Cegléd Város Önkormányzata 21/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2020. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzata 21/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

2020.01.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés, továbbá a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése;

2.1 hivatali helyiség: Cegléd Város Önkormányzata által a Városházán, Cegléd, Kossuth tér 1. szám alatt az anyakönyvi esemény lebonyolítására biztosított első emeleti 117. szobaszámú Kis-Házasságkötő Terem, melynek befogadóképessége: 20 fő;

3. hivatali munkaidő: a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;

4. hivatali munkaidőn kívüli időpont: a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendtől eltérő időpont;

5.2 alapszolgáltatás: a teremhasználat, ide értve a széksorok beállítását, a szőnyegezést, díszítést, klíma vagy fűtés használatát, világítást, takarítást, gyűrűs tálca használatát, gépi háttérzene szolgáltatást (lejátszó használata), a technikai hangosítást, valamint a pár felvezetését az anyakönyvvezető elé és az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott hivatalos szöveg.

2. § A rendelet hatálya Cegléd Város közigazgatási területén teljesülő anyakönyvi esemény során az e rendeletben megjelölt szolgáltatás igénybe vevőjére terjed ki.

3. § Hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben megtartott anyakönyvi esemény és az alapszolgáltatás, valamint az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése térítésmentes.

4. § Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások megrendelésének felvétele az 1. melléklet szerinti adattartalmú nyomtatvány felhasználásával történik, a szertartást megelőző eljárással és egyeztetéssel egy időben, de legkésőbb az anyakönyvi esemény előtt nyolc nappal.3

4/A. § Az anyakönyvi eseménynek helyt adó hivatali helyiség, Díszterem, kiszolgáló és közlekedésre szolgáló helyiségek használatát a Városháza rendezvénytermei igénybevételének feltételeiről szóló külön önkormányzati rendeletben megállapított Házirend szabályozza.4

2. Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli megtartásának engedélyezése

5. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi.

(2) Az engedély iránti kérelmet írásban, az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

6. § Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy

a) az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható,

b) az anyakönyvvezető őrizetében lévő iratok védelme és a személyes adatok védelme biztosított, valamint

c) a hivatali helyiségen kívüli lebonyolítást lehetetlenné tévő körülmények bekövetkezett esetére az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiséget biztosítanak az ügyfelek.

3. Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli megtartásának díjai

7. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli, továbbá hivatali munkaidőn kívül történő megtartása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(2) A szolgáltatási díjak teljesítése legkésőbb az eseményt 5 nappal megelőző nap 16.00 óráig esedékes, készpénzfizetési-számla ellenében.

4. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezető díjazása

8. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő, vagy bruttó 1.500 Ft/óra illeti meg.

(2) Az alapszolgáltatáson felül igényelt további szolgáltatások díjából a munkaidőn kívül ellátott feladatért a közreműködő anyakönyvvezetőt:5

a) a 2. melléklet 1.2.2. pontja alapján eseményenként bruttó 10.000 Ft,

b) a 2. melléklet 3. pontja alapján eseményenként bruttó 33.000 Ft

illeti meg, negyedévente elszámolva.

(3) Kizárólag alapszolgáltatás igénybevétele esetén az alapszolgáltatás díjából az anyakönyvvezetőt 5.000,-Ft, a technikai segítőt 3.000,-Ft díjazás illeti meg.6

5. Záró rendelkezések

9. § A rendeletet évente felül kell vizsgálni, és a következő év január 1-jétől érvényes díjtételeit a Ceglédi Hírmondóban közzé kell tenni.

10. § (1) Ez a rendelet 2017. szeptember 1-jén lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjairól, valamint a Városháza rendezvénytermei igénybevételének feltételeiről szóló 17/2015. (V. 29.) önkormányzati rendelet.

(3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, 2 napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

1

Az 1. § 2. pontját módosította a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

2

Az 1. § 5. pontját módosította a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

3

A rendelet 4. §-át módosította a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

4

A rendeletet 4/A. §-sal egészítette ki a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

5

A 8. § (2) bekezdését módosította a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

6

A rendelet 8. §-át (3) bekezdéssel egészítette ki a 31/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos: 2020. január 1-jétől.