogeológiai védőidoma
b) a helyi védett építmény
c) a közút védőövezetének határa
d) a magterület övezetének határa
e) a műemlék
f) a műemléki környezet határa
g) a Natura 2000 terület területe
h) a pufferterület övezetének területe
i) a régészeti lelőhely határa
j) a tájképvédelmi terület övezet területe
k) a településképi szempontból meghatározó terület
l) a természeti terület területe
m) a tervezett védett természeti terület területe
n) a védett természeti terület területe
o) a vasút védőövezetének határa
p) a védett természeti terület határvonala
q) a vízbázis külső védőidomának határa
r) az elektromos légvezeték biztonsági övezete
s) felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa
9. Tájékoztató elem
a) a meglévő belterületi határvonal
10. Telekcsoport újraosztással érintett terület: az SZ-J terven akként megjelölt terület.
11. Település védendő területe: lakóterület, vegyes terület, zöldterület, különleges terület, kivéve a szennyvíztisztító, a lovarda, a hulladékudvar, a versenypálya és a lőtér különleges területét.
12. Települési védőterület: a település védendő területeinek, egyúttal a meglévő és tervezett belterület határától mért 500 m-es területsáv.
13. Tömbfeltárás területe: az SZ-J terven akként megjelölt terület.
3.Szabályozási elemek

3. § (1) A kötelező szabályozási elemek helyének megváltoztatásához – kivéve a (2)-(4) bekezdésben szabályozott eseteket –a szabályozási terv és szükség esetén a helyi építési szabályzat módosítása szükséges.

(2) Az eltérő építési övezetbe tartozó azon telkek telekhatárai, amelyek az eltérő építési övezet felé esnek, az érintett telekkel határos telkeket érintően, az övezeti határvonal helyétől függetlenül, az övezeti előírások paramétereinek betartása mellett, az övezetek megszűnését nem eredményező módon elmozdíthatók.

(3) A be nem építhető teleksáv határa a szélességének csökkenését nem eredményező módon az övezeti előírások betartása mellett, figyelemmel a 44. §-ban foglaltakra, az SZ-J terven jelölttől ±5,0m mértékkel elmozdítható.

(4) Az SZ-J terven vízilétesítmény, árok megnevezésű jellel jelölt árkok nyomvonala csak a teljes vízgyűjtőterületük felülvizsgálatával szüntethető meg, változtatható meg.

(5) A tervezett belterületi határvonallal körülhatárolt, vagy a tervezett belterületi határvonal és a meglévő belterületi határvonal közé eső területeket az SZ-J terv szerinti célra felhasználni a belterületbe vonással egyidőben, vagy azt követően lehet.

(6) A belterületbe vonás szakaszosan, az érintett terület megközelítését biztosító, SZ-J terven jelölt közút, út céljára történő lejegyzését követően történhet.

(7) A javasolt és tájékoztató szabályozási elemek helye az övezeti előírások keretei között megváltoztatható.

(8) A más jogszabály által elrendelt szabályozási elemek helyének megváltoztatásához, vagy ilyen új elem beillesztéséhez a szabályozási terv és szükség esetén a helyi építési szabályzat módosítása szükséges.

4.A telekalakítás szabályai

4. § (1) A kialakítható legkisebb telek méreteit az övezeti előírások tartalmazzák.

(2) A kialakult telekosztású telektömbben, kivéve a telekcsoport újraosztással érintett területet, a kialakítható telek legkisebb szélességére vonatkozó előírást csak abban az esetben kell alkalmazni, amennyiben a telekalakítás érinti a kialakult telekszélesség megváltozását.

(3) Telekcsoport újraosztással érintett terület telekalakítása telektömbönként történhet szakaszosan is.

(4) A település területén magánút az SZ-J terven beépítésre nem szánt területként meghatározott területen, valamint a beépítésre szánt területek közül lakó, valamint gazdasági övezetben alakítható.

A lakó övezetben magánút csak az SZ-J terven telektömb feltárással jelölt terület be nem építhető teleksáv jellel megjelölt részén alakítható azzal, hogy a magánutat a közforgalom számára meg kell nyitni. A közforgalom számára megnyitott magánutakon a 44. §-ban meghatározottak szerint kell az útépítési elemeket elhelyezni.
(5) A település lakó és vegyes területfelhasználású övezeteiben nyeles telek nem alakítható.
(6) Ahol az SZ-J terv irányadó telekhatár vonallal telekmegosztást jelöl, ott a telekmegosztások irányának meg kell egyezni az irányadó telekhatár vonal irányával.
(7) Lakó területfelhasználású övezetben amennyiben a kialakult telekosztású övezet telkeinek területe nem felel meg az övezeti előírásokban rögzítettnek, telekalakítás abban az esetben végezhető, amennyiben az alakuló telkek mérete vagy eléri az 500 m2-t, vagy az övezeti előírásokhoz növekedés útján közeledik.
(8) Közlekedési területen építmény számára telket alakítani abban az esetben lehetséges, amennyiben biztosítható a közlekedési területen a közlekedés résztvevőinek biztonságos, gyors és zavartalan közlekedése.
(9) Rendezett a telek, amennyiben a helyi építési szabályzat és az SZ-J terv szerint alakították ki a kiszolgáló út és a telekméretek tekintetében. Nem feltétele a telek rendezettségének a telek kiszolgálását közvetlenül nem szolgáló út kialakítása.
5.A telek beépítésének általános szabályai

5. § (1) A 4. § (9) bekezdésében szabályozott esetben a telek kiszolgálását közvetlenül nem szolgáló út kialakításáig az érintett teleksávot a telek be nem építhető, a beépíthetőség és a zöldfelületi arány számításánál figyelembe nem vehető részének kell tekinteni.

(2) Közterület bővítéssel vagy kialakítással érintett beépítetlen telek csak az SZ-J terven jelölt telekalakítás végrehajtása után építhető be.

(3) Közterület bővítéssel vagy kialakítással érintett, beépített teleknek azon a részén, amely a közterület bővítése vagy kialakítása után is beépíthető marad, a közterület bővítés vagy kialakítás végrehajtása nélkül is építhető épület, figyelemmel a külön jogszabályban rögzítettekre. A beépíthetőség és a zöldfelületi arány mértékének megállapításánál a közterület bővítés vagy kialakítás végrehajtása utáni telekméretet kell figyelembe venni.

(4) A nem telekhatáron vezető övezeti határvonal által érintett telek az övezeti határ vonala által jelölt tervezett telekmegosztás végrehajtása nélkül is beépíthető, amennyiben az övezetre vonatkozó egyéb előírásoknak megfelel. A beépíthetőségnél a telek övezeti határvonallal leválasztott telekrésze nem vehető figyelembe. Az építési hely hátsókerti határát az övezeti határvonaltól kell számítani.

(5) Telekcsoport újraosztással érintett terület csak a szabályozási és övezeti előírásoknak megfelelő telekalakítás után építhető be, kivéve a már beépített teleknek azon részét, amely a közterület bővítése vagy kialakítása után is beépített marad.

(6) Az (1)-(5) bekezdés hatálya alá nem tartozó (kialakult) telek, amennyiben az érintett telket magába foglaló övezetre, építési övezetre előírt telekméreteknek nem felel meg, a telket magába foglaló övezetre, építési övezetre előírt beépítési szabályok és az építményekre vonatkozó előírások betartásával beépíthető, kivéve, ha a részletes övezeti előírások másként rendelkeznek.

(7) A be nem építhető teleksáv jellel jelölt területen építmény nem építhető, kivéve az út, út műtárgyai és tartozékai.

(8) A telket kiszolgáló közút 42. § (5) b) pontja szerinti, úttengellyel párhuzamos szakaszos megvalósítása esetén a telek beépítése csak a teljes útkeresztszelvény kiépítésével történhet.

(9) A felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett területen a telkek beépítése geotechnológiai szakvélemény alapján történhet.

6.A létesítmények elhelyezésének általános szabályai

6. § (1) Kialakult beépítésű telektömb lakó- és vegyes területfelhasználású övezetében az egyes telkek építési helyének előkerti határvonala - a (4)-(5) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével - az adott telekkel oldalról szomszédos, vagy ahhoz legközelebbi beépített telek előkerti határvonalának meghosszabbításában kijelölt vonal. Méretbeli eltérés esetén annak a két méret valamelyikével megegyezőnek, vagy a kettő közötti tartományban lévőnek kell lennie.

(2) Az előkerti építési hely határvonalhoz legközelebb álló főépítményt az előkerti határvonalra, vagy attól a telek belseje felé legfeljebb 3,0 m távolságra kell építeni, kivéve, amennyiben a részletes övezeti előírások másként rendelkeznek. Előkert nélküli beépítésnél az építési hely előkerti határvonala egyben építési vonal.

(3) Telekcsoport újraosztásával érintett telektömb lakó területfelhasználású övezetében az egyes telkek építési helyének előkerti határvonala 8,0 m , kivéve amennyiben a részletes övezeti előírások másként rendelkeznek, továbbá, amennyiben az SZ-J terv eltérően nem jelöli.

(4) Lakó- és vegyes területfelhasználású övezet (3) bekezdésben nem szabályozott területének saroktelkén épület

a) a beépítési oldallal párhuzamos utcai telekhatártól 3,0 m távolságon belül helyezhető el, figyelemmel a (6) bekezdésre,

b) a beépítési oldalra merőleges utcai telekhatártól a már kialakult beépítésű telektömb esetén az (1) bekezdés figyelembe vételével, nem kialakult beépítésű telektömb esetén 5,0 m-re helyezhető el azzal, hogy amennyiben a saroktelket gyalogút határolja, úgy azt az előkert számításánál nem kell figyelembe venni,

c) az övezetre vonatkozó oldalkerti előírások figyelembe vételével helyezhető el.

(5) Lakó- és vegyes területfelhasználású övezet (3) bekezdésben nem szabályozott területén a saroktelek megosztásából létrejövő új, beépítetlen telkek építési helyének határai:

a) amennyiben a telek utcai szélessége kisebb, mint a telek mélysége, az építési hely oldalhatáron álló a tömbre jellemző beépítési oldalhatárra illeszkedve, előkert kialakult, vagy 3,0 m , oldalkert 4,0 m , hátsókert 6,0 m .

b) amennyiben a telek utcai szélessége nagyobb, vagy egyenlő, mint a telek mélysége, az építési hely szabadon álló, az előkert kialakult, vagy 3,0 m , az oldalkert. 3,0 m , a hátsókert: 4,0 m .

(6) Az oldalhatáron álló építési hely – nem kialakult beépítésű telektömbben – K-Ny-i telekfekvésnél az északi oldalhatáron, É-D-i telekfekvésnél a keleti oldalhatáron áll. Kialakult beépítésű telektömbben az építési oldalhatár a tömbre jellemző beépítési oldal. Oldalhatáron álló beépítésnél a 18,0 m-nél keskenyebb telken a főépítménynek az építési hely beépítési oldal szerinti határán, vagy attól legfeljebb 1,0 m távolságban kell állnia.

(7) Az övezeti előírásokban előírt beépítési mód új épület építésére vonatkozik. Ettől eltérő, meglévő beépítés esetén a meglévő épület felújítható, lakóépület új, önálló lakást nem eredményező módon átalakítható.

(8) Falusias lakóterületen melléképítmény, valamint az övezetben megengedett lakásszám kétszeresét meg nem haladó mennyiségű gépkocsi elhelyezésére alkalmas garázs és egyéb tároló épület – kivéve a haszonállattartó épületet – főépítmény nélkül is építhető.

(9) Főépítmény nélkül épülő melléképítmény, garázs és egyéb tároló épület az építési hely előkerti határvonalától 15 m-en túl építhető.

(10) Pince létesítése esetén:

a) talajmechanikai vizsgálatot kell elvégezni

b) a pincelejáró elé építmény nem létesíthető

c) a pincelejáró a terepszintből legfeljebb 0,5 m-rel emelkedhet ki.

7. § (1) Gazdasági és különleges területfelhasználású területen technológiai építmény megengedett legnagyobb magasságára az építési övezet, övezet megengedett legnagyobb épületmagassága nem vonatkozik.

(2) Gazdasági területen a telekhatárhoz épület a telekhatárra néző, attól legfeljebb 10m-en belül álló homlokzat épületmagasságának mértékénél közelebb nem építhető.

8. § Az SZ-J terv hatálya alá tartozó területen napelempark, valamint a háztartási méretű kiserőművek közül széltorony, szélerőmű a gazdasági területfelhasználású terület kivételével nem építhető, nem helyezhető el.

7.A telektömb feltárással érintett telkek beépítési szabályai

9. § (1) A telektömb feltárással érintett övezetben a magánútról feltárt telkek építési helyének határai

a) a be nem építhető teleksáv határától 5,0 m , egyben építési vonal

b) a telekmegosztásból visszamaradt telek határától 10,0 m ,

(2) Főépítmény homlokzati falának az építési vonallal érintkeznie kell.

8.Állattartó épületek építése

10. § (1) Állattartó épület elhelyezése szempontjából tiltott övezetek:

a) településközpont terület

b) intézmény terület

c) ipari terület

d) különleges terület, a lovarda kivételével

(2) Állattartó épület legfeljebb 10 m 2 nettó alapterülettel és 30 m 3 térfogattal építhető:

a) falusias lakóterületen a tiltott övezetek 20 m-es körzetébe eső telkeken, vagy telekrészeken

b) a települési védőterület határán belüli mezőgazdasági övezetben a tiltott övezetek 20 m-es körzetébe eső telkeken, vagy telekrészeken

(3) Állattartó épület legfeljebb 200 m 2 nettó alapterülettel és 600 m 3 térfogattal építhető:

a) falusias lakóterületen - kivéve a (2) a) pontot - az utcai telekhatártól legalább 50 m , a szomszédos telkek hátsókerti telekhatárától legalább 20 m távolságban

b) a települési védőterület határán belüli mezőgazdasági övezetben, kivéve a (2) b) pontot.

(4) Állattartó épület méretkorlátozás nélkül, az egyéb jogszabályokban meghatározott korlátokkal és feltételekkel építhető:

a) a települési védőterület határán kívüli mezőgazdasági övezetben.

9.Közművek előírásai

11. § (1) A belterületi közterületeken, közlekedési területeken a közmű vezetékeket úgy kell elhelyezni, hogy a védőtávolságok betartásával legalább az alábbi közművek elhelyezhetők legyenek térszín alatt:

a) ivóvíz vezeték

b) szennyvíz vezeték

c) gázvezeték

d) távbeszélő földkábel

e) villamos energia vezeték

f) telefon vezeték

g) kábel TV vezeték

h) nyílt árok vagy zárt csapadékvíz elvezető csatorna és műtárgyaik

(2) A vízvezeték-hálózatot körvezetékes módon kell kiépíteni.

(3) Az építési övezeteket – kivéve, ha a részletes övezeti előírások ettől eltérően rendelkeznek - teljes közművel kell ellátni azzal a kitétellel, hogy az építési övezetek telkeinek csapadékvize közút árkába nem vezethető.

II. Fejezet

Korlátozó elemek

10.A rendelet által elrendelten

12. § (1) Települési védőterület

a) a település védendő területének határától mért 500 m széles területsáv.

b) a védőterületen belül állattartó épület a 10. § szerint építhető.

(2) A temető védőterülete

a) a telekhatártól számított 50,0 m széles területsáv. A védőterületen belül a temető működését zavaró, a falusias lakóterület átlagos forgalmát meghaladó forgalmat vonzó építmény nem építhető.

11.Külön jogszabályban elrendelten

13. § (1) Közlekedési létesítmények védőterülete

a) országos főutak külterületi szakaszának tengelyétől mért 50,0 – 50,0 m

b) országos mellékutak külterületi szakaszának tengelyétől mért 50,0 – 50,0 m

c) vasútvonal szélső vágányától mért 50,0 – 50,0 m

(2) Vízgazdálkodási területek védőterülete

a) kizárólagos állami tulajdonú vízfolyás és összefüggő árokrendszer 6,0- 6,0 m széles parti sávja

b) egyéb vízfolyás, vízfelület, közcélú vízilétesítmény 3,0- 3,0 m széles parti sávja

(3) A Pándzsa-ér partvonalától számított 50,0 méteren belül – kivéve a hulladékudvar területét - építmény a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik kivételével nem helyezhető el.

(4) Vízbázis védőidoma

a) vízbázis „A” hidrogeológiai védőidoma

b) vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma

c) vízbázis külső védőidomának határa

(5) A vízbázis védőidomába eső telkeken a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló jogszabály előírásait figyelembe kell venni.

(6) Közművek védőterülete

a) föld feletti szabadvezeték esetében
1. 20 kV-os elektromos vezeték szélső szálától mért 5,0 - 5,0 m , vagy
2,5 – 2,5 m - a felfüggesztéstől függően -
széles területsáv.
b) A telkeket érintő szennyvíz gerincvezeték, ivóvíz gerincvezeték, távbeszélő földkábel, optikai vezeték mellett építmény 2,0- 2,0 m távolságon belül nem helyezhető el.
(7) Régészeti lelőhely építési tevékenységgel történő érintése feltételekhez kötött.
III. Fejezet

Az épített és természeti értékek és a környezeti elemek védelme

12.Épített értékek

14. § (1) A műemlékeket és a műemléki környezet határát az SZ-J terv tartalmazza.

(2) Településképi szempontból meghatározó terület a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott terület.

(3) A helyi védett építményeket a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján az SZ-J terv tartalmazza.

(4) A régészeti lelőhelyeket az SZ-J terv tartalmazza.

13.Természeti értékek

15. § A tervezett védett természeti területbe, a védett természeti területekbe, a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területbe, a természeti területbe, az országos ökológiai hálózatba, valamint a tájképvédelmi övezetbe tartozó területeket az SZ-J terv tartalmazza.

14.Zöldfelületek

16. § (1) A közterületi zöldfelületeket az SZ-J terven és a részletes övezeti előírásokban megjelölt funkciójuknak megfelelően kell kialakítani és fenntartani. A zöldfelületeken díszfákat és díszcserjéket kell ültetni, a burkolatlan felületeket füvesíteni kell. A zöldfelületek öntözhetőségét biztosítani kell.

(2) A nem közterületi zöldfelületek közül az intézmények kertjeit az intézmény jellegének megfelelően kell kialakítani.

(3) A gazdasági terület telkeinek le nem burkolt és be nem épített felszínét gondozott zöldfelületként kell kialakítani és fenntartani.

(4) Az új lakóutcákon utcai fasorokat kell létrehozni, a meglévő, hiányos utcafásításokat pótolni kell.

(5) Lakóterületen az előkert és az oldalkertnek az előkerttől mért 20,0 m-es sávja területének legfeljebb 35%-a burkolható le, kivéve a parkoló kialakításához szükséges területet. A fennmaradó területrészt növényzettel borított felületként kell kialakítani.

15.Környezetvédelem

17. § (1) Levegőtisztaságvédelmi besorolás: 10. számú légszennyezettségi zóna.

(2) Vízvédelemi besorolás:

a) felszín alatti víz állapota szempontjából: fokozottan érzékeny és kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség védelmi terület,

b) felszíni víz szempontjából: érzékeny

(3) A beépítésre szánt terület környezetvédelmi előírásai:

a) Hulladékelbánás: Kötelező hulladékelszállítás a községi rendszer keretében, vagy saját szervezésben lerakó, vagy ártalmatlanító helyre.

b) Szennyvízelvezetés: Kötelező szennyvízcsatorna rákötés, amennyiben a részletes övezeti előírások másként nem rendelkeznek.

(4) A beépített, illetve beépítésre szánt területen, valamint annak határától mért 2000 m távolságon belül nőivarú nyárfa nem ültethető.

I. Fejezet

Terület-felhasználás

16.A területfelhasználás az általános és a sajátos használat szerint

18. § (1) A település igazgatási területének tagolódása:

a) beépített és beépítésre szánt terület,

b) beépítésre nem szánt terület.

(2) Beépített és beépítésre szánt terület

a) Lakóterület
1. falusias Lf
b) Vegyes terület
1. településközpont Vt
2. intézmény Vi
c) Gazdasági terület
2. egyéb ipari Gip
d) Különleges terület
1. szennyvíztisztító Kszt
2. pincészet Kp
3. sportterület Kst
(3) Beépítésre nem szánt terület
a) Különleges terület
1. lőtér Kbl
2. temető Kbt
3. versenypálya Kbv
4. sportterület Kbst
5. lovarda Kblo
6. hulladékudvar Khull
7. horgásztó Kbh
8. rendezvénytér Kbr
9. idegenforgalmi terület Kbid
10. régészeti terület Kbré
b) Közlekedési terület
1. közút terület Köu
2. vasút Kök
c) Közműterület Köm
d) Zöldterület
1. közkert Zkk
e) Erdőterület
1. védelmi erdő Ev
2. gazdasági erdő Eg
f) Mezőgazdasági terület
1. általános mezőgazdasági terület Má
2. kertes mezőgazdasági terület Mk
3. korlátozott felhasználású mezőgazdasági terület Mkf
4. farmgazdasági terület Mf
g) Vízgazdálkodási terület
1. árok, vízfolyás V
h) Természetközeli terület
1. nádas Tk
II. Fejezet

Beépítésre szánt terület

17.Lakóterület

19. § (1) A lakóterület besorolása a sajátos használat szerint:

a) falusias lakóterület Lf

(2) A lakóterület telkei építési helyének meghatározását az SZ-J terven, a 6. §-ban, valamint a részletes övezeti előírásokban foglalt eltérések figyelembevételével, a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

18.Falusias lakóterület

20. § (1) A falusias lakóterületen, amennyiben a részletes övezeti előírások másként nem rendelkeznek - a lakó rendeltetésen kívül - elhelyezhető épület:

a) mező- és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú,

b) kereskedelmi, szolgáltató,

c) szállás, üdülő jellegű,

d) igazgatási, iroda,

e) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

f) kulturális, közösségi szórakoztató és

g) sport

rendeltetést is tartalmazhat.

(2) A falusias lakóterületen, amennyiben a telek területe

a) 1000 m2-nél kisebb, telkenként egy, legfeljebb egylakásos lakóépület, valamint az (1) a)-g) pontban meghatározott rendeltetések közül összesen egy helyezhető el.

b) 1000 m 2 , vagy annál nagyobb, telkenként egy, legfeljebb kétlakásos lakóépület, vagy kettő, legfeljebb egylakásos lakóépület, valamint az (1) a)-g) pontban meghatározott rendeltetések közül összesen kettő helyezhető el. Kétlakásos lakóépület építése esetén a lakások csak zárt teret határoló épületrésszel köthetők össze.

(3) A falusias lakóterület telkein lakóépület megléte vagy egyidejű építése esetén építhető:

a) főépítmények közül a mező- és erdőgazdasági, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú épület,

b) melléképítmények közül állattartó épület, gépjármű és egyéb tároló azzal, hogy a melléképítmény épületmagassága nem haladhatja meg a főépítmény magasságát.

(4) A falusias lakóterület telkein a megengedett legnagyobb beépítettség számításánál az építési övezetre előírt kialakítható legkisebb telekterület kétszerese vehető figyelembe.

(5) A falusias lakóterület telkein lakásonként egy gépjármű elhelyezését kell telken belül biztosítani.

19.Vegyes terület

21. § (1) A vegyes terület besorolása a sajátos használat szerint:

a) településközpont terület Vt

b) intézmény terület Vi

(2) A vegyes terület telkei építési helyének meghatározását a 6. §-ban, valamint a részletes övezeti előírásokban foglalt eltérések figyelembevételével, a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

20Településközpont terület

22. § (1) A településközpont területen elhelyezhető épület a lakó rendeltetésen kívül

a) igazgatási, iroda,

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás,

c) a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges egyéb közösségi szórakoztató,

d) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

e) kulturális, közösségi szórakoztató és

f) sport

rendeltetést is tartalmazhat

(2) A településközpont terület telkein a megengedett legnagyobb beépítettség számításánál az építési övezetre előírt kialakítható legkisebb telekterület kétszerese vehető figyelembe.

21.Intézmény terület

23. § (1) Az intézmény terület elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetést szolgáló épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az intézmény területen elhelyezhető épület az (1) bekezdésben foglaltakon kívül

a) iroda,

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás,

c) kulturális, közösségi szórakoztató,

d) hitéleti és

e) sport

rendeltetést is tartalmazhat.

(3) A terület telkein a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás alakítható ki. Önálló lakóépület nem építhető.

22.Gazdasági terület

24. § (1) A gazdasági terület besorolása a sajátos használat szerint:

a) egyéb ipari Gipe

(2) A gazdasági terület telkei építési helyének meghatározását a részletes övezeti előírások tartalmazzák.

23.Egyéb ipari terület

25. § (1) Az egyéb ipari területen az energiaipar, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, az élelmiszeripar, a nagykereskedelem, a javítás, a szállítás, a raktározás építményei; a mezőgazdasági és erdőgazdasági termények feldolgozása, tárolása céljára szolgáló építmények, valamint az ezeket kiszolgáló igazgatási, szociális, kereskedelmi épületek építhetők.

(2) Az egyéb ipari területen a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló egy lakás alakítható ki.

(3) Az egyéb ipari terület SZ-J terven jelölt helyén és szélességben takaró-védőfásítást kell létrehozni.

24.Különleges terület

26. § A különleges terület besorolása a sajátos használat szerint:

a) szennyvíztisztító Kszt

b) pincészet Kp

c) sportterület Kst

25.Szennyvíztisztító

27. § (1) Az övezetben a tisztító működéséhez szükséges épületek és technológia létesítmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai:

ba) előkert. kialakult, újonnan létesülő épület esetén 8,0 m

bb) oldalkert 8,0 m

bc) hátsókert 8,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 40%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 40%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 6,0 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 1000 m 2

26.Pincészet

28. § (1) Az övezetben a szőlőműveléssel és terményfeldolgozással, tárolással kapcsolatos építmények, valamint az ezekkel összefüggő kereskedelmi, szolgáltató és szállás rendeltetésű építmény, valamint a tulajdonos számára egy, legfeljebb egylakásos lakóépület helyezhető el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai:

ba) előkert. kialakult

bb) oldalkert 4,0 m

bc) hátsókert 6,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 40%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 40%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 6,0 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 2500 m 2

27.Sportterület

29. § (1) Az övezetben a pihenést és sportolást, szabadidős tevékenységet szolgáló és az azokhoz kapcsolódó tároló, kiszolgáló, kereskedelmi, szolgáltató, valamint üdülő építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások a Kst jelű területre:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai:

ba) előkert. 5,0 m

bb) oldalkert 5,0 m

bc) hátsókert 5,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 20%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 70%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 6,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 500 m 2

(3) Övezeti előírások a Kst1 jelű területre:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai:

ba) előkert. 5,0 m

bb) oldalkert 5,0 m

bc) hátsókert 5,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 40%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 40%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 6,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 1000 m 2

III. Fejezet

Beépítésre nem szánt terület

28.Különleges terület

30. § A különleges terület besorolása a sajátos használat szerint:

1. lőtér Kbl
2. temető Kbt
3. versenypálya Kbv
4. sportterület Kbsp
5. lovarda Kblo
6. hulladékudvar Khull
7. horgásztó Kbh
8. rendezvénytér Kbr
9. idegenforgalmi terület Kbid
10. régészeti terület Kbré
29.Lőtér

31. § (1) Az övezetben a lőtér működésével összefüggő tároló és kereskedelmi építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

ba) előkert. kialakult

bb) oldalkert 5,0 m

bc) hátsókert 5,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 2%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 500 m 2

30.Temető

32. § (1) Az övezetben a temető működéséhez és fenntartásához szükséges építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: kialakult, újonnan létesülő épület esetén a telekhatároktól mért 5,0 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 2%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 20%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

31.Versenypálya

33. § (1) Az övezetben a teszt- és tanpálya működésével kapcsolatos kiszolgáló és kereskedelmi építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 10 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 2%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 40%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 10000 m 2

32.Sportterület

34. § (1) Az övezetben a pihenést és sportolást, szabadidős tevékenységet szolgáló és az azokhoz kapcsolódó kiszolgáló, kereskedelmi, szolgáltató, valamint üdülő építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

ba) előkert. kialakult

bb) oldalkert kialakult

bc) hátsókert 5,0 m

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 40%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 500 m 2

33.Lovarda

35. § (1) Az övezetben a lovas oktatáshoz kapcsolódó tároló és kiszolgáló építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 2500 m 2

34.Hulladékudvar

36. § (1) Az övezetben a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó tároló és szociális építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 0%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 1000 m 2

35.Horgásztó

37. § (1) Az övezetben a sportolással kapcsolatos építmények, játék- és pihenést szolgáló kerti építmények, horgászállások és az ehhez kapcsolódó tároló építmények, továbbá kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató és fenntartó építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 5%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 1000 m 2

36.Rendezvénytér

38. § (1) Az övezet Kbr jelű területén rendezvényeket kiszolgáló színpad, lelátó, továbbá sportolással kapcsolatos építmények, játék- és pihenést szolgáló kerti építmények; valamint mindezeket kiszolgáló kereskedelmi, vendéglátó, szociális és fenntartó építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások a Kbr jelű területre:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 5%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 20%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 500 m 2

(3) Az övezet Kbr1jelű területén kerti építmények helyezhetők el.

37.Idegenforgalmi terület

39. §2 (1) A (Kbid) jelű különleges beépítésre nem szánt idegenforgalmi terület övezetben szállás, üdülő, vendéglátó rendeltetésű építmények a (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével; a pihenést és sportolást szolgáló építmények, továbbá a terület fenntartásához szükséges tároló és gazdasági építmények, valamint a tulajdonos és a személyzet számára egy darab lakóépület helyezhető el.

(2) Az (Kbid) jelű övezetben telkenként legfeljebb 3 darab szállás, vagy üdülő rendeltetésű épület építhető azzal, hogy számuk az övezet teljes területén legfeljebb 6 lehet.

(3) (Kbid) jelű övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: SZ-J terven jelölten

c) Megengedett legnagyobb beépítettség: 5%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

g) Alakítható legkisebb telekmélység: -

h) Alakítható legkisebb telekterület: 4000 m 2

(4) A (Kbid2) jelű különleges beépítésre nem szánt idegenforgalmi terület övezetben elhelyezhető rendeltetések:

a) szálláshely épület,

b) üdülő épület,

c) vendéglátó épület,

d) étterem,

e) a borászat, a sajtgyártás építményei és az ezeket kiszolgáló kereskedelmi építmények,

f) a pihenést és sportolást szolgáló építmények,

g) állattartó építmények,

h) a terület fenntartásához szükséges tároló és gazdasági építmények, i) a 6000 m2 területnagyságot meghaladó telken a tulajdonos és a személyzet számára egy darab lakóépület.

(5) (Kbid2) jelű övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Építési hely határai: SZ-J terven jelölten

c) Megengedett legnagyobb beépítettség:10%

d) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

e) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

f) Megengedett maximális párkánymagasság: 6,0 m

g) Megengedett maximális gerincmagasság: 10,0 m

h) Alakítható legkisebb telekszélesség: -

i) Alakítható legkisebb telekmélység: -

j) h) Alakítható legkisebb telekterület:4000 m2

38.Régészeti terület

40. § (1) Az övezetben a régészeti lelőhely feltárásához és bemutatásához kapcsolódó rendeltetésű építmények helyezhetők el.

(2) Övezeti előírások:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Megengedett legnagyobb beépítettség: 5%

c) Kialakítandó legkisebb zöldfelület: 80%

d) Megengedett legnagyobb épületmagasság: 4,5 m

39.Közlekedési terület

41. § A közlekedési terület besorolása a sajátos használat szerint:

a) közút Köu

b) vasút Kök

42. § (1) A közút területek szabályozási szélessége:

a) az SZ-J terven jelöletlen, vagy „M” jellel jelölt esetben meglévő, megmaradó

b) az SZ-J terven számadattal jelölt új, vagy megváltozott szélességű területeknél a számadatnak megfelelő, kivéve a változó szélességű területeket, melyek az SZ-J terven meghatározottak.

(2) A telekcsoport újraosztásával érintett területen, valamint annak határán jelölt új, vagy megváltozó szélességű közút területére, valamint az új, vagy megváltozó szélességű, 12,0 m szabályozási szélességet el nem érő közutak területére, figyelemmel a külön jogszabályban rögzítettekre, közterület alakítási tervet kell készíteni.

(3) A közút területek besorolása az úthálózatban betöltött szerepük szerint:

a) Országos közút
1. főút K.IV.A.90,
2. mellékút K.V.A.80.
b) Helyi közút
1. települési mellékút, K.V. A. 50,
2. települési gyűjtőút, B.V.b.A.50,
3. kiszolgáló út, B.VI.d.A.50,
4. kerékpárút
5. gyalogút B. X.
(3) Kerékpárút az SZ-J terven megjelölt terület.
(4) A rendelet hatálya alá tarozó területen végforduló nélkül 150 m-nél hosszabb zsákutca nem alakítható, kivéve a szakaszosan megépítendő, végső kiépítésében nem zsákutca utcaszakaszokat.
(5) A közutak telkének kialakítása szakaszosan is történhet az alábbiak szerint:
a) Hossztengelyére merőleges szakaszolás az egy időben kiszolgálandó telkek, építési telkek helyzetének megfelelően azzal, hogy átmenetileg kialakuló zsákutca 250,0 m-nél hosszabb nem lehet. Abban az esetben, ha a szakaszosan kiépítendő út egyszerre egy oldalon kettőnél több telek kiszolgálására létesül, a zsákutca végén 16,0 x 16,0 m méretű ideiglenes végfordulót kell kiépíteni. Az ideiglenes járműforduló külön megállapodás alapján az útterülethez csatlakozó telken is kialakítható. A telek járműforduló céljára ideiglenesen igénybe vett területét a telek beépítésének számításánál és az építési hely meghatározásánál a telek területeként kell figyelembe venni.
b) Hossztengelyével párhuzamos irányú szakaszolás
1. kerékpárút,
2. kerékpáros és gyalogos út,
3. gyalogjárda,
4. árok
számára.

43. § A vasúti területen csak a vasúti közlekedést kiszolgáló építmények helyezhetők el.

40.Magánút

44. § (1) Közforgalom számára megnyitott magánút legalább 12,0 méter szélességgel létesíthető.

(2) A közforgalom számára megnyitott magánút keresztmetszeti elrendezése:

a) lakóterületen 14,0 m-es szélességgel
1. legalább 6,0 m-es burkolat
2. legalább kétoldali 2,0-2,0 m-es járda
3. legalább kétoldali fasor
4. zárt csapadékcsatornás vízelvezetés
b) gazdasági területen
1. legalább 7,0 m széles útburkolat,
2. legalább egyoldali, 1,5 m széles járda,
3. legalább egyoldali árnyékadó növényzet (fasor),
4. kétoldali, az útkorona és járda, vagy az útkorona és a telekhatár között szabadon hagyandó legalább 2,0- 2,0 m zöldsáv.
5. zárt csapadékcsatornás vízelvezetés
c) mezőgazdasági területen
1. legalább 3,5 m széles útburkolat,
2. legalább kétoldali 1,5- 1,5 m széles padka,
3. legalább egyoldali, legalább 1,5 m széles árok,
4. legalább egyoldali árnyékadó növényzet (fasor).
41.Közműterület

45. § (1) Közműterület az SZ-J terven Köm jellel jelölt terület.

(2) A közműterületen a telekterületet igénylő közművi építmények helyezhetők el.

42.Zöldterület

46. § A zöldterület besorolása a sajátos használat szerint:

a) közkert Zkk

43.Közkert

47. § Az övezetben épület nem építhető, azok telkein melléképítmények közül a kerti melléképítmények helyezhetők el.

44.Erdőterület

48. § (1) Erdőterület az SZ-J terven E jellel jelölt terület.

(2) Az erdőterület besorolása az erdő elsődleges rendeltetése szerint:

a) védelmi erdő Ev

b) gazdasági erdő Eg

45.Védelmi erdő

49. § A védelmi erdő területén – az erdei kilátó és a magasles kivételével – épületet elhelyezni nem lehet. Közművezeték a szükséges legrövidebb szakaszon érintheti.

46.Gazdasági erdő

50. § A gazdasági erdő területén az elsődleges rendeltetést nem akadályozó, a turizmust, természetjárást szolgáló erdei melléképítmények, továbbá az erdőműveléshez szükséges építmények helyezhetők el. A huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épületek megengedett legnagyobb épületmagassága 4,5 m .

47.Mezőgazdasági terület

51. § A mezőgazdasági terület besorolása a sajátos használat szerint:

a) általános mezőgazdasági terület Má

b) kertes mezőgazdasági terület Mk

c) farmgazdasági terület

d) korlátozott felhasználású mezőgazdasági terület Mkf

48.Általános mezőgazdasági terület

52. § (1) Az övezetben az 1 ha-t elérő vagy azt meghaladó nagyságú földrészletén a növénytermesztéshez, az állattartáshoz és állattenyésztéshez kapcsolódó gazdasági építmények helyezhetők el, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, figyelemmel a 10. § előírásaira.

(2) Az épületek megengedett legnagyobb épületmagassága 6,0 m .

(3) Az épületeket szabadon állóan, a földrészlet határától legalább 10 m-re kell elhelyezni.

(4) Az övezetben birtokközpont nem alakítható ki.

49.Kertes mezőgazdasági terület

53. § (1) Az övezetben a terménytároláshoz és feldolgozáshoz kapcsolódó építmények helyezhetők el, legfeljebb 5%-os beépítettséggel, de legfeljebb 80 m 2 összterülettel.

(2) Az övezetben új lakóépület, vagy lakást is magába foglaló épület nem helyezhető el. A meglévő lakóépületek bővítést nem eredményező felújítása lehetséges.

(3) Az épületeket a telek és annak feltárását biztosító út határától mért 10-40 m-es sávban lehet elhelyezni.

(4) Az épületek megengedett legnagyobb épületmagassága 4,5 m .

(5) Az övezetben birtokközpont nem alakítható ki.

50.Farmgazdasági terület

54. § (1) Az övezetben a növénytermesztéshez, az állattartáshoz és állattenyésztéshez kapcsolódó gazdasági építmények, valamint a tulajdonos számára lakóépület helyezhető el, legfeljebb 10%-os beépítettséggel.

(2) Az övezetben birtokközpont alakítható.

(3) Az épületek megengedett legnagyobb épületmagassága 6,0 m .

51.Korlátozott felhasználású mezőgazdasági terület

55. § (1) Az övezetben a terménytároláshoz kapcsolódó építmények helyezhetők el, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, de legfeljebb 10 m 2 összterülettel.

(2) Az övezetben új lakóépület, vagy lakást is magába foglaló épület nem helyezhető el. A meglévő lakóépületek bővítést nem eredményező felújítása lehetséges.

(3) Az övezetben birtokközpont nem alakítható.

Vízgazdálkodási terület

56. § (1) A vízgazdálkodási terület övezetei:

a) kizárólagos állami tulajdonú vízfolyás

b) helyi jelentőségű árok, vízfolyás

(2) Az övezetben a vízgazdálkodási terület fenntartásához, kezeléséhez kapcsolódó építmény helyezhető el.

Természetközeli terület

57. § A természetközeli területen épület nem építhető.

IV. Fejezet

Részletes övezeti előírások

58. §

Övezet sorszáma

Előírás

Beépítésre szánt terület

Lakóterület

01001

Az építési hely előkerti határa 5,0 m .
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezet I. ütemű lakóterület-fejlesztési területbe sorolt.

01002

Az építési hely előkerti határa 5,0 m .
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezet egy része I. ütemű lakóterület-fejlesztési területbe sorolt.

01003

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.

01004

Az építési hely előkerti határa 5,0 m .
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezet I. ütemű lakóterület-fejlesztési területbe sorolt.

01005

Az övezetben az építési hely előkerti és hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01006

Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01007

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01008

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01009

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „A” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01010

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték biztonsági övezete érinti.

01011

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01012

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01013

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.

01014

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték biztonsági övezete érinti.

01015

Az övezetet érinti a kizárólagos állami tulajdonú vízfolyás 6,0 m széles parti sávja
Az övezetet érinti a fertőrákosi vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01016

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01017

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01118

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01119

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.

01120

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.

01121

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.

01023

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01024

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01025

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01026

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01028

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01029

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01030

Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01031

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01032

Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01033

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01034

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01035

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01036

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

01037

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

01038

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01039

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01040

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

01041

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

01042

Az övezetben az építési hely előkerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.

01043

Az övezet egyes telkein az építési hely előkerti határát az SZ-J terv határozza meg.

01045

Az övezetben az építési hely előkerti és hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01047

Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01048

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.

01050

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01051

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01052

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet természeti terület érinti.

01053

Az övezet egyes telkein az építési hely előkerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet be nem építhető teleksáv érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01054

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet be nem építhető teleksáv érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01055

Az építési hely előkerti határa 5,0 m .
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.
Az övezet II. ütem jellel jelölt telekcsoport újraosztással érintett területének beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.

01056

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet be nem építhető teleksáv érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.

01057

Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01058

Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

01059

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01060

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01061

Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.

01062

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01063

Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.


01064

Az építési hely előkerti határa 5,0 m .
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.
Az övezet II. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.

01065

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.


01066

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01067

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01068

Az övezet egyes telkein az építési hely előkerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (3) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01069

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01070

Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01071

Az övezet egyes telkein az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01072

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.

01073

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01074

Az övezetben az építési hely hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

01075

Az övezetben az építési hely előkerti és hátsókerti határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01076

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezet III. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.

01077

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezet III. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.

01078

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezet III. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.

01079

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezet III. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01080

Az övezet telekcsoport újraosztással érintett.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezet III. ütem jellel jelölt. Az övezet beépítése a megelőző ütemű telekcsoport újraosztással érintett területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek 50%-ban történt kialakítását és azok beépítését követően lehetséges.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

01081

Az övezetben az építési hely határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.
Az övezetben a 20. § (1) bekezdés ében meghatározottak közül csak kereskedelmi, szolgáltató rendeltetésű építmény helyezhető el.

01082

Az övezetben csak a 20. § (1) a) pontjában meghatározott építmények helyezhetők el.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01083

Az övezetben csak a 20. § (1) a) pontjában meghatározott építmények helyezhetők el.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

01084

Az övezetben a KöuMg jelű mezőgazdasági út az előkert meghatározásánál nem vehető figyelembe.
Az övezetben a főépítmény a 6. § (2) bekezdés ben meghatározott vonalon túl is elhelyezhető.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

Vegyes terület

02001

Az övezetben az épület gerincmagassága a 8,0 métert nem haladhatja meg.
Az övezetben az építési hely határát az SZ-J terv határozza meg, ahol az nem jelöli, ott a 3. melléklet szerinti.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

02003

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

02004

Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.


02006

Az övezetben az építési hely elő- és oldalkerti határa is 0 m .
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

02007

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

02008

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet régészeti lelőhely érinti.

02009

Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

02010

Az övezetet műemléki környezet érinti.
Az övezetet tömbfeltárás területe érinti.

Gazdasági terület

03001

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet vasút védőövezete érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: előkert 8,0 m , oldalkert: az azonos területfelhasználású telkek határától 5,0 m , az eltérő területfelhasználású telkek határától - kivéve a közlekedési területet - 8,0 m , hátsókert az azonos területfelhasználású telkek határától 5,0 m , az eltérő területfelhasználású telkek határától 8,0 m .
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet eltérő ütemezési területek határa vonal érinti. A II. ütem jellel jelölt terület beépítése a megelőző ütemű területen a jelen rendelet 4. § (10) bekezdése szerinti rendezett telkek alakítását és azok legalább 50%-ának beépítését követően lehetséges.
Az övezetet be nem építhető teleksáv érinti.

03002

Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m , kivéve, ahol az SZ-J terv ettől eltérően jelöli.
Az övezetet a Pándzsa-ér partvonalának 50,0 m-es sávja érinti.
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

03003

Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: a telekhatároktól mért 5,0 m .
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.

03004

Az övezetet vasút védőövezete érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: előkert 0,0 m , oldalkert: az azonos területfelhasználású telkek határától 5,0 m , az eltérő területfelhasználású telkek határától - kivéve a közlekedési területet - 8,0 m , hátsókert az azonos területfelhasználású telkek határától 5,0 m , az eltérő területfelhasználású telkek határától 8,0 m .
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet eltérő ütemezési területek határa vonal érinti.
Az övezetet be nem építhető teleksáv érinti.

03005

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: előkert 5,0 m , oldalkert: 5,0 m , hátsókert 5,0 m .
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.
Az övezetet eltérő ütemezési területek határa vonal érinti.

03006

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetben a tömbbelső telkeinek feltárására magánút alakítható.
Az építési hely határai: előkert 5,0 m , oldalkert: 5,0 m , hátsókert 5,0 m .
Az övezetben a megújuló energiaforrások létesítményei elhelyezhetők.
Az övezetet eltérő ütemezési területek határa vonal érinti.
Az övezetet telken belüli kötelező védőfásítás érinti.

Különleges terület

04001

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték biztonsági övezete érinti.

04003

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.

04004

Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

Beépítésre nem szánt terület

Különleges beépítésre nem szánt terület

05001

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

05002

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

05003

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték biztonsági övezete érinti.

05004

Az övezetet érinti a nyúli vízbázis „B” hidrogeológiai védőidoma.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

05005

Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

05006

Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.
Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.

05007

Az övezetet régészeti lelőhely érinti.
Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet természeti terület érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

05008

Az övezetet temető védőterületének határvonala érinti.

05009

Az övezetet közút védőövezete érinti.
Az övezetet közúti zaj határérték vonala érinti.

05011

Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

05012

Az övezetben az építési hely határát az SZ-J terv határozza meg.
Az övezetben üdülő jellegű épület az 1000 m2-t meghaladó telken helyezhető el akként, hogy 1000 m2-ként legfeljebb 2 üdülőegység alakítható ki.
Az övezet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület.

05013

Az övezetet elektromos légvezeték és biztonsági övezete érinti.
Az övezetet felszínmozgások által potenciálisan veszélyeztetett terület határa érinti.

Záró rendelkezések

59. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének Écs község helyi építési szabályzatáról szóló 10/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelete.

Dr. Szabó Norbert Dr. Bertalanné Józsa Judit

polgármester jegyző
Kihirdetési záradék:
A rendelet kihirdetésre került: Écs, 2021. június 18.
Dr. Bertalanné Józsa Judit
jegyző
1. számú melléklet a 8./2021. (VI.18.) önkormányzati rendelethez
2. számú melléklet a 8./2021. (VI.18.) önkormányzati rendelethez
A lakóterületen az építési hely határai

Kialakult beépítésű telektömbben

Nem kialakult beépítésű telektömbben

Beépítési mód

Szabadon álló

Oldalhatáron álló

Szabadon álló

Oldalhatáron álló

Előkert

kialakult

8,0 m

Oldalkert

3,0 m

6,0 ( 4,5 m **)

3,0 m

6,0 m

Hátsókert

6,0 m ( 4,0 m *)

6,0 m ( 4,0 m *)

* amennyiben a telekmélység 20,0 m-nél kisebb
** amennyiben a telekszélesség 16,0 m-nél kisebb
3. számú melléklet a 8./2021. (VI.18.). önkormányzati rendelethez
A vegyes területen az építési hely határai

Beépített tömbben

Nem kialakult beépítésű telektömbben

Beépítési mód

Szabadon álló

Oldalhatáron álló

Oldalhatáron álló

Előkert

kialakult

5,0 m

Oldalkert

3,0 m

4,5 m

Hátsókert

3,0 m

3,0 m

1

Módosította a 13/2023. (XII.29.) ör. 1. §.

2

Módosította a 13/2023. (XII.29.) ör. 2. §.