Cegléd Város Önkormányzata 33/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

Hatályos: 2019. 06. 01

Cegléd Város Önkormányzata 33/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

2019.06.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §1 (1) A rendelet területi hatálya Cegléd város közigazgatási területén lévő termőföldekből a szántó, rét, legelő, szőlő, gyümölcsös, és fásított terület művelési ágba sorolt kül- és belterületi földrészletekre terjed ki. Cegléd közigazgatási területe vegyes minősítésű terület.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon személyre, illetve gazdasági tevékenységet végző társaságra, aki/amely az (1) bekezdésben meghatározott területen ingatlant használ vagy bejegyzett földhasználat hiányában az ingatlan tulajdonosa. Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.

2. § (1) A mezei őrszolgálat (továbbiakban: mezőőri szolgálat) ellátásáról Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: fenntartó) a törvényben előírt vizsgával rendelkező mezőőrök intézményes alkalmazásával gondoskodik.

(2) A mezőőri szolgálat a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatalban (2700 Cegléd, Kossuth tér 1., a továbbiakban: Hivatal) működik. A mezőőri szolgálat feladatait a törvényi előírások, valamint a Hivatal szervezeti és működési szabályzata szerint látja el.

(3) A mezőőr a feladatát az önkormányzat (a továbbiakban: fenntartó) jelen rendelete és a mindenkor hatályos jogszabályok szerint végzi. A mezőőr a Hivatal munkavállalója, a munkáltatói jogkört a jegyző gyakorolja.

(4) A mezőőr szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv (Megyei Földművelésügyi Hivatal) és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

2. A mezőőri járulék

3. § (1) Az 1. § (2) bekezdése szerinti földhasználó (-tulajdonos) a mezőőrök által őrzött földrészlete után mezőőri járulékot köteles fizetni. A mezőőri járulék mértékét a művelési ág, a természetbeni állapot, valamint az ingatlan térmértéke figyelembe vételével kell megállapítani. Mezőőri járulékot művelési áganként összevont földterület után kell meghatározni.

(2) A mezőőri járulék hektáronkénti éves díjtétele:

a) általános mértéke 700 Ft/hektár;

b) rét és legelő művelési ágú földterületek esetében 350,- Ft/hektár;

c)2 tanyás ingatlanok esetében – amennyiben tartozik hozzá járulékfizetés alá vont művelési ágú földterület - 1.500,- Ft/ingatlan és a hozzá tartozó földterület művelési ágának megfelelő területarányos járulék (700,- Ft/hektár vagy 350,- Ft/hektár).

(3) Abban az esetben, ha az (1) bekezdés szerint mezőőri járulék fizetésére kötelezett által használt földterület térmértéke nem éri el vagy meghaladja a (2) bekezdés szerinti térmértéket, az alábbiakat kell figyelembe venni a hektárban megállapított földrészletek esetében.

a) 0,5 hektár feletti térmértéknél az egész hektárra vonatkozó díjtétel szerint keletkezik a díjfizetési kötelezettség a kerekítés általános szabályai szerint,

b)3 amennyiben az összes földterület nem haladja meg a 2 hektárt – tanyák kivételével - nem keletkezik mezőőri járulékfizetési kötelezettség.

(4) A földhivatali nyilvántartásban szereplő művelési ág figyelembe vételével kell megállapítani a (2) bekezdés szerint fizetendő mezőőri járulékot. Amennyiben a földhasználó (tulajdonos) a művelési ágtól eltérően használja a földterületet, akkor az illetékes földhivatalnál a földhasználónak (tulajdonosnak) kérelmeznie kell a művelési ág megváltoztatása iránti eljárás lefolytatását.

4. § (1) A mezőőri járulék fizetési kötelezettségének megállapítása

a) a földhasználó (tulajdonos) nyilatkozata,

b) az ingatlan nyilvántartás adatai vagy

c) a mezőőrök helyszíni felmérése alapján történik.

(2)4 A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításánál elsődlegesen a földhasználó (tulajdonos) nyilatkozatát kell figyelembe venni. Az 1. melléklet szerinti földhasználói nyilatkozatot minden év május 31-ig kell benyújtani a Hivatalba. Az (1) bekezdés c) pontjának alkalmazására az önkéntes nyilatkozat hiányában vagy a közölt adatoknak a tényleges állapottól való eltérése esetén kerül sor.

5. § (1) A jegyző határozatban állapítja meg a fizetendő mezőőri járulék összegét (a továbbiakban: kivetés).

(2) A mezőőri járulék kivetésénél a jelen rendelet tárgyév január hó 1-jei állapota az irányadó.

(3)5 A 3. § (2) bekezdése alapján megállapított mezőőri járulék kivetését, vagy annak mértékét befolyásoló eseményekkel kapcsolatosan – a földhasználó (tulajdonos) személyi változása, a módosult térmérték, a megváltozott művelési ág, stb. figyelembe vételével – tizenöt napon belül a korábbi és az új földhasználót (tulajdonost) egyetemleges bejelentési kötelezettség terheli az önkormányzat jegyzője fele. A 4. § (2) bekezdésében foglalt nyilatkozattételi határidő lejárta után bejelentett változás(oka)t csak a tárgyévet követő évi kivetéseknél lehet figyelembe venni.

(4) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal – minden év szeptember 30-ig kell megfizetni az (1) bekezdésben jelölt kivetésben meghatározott módon. A határidőre be nem fizetett mezőőri járulék adók módjára behajtandó.

(5)6 A mezőőri járulék megfizetésénél az Önkormányzat mentességet biztosít annak a befizetésre kötelezett földhasználónak (tulajdonosnak) szociális rászorultságtól függetlenül, akinek az adott tárgyévre fizetendő mezőőri járuléka nem éri el a2.000,- Ft összeget.

3. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján hat napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

1

A rendelet 1. § (1) bekezdését módosította – az „erdő” fordulatot törölte - a Kúria Önkormányzati tanácsának Köf.5022/2016/4. számú határozata. Hatályos: 2015. január 1-jétől.

2

A 3. § (2) bekezdés c) pontját módosította a 37/2015. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. január 1-jétől.

3

A 3. § (3) bekezdés b) pontját módosította a 37/2015. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. január 1-jétől.

4

A 4. § (2) bekezdését módosította a 18/2019. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019. június 1-jétől.

5

Az 5. § (3) bekezdését módosította a 18/2019. (V. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2019. június 1-jétől.

6

Az 5. § (5) bekezdését módosította a 37/2015. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2016. január 1-jétől.