Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020 (II.20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 06


Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - az önkormányzat Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével és egyetértésével - a következőket rendeli el:


1. A költségvetés bevételei és kiadásai


1.§

1.§ (1) Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat költségvetésének

      a) költségvetési bevételét                         389.799.146 forintban

      b) költségvetési kiadását                       1.124.147.371 forintban

      c) költségvetési egyenlegét (hiányát)      734.348.225 forintban

      d) finanszírozási kiadását                            6.972.508 forintban állapítja meg.”

       „(2) Az (1) bekezdésben meghatározott      734.348.225 forint hiányból

        a) működési célú hiány         50.726.962 forint,

        b) felhalmozási célú hiány  683.621.263 forint.[1]


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott finanszírozási kiadás működési célú finanszírozási kiadás.


(4) Az önkormányzatnak a költségvetési hiány belső finanszírozását szolgáló költségvetési maradványa 741.320.733 forint, amely a 734.348.225 forint költségvetési hiány és az 6.972.508 forint finanszírozási kiadás finanszírozására szolgál.[2]

2. §


A Képviselő-testület a költségvetési bevételek, a költségvetési kiadások   kiemelt előirányzatonkénti megoszlását összesített önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait közgazdasági tagolásban a rendelet 1. melléklete szerint határozza meg.

                                                          

3. §


A Képviselő-testület a címrendet a 2. melléklet szerint állapítja meg.


2. A költségvetési bevételek


4.§


A Képviselő-testület az 1.§ (1) bekezdésében megállapított költségvetési bevételek kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatokból származó bevétel szerinti megoszlását önkormányzati és költségvetési szervenkénti megosztásban valamint összesített önkormányzati szinten a rendelet 3., 4. és 5. melléklete szerint határozza meg.


3. Az költségvetési kiadások


5.§

       

A képviselő-testület a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti megoszlását önkormányzati és költségvetési szervenkénti megosztásban, valamint összesített önkormányzati szinten a 6., és a 7. mellékletekben foglaltak szerint hagyja jóvá.

     

6.§


A Képviselő-testület az Önkormányzat felhalmozási kiadásainak előirányzatát célonként és feladatonként az 8. melléklet szerint állapítja meg.

4. Általános és cél tartalék


7.§


(1)A Képviselő-testület általános tartalékot nem képez.


(2)A Képviselő-testület 3.672.448 forint céltartalékot képez, melyből 709.395 forint a Turisztikai kerékpárút kialakítása Miskolc-Harsány szakaszon, 2.963.053 forint a Helyi identitás és kohézió erősítés projektek következő években jelentkező működési kiadásainak fedezetére szolgál.


5. Több éves kihatással járó feladatok


8.§


(1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban szöveges indoklással a 9. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.


(2) A későbbi évekre jóváhagyott - (1) bekezdésben szereplő - előirányzatokon belül a polgármester kötelezettséget vállalhat.


(3) Az önkormányzat által felvett kölcsönök, és az önkormányzat által nyújtott kölcsönök állományát, alakulását a 10. melléklet tartalmazza.


(4) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló hosszú távú kötelezettségét a 11. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.


(5) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletből származó fizetési kötelezettségeinek megállapításához - a 12. melléklet tartalmazza.


(6) Az önkormányzat adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 13. melléklet részletezi.


(7)A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  29/A. § szerinti   költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait a 14. számú melléklet szerint határozza meg.


(8) A Képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi és az azt követő 3 év bevételi és kiadási előirányzatait a 20. melléklet szerint fogadja el.

6. Közvetett támogatások


9.§


A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, összege, szerinti részletezettséggel a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.


7. Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek


10.§


A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.


8. Az 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


11.§


Az Önkormányzat felhatalmazza a Polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként elhelyezze, vagy államilag garantált értékpapírt vásároljon.


12.§


(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az önkormányzatnál és a költségvetési szerveknél a jutalmazásra felhasználható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a költségvetési szerv közmunka bér nélkül számított személyi juttatás előirányzatának 6%-át. Annak fedezetére a személyi juttatások év közbeni megtakarítása és a személyi juttatások növelésére fordítható forrás szolgálhat.


13.§


(1) Az önkormányzati költségvetési szervek saját előirányzat-módosítási hatáskörükben költségvetési bevételük és kiadási előirányzatukat az államháztartási törvény rendelkezései szerint változtathatják meg.



(2) A költségvetési intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításai sem a tárgyévben, sem a következő években önkormányzati többlettámogatási igénnyel nem járhatnak.


14.§


(1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok között a címek és alcímek, valamint a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át.


(2) A polgármester a saját hatáskörben hozott átcsoportosításról, valamint a költségvetési szervek saját hatáskörben hozott előirányzat módosításáról a Képviselő-testületet negyedévente – az első negyedév kivételével- tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente – az első negyedév kivételével - de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


15.§


(1) Az önkormányzati költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles értesíteni a polgármestert, amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli lejárt esedékességű és elismert tartozás állományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az államháztartási törvényben meghatározott mértéket. A polgármester az értesítés alapján intézkedik az önkormányzati biztos kirendeléséről. Az önkormányzati biztos kirendeléséről a Képviselő-testület dönt.


(2) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 17. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni tárgyhó utolsó napi állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő 15-ig, az (1) bekezdésben meghatározott esetben.


16.§


Az Önkormányzat felújítási és fejlesztési tervében megfogalmazott célkitűzések, feladatok megvalósításának megszervezése a polgármester feladata.

17.§


(1) A Képviselő-testület a civil szervezetek számára biztosított támogatási keretet 1.600.000 Ft összegben hagyja jóvá, melyből 1.500.000 elosztásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A fennmaradó 100.000 forint a kisösszegű - 100.000 forint alatti - támogatási igények fedezetére szolgál, melyről a polgármester dönt.

(3) Az önkormányzat által biztosított támogatási összegek felhasználásáról a támogatott a támogatási döntésben megjelölt határidőig, legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-ig köteles elszámolni.


(4)[3]

18.§


(1) Harsány Község Képviselő-testülete az önkormányzat és költségvetési szerveinél a készpénzes kifizetéseket az alábbiak szerint szabályozza:


Készpénzben az alábbi kiadások teljesíthetőek:

   a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési,    

      reprezentációs kiadások, egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások,

   b) ellátottak pénzbeli juttatásai,

   c) közmunkabér,

   d) megbízási díjak,

   e) vásárlási és munkabér előlegek,

   f) az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások

   g)  egyéb fentiekben nem részletezett kifizetések eseti egyedi engedély 

      alapján.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tételek esetében a kifizethető legmagasabb összeg a pénzkezelési szabályzatban kerül meghatározásra.


19.§


A Képviselő-testület az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 18. melléklet szerint fogadja el.


20. §



A költségvetési létszámkeretet és a közfoglalkoztatottak létszám előirányzatát e rendelet 19. melléklete tartalmazza.


9. Vegyes és záró rendelkezések

                 21.§                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   


(1) A Képviselő-testület a köztisztviselők éves cafetéria keretét bruttó 250.000 forintban határozza meg.


(2) A Képviselő-testület a 2/2015. (II.20.) önkormányzati rendelet

 a)5.§ (5) szerinti lakásfenntartás egy négyzetméterre jutó elismert havi költségét 450 Ft-ban,

 b)9.§ (2) szerinti fiatalok otthonteremtési támogatására fordítható keretösszeget  800 ezer forintban,[4]

 c) 12.§ (3) szerinti Bursa Hungarica ösztöndíjra fordítható keretösszeget 560 ezer forintban,

 d)13.§ (3) szerinti időskorúak egyszeri támogatására fordítható keretösszeget 1.800 ezer forintban,

 e)11.§ (2) szerinti általános iskolát befejező tanulók tanulmányi munkájának, közösségi tevékenységének, sport teljesítményének elismerésére fordítható keretösszeget 45 ezer forintban határozza meg.


22.§



A rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.





Bihari Lajosné                                                                                                      dr. Kántor János

polgármester                                                                                                                 jegyző



[1]

Módosítva: 3/2021. (III.05.) önkormányzati rendelettel

[2]

Módosítva: 3/2021. (III.05.) önkormányzati rendelettel

[3]

Hatályon kívül helyezve: 12/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelettel

[4]

Módosítva: 12/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelettel