Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020.(X.30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről

Hatályos: 2022. 07. 22- 2023. 11. 30

Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020.(X.30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről

2022.07.22.

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1), (2) bekezdésben, 12. § (5) bekezdésben, 20. § (3) bekezdésben, 21. § (6) bekezdésben, 34. § (1), (3) bekezdésében és a 80. § (1), (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Tokodaltáró Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályaira terjed ki.

2. § (1) A bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A Képviselő-testület dönt a lakás lakásállományba való felvételéről, valamint a lakásállományból való törléséről.

2. A lakásbérlet általános szabályai

3. § (1) Lakásbérleti jogviszony létesíthető:

a) piaci alapon pályázat útján, vagy

b) szociális alapon pályázat útján, vagy

c) kérelemre szolgálati lakás jogcímen.

(2) A bérbe adható lakások listáját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Lakásbérleti szerződést, részletfizetési megállapodást minden esetben közjegyzői okiratba kell foglalni azzal a kikötéssel, hogy a közjegyzői díjat a bérlőnek kell megfizetnie.

(4) A bérbeadás feltétele, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, amelyet a szerződésben is rögzíteni kell.

(5) A Polgármesteri Hivatal Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző) a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését legalább félévente egy alkalommal ellenőrzi.

(6) A bérlő a lakásba a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 21 §. (2) bekezdésben írt személyeken túl más személyt kizárólag a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be lakhatás céljára.

(7) A lakást vagy annak egy részét albérletbe, további bérbe adni, valamint más jogcímen használatba adni nem lehet.

(8)1 A közszolgáltatókkal - külön megállapodás hiányában - az Önkormányzat áll szerződésben, de a kifizetett közüzemi költségek a bérlő részére továbbszámlázásra kerülnek. A bérlő a lakás közüzemi költségeinek megfizetéséért teljes jogkörben felel.

(9) A bérlő az Ingatlanban, csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával végezhet bárminemű átalakítást, felújítást, beruházást. A Képviselő-testület – értéknövelő beruházás esetén - a kérelem alapján engedélyezheti, hogy a bérlő, a növekmény értékéig, a havi bérleti díjat, annak legfeljebb ötven százalékának megfelelő mértékig csökkentse. (beszámítás). Az előzetesen nem jóváhagyott beruházások utólagosan nem számíthatók be.

(10) A bérbe adható lakások esetében a bérbeadó helyett és nevében a Polgármester – az önkormányzattal kötött szerződés keretei között – a tulajdonosi jogkör gyakorlójának döntését követően köti meg a lakásbérleti jogviszony keletkezésével, fennállásával, módosításával, megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos szerződéseket.

3. A bérbe adott lakások pályázati kiírásának feltételei és szabályai

4. § (1) A pályázat kiírásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A pályázati kiírást 15 napra közzé kell tenni az önkormányzat hivatalos honlapján, továbbá ki kell függeszteni az önkormányzat hirdetőtábláján, valamint az önkormányzat közösségi oldalán.

(3) A pályázat benyújtásának időpontját úgy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a pályázat közzétételének napjától számított 15 nap még rendelkezésre álljon.

(4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázatra kiírt lakás településen belüli elhelyezkedését, szobaszámát, komfortfokozatát, alapterületét,

b) a lakásokra megállapított bérleti díj mértékét és a külön szolgáltatások díjának megtérítésére vonatkozó kötelezettséget,

c) a beköltözés várható időpontját,

d) a bérbeadás időtartamát,

e) a pályázat elbírálásának feltételeit,

f) a pályázat benyújtásának feltételeit, módját, helyét és határidejét,

g) az eredmény közlésének módját és időpontját,

h) a lakásról készült fényképet,

i) a pályázat szempontjából lényeges egyéb körülményeket, információkat

j) azt a feltételt, hogy a pályázónak nem állhat fenn adótartozása az Önkormányzattal szemben,

k) a tájékoztatást, mely szerint a bérleti szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni.

5. § (1) A pályázatot az önkormányzathoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A pályázathoz mellékelni kell:

a) A pályázó és a vele együtt költöző, 18 évesnél idősebb személyek, a pályázat benyújtását megelőző 15 napnál nem régebbi keltezésű 3 hónapra vonatkozó munkáltatói és jövedelemigazolásait, amennyiben munkaviszonnyal nem rendelkezik, úgy az erről szóló saját kezűleg írt nyilatkozatot.

b) Lezárt borítékban a pályázatban a 4. mellékletben meghatározott bérleti díjon felül megajánlott bérleti díj összegét tartalmazó ajánlatot.

(3) A Jegyző a pályázati határidő leteltét követően haladéktalanul köteles a pályázatokat átvizsgálni, a megajánlott bérleti díj összegét tartalmazó lezárt boríték kivételével, és szükség esetén 15 napos határidővel a pályázót a hiányzó dokumentumok pótlására felszólítani. A Jegyző a döntésre előkészített teljes pályázati anyagot előterjesztés formájában köteles megküldeni a Képviselő-testület részére döntéshozatal céljából.

(4) A lakásigénylő a bérbevételi kérelemhez mellékelt külön nyilatkozatában a bérlő a bérleti szerződésben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdésében a) pontjában meghatározottak szerint hozzájárul ahhoz, hogy személyes adatait a Polgármesteri Hivatal, illetve az önkormányzat, a bérleti jogviszonnyal összefüggésben kezelje, valamint egymás között továbbítsa.

(5) Amennyiben a (2) bekezdés c) pontja alapján több azonos összegű legmagasabb bérleti díjat tartalmazó ajánlat kerül benyújtásra, akkor a nyertes ajánlattevőt a Képviselő-testület sorsolás útján választja ki. A sorsolás módjáról és egyéb szabályairól a Képviselő-testület dönt.

4. Óvadék

6. § (1) A bérlő a bérleti szerződés megkötését megelőzően - a szociális alapú bérbeadás kivételével - köteles 2 havi bérleti díjnak megfelelő mértékű óvadékot fizetni az önkormányzat költségvetési számlájára.

(2) Ha a bérlő a bérbeadó felhívását követő 15 napon belül az óvadék megfizetését nem igazolja, a bérleti szerződéskötésre való jogosultságát elveszíti.

(3) Az óvadék összege akkor jár vissza, ha a bérlő a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja vissza a bérbeadó részére és bérleti vagy egyéb díj elmaradása nincs. Amennyiben a lakás visszaadásakor felvett jegyzőkönyvben szereplő hiányosságokat a bérlő nem pótolja, vagy nem javítja ki, illetve a bérleti szerződés megszűnésének időpontjában megállapítást nyer, hogy a bérlő a szerződésből eredő kötelezettségeit nem, vagy nem a szerződés szerint teljesítette, akkor a befizetett óvadékot a bérlőt terhelő kötelezettségek fedezetére kell fordítani.

(4) A bérbeadó fenntartja azon jogát, hogy amennyiben a bérlő a lakásbérleti szerződést az első éven belül felmondja, úgy az óvadékot a Ptk. 6:213. § (2) bekezdésére figyelemmel bánatpénzként megtartja.

(5) Ha a befizetett óvadék nem fedezi a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételének költségeit, a Jegyző köteles megtenni a követelés kezelésére vonatkozó intézkedéseket.

5. A lakásbérleti pályázatok elbírálásának szempontjai

7. § A piaci alapon bérbe adható lakások esetében a pályázat elbírálásának alapját a megajánlott lakásbérleti díj összege képezi. A legmagasabb bérleti díjat ajánló pályázat nyer abban az esetben, ha a pályázati kiírásban előírt egyéb feltételeknek megfelel.

8. § Érvénytelen a pályázat, ha

a) nem az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyújtották be,

b) hiányosan nyújtották be, majd a pótlási felhívásban szereplő határnap eredménytelenül telt el,

c) a piaci alapú lakásbérlet esetében a megajánlott bérleti díjat tartalmazó boríték nem zárt állapotban kerül beadásra.

9. § (1) A pályázatokat a 2 §. (1) bekezdésben megjelölt bérbeadói jogokat gyakorló a benyújtási határidőtől számított 60 napon belül bírálja el és választja ki a nyertes pályázót.

(2) A pályázat eredményéről a pályázókat a Jegyző írásban értesíti a döntés kézhezvételét követő 3 munkanapon belül.

(3) Amennyiben a pályázat nyertese nem kíván bérleti jogviszonyt létesíteni, abban az esetben a szerződést a következő legjobb ajánlatot adó pályázóval köti meg az Önkormányzat.

10. § (1) A bérleti szerződések mintáját a rendelet 2. melléklete tartalmazza, amelyet a pályázat eredményes lefolytatását és a Képviselő-testület döntését követően, a Polgármester köt meg a bérlővel a döntés kézhezvételét követő 15 naptári napon belül.

(2) A bérleti szerződés legfeljebb egy év határozott időtartamra köthető meg. A bérlő írásbeli kérelmére egy év határozott időtartammal többször meghosszabbítható abban az esetben, ha

a) a bérlő a bérleti díj-, valamint bérleti jogviszonyából eredő bármilyen jogcímen keletkezett díjfizetési kötelezettségének annak esedékessége időpontjában, a bérleti szerződés teljes időtartama alatt maradéktalanul eleget tett; és

b) a lakás és annak berendezési tárgyai épségét megóvta; és

c) a lakás, és ha a lakáshoz udvar tartozik, annak és a lakókörnyezetének a tisztaságát megóvta, fenntartotta, helyreállította; és

d) az együttélés szabályait betartotta, különösen a lakásban és a közvetlen szomszédos ingatlanokban lakó személyek nyugalmát nem zavarta vagy velük szemben nem tanúsított az együttélés követelményeit sértő, botrányos magatartást.

6. A szociális alapon bérbe adott lakás pályázati elbírálásának különös szempontjai

11. § (1) Szociális helyzet alapján szociális lakás annak a természetes személynek adható bérbe, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-t eléri, de a 200 %-át nem haladja meg, egyedül élő nyugdíjas esetében a havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át eléri, de annak 250 %-át nem haladja meg.

(2) A szociális alapon történő bérbeadás rangsorolásának fő szempontja a kérelmező és családja (együttköltözők):

a) lakhatási körülményei,

b) jövedelmi, vagyoni viszonyai, ennek keretében az is, hogy a bérleti díj és a különszolgáltatási díj megfizetéséhez szükséges elegendő jövedelemmel rendelkezik, továbbá

c) gyermekek, együttlakók száma,

d) egyéb, a kérelmező kérelmében felhozott körülmények.

(3) A bérleti szerződés legfeljebb egy év határozott időtartamra köthető meg. A bérleti szerződést a bérlő írásbeli kérelmére – indokolt esetben - legfeljebb kettő alkalommal, egy év határozott időtartammal meghosszabbítható abban az esetben, ha

a) a bérlő a bérleti díj-, valamint bérleti jogviszonyából eredő bármilyen jogcímen keletkezett díjfizetési kötelezettségének annak esedékessége időpontjában, a bérleti szerződés teljes időtartama alatt maradéktalanul eleget tett;

b) a lakás és annak berendezési tárgyai épségét megóvta;

c) a lakás, és ha a lakáshoz udvar tartozik, annak és a lakókörnyezetének a tisztaságát megóvta, fenntartotta, helyreállította;

d) az együttélés szabályait betartotta, különösen a lakásban és a közvetlen szomszédos ingatlanokban lakó személyek nyugalmát nem zavarta vagy velük szemben nem tanúsított az együttélés követelményeit sértő, botrányos magatartást.

e) szociális helyzete alapján az 11. § (1) bekezdése alapján továbbra is jogosultnak tekinthető.

(3) A lakás nem adható bérbe annak, akinek, vagy a vele együtt költöző személynek Magyarország területén a tulajdonában vagy haszonélvezetében lakóingatlan van vagy másik önkormányzati bérlakásra kötött bérleti szerződése akár egyedüli bérlőként, vagy bérlőtársként fennáll.

(4) A pályázathoz csatolni kell:

a) kérelmező a kérelem benyújtásakor, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (6) bekezdésében foglalt vagyonnyilatkozatát,

b) a pályázat benyújtását megelőző 15 napnál nem régebbi munkáltató által kiadott 3 hónapra vonatkozó jövedelemigazolást, vállalkozói, illetve gazdálkodó szervezet tagja esetében az illetékes adóhatóság által kiadott jövedelemigazolást,

c) a társadalombiztosítási, illetve a rendszeres pénzellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap utalási szelvénye a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított nyugdíjösszesítőt,

d) járási hivatal által folyósított pénzbeli ellátást az arról szóló határozattal, hatósági bizonyítvánnyal,

e) munkanélküli ellátás esetében az illetékes a járási hivatal ellátást megállapító határozatát, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, valamint a járási hivatallal történő együttműködés igazolását,

f) a gyermektartásdíjat a megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat, vagy az átvételi elismervényt, és a tartásdíjat megállapító jogerős bírósági ítélet, tartásdíj állam általi megelőlegezésről szóló döntést,

(5) A pályázatot a Hivatalhoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.

(6) A Hivatal a pályázati határidő leteltét követően haladéktalanul köteles a pályázatokat átvizsgálni és szükség esetén 15 napos határidővel a pályázót a hiányzó dokumentumok pótlására felszólítani. A Hivatal a döntésre előkészített teljes pályázati anyagot köteles megküldeni a Képviselő-testület részére döntéshozatal céljából.

7. A bérbeadó jogai és kötelezettségei

12. § (1) A polgármester által gyakorolt bérbeadói jogok:

a) A Képviselő-testület döntése alapján a lakásbérleti szerződés megkötése, hosszabbítása, közös megegyezéssel való megszüntetése, rendkívüli felmondással való megszüntetése

b) lakásnak a bérlő rendelkezésére bocsátása;

c) lakbér, illetve egyéb esetleges díjak közlése, beszedése;

d) lakás használatának ellenőrzése;

e) lakbérhátralék rendezése tekintetében a bérlő felszólítása;

f) a lakás kiürítésének, a tartozás behajtásának elrendelése;

g) a közüzemi órák átírásának ügyintézésében való részvétel,

h) lakásbérleti jogviszony megszűnését követően a lakás visszavétele;

i) bérlőtársi jogviszony létesítésének engedélyezése;

j) a lakásba való befogadáshoz történő hozzájárulás;

k) önkényesen elfoglalt lakás kiürítése iránti eljárás kezdeményezése;

l) amennyiben a lakást jogcím nélkül használó felszólítás ellenére sem távozik, vele szemben

bírósági vagy hatósági eljárás önkormányzat nevében való megindítása.

(2) A bérlő, a jogosultság feltételeit érintő tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a polgármestert

(3) A bérbe adott lakások esetében, a három hónapnál régebbi lakbérhátralék vagy 13. § (3) bekezdésben meghatározott külön szolgáltatási díjhátralék felhalmozódása esetén az Önkormányzat köteles a bérleti szerződést felmondani és az ingatlan-kiürítési eljárást megindítani, illetve a végrehajtásról gondoskodni.

8. Lakbér, részletfizetés

13. § (1) A bérleti díj mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza. A bérleti díjakat a Képviselő-testület évente egy alkalommal köteles felülvizsgálni.

(2) A lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a lakás, valamint a lakáshoz tartozó egyéb helyiségek használatáért, továbbá az e jogviszony keretében a bérbeadó által nyújtott – Ltv. 34. § (2) bekezdésében megállapított - szolgáltatásokért a bérlőnek díjat kell fizetni, melyet a lakbér tartalmaz.

(3) A lakbér részét nem képező külön szolgáltatások:

a) víz-csatorna hálózat /szennyvíz elszállítás biztosítása,

b) központi fűtés és melegvíz ellátás (valamint ezek járulékos költségei),

c) közös használatra szolgáló helyiségekben lévő olyan berendezések használata, amelyek egyedi fogyasztása mérhető,

d) rádió és TV adó vételének biztosítása,

e) szemétszállítás biztosítása,

f) az épületben közösen használt villany biztosítása, továbbá

g) az épületben közösen használt (kert, udvar locsolás) víz biztosítása.

(4) A lakbér részét nem képező külön szolgáltatások díját a bérlő az önkormányzat költségvetési számlájára fizeti be.

(5) A Képviselő-testület a bérlő kérelmére különös méltánylást érdemlő esetben egyszeri alkalommal engedélyezheti, hogy a fennálló

a) bérleti díj,

b) külön szolgáltatás(ok) hátraléka tekintetében a bérlő - az esedékes lakbér és külön szolgáltatás díjának folyamatos fizetése mellett - részletfizetést kaphasson.

(6) Különös méltánylást érdemlő eset, ha a kérelmező vagy a vele együtt lakó személy betegség, baleset, tartós orvosi kezelés, rokkantság miatt az egy főre eső 3 havi jövedelme a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban legalább 50%-kal csökken.

(7) A részletfizetés legfeljebb 1 év egybefüggő időtartamra adható. A részletfizetés időtartamát a részletfizetési kérelemben foglalt indokok, a bérlő (6) bekezdésben meghatározott jövedelem csökkenés mérlegelésével a Hivatal állapítja meg megállapodás keretében.

(8) Amennyiben bérlő a részletfizetési megállapodásban foglaltakat nem tartja be, különösen a rendes havi bérleti díjat és a részletfizetés havi összegét a megállapodásban foglaltak szerint nem fizeti meg, részletfizetési kedvezményét elveszíti, és a megállapodásban meghatározott tartozása a további költségekkel és járulékokkal együtt az elmulasztott határidő végétől vagy határnaptól azonnali hatállyal egy összegben esedékessé válik.

9. A lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése

14. § (1) A határozatlan és a határozott tartamú lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel módosítható illetve megszüntethető.

(2) Amennyiben a lakásbérleti szerződés megszüntetésére a felek között közös megegyezéssel kerül sor, a bérlőt kártalanítás illeti meg, melynek mértéke:

a) határozott tartamú bérleti szerződés esetén – amennyiben a határozott idő bekövetkeztéig legalább egy év még hátra van - 3 havi

b) határozatlan tartamú bérleti szerződés esetén 6 havi

bérleti díjnak megfelelő összeg.

10. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba, előírásait a folyamatban lévő ügyekben a (2) és (3) bekezdésben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A rendelet 10. § (2) bekezdésében foglaltak alkalmazására a jelenleg fennálló lakásbérleti szerződések módosítását, illetve megszűnését követően kerülhet sor, az új szerződések vonatkozásában.

(3) A jelenleg fennálló bérleti szerződések vonatkozásában a 3. számú mellékletben szereplő díjakat 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

(4) Hatályát veszti Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások bérletéről szóló 7/2014.(IV.29.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet2

Az önkormányzat tulajdonában levő lakások jegyzéke és komfortfokozata

Ingatlan címe

Ingatlan mérete (m2)

Komfort fokozata

Tokodaltáró, Bacsó Béla utca 11.

72 m2

összkomfortos

Tokodaltáró, Iskola utca 12.

86 m2

összkomfortos

Tokodaltáró, Asztalos Sándor utca 33.

51 m2

komfortos

Tokodaltáró, Gete utca 9.

68.5 m2

komfortos

Tokodaltáró, Óvoda köz 8/1.

60 m2

komfortos

Tokodaltáró, Nefelejcs utca 5/4.

60 m2

félkomfortos

2. melléklet3

Lakásbérleti szerződés minta

Iktatószám: …………..
Köt. váll. szám: ……………


LAKÁSBÉRLETI SZERZŐDÉS

amely létrejött egyrészről
Tokodaltáró Község Önkormányzata(székhely: 2532 Tokodaltáró, József Attila u. 31.,
képviseli: ………………….. polgármester,
adószám: 15730064-2-11,
bankszámlaszám: 58600441-11231350),
mint bérbeadó (a továbbiakban: Bérbeadó),

másrészről
…………………... (szül.: …………………………….) …………………………. szám alatti lakos,
mint bérlő (a továbbiakban: Bérlő)

között alulírott helyen és napon a következő feltételekkel:

1.Bérbeadó Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet e és a 112/2022.(VII.18.) önkormányzati határozata alapján bérbe adja, Bérlő bérbe veszik Bérbeadó kizárólagos tulajdonát képező ……………………………... szám alatt található … m2területű lakóingatlant, lakhatás céljára.

2.A bérleti jogviszony …………... napjától…………... napjáig tartó határozott időtartamra jön létre.

3.A bérlemény havi bérleti díja …………… Ft/hó, azaz harminchatezer forint/hó.

4.Bérlő a bérleti díjat havonta köteles megfizetni Bérbeadó részére.A számla kézhezvételét követően Bérbeadó fenti bankszámlájára történő átutalás útján, vagy postai
csekken történő befizetéssel, legkésőbb a tárgyhónap 15. napjáig.

5.A bérleti díj késedelmes megfizetése esetén a Bérlő a Ptk.-ában meghatározottak szerinti kamatot kötelesek fizetni Bérbeadó részére.

6.A Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti díj a közüzemi, közszolgáltatási díjakat nem tartalmazza, azokat a Bérlő külön köteles megfizetni a Bérbeadó vagy a szolgáltató
részére. A Bérlő a közüzemi számlákat 8 napon belül köteles kiegyenlíteni.

7.Az ingatlan birtokbaadásakor (a szerződés aláírásakor) a
villanyóra állása: …………kWh
villanyóra gyári száma: nappali …………………….., éjszakai:…………………….
vízóra állása: ……… m3
vízóra gyári száma: ……………………
gázóra állása : ………. m3
gázóra gyári száma:…………………….

8.A Bérlő az ingatlanba vele együttköltöző személyeken kívül más személyt vagy szervezetet csak Bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be. Nagykorú együttköltözők
vállalják, amennyiben a bérleti szerződés bármilyen okból történő megszűnésekor bérleti díj, illetve közüzemi tartozás áll fenn a jelen szerződés tárgyát képező ingatlan
vonatkozásában annak megfizetéséért Bérlővel együtt egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Együttköltöző személyek:
-……………………………………………………………………………………..
-……………………………………………………………………………………..

9.A Bérlő tudomásul veszi, hogy:
-jelen bérleti szerződés közjegyzői záradékkal történő ellátásának költségei őt terheli,
-lakásbérleti jogát csak Bérbeadó hozzájárulásával ruházhatja át, illetőleg cserélheti el,
-a bérleti jogot nem apportálhatja,
-a bérleti jog bármilyen okból történő megszűnése, illetve a határozott időtartam lejárta esetén másik lakásban történő elhelyezésre nem tarthat igényt,
-a bérleményt albérletbe nem adhatja,
-a bérlemény 1. pontban rögzített használati céljának megváltoztatásához Bérbeadó hozzájárulása szükséges.

10.A Bérlő köteles:
-a jelen szerződésben vállalt, illetve a jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségeiket teljesíteni,
-Bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeit teljesíteni.

11.Felek megállapodnak abban, hogy a Bérlő a bérleményt használati funkciójához szükséges mértékben – Bérbeadó hozzájárulásával - saját költségére átalakíthatja,
illetve felújíthatja, melynek értékét a Bérbeadó – külön megállapodásban rögzítettek szerint – a bérleti díjba beszámítja.Szerződő felek megállapodnak, hogy a bérleti
jogviszony megszűnése esetén a felújítással kapcsolatban elszámolnak egymással.

12.A Bérlő a bérleményt rendeltetésszerűen köteles használni. Felek megállapodnak abban, hogy a bérlemény komfortfokozatát meghatározó gépészet (víz, villany, gáz)
javításáról és az eszközök pótlásáról a Bérbeadó gondoskodik. Amennyiben ezen eszközök meghibásodása nem rendeltetésszerű használat miatt következik be, abban
az esetben a költségek a Bérlőt terhelik.

13.Tilos a Bérlőnek vagy a vele együttlakó személyeknek a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetve területet rongálni vagy a rendeltetésükkel
ellentétesen használni. Az okozott kár költségeit Bérlő köteles megtéríteni. A bérlő köteles gondoskodni a bérlemény állagának megóvásáról (tisztántartás, szükség szerinti
festés, kisebb karbantartási munkák elvégzése, valamint az udvar és a kert gondozása).

14.A Bérlő köteles a népegészségügyi, tűzrendészeti, rendészeti, munka és vagyonvédelmi előírások betartására és betartatására, ezen előírások be nem tartásából
keletkező esetleges károkért közvetlen felelősséggel tartoznak.

15.A bérlemény tekintetében az Önkormányzat gondoskodik az ingatlanvagyonbiztosításáról. A bérlő tulajdonában lévő ingóságok biztosítása a Bérlő feladata.

16.Bérbeadó a bérlemény használatát a Bérlő szükségtelen háborítása nélkül bármikor jogosult ellenőrizni.

17.A Bérlő kijelenti, hogy a bérleményt ismeri, azt megtekintette. Bérbeadó kijelenti, hogy a bérleménynek tudomása szerint nincs olyan hibája, ami rátekintéssel nem
állapítható meg.

18.Amennyiben a bérleti jogviszony bármely okból megszűnik, A Bérlő köteles a bérleményt ingóságaiktól kiürítve 3 munkanapon belül Bérbeadónak átadni.

19.Amennyiben a Bérlő a vonatkozó jogszabályokban és jelen szerződésben rögzített kötelezettségeit – írásbeli felszólítás és határidő tűzés ellenére - a megadott
határidőre nem teljesíti, Bérbeadót megilleti az azonnali hatályú felmondás joga.

20.Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény , valamint a lakások bérletére vonatkozó, mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.
Jelen szerződést felek elolvasást és értelmezést követően - mint akaratukkal mindenben egyezőt – 4 példányban jóváhagyólag írták alá.


Tokodaltáró, …………………….


..........................................................
Tokodaltáró Község Önkormányzata
Bérbeadó



.........................................................
Bérlő






3. melléklet

Lakások komfortfokozata

Lakások komfortfokozata

Piaci alapú lakásbérlet esetén

Szolgálati célú lakásbérlet esetén

Szociális alapú lakásbérlet esetén

Összkomfortos

700 Ft/m2

600 Ft/m2

-

Komfortos

600 Ft/m2

500 Ft/m2

450 Ft/m2

Félkomfortos

500 Ft/m2

-

400 Ft/m2

4. melléklet

Bérleti díj összegére vonatkozó ajánlattételi nyomtatvány (kizárólag piaci alapon történő pályázatnál)
Alulírott …………………………(név) ………………………………………………szám alatti lakos, pályázó az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja alapján a Tokodaltáró, ………helyrajzi számú, természetben a Tokodaltáró, …………………………. szám alatt található önkormányzati tulajdonban lévő lakásra kiírt pályázati eljárásban
…………… Ft összegű bérleti díj ajánlatot teszek.
Tokodaltáró, ………………….
Bérlő aláírása
1

A 3. § (8) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.