Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002.(IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002.(IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Encs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, illetve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, - a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 19/2017. (IX.19.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével - Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002.(IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) rendeletének (továbbiakban Rendelet) T – 3 jelű Belterületi Szabályozási Terve jelen rendelet 1. mellékletét képző SZT-M1/2022. jelű Szabályozási Terv módosításon (fedvényterven) jelölt tervezési terület normatartalmával módosul.

2. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet a 9. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„Lakóterületek általános előírásai”

3. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet a következő 9. §-sal egészül ki:

„9. § (1) A lakóterületen belül a szabályozott beépítési módtól az alábbi esetekben lehet eltérni az értékvédelemmel érintett területek kivételével:

a) Főépületek esetében, ha a telek szélessége meghaladja a 16 métert, az oldalhatáron álló beépítés 1,0 méter széles csurgótávolság elhagyásával is lehetséges. Amennyiben a telek szélessége meghaladja a 20 métert, szabadonálló beépítés is lehetséges.

b) Melléképületek esetében a kötelező oldalkerti méretek betartása mellett melléképület szabadonállóan is létesíthető.

(2) A zöldterületi fedettség kötelezően betartandó értékét jelen rendelet összefoglaló övezeti szabályozásának táblázatai határozzák meg.

(3) Az előkertek méretét a szabályozási terv szerint kell meghatározni.

(4) A szabályozási terven az alábbi jelölések használatosak, ahol a K a kialakult előkerti méretet jelenti:

a) EK = 5, kötelező előkerti méret szabályozási terv szerinti méretekkel

b) EK>=5, minimális előkerti méret szabályozási terv szerinti méretekkel

c) 5<=EK<=10, az előkerti méret az adott határok között változhat a szabályozási terv szerinti méretek között

(5) Újonnan kialakított lakóterületek esetében az előkerti méret az utcai telekhatártól számított 5 méter, kivéve az Lke-1.10 övezet területét, ahol az előkerti méret 9 méter.

(6) A lakóterületen belül az oldalkertek mértéke – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével - oldalhatáron álló beépítés esetében az építménymagasság értéke, de legalább 6 méter.

(7) Amennyiben a telek kialakult beépítési viszonyai és telekszélessége miatt az épület a 6 méteres oldalkerti méretének a betartása esetén nem építhető be racionálisan és az OTÉK-ban előírt építmények közötti legkisebb távolság nem tartható a szomszédos telkek között, úgy az újonnan épült vagy felújításra kerülő épület esetében a tényleges építménymagasság értéke határozza meg az oldalkerti méretet, mely azonban nem lehet kevesebb 4 méternél.

(8) Kertvárosias lakóterületen belül a hátsókert min. 6 méter, illetve a kialakult.

(9) Falusias lakóterületen belül a hátsókert min. 6 méter, illetve kialakult.

(10) A hátsókertek megállapítása a telekzónák építési határvonalai szerint történik.

(11) Amennyiben a gazdasági zónák túlnyúlnak a hátsó telekhatáron, úgy a hátsókert mérete minimum 6 méter, illetve a tényleges épületmagasság mértéke.

(12) A melléképületek a kötelező oldalkerti és hátsókerti méretek betartása mellett szabadon elhelyezhetők, oldalhatárra azonban melléképület csak a főépülettel megegyező telekhatárra épülhet.

(13) Az állattartó épületek elhelyezésének szabályait a lakóterületeken a HÉSZ 1. számú melléklete tartalmazza.”

4. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet 13. §-ba foglalt táblázat a következő 14. sorral egészül ki:

(Sajátos
használat szerint

Alkalmazható

Telekre vonatkoztatott)

null

O

16

35

500

50

4,5

30

5. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet a 15.§-ba foglalt táblázat a következő 15. sorral egészül ki:

(Sajátos
használat
szerint

Alkalmazható

Telekre vonatkoztatott)

null
null

SZ

-

-

2500

30

15

40

6. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„A közművesítés területei és létesítményei

25. § (1) A rendelet hatálya alá eső területet teljes, de legalább részleges közművesítéssel kell ellátni. A közművesítés a beépítés feltétele.

(2) A területen a víziközmű kiépítés mértéke:

a) A vezetékes ivó, használati és tűzoltóvíz-ellátás kiépítése és üzemképes állapotban tartása a területfelhasználás feltétele. Az ivóvízhálózat körvezetéki rendszerében épüljön ki. A tűzcsapok a vonatkozó előírásokban rögzített távolságokra telepítendők. A csatlakozó és házi bekötővezetékek ingatlanonként elkülönítve épüljenek. A fogyasztásmérők ingatlanon belül az Üzemeltető előírásai szerint valósítandók meg. Ahol zártrendszerű csapadékcsatorna van, ott arra a rákötés kötelező. Csapadékvizet közterületi járdára, parkolóra felszínen közvetlenül rávezetni nem lehet.

b) A szennyvízelvezetés a csapadékvíz elvezetésétől függetlenül elválasztott rendszerben ingatlanonkénti bekötésekkel valósítható meg.

c) A csapadékvíz-elvezetés nyílt rendszerű csapadékcsatornával indokolt esetben zárt rendszerű csapadékcsatornával épüljön ki.

(3) A szennyvízcsatorna kiépítéséig csak zárt rendszerű szennyvíztároló is engedélyezhető, amennyiben a vízzáróságot jegyzőkönyvvel igazolja.

(4) A közművek építéséről, átépítéséről és kiváltásáról az utak építése vagy rekonstrukciója előtt kell gondoskodni.

(5) A közműépítés számára szükséges felépítményeket a terven kialakított építési területen kell megvalósítani.

(6) Az utak szabályozási szélességgel meghatározott területsávjain belül építményt elhelyezni csak a terv előírásainak megfelelően szabad.

(7) Az encsi I. sz. vízműkút külső védőterületén építési korlátozás van érvényben, mely külső védőterület által érintett építési övezetek és övezetek területén kizárólag a vízmű építményei, illetve játszótér létesítményei helyezhetők el.”

7. § Az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

8. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést megelőzően indult folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

9. § Hatályát veszti az Encs Város Szabályozási Tervének elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat területre vonatkozó előírásainak megállapításáról szóló 22/2002. (IX.24.) önkormányzati rendelet

a) „LAKÓTERÜLETEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI”ja,

b) „A közművesítés területei és létesítményei” alcíme,

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez