Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 24/2013. (X. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatások nyújtásáról

Hatályos: 2024. 02. 29

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 24/2013. (X. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatások nyújtásáról

2024.02.29.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendeletet kell alkalmazni Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának költségvetése terhére egyedi döntés vagy pályázati úton, államháztartáson kívüli természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek számára odaítélt pénzbeli és természetbeni támogatásokra – ideértve az Európai Unió Működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EUMSz) 107. cikkének hatálya alá tartozó támogatásokat is –, függetlenül attól, hogy a támogatás odaítéléséről a Közgyűlés vagy annak valamely szerve dönt (a továbbiakban együtt: önkormányzati támogatás).

2. Alapelvek

2. § E rendelet alkalmazása során érvényre kell juttatni a következő alapelveket:

a) a közpénzek hatékony felhasználása;

b) a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatósága;

c) az esélyegyenlőség biztosítása;

d) az Európai Közösség belső piacán kialakuló verseny torzításának tilalma.

3. Értelmező rendelkezések

3. §1 E rendelet alkalmazásában

a) 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság: 100 százalékban Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaság, valamint ezen gazdasági társaság 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság, beleértve ezt követően valamennyi köztes jogi személy gazdasági társaságot is, mindaddig, amíg a 100%-os tulajdonosi arány fennáll).

b) pályázati felhívás: az a nyilvános vagy előre meghatározott körben közzétett felhívás, amely a pályázók összevetésére alkalmas feltételeket és a pályázattal elnyerhető cél szerinti juttatást, a pályázat értékelésének lényeges feltételeit megjelöli;

c) pénzbeli támogatás: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetéséből ellenérték nélkül, pénzben nyújtott támogatás, ide nem értve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, a GINOP keretében meghirdetett, a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramban kedvezményezett beruházások támogatásáról szóló önkormányzati rendelet, valamint a magánerős lakossági útépítés és közműfejlesztés szervezéséről, önkormányzati támogatási rendszeréről és az érdekeltségi hozzájárulásról szóló 14/2013. (V.2.) önkormányzati rendelet alapján, továbbá egyéb jogszabály alapján természetes személyek részére szociális rászorultság alapján nyújtott ellátásokat és támogatásokat.

d) természetbeni támogatás: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által vagyoni értékkel rendelkező forgalomképes dolog, szellemi alkotás, illetve vagyoni értékű jog részben vagy egészben, véglegesen vagy ideiglenesen, teljesen vagy részben ingyenesen történő átruházása vagy átengedése, illetve szolgáltatás biztosítása, ide nem értve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, továbbá egyéb jogszabály alapján természetes személyek részére szociális rászorultság alapján nyújtott ellátásokat és támogatásokat.

II. Fejezet

Az önkormányzati támogatásokra vonatkozó részletes szabályok

4. Önkormányzati támogatás igénylésének formái

4. § (1) Önkormányzati támogatás pályázati úton vagy egyedi döntés alapján nyújtható.

(2)2 Pályázati felhívás kiírásáról, valamint az önkormányzati támogatás odaítéléséről a Közgyűlés vagy annak rendeletben, vagy testületi döntésben megjelölt szerve dönt.

5. Önkormányzati támogatások nyújtására vonatkozó közös szabályok

5. § (1)3 Önkormányzati támogatást kizárólag természetes személy vagy az irányadó jogszabályok alapján nyilvántartásba vett szervezet vehet igénybe. A szervezet nyilvántartásba vételét a támogatás igénylésével (pályázati űrlap benyújtásával) egyidejűleg 30 napnál nem régebbi közokirattal igazolni köteles. Civil szervezet a nyilvántartásba vételét az Országos Bírósági Hivatal által vezetett közhiteles nyilvántartásban lévő, az adott civil szervezetre vonatkozó adatainak a civil szervezet képviselője által hitelesített papíralapú másolatával is igazolhatja.

(2) Nem nyújtható támogatás olyan szervezet részére, amely csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.

(3)45 Nem nyújtható támogatás annak, akinek meg nem fizetett adó-, illeték- vagy vámtartozása van. 200.000,- Ft-ot elérő támogatás esetén, valamint egyébként ha a pályázati felhívás előírja, a támogatás igénylője a támogatási szerződés megkötésekor az önkormányzati és az állami adóhatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi igazolással (a továbbiakban együtt: adóigazolások) köteles igazolni a köztartozás-mentességet. Az adóigazolások esetleges költségét a támogatás igénylője viseli. Az önkormányzati adóhatóság által kiállított igazolás benyújtása mellőzhető, ha a támogatás igénylője a támogatás igénylésekor írásban hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzati adóhatóság a támogatást kezelő ügyintéző részére közvetlenül igazolást állítson ki a támogatást igénylő köztartozás-mentességéről. Az állami adóhatóság által kiállított igazolás benyújtása mellőzhető, ha a támogatás igénylője szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), és erről a támogatás igénylésekor nyilatkozatot tesz. Pályázat esetén a pályázat kiírója dönthet úgy is, hogy az adóigazolásokat kizárólag a pályázati űrlap benyújtásakor vagy a pályázati űrlap benyújtásakor és a támogatási szerződés megkötésekor is igazolni kell.

(4) Nem nyújtható támogatás annak, aki önkormányzati támogatás nyújtására vonatkozó korábbi támogatási szerződéséből eredő beszámolási kötelezettségének nem tett eleget, mindaddig, amíg ezen kötelezettségét nem teljesíti.

(5)6 Nem nyújtható támogatás annak a szervezetnek, amely szervezet képviselőjének a megbízatása a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvény szerint vezetett, a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek nyilvántartása szerint lejárt.

6. § (1) A támogatás nyújtásáról szóló döntés meghozatalát követő 30 napon belül értesíteni kell a támogatás igénylőjét a döntésről. Az értesítésben fel kell hívni a támogatási szerződés megkötéséhez esetlegesen szükséges dokumentumok benyújtására, és meg kell jelölni a támogatási szerződés megkötésének módját és időpontját.

(2) A támogatási szerződés, amelyet írásban kell kötni, tartalmazza:

a) a szerződő felek elnevezését és azonosító adatait,

b) a támogatás összegét (természetbeni támogatás esetén a támogatás becsült értékét) magyar fizetőeszközben,

c) a támogatás célját,

d) a támogatás felhasználásának határidejét,

e) a támogatás felhasználásának beszámolási határidejét és módját,

f) visszatérítendő támogatás esetén a visszafizetés ütemezését,

g) a támogatási szerződés biztosítékait,

h) a támogatási szerződés megszegésének jogkövetkezményeit és

i) a támogatásra vonatkozó jogszabályokra, így különösen e rendelet rendelkezéseire való utalást.

7. § (1)7 Pénzbeli támogatás előfinanszírozása, valamint visszatérítendő támogatás nyújtása esetén a támogatási szerződésben foglaltak teljesítését 200.000,- Ft összeget elérő támogatás esetén

a) a támogatott minden pénzforgalmi jelzőszáma tekintetében beszedési megbízás alkalmazására adott meghatalmazással (a továbbiakban: meghatalmazás),

b) a támogatott tulajdonában lévő ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett jelzálogjoggal vagy

c) bankgaranciával

kell biztosítani.

(2) A meghatalmazás, a bankgarancia-levél, illetve a jelzálogjog bejegyzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozat feltétele a támogatási szerződés megkötésének.

(3) A meghatalmazás, bankgarancia-levél biztosításának, valamint a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének és törlésének költségei a támogatottat terhelik.

(4) A meghatalmazás és a bankgarancia visszavonásához, a jelzálogjog-törléséhez a támogató akkor járul hozzá, ha a támogatott részletes szakmai és pénzügyi beszámolóval igazolta a támogatás szerződésszerű felhasználását, továbbá ha az esetleges projektfenntartási idő eredményesen eltelt vagy a nyújtott támogatást a támogatott az esetleges kamatokkal terhelten visszafizette.

8. § Utófinanszírozás esetén a támogatási összeg átadásának feltétele, hogy a támogatott részletes szakmai és pénzügyi beszámolóval támassza alá az összeg szerződésszerű felhasználását.

9. § (1) A támogatott a támogatást a könyvelésében elkülönítetten köteles kezelni.

(2) A támogatott a támogatással kapcsolatos dokumentumokat a szerződéskötést követő 5 évig köteles megőrizni, kivéve ha más jogszabály vagy a támogatási szerződés ennél hosszabb megőrzési időt ír elő.

(3) A támogatott köteles a támogató, illetve megbízottja ellenőrzési munkáját a megfelelő dokumentumok, számlák, a megvalósítást igazoló okmányok, bizonylatok rendelkezésre bocsátásával, valamint a fizikai teljesítés vizsgálatában segíteni. Ha a támogatott az ellenőrzés során felróható magatartásával az ellenőrző szerv munkáját akadályozza, ellehetetleníti, a támogatási szerződés azonnal felmondható.

(4) Az e §-ban meghatározott előírásokra a támogatási szerződésben utalni kell.

10. § (1) A jelen rendelet 5. §-át, 6. § (1) bekezdését, 6. § (2) bekezdés g) pontját, valamint 7–8. §-ait nem kell alkalmazni, ha a támogatott 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság.

(2) Amennyiben 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság vesz igénybe önkormányzati támogatást, a támogatott éves beszámolójában köteles a támogatás felhasználásáról beszámolni.

6. Önkormányzati támogatás nyújtása pályázat útján

11. § (1)8 A pályázati felhívást meg kell jelentetni a városi honlapon.

(2)9 A pályázati kiírást úgy kell megjelentetni, hogy a pályázat városi honlapon történő első megjelenése és a pályázat benyújtásának határideje között legalább 21 naptári nap időköz legyen.

(3) A pályázati felhívás tartalmazza:

a) a pályázat kiírójának elnevezését,

b) a pályázat célját,

c) a pályázók körét,

d) a pályázat benyújtásának feltételeit,

e) a pályázathoz benyújtandó mellékletek körét,

f) pénzbeli támogatás esetén a pályázat keretösszegét,

g) a pályázat értékelésének lényeges feltételeit,

h) a pályázat benyújtásának módját,

i) a pályázat benyújtásának helyét és határidejét,

j) a pályázatkezelő szervezet vagy szervezeti egység megnevezését, elérhetőségeit (postacím, e-mail, telefon, fax),

k) a pályázatkezelő pályázati ügyintézőjének megnevezését,

l) a döntéshozatal legkésőbbi időpontját és

m) a jelen rendelet alkalmazására való utalást.

12. § (1) Pályázat kiírása esetén pályázati űrlapot kell rendszeresíteni.

(2) A pályázati űrlapot a pályázati felhívással egyidejűleg letölthető formában elérhetővé kell tenni a városi honlapon, továbbá kérésre 3 munkanapon belül át kell adni a kérelmezőnek papír alapon vagy elektronikus levélben.

(3) A pályázati űrlapon a pályázó nyilatkozni köteles:

a) arról, hogy az űrlap aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy a pályázattal kapcsolatos adatait a pályázatkezelő nyilvánosságra hozza,

b) arról, hogy megfelel a külön jogszabályban meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek,

c) arról, hogy a pályázat benyújtásakor nincs esedékessé vált, és meg nem fizetett adótartozása, valamint járulék-, illeték- és vámtartozása,

d) jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező pályázó esetén arról, hogy átlátható szervezetnek minősül és

e) a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról.

13. § A pályázat elbírálásáról szóló döntést követő 30 napon belül a nyertes pályázók listáját – az elnyert támogatás megjelölésével – közzé kell tenni a városi honlapon.

7. Önkormányzati támogatás nyújtása egyedi döntéssel

14. § Egyedi döntés alapján kizárólag akkor nyújtható támogatás, ha a döntéshozatalig a támogatás igénylője a jelen rendelet 1. melléklete szerinti űrlapot hiánytalanul kitöltve benyújtotta.

8. Uniós versenyjogi értelemben vett támogatásokkal kapcsolatos külön szabályok

15. § (1) Az EUMSz 107. cikkének hatálya alá tartozó önkormányzati támogatások esetén a rendelet előírásait az e §-ban foglaltak figyelembe vételével kell alkalmazni.

(2)10 Amennyiben az európai uniós versenyjogi értelemben vett támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló Korm. rendelet alapján valamely közösségi vagy hazai szerv jóváhagyása szükséges a támogatás nyújtásához, a támogatásról szóló döntés kizárólag a hozzájárulás beszerzését követően hozható meg. A hozzájárulás az előterjesztés vagy más döntéselőkészítő irat mellékletét képezi.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 3. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 6/2017.(II.28.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2017. 03. 01.

4

Módosította a 6/2017.(II.28.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2017. 03. 01.

5

Az 5. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (5) bekezdését a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 7. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 11. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 11. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.