Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1995. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a közterület felügyeletről

Hatályos: 1995. 07. 27

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1995. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a közterület felügyeletről

1995.07.27.

Nagykörű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. sz. törvény, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik feladat- és hatásköreiről szóló többször módosított 1991. évi XX. törvény felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Nagykörű község lakossági összetétele miatt vált szükségessé a KÖZTERÜLET FELÜGYELET létrehozása. A Körjegyzőségnél ténykedő közterület felügyelő figyelemmel kíséri, hogy az ingalanok tulajdonosai, kezelői betartják-e a közúti és a helyi jogszabályokban foglaltakat. A közterületre fordított költségek jelenleg nem térülnek meg. Remélhetőleg ez a forma a településen lakó, illetve nem lakó állampolgárok együttes közérzetét javítani fogja és a község fejlődését eredményezi.

II. Fejezet

A KÖZTERÜLET FELÜGYELET JOGÁLLÁSA, SZERVEZETE

2. § (1) A KÖZTERÜLET FELÜGYELET Nagykörű Község Önkormányzatának Képviselőtestülete által létrehozott szervezet. A közterület felügyelő munkáltatója a körjegyző, irányítója a polgármester. A közterület felügyelőnek – munkába lépését követően – a polgármester előtt esküt kell tenni. A közterület felügyelőt – kinevezését követően – köztisztviselőként kell besorolni. A közterület felügyelő hivatalos működése körében hivatalos személynek minősül.

(2) Létszám: 1 fő Az adminisztrációs feladatokat a közterület felügyelő maga végzi.

(3) A közterület felügyelő székhelye: Nagykörű Körjegyzőség (földszint, belső helyiség, 2. szoba).

III. Fejezet

A KÖZTERÜLET FELÜGYELET FELADATAI ÉS HATÁSKÖRE

3. § A KÖZTERÜLET FELÜGYELET feladata:

a) a község közterületi rendjére, tisztaságára vonatkozó, a jogszabályokban, a testületi határozatokban foglalt előírások végrehajtásának ellenőrzése, figyelemmel kísérése,

b) a település közterületi rendjét és tisztaságát védő jogszabályokba ütköző cselek-mények megelőzése, illetve megakadályozása,

c) a község közterületein folytatott, engedélyhez kötött tevékenységek /közterületfoglalás, építés, útburkolatbontás, árusítás, helyi adó rendeletek, stb./

d) szabályszerűségének ellenőrzése, betartása,

e) intézkedések megtétele, illetve intézkedések kezdeményezése, ha az intézkedés más szerv hatáskörébe tartozik

f) Külön jogszabály rendelkezése esetén vagyonvédelmi feladatok ellátása.

4. § A KÖZTERÜLET FELÜGYELET feladatainak ellátása érdekében a közterület felügyelő jogosult illetve köteles:

a) rendszeres és folyamatos hatósági ellenőrzést végezni a község területén. Ellenőrzéseit egyedül vagy a Községi Mezőgazdasági Őrszolgálatba beosztottakkal, esetenként a Polgárőrséggel együtt látja el. Ennek során az ellenőrzés eredményes ellátásához szükséges helyiségekbe, területre beléphet, iratokat megtekinthet, munka-folyamatot, tevékenységet megfigyelhet, az ellenőrzött személyektől a bizonyítás eredményessége érdekében felvilágosítást kérhet.

b) A rendszeres adatok megállapítása céljából a helyi népességnyilvántartásból tájékoztatást kérhet.

c) A közterület felügyelő a község közterületi rendjét vagy tisztaságát sértő szabálysértés elkövetőjét jogosult illetve köteles:

ca) figyelmeztetni,

cb) a szabálysértési törvény rendelkezései szerint bírsággal sújtani,

cc) súlyosabb megítésű szabálysértés vagy helyszíni bírságolás eredménytelensége esetén feljelenteni,

cd) feljelentés vagy a hatáskörébe tartozó egyéb intézkedés céljából igazoltatni azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, személyazonosságának megállapítására illetve a szabálysértési elkövetésen tetten ért személyt, amennyiben a szabálysértési eljárás aonnali lefolytatása végett ellenszegülése miatt az illetékes szabálysértési hatósághoz előállítani nem lehet, a mezőgazdasági őrszolgálat, a rendőrség közreműködését kell kérni és a helyi rendőri szervhez kell előállítani,

ce) azt a dolgot, amelynek elkobzását a szabálysértésekről szóló törvény kötelezővé illetve lehetővé teszi, átvételi elismervény ellenében visszatartani és az elkövetés helye szerint illetékes szabálysértési hatóságnak átadni.

d) A közterület felügyelő a szabálytalan állapot megszüntetésére a felelős személyt vagy szervet felszólíthatja.

e) A közterület felügyelő intézkedést kezdeményez az arra jogosult hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál, amennyiben hatósági határozathozatal vagy más intézkedés szükséges.

5. § A közterület felügyelő szolgálatának jogszerű ellátása során az életét, testi épségét veszélyeztető személyes szabadsága ellen irányuló támadás illetőleg ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében önvédelmi eszközként könnygáz-szóró palackot alkalmazhat.

6. § A KÖZTERÜLET FELÜGYELET ellenőrzési feladatát az 1. melléklet, a közterület felügyelet feladatát és munkamódszerét, a hatósági ellenőrzési munkáját a 2. melléklet a könnygázszóró palack alkalmazásának szabályait a 3. melléklet tartalmazza.

7. § A közterület felügyelő általános kötelessége és joga:

a) szolgálatának ellátása alatt külső megjelenésében köteles mindig ápolt és gondozott lenni, szolgálati ideje alatt szeszes italt nem fogyaszthat, a szolgálat alatt – és azon túl is – közterület felügyelőhöz méltó magatartást tanúsítani,

b) szükség esetén rugalmas munkaidőben, munkaszüneti napokon is ellátni,

c) a közterület felügyelő minden ügyfélfogadási napon, meghatározott időben köteles ügyfélfogadást tartani, és a Körjegyzőség ügyfélfogadási rendjéhez alkalmazkodni,

d) köteles az állami és szolgálati titkot megtartani,

e) a szolgálati jutalmon kívül magatartásával vagy tevékenységével kapcsolatosan ajándékot vagy bármiféle egyéb juttatást nem kérhet, illetve nem fogadhat el. /Ilyen esetben közvetlen felettese – a körjegyző – köteles fegyelmi eljárást, szükség esetén büntetőjogi eljárást kezdeményezni,

f) szolgálatát a számára rendszeresített egenruhában látja el, szolgálaton kívül egyenruhát nem viselhet / 4. melléklet/

g) megilletik mindazok a jogok és kedvezmények, mint a Körjegyzőség többi dolgozóit a köztisztviselői törvény alapján,

h) az eljárás során udvarias, de határozott magatartást tanúsít. Intézkedésekor köteles felmutatni közterület felügyelői igazolványát és utalnia kell intézkedése jogosságára.

8. § A közterület felügyelő munkáját a járat-terv alapján végzi önállóan vagy a mezőgazdasági őrszolgálat tagjaival együtt. (Járat-terv: 5. melléklet) A járat-tervnek megfelelően hatósági ellenőrzéseiről feljegyzést készít. A feljegyzésnek tartalmaznia kell:

a) az eljáró közterület felügyelő nevét

b) a feljegyzés készítésenek helyét

c) idejét

d) a meghallgatott személy nevét, címét

e) az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatot

f) a közterület felügyelő megállapításait, valamint

g) a meghallgatott és a közterület felügyelő aláírását.

9. § (1) A közterület felügyelő a 6. mellékletben felsorolt szabálysértések esetén helyszíni bírságot szabhat ki. Nem alkalmazhat helyszíni bírságot:

a) fiatalkorúak /14-18 éves korig/

b) fegyveres erők és testületek tagjai által szolgálati viszonyuk fennállása alatt elkövetett szabálysértés miatt.

(2) A helyszíni bírság összege 100 Ft-tól 2.000,- Ft-ig terjedhet. A bírság mértékét oly módon kell megállapítani, hogy az igazodjék a szabálysértés súlyához és az elkövető személyi körülményeihez. (Helyszíni bírság alkalmazása: 7. melléklet) A közterület felügyelő figyelmeztetést is alkalmazhat a helyszíni bírság kiszabása helyett ha az is elegendőenk mutatkozik, figyelemmel a szabálysértés súlyára, jellegére, az elkövető körülményeire, valamint az elkövető személyére tekintettel, a figyelmeztetéstől is kellő nevelő hatás várható. (8. melléklet)

10. § Az elkobzás joga csak a szabálysértési hatóságot illeti meg a közterület felügyelőnek csak visszatartási joga van.

11. § A feljelentés a szabálysértési eljárás megindításának eszköze. Alapja lehet az eljáró közterület felügyelő észlelése, tudomása. (Feljelentési jogosítványok 9. melléklet)

12. § A közterület felügyelő a be nem fizetett helyszíni bírságokat a Körjegyzőség pénzügyi csoportjának (adó ügyintézőnek) köteles átadni, akik a bírságot adók módjára hajtják be.

13. § Közérdekű bejelentés esetén a közterület felügyelő felhívhatja a figyelmet olyan magatartásra, tényre, amely jogszabályba ütközik. (Közérdekű bejelentés: 10. melléklet)

IV. Fejezet

A KÖZTERÜLET FELÜGYELET SZABÁLYSÉRTÉSI ÜGYEIVEL KAPCSOLATOS IRATKEZELÉSE

14. § A Körjegyzőség szabálysértési hatóságához átadott feljelentéseket gyűjtőszámon kell iktatni. Az irat akkor irattározható, ha a szabálysértési hatóság a feljelentés nyomán hozott intézkedésről a közterület felügyeletet tájékoztatta.

V. Fejezet

A KÖZTERÜLET FELÜGYELET HAVI STATISZTIKÁJA

15. § A közterület felügyelő tevékenységéről havonta statisztikai kimutatást készít, melyet minden hó 10-ig köteles leadni a körjegyzőnek. A statisztika alapja:

a) felügyelő napi jelentése,

b) helyszíni bírságolási nyugtatömb /elszámolási füzet/,

c) lakosság részéről beérkezett jelentésekről vezetett napló,

d) feljelentéseket tartalmazó füzet.

VI. Fejezet

ZÁRÓRENDELKEZÉS

16. § Ez a rendelet 1995. július 27-én lép hatályba.

17. § Rendelkezéseit a közterület felügyelő hivatalos személyként történő feladat ellátása napjától kell alkalmazni.