Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 27

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő használatának rendjéről

2023.10.27.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a, és e, pontjában, az épített környezet védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:1

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Nagykörű Község közterületeinek rendeltetéstől eltérő használata szabályozott módon valósuljon meg, hogy az mások érdekeit ne sértse, továbbá segítse elő a közterületek rendjének és tisztaságának fokozott biztosítását.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező, más szervezetekre egyaránt kiterjed.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás így tart nyilván. Kiterjed a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részére, melyet azonos feltételekkel bárki használhat.

(3)2 Nem terjed ki a rendelet hatálya a bel- és külterületi közutakra, kerékpárutakra.

A közterület-használat szabályozása

3. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély és használati díj fizetése szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), cégér, cég- és címtábla, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet elhelyezésére,

b) árusító és egyéb fülke, strand 3(pl.: élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány) elhelyezésére,

c) közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, fedett várakozóhelyiség, üzemanyagtöltő-állomás elhelyezésére

d) az egyes létesítményekhez kis- és magánvállalkozásokhoz a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhelyek céljára,

e) önálló hirdetőberendezések és köztárgyak (pad, tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartó oszlopok, kerékpártároló, alapzatos zászlórúd) elhelyezésére függetlenül attól, hogy fix vagy mozgatható kivitelűek,

f) Távbeszélőfülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, totó-lottó láda, ruha és egyéb nem hulladék gyűjtésére kihelyezett gyűjtőkonténer4 elhelyezésére,

g) Építési munkával kapcsolatos állvány, segédeszköz és segédszerkezet, 5építőanyag , lakó-, raktárkonténer és törmelék elhelyezésére,

h) Alkalmi és mozgó árusításra, javító-szolgáltató tevékenységre (pl.: zöldség-gyümölcs, fagylalt) idényjellegű árusításra,

i)6 Vendéglátóipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyöleg elhelyezésére, árukirakodásra,

j) Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá cirkusz és mutatványos tevékenység, kampánytevékenység 7céljára.

(3) Nem kell közterület-használati engedélyt kérni:

a) Úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

b) A közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

c) Építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és segédszerkezetek 48 óránál rövidebb időtartamú lerakására illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza,

d) Tüzelő vagy egyéb anyagok (pl. költözködés során bútorok és egyéb háztartási felszerelések) rakodásához és tárolásához, mezőgazdasági gépek tartozéka, eszköze, 8ha az a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza.

(4)9 A közterület-használati engedély

a) ideiglenes jelleggel a kérelem szerinti feltétel bekövetkeztéig, maximum 1 év időtartamra. Az engedély új kérelemre meghosszabbítható.

b) visszavonásig adható.

3/A. §10 (1) Az önkormányzat által az éves rendezvénytervébe felvett vagy fel nem vett, de támogatott rendezvény idejére ideiglenes parkolóhelyeket kell kijelölni. Az ideiglenes parkolókra kijelölt területekről a Rendelet 1. melléklete rendelkezik.

(2) Az ideiglenes parkolóhelyen tájékoztató tábla elhelyezéséről az alábbi adattartalommal kell gondoskodni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét;

b) a díjfizetési kötelezettség időbeli hatályát;

c) a várakozási díj összegét;

d) a várakozási díj megfizetésének módját;

e) az üzemeltető nevét, címét;

f) a parkoló őrzésére való utalást nem őrzött parkoló.

(2) A Nagykörűi Örökségkezelő és Fejlesztő Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Kft.) gondoskodik a tájékoztató táblák elkészítéséről és a díjfizetéshez szükséges nyugták beszerzéséről, bizonylati rendről.

(3) A Kft. az ideiglenes parkoló üzemeltetése során gondoskodik:

a) az üzemeltetési idő tartalma alatt a parkolási díj nyugta ellenében történő beszedéséről,

b) közlekedési és tájékoztató táblák kihelyezéseiről,

c) a parkolási rend megszervezéséről

d) a parkolásra alkalmas terület biztosításáról

e) Az ideiglenes parkolóhelyekre és környezetükbe hulladéktárolók elhelyezéséről és rendszeres ürítésükről ugyancsak a Kft. köteles gondoskodni.

(4) A parkolásért fizetendő várakozási díjak mértékéről a rendelet 1. melléklete rendelkezik. A várakozási díjat az eltöltött időtől függetlenül, egész napra szóló érvénnyel, előre kell megfizetni és egy alkalomra szól. A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki. Az önkormányzat tárgyévi rendezvényterv szerinti rendezvényeken kívüli időben az (1) bekezdés szerint meghatározott ideiglenes parkoló nem üzemel.

(5) A díjfizetést igazoló nyugtát, díjmentességet igazoló okmányt a gépjárműben, az első szélvédő mögött, kívülről jól látható módon kell elhelyezni úgy, hogy annak érvényessége az kétséget kizáró módon megállapítható legyen.

(6) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését a Kft. a rendezvények idejében bármikor jogosult ellenőrizni. Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha a jármű vezetője

a) a parkolóhelyen érvényes nyugta, vagy díjmentességet igazoló okmány nélkül várakozik,

b) az érvényes nyugtát, okmányt nem ellenőrizhető módon helyezi el a gépjármű szélvédője mögött,

c) a díjmentességre jogosító okmányt nem annak kedvezményezettje használta fel.

(9) Fizető parkolóban a parkolással és várakozással összefüggésben keletkezett károkért felelősséget a kár okozója viseli.

(10) A fizetőparkolás szabályaink ellenőrzésére arcképes igazolvánnyal a Kft. alkalmazottja jogosult.

(11) Ha az ideiglenes parkolót az igénybevevő a (6) bekezdés szerint használja a Rendelet 11. §-ban foglalt bírságot köteles megfizetni az önkormányzat bírságbevételi számlájára.

Járművek közterületen történő tárolásának szabályai

4. § (1) A helyi közutakon és közterületen közterület-használati engedély, útkezelői hozzájárulás nélkül hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek, - melyek a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehetnek részt - nem tárolhatók. (Üzemképtelen járművek)

(2) Nem tárolható közterületen tehergépkocsi, pótkocsi, vontató, nyergesvontató, autóbusz, autómentő-tréler, mezőgazdasági vontatmány közterület-használati engedély nélkül.

(3) A jármű tulajdonosa köteles nevét, címét a közterület-használati engedélyt, vagy annak másolatát a járművön jól látható helyen elhelyezni.

A közterület-használat iránti kérelem

5. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és lakcímét, adószámát

b) a közterület-használat célját és időtartamát, helyének pontos meghatározását

c) az elfoglalt terület helyreállításáért felelős személy nevét, címét,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat hiteles másolatát (pl. működési engedély, vállalkozói igazolvány),

e) a szükséges hatósági, szakhatósági engedélyek másolatát,

f) mutatványos tevékenység esetében az érintett közterület közműtulajdonosokkal egyeztetett M 1:1000 méretarányú helyszínrajzát.

A közterület-használati engedély megadása

6. § (1) A polgármester dönt a közterület-használatra vonatkozó engedély tárgyában.

(2) (2) Az engedélyben figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a Településrendezési Tervet, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket és ellenőrizni kell az egyéb feltételeket. (működési engedély, vállalkozói igazolvány)

(3) A községi főúthálózat mentén közterület-használati engedély csak akkor adható, ha a közterület-használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé (pl. autóbuszvárakozó-fülke létesítése).

(4)11 Az engedély figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható meg közlekedési területre, műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

A közterület használati engedély

7. § (1) A „engedélynek” tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét, állandó lakó-(telep)helyének címét, adószámát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, helyének, módjának és feltételeinek pontos meghatározását,

c) az érintett közműtulajdonosok, a szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

d) az „engedély” megszűnése vagy felmondása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját,

f) Az „engedély” rögzített feltételek be nem tartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos közterület-használati engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-, és egészségvédelmi szabályokban előírt módon történhet.

(3) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben szükség szerint – elő kell írni az esztétikai követelményeket kielégítő kerítés létesítését.

(4) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, járműből vagy kézből, illetőleg meghatározott helyen történhet-e.

(5)12 Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály, valamely hatóság, más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély, csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

A közterület-használati díj

8. § (1) Az engedélyes a közterület-használatért díjat köteles fizetni.

(2)13 A közterület-használati díj Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő- testületét illeti meg. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a közterület-használat engedélyére szóló határozatban kell meghatározni.

(3) A közterület-használati díj mértékét e rendelet 1.melléklete tartalmazza. Az 1 m2-nél kisebb területet igénylő közterület használat esetében is az 1 m2-nek megfelelő díjat kell fizetni.

(4) A díj fizetése

a) határozott időre szóló engedély esetén előre csekken egy összegben történik,

b)14 visszavonásig kiállított engedély esetén negyedévente a hónap 5. napjáig történik a Nagykörű Községi Önkormányzat az engedélyben közölt bírságbevételi elszámolási számlájára.

(5) 15Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeletetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

9. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) a közműveknek (víz, gáz, elektromos, posta, távközlés)

b) a közbiztonsági feladatok ellátását szolgáló közérdekű létesítmények, tárgyak elhelyezéséért, a szemétszállítás napján a közterületen elhelyezett kukák, konténerek után,

c) a közforgalmú közúti közlekedési cégeknek a feladatok ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

d) szobrok, emlékművek, díszkutak, szökőkutak elhelyezése,

e) az önkormányzat és intézményei által elhelyezett hirdetőberendezés után,

f) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

g)16 jótékony és közcélú rendezvény esetén.

A közterület-használat megszüntetése

10. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ebben az esetben a befizetett díjat az engedély –ha volt- megszűnésének napjától vissza kell fizetni.

(2) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az arra jogosult a közterületet nem a megállapodás szerinti célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15. napon belül nem tesz eleget.

(3) Ha az engedély érvényét veszti, a felhasználó a saját költségén köteles az eredeti állapotot – kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

10/A. §17 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályát, valamint az Mktv-ben és a végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás céljából történő igénybevétele esetén az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatáskör gyakorlására – kivéve a rendeletalkotást –, a hatósági szerződés jóváhagyására vagy elutasítására, az esetleges egyeztetés lefolytatására a polgármester jogosult.

(3) A filmforgatás esetében a közterület-használati díj megállapítása során az Mktv. 3. mellékletében meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(4) Mentes a közterület-használati díj megfizetése alól

a) a közérdekű célt szolgáló, így különösen az oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotás forgatásához szükséges közterület-használat,

b) az önkormányzati rendezvényről készített filmfelvétel forgatásához szükséges közterület-használat.

(5) Filmforgatás nem engedélyezhető az Önkormányzat, valamint annak intézménye által vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvény időtartamára a rendezvénnyel érintett közterületen.

(6) Amennyiben a filmforgatást akadályozó, de a közterület-használatot kérelmezőnek fel nem róható, valamint rendkívüli természeti esemény következik be, a közterület tulajdonosa a közterület használatát az esemény elhárulását követő 30 napon belül újra biztosítja. A közterület-használat új időpontja nem eshet egybe az Önkormányzat, és intézménye által az érintett közterületen szervezett rendezvények időpontjával.

(7) A közterület filmforgatási célú igénybevétele után a közterületet a közterület-használatot kérelmező köteles haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül eredeti állapotába helyreállítani.

(8) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. Az e kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

11. § (1) Ha a közterületet használó a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja, a ténylegesen használt időtartamra és területre a közterület-használati díj

a) kétszeresét kell megállapítani, amennyiben első alkalommal fordul elő,

b)18 megállapítása mellett 150 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki második és minden további alkalommal.

(2) A közigazgatási bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához.

(3)19 Az (1) bekezdésben meghatározott igazgatási bírságot az elkövető az elsőfokú határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül az önkormányzat pénztárába bírságbevételi számlájára történő befizetéssel köteles teljesíteni

Záró rendelkezések

12. § (1) A Képviselő- testület a közterület-használati kérelmek elbírálásával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre átruházza.

(2) E rendelet kihirdetése napján hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 13/2009. (IX. 2.) sz. önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (3) bekezdése a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

4

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

5

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

6

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

7

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

8

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

9

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 3-ával megállapított szöveg.

13

A 12/2015. (XI.12.) önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

14

A 12/2015.(XI.12.) önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

18

A 11. § (1) bekezdés b) pontja a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 11. § (3) bekezdése a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 12/2009. (V.27.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

21

A 13/2009. (IX.2.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

22

A 4/2016. (IV.28) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

23

Az 1. melléklet a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.