Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (VII.8.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2019. 12. 14- 2023. 09. 30

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (VII.8.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről1

2019.12.14.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) és a 16. § (1) bekezdésében, továbbá a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános Szabályok

1. A tulajdonosi jogok gyakorlása

1. § (1) A lakások és helyiségek felett a tulajdonosi és a bérbeadói jogokat Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) gyakorolja. Az 1. melléklet szerinti hatásköröket a Képviselő-testület Vásárosnamény Város Önkormányzata Polgármesterére (továbbiakban: Polgármester), valamint bizottságaira, (Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság) ruházza át.

(2) Az Önkormányzat bérbeadói feladatainak ellátásával kapcsolatos

a) adminisztrációt,

b) előkészítést,

c) konkrét lebonyolítást,

d) végrehajtást,

e) ellenőrzést

a bérbeadó – a Képviselő-testület hivatalának erre kijelölt dolgozója (a továbbiakban: Lakásgazdálkodó) útján – látja el.

2. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó lakásokat az Önkormányzat – a Képviselő-testület – tulajdonosként tartja fenn.

(2) A Képviselő-testület fenntartói feladata különösen:

a) az önkormányzati rendelet szabályozási körébe utalt jogalkotás elvégzése (pl. a lakások bérbeadása feltételeinek helyi szabályozása, a lakások lakbére megállapítása alapjául szolgáló mértékek, valamint az önkormányzati lakbértámogatás megállapítása), illetve a rendeletben foglalt feladatok ellátása,

b) gondoskodás a lakások megfelelő hasznosításáról,

c) a lakások rendeltetésszerű üzemeltetése érdekében többek között azok karbantartása, felújítása, állagmegóvása, valamint az ezen feladatok elvégzésére a kivitelező kijelölése, kiválasztása,

d) a c) pont szerinti szerződés megkötése a kivitelezővel.

(3) Amennyiben az Önkormányzat azt a rendelkezésére álló saját eszközeivel megoldani nem tudja, a (2) bekezdés c) pontjában meghatározott bérbeadót terhelő kötelezettségek (a lakások rendeltetésszerű karbantartása, felújítása stb.) teljesítése céljából értékhatártól függően – tekintettel az Önkormányzat Beszerzési és Közbeszerzési szabályzataiban foglaltakra –a Polgármester, vagy a Képviselő-testület által kerül kiválasztásra a vállalkozó.

(4) Amennyiben a Képviselő-testület döntött a lakás-felújítási címjegyzék jóváhagyásáról – a (3) bekezdésben meghatározott feladatok ellátására a Polgármester a kiválasztott vállalkozóval évente legkésőbb június 15. napjáig szerződést köt. A szerződésben – egyebek mellett – kötelezően és tételesen rögzíteni kell az ellátandó feladatokat és ezek pénzügyi feltételeinek biztosítását.

II. Fejezet

A lakások bérbeadásáról

2. A lakások bérbeadásának közös szabályai

3. § (1) Az egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó, együtt költöző hozzátartozók csak egy lakásra köthetnek bérleti szerződést.

(2) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

4. § (1) Amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a bérleti szerződést

a) határozott időre, legfeljebb 5 éves időtartamra,

b) határozatlan időre, vagy

c) meghatározott feltétel bekövetkeztéig kell megkötni a bérlővel.

(2) A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(3) A határozott idő elteltével a bérbeadó kérelemre a lakásbérleti szerződést ismételten megkötheti, amennyiben a bérlő a korábbi bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, lakbér és közüzemi díjhátralékkal nem rendelkezik. Az erre irányuló kérelmet legalább 30 nappal a határozott idő letelte előtt kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

5. § (1) A Bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a bérlő szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítését a bérlő szükségtelen háborítása nélkül negyedévente, de szükség esetén bármikor jogosult ellenőrizni. Ezt a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell.

(2) Az ellenőrzésről a Bérbeadó a helyszínen a 2. melléklet szerinti jegyzőkönyvet vesz fel, valamint az 5. melléklet szerinti leltárt vehet fel. Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a bérlőt megfelelő határidő tűzésével felhívja, a határidő leteltét követően pedig a felhívásban szereplő hiányosságok megszüntetésének végrehajtását ellenőrzi.

(3) Amennyiben a Bérbeadó a (2) bekezdésben foglalt ismételt ellenőrzés során megállapítja, hogy a bérlő határidőre sem tett eleget az ott említett felhívásban szereplő lényeges és szerződésben vállalt, vagy jogszabályban meghatározott kötelezettségének, jogosult a bérleti szerződést felmondani.

6. § (1) Lakásra kizárólag a házastársak közös kérelmére, e rendelet rendelkezései szerint köthető bérlőtársi szerződés.

7. § (1) Megüresedett társbérleti lakrész a lakásban maradó társbérlő részére kizárólag akkor adható bérbe, ha vállalja a megnövekedett lakásterület után számított lakbér megfizetését.

(2) Amennyiben a lakásban maradó társbérlő az (1) bekezdés szerinti lakbér megfizetését nem vállalja, a Bérbeadó a társbérlő lakásbérleti szerződését felmondhatja.

8. § (1) Jogcím nélküli lakáshasználat esetén a Bérbeadó a jogcím nélküli lakáshasználó ellen haladéktalanul megteszi a lakás kiürítése iránt szükséges intézkedéseket.

(2) A lakást jogcím nélkül használó a Bérbeadó részére lakáshasználati díjat köteles fizetni.

(3) A lakáshasználati díj a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg, 3 hónap elteltével a lakáshasználati díj a lakásra megállapított lakbér kétszeres összegére emelkedik.

(4) Az a jogcím nélküli lakáshasználó, aki volt bérlőként lakik a lakásban, és a (2)-(3) bekezdésben meghatározott fizetési kötelezettségéből eredően tartozást halmozott fel, a Bérbeadóhoz kérelmet nyújthat be fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás), valamint kamatmérséklés és kamatelengedés iránt. A kérelmet a hátralék összegéről a Lakásgazdálkodó által kiállított igazolással együtt kell benyújtani a Hivatalhoz.

(5) A kérelemről a Bérbeadó a Lakásgazdálkodó javaslata figyelembevételével, különösen a fizetési nehézség kialakulásának okai, és körülményei alapján dönt. A fizetési könnyítés elsősorban abban az esetben engedélyezhető, ha a kérelmező fizetési nehézsége átmeneti jellegű, azaz a Bérbeadó megítélése szerint a hátralék későbbi megfizetése a fizetési könnyítés biztosítása révén valószínűsíthető, továbbá a hátralék kialakulása a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében az adott helyzetben elvárható módon járt el.

(6) A volt bérlő a fizetési könnyítésre irányuló megállapodás létrejötte esetén, annak megkötésétől a hátralék megfizetéséig a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles fizetni. A volt bérlőt ez a kedvezmény addig illeti meg, ameddig kötelezettségét a megállapodás szerint teljesíti. A Bérbeadó a megállapodás ideje alatt az (1) bekezdésben szabályozott intézkedések megtételét szünetelteti.

(7) Amennyiben a volt bérlő a megállapodásban foglaltakat nem teljesíti, a továbbiakban a (2)-(3) bekezdésekben foglalt mértékű lakáshasználati díjat köteles fizetni, egyúttal Bérbeadó az (1) bekezdés szerint jár el.

(8) Amennyiben a volt bérlő a megállapodásban foglalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, a Bérbeadó az eredeti bérleti szerződésből a jogcím nélküli lakáshasználat idejét bele nem számítva még fennmaradó időtartamra a volt bérlővel új bérleti szerződést köt.

9. § A bérlő a lakás albérletbe adására nem jogosult, ahhoz tulajdonosi hozzájárulás nem adható.

10. § (1) A lakás átadás-átvételekor a Bérbeadó e rendelet 3. melléklete szerinti jegyzőkönyvet valamint 5. melléklete szerinti leltárt vesz fel, amelyek tartalmazzák a lakás, a lakásberendezések, az épület központi berendezései lakásban lévő részeinek tényleges állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat, azok pótlásának határidejét valamint a pótlásra kötelezett személy megnevezését.

(2) A felek a lakásnak a bérlő részére történő birtokbaadását a leltár és a jegyzőkönyv aláírásával ismerik el.

11. § (1) A Bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő átalakítja, korszerűsíti, rendeltetésszerű használatra alkalmassá teszi és ellátja a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A megállapodásban rögzíteni kell az elvégzendő munkák körét, konkrét megjelölését, a munkák befejezési határidejét, a munkák elvégzésének költségeit.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott munka elvégzése következtében a lakás komfortfokozata is megváltozik, az eredeti lakásbérleti szerződést – az új komfortfokozatnak megfelelően – szükség szerint módosítani kell.

(3) A Bérbeadó – a hozzájárulás megadásáról szóló döntését megelőzően – köteles bekérni a bérlőtől az általa elvégezni kívánt munkák tervezett költségét (a részletes költségvetést) és a munka jellegétől függően az arra vonatkozó engedélyeket, tervet, műszaki leírást, valamint a bérlő írásbeli nyilatkozatát a költségek viseléséről.

(4) A Bérbeadó a kért hozzájárulás megadását az Önkormányzat érdekére tekintettel akkor tagadhatja meg, ha a lakás átalakítása jelentős mértékben kedvezőtlenül érintené, befolyásolná a lakás további hasznosítását, illetve a bérlő külön felhívásra sem nyújtja be a (3) bekezdésben meghatározottakat.

(5) A bérlő, a Bérbeadó hozzájárulásával elvégzett átalakítás, korszerűsítés esetén jogosult a számlával igazolt és a Bérbeadó által elfogadott költségeinek – az elvégzett munka minőségéhez viszonyított – elismerésére. Erre úgy kerülhet sor, hogy a Bérbeadó az elismert összeg kiegyenlítéséig teljes egészében mentesíti a bérlőt lakbérfizetési kötelezettsége alól.

(6) A költségek elszámolásáról – végszámla alapján – a Bérbeadó jegyzőkönyvet köteles készíteni, melyhez csatolni kell a (3) bekezdés szerinti dokumentációt, a Bérbeadó megadott hozzájárulását és a jegyzőkönyvben rögzíteni kell az elvégzett munkával kapcsolatos legfontosabb megállapításokat, különös tekintettel a megfogalmazott minőségi kifogásokra és – ennek figyelembe vételével – az elvégzett munkák Bérbeadó által történő elismerésére, annak összegére, a bérlő ezekre tett észrevételeire.

(7) A lakást erre vonatkozó külön megállapodás hiányában átalakító, korszerűsítő bérlő az átalakítással, korszerűsítéssel felmerült kiadásainak megtérítését a Bérbeadótól sem a lakásbérleti szerződés alatt, sem annak megszűnése után nem követelheti. Ha a bérlő az (1) bekezdésben foglalt munkát bérbeadói hozzájárulás nélkül végzi el, a Bérbeadó kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására.

(8) Az (1) bekezdésekben szabályozott megállapodások megkötésére a Bérbeadó jogosult.

(9) Szerződő felek megállapodhatnak abban, hogy az ingatlan visszaadása esetén a lakást és annak berendezéseit a Bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A megállapodásban a Bérbeadó részéről felmerülő, igazolt költségei megtérítését és annak feltételeit is meg kell határozni. Ebben az esetben az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket a bérlő köteles a Bérbeadónak megtéríteni.

(10) Az épület karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével kapcsolatos munkák csak a bérlő átmeneti kiköltöztetése esetén végezhetők el és a lakásbérleti jogviszony a munkák elvégzésének időtartamára szünetel. A szünetelést és annak időtartamát a szerződő felek megállapodása, vita esetén a bíróság állapítja meg.

12. § A Bérbeadó a bérleti szerződés bármely okból történő megszűnését követően a lakásban visszamaradó személy elhelyezésére nem vállal kötelezettséget, így jogszabály alapján bérleti jog folytatására jogosult kivételével a lakásban visszamaradó személy másik lakásra nem tarthat igényt.

13. § (1) A felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést írásban közös megegyezéssel úgy is megszüntethetik, hogy a Bérbeadó a bérlőnek másik lakást ad bérbe, vagy pénzbeli térítést fizet. Ha a Bérbeadó alacsonyabb komfortfokozatú, vagy kisebb lakást biztosít a bérlőnek, akkor a két lakás havi bérleti díja közötti különbség éves összegét a bérlő – a Bérbeadó döntése alapján – megkapja.

(2) Amennyiben a lakásbérleti jogról cserelakás biztosítása nélkül mond le a bérlő, a bérleti szerződéséből hátralévő időszakra vonatkozóan fizetendő bérleti díjának 50%-át a lakás elhagyását követő 30 napon belül a Bérbeadó döntése alapján kézhez kapja, ha a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bocsátja a Bérbeadó rendelkezésére.

14. § Lakbérhátralék esetén a bérlő fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás), valamint kamatmérséklés és kamatelengedés iránti kérelmet nyújthat be. Ilyen tárgyú kérelem esetén a 8. § (4)-(5) bekezdés rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

15. § A bérlő köteles megtéríteni a Bérbeadó által nyújtott és a bérleti szerződésben meghatározott külön szolgáltatás díját.

16. § (1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlő a lakást kiürítve, beköltözhető, tiszta állapotban, az átadás-átvételkor, vagy a bérleti jogviszony időtartama alatt felvett leltár alapján, és jegyzőkönyv szerinti állapotban köteles visszaadni.

(2) A lakás visszaadásakor a Bérbeadó e rendelet 3. melléklete szerinti jegyzőkönyvet valamint 5. melléklete szerinti leltárt vesz fel, amely tartalmazza a lakás, a lakásberendezések, az épület központi berendezései lakásban lévő részeinek tényleges állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat, azok pótlásának határidejét, valamint a pótlásra kötelezett személy megnevezését.

17. § (1) A lakás piaci alapon történő bérbeadása esetén a bérlő a szerződéskötéskor óvadékot köteles fizetni.

(2) Az óvadék mértéke a szerződésben meghatározott havi lakbér háromszoros mértékének megfelelő összeg.

(3) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén Bérbeadó a bérlő által befizetett óvadékot lakbérhátralék, közüzemi díjtartozás, továbbá a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségei megtérüléséhez használhatja fel.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott költségek hiányában a bérbeadó a lakás visszaadását követő 30 napon belül köteles a bérlőnek az óvadék összegét kamatmentesen visszafizetni.

18. §2 (1) Önkormányzati lakás szociális célú bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 375-. Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 245-. Ft/m2/hó

c) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 125-. Ft/m2/hó

d) komfort nélküli önkormányzati lakás esetén: 70-. Ft/m2/hó

e) szükséglakás esetén: 55-. Ft/m2/hó

(2) Önkormányzati lakás költségelvű és szolgálati jellegű bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 655-. Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 440-. Ft/m2/hó

c) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 225-. Ft/m2/hó

d) komfort nélküli önkormányzati lakás esetén: 160-. Ft/m2/hó

(3) Önkormányzati lakás piaci célú bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 915-. Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 615-. Ft/m2/hó

c) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 315-. Ft/m2/hó”

(4) A lakbér mértékét az önkormányzat évenként – legkésőbb az adott év május 31 napjáig - felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

(5) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért az erre vonatkozó számla kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles megfizetni az erre rendszeresített bizonylaton.

19. § (1) Önkormányzati lakás bérlőjét az általa fizetendő lakbér 10%-ának megfelelő összegű lakbértámogatás illeti meg, ha

a) a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók 1 főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,

b) a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók nem rendelkeznek olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötvenszeresét meghaladja és

c) a fizetendő havi lakbér összege meghaladja a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók havi jövedelmének 30%-át.

(2) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani jövedelem- és vagyonnyilatkozat becsatolásával.

(3) A lakbértámogatás megállapításáról a Polgármester dönt.

(4) A megállapított lakbértámogatás egy évre, a kérelem benyújtását követő második hónap első napjától érvényes. A megállapított lakbértámogatás kifizetésre nem kerül, annak mértékével csökkenteni kell az esedékes lakbér összegét.

3. Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

20. § Az önkormányzati lakásokat

a) lakáspályázat elnyerésének jogcímén

b) szociális helyzet alapján

c) szolgálati jelleggel,

d) a bérleti jogviszony folytatása jogcímén,

e) lakáscsere jogcímén,

f) elhelyezési kötelezettség jogcímén, vagy

g) törvényben, bírósági, vagy hatósági határozatban előírt bérbeadási, vagy elhelyezési kötelezettség alapján

lehet bérbe adni.

4. Lakás bérbeadása pályázat útján

21. § (1) A bérlő személyének kiválasztása és a lakás bérbeadásáról szóló döntés – e rendeletben meghatározott eseteket kivéve – pályázati eljárásban történik.

(2) Önkormányzati lakás piaci viszonyok alapján történő bérbeadásakor a bérleti szerződést határozott, vagy határozatlan időre lehet megkötni a bérlővel.

(3) A határozott idő elteltével a bérbeadó kérelemre a lakásbérleti szerződést ismételten megkötheti. Az erre irányuló kérelmet legalább 30 nappal a határozott idő letelte előtt kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(4) Szociális bérletre jogosultak, vagy a szociális bérletre nem jogosultak részére kiírandó pályázat esetén a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi Bizottság határozza meg a pályázat feltételeit, és dönt a pályázatokról.

(5) E rendeletben szabályozott pályázat útján történő bérbeadások tekintetében Kiíró alatt a (5) bekezdésben megjelölt bizottságot kell érteni.

22. § (1) Pályázat üres lakásra írható ki.

(2) A pályázat nyilvános. A pályázati kiírás teljes szövegét az Önkormányzat hirdetőtábláján 15 napra ki kell függeszteni. A kifüggesztés időpontjának a kifüggesztés első napját kell tekinteni. Ezen túl a pályázati kiírást meg kell jelentetni az Önkormányzat honlapján és lehetőség szerint a helyi sajtó, illetve a Városi TV útján is. A pályázati ajánlatok benyújtásának végső időpontját úgy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a kifüggesztés első napjától számított legalább 30 nap álljon rendelkezésre. A pályázónak lehetővé kell tenni, hogy a lakást megtekintse.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadó megnevezését, címét, elérhetőségeit (telefonszámát stb.);

b) a pályázati kiírással érintett lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, a bérbeadás jogcímét, műszaki állapotát, s ha szükséges a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozatalának becsült költségét,

c) a bérleti díjat, melyre licitálni nem lehet,

d) a pályázónak a meghirdetett bérleti díj vállalására kell nyilatkoznia;

e) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját,

f) a lakás megtekintésének lehetőségét, időpontját,

g) a költségelvű, vagy piaci alapon hasznosított lakások pályázati eljárása során a pályázati ajánlat benyújtásakor a bérbeadóhoz letétbe helyezendő bánatpénz, illetve a szerződéskötéskor letétbe helyezendő óvadék összegét,

h) a bérleti szerződés várható időtartamát,

i) a pályázat eredményének közlési módját és tervezett időpontját, valamint ezt követően a szerződéskötésre nyitva álló időt,

j) a pályázat elbírálásának szempontrendszerét és

k) azt a felhívást, hogy a benyújtott pályázati ajánlat tartalmazza a pályázó nevét és címét, valamint a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és személyes adatai kezeléséhez, hozzájárul.

(4) A pályázót figyelmeztetni kell arra, hogy ha valótlan adatot közöl, a pályázatát érvénytelenné kell nyilvánítani, vagy ha a bérlőként kiválasztott személy - ideértve a sorrendben következő pályázót is – a bérbeadóval valótlan adatot közölt, úgy a bérleti szerződés megkötésére vonatkozó jogosultságát elveszíti.

(5) A pályázatot a Kiíró által jóváhagyott tartalmú nyomtatványnak megfelelő formában és adatokkal kell benyújtani. A Kiíró a pályázati kiírásban további adatokat is kérhet.

(6) Érvényesnek csak az a pályázat fogadható el, amely a kiírásnak minden tekintetben maradéktalanul megfelel, valamint a piaci alapon hasznosított lakások pályázati eljárása során a pályázó a meghatározott összegű bánatpénz megfizetését hitelt érdemlően igazolta. A bérbeadóhoz címzett pályázati ajánlatot érvényesen csak zárt borítékban, személyesen vagy postai küldeményként lehet benyújtani.

(7) A pályázati ajánlatokat a benyújtásukra megállapított határidő lejártát követően 5 napon belül kell felbontania a Bérbeadónak, ahol a Pénzügyi Bizottság legalább 2 tagjának és a lakásgazdálkodónak kell jelen lennie. A pályázati ajánlatokat a felbontás után 8 napon belül el kell bírálni és annak eredményéről további 8 napon belül valamennyi pályázót írásban értesíteni kell.

(8) A pályázat elbírálásának szempontjai között kell értékelni a pályázó és családja:

a) lakhatási körülményeit,

b) vagyoni viszonyait a szociális ellátásokról szóló törvény vagyonra vonatkozó rendelkezései szerint és

c) a jövedelmi viszonyait az Önkormányzatnak a szociális ellátásokat szabályozó önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Szoc. rend.) meghatározott, a jövedelem számításánál irányadó időszak tekintetében. Egyúttal figyelemmel kell lenni a lakbér és közüzemi költségek fizetésére való várható teljesítő képességre is.

(9) A pályázattal és annak elbírálásával kapcsolatos eljárási cselekményeket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, melyet a jegyzőkönyvvezetőként közreműködő Lakásgazdálkodó, illetve a bérbeadó részéről jelen lévők írnak alá.

5. A lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadására vonatkozó külön rendelkezések

23. § (1) Szociális helyzete alapján lakás annak a Vásárosnaményban legalább 6 hónapja lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélynek adható bérbe aki, vagy akinek

a) a házastársa, élettársa, gyermeke, a vele együttköltöző más családtagja vagyonnal nem rendelkezik, továbbá

b) a háztartás összes, a kérelem benyújtását megelőző 3 havi nettó átlagjövedelméből számított egy főre jutó havi nettó jövedelme

ba) egyedülélő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (továbbiakban: nyugdíjminimum) 300 %-át,

bb) a ba) pont alá nem tartozó esetekben a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg.

(2) Lakás az (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén sem adható bérbe annak, aki

a) 5 éven belül jogcím nélküli lakáshasználó volt, kivéve a 8. § (4)-(6) bekezdésében meghatározott esetet,

b) korábbi önkormányzati lakásbérleti jogviszonya alapján a Bérbeadóval szemben tartozással (lakbér, közüzemi díj, rongálási kár, stb.) rendelkezik.

c) az igénylőnek, házastársának (élettársának), vagy a vele együttköltöző hozzátartozójának – az igénylés elbírálásakor – tulajdonában, vagy használatában (haszonélvezetében, bérletében vagy más címen) lakóingatlan van,

d) lakásigénylés esetén vagyoni, jövedelmi, illetve szociális viszonyaira vonatkozó adatokat valótlanul közölt és ez a szociális lakásigénylés elbírálása során jogtalan előnyt jelenthetett.

24. § (1) A Bérbeadó a lakás bérbeadása során a bérbeadásra kijelölt lakás méretére, valamint az igénylő és a vele együttköltöző személyek számára tekintettel, az alábbiakra is figyelemmel dönt a bérlő személyéről:

a) 1-2 személy esetén – egy lakószoba

b) 3-4 személy esetén – másfél lakószoba

c) 5 személy esetén – kettő lakószoba

d) 6 személy esetén – kettő és fél lakószoba

e) 7 személy esetén – három lakószoba

Minden további együttköltöző családtag esetében személyenként fél lakószoba.

(2) Nem köthető szerződés olyan lakásra – jogszabályban, közigazgatási, vagy bírósági döntésben meghatározott elhelyezési kötelezettség esetét kivéve - ahol a beköltöző személyek száma meghaladná az (1) bekezdésben meghatározott mértéket.

25. § (1) A Bérbeadó a bérlő személyéről és a lakbértámogatás mértékéről e rendelet 7. melléklete szerint szabályozott szociális bírálati rendszer alapján dönt. A döntést megelőzően a Bérbeadó - amennyiben azt szükségesnek tartja – a Családsegítő, vagy a Gyermekjóléti Szolgálattól környezettanulmány bekérésével győződik meg a kérelmező által közölt adatok valódiságáról.

(2) A Hivatal a döntést követő 8 napon belül írásban tájékoztatja a Bérbeadó döntéséről a bérlőnek kijelölt személyt, aki az értesítés közlését követő 8 napon belül köteles nyilatkozni arról, hogy az adott lakásra kíván-e bérleti szerződést kötni.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti, bérlőnek kijelölt személy a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, vagy akként nyilatkozik, hogy az adott lakásra nem kíván bérleti szerződést kötni, vagy a bérleti szerződést önhibájából a megadott határidőig nem köti meg, a kijelölés érvényét veszti és a Bérbeadó a Lakásgazdálkodó javaslata alapján e rendeletben foglaltak szerint gondoskodik új bérlő kijelöléséről.

26. § (1) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén legfeljebb három évre szóló szerződés köthető a bérlővel.

(2) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén bérleti szerződés csak olyan lakásra köthető, amelynek nagysága a pályázó jogos lakásigénye mértékét nem haladja meg. A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Ezen feltételt a lakásbérleti szerződésnek is tartalmaznia kell azzal a kikötéssel, hogy a bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak várható időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

(3) Amennyiben hitelt érdemlően igazolást nyer, hogy az (2) bekezdésben foglalt feltétel nem áll fenn, a Bérbeadó jogosult a bérleti szerződést felmondani.

27. § (1) A bérlő a lakásba a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) foglaltakon túl – a (2) bekezdésben foglalt feltétellel - kizárólag az élettársát és annak együttköltöző kiskorú gyermekét fogadhatja be.

(2) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén, a bérlő (1) bekezdés alapján jogszerűen befogadott élettársa és annak együttköltöző kiskorú gyermeke a lakásbérleti jogviszony folytatására nem jogosult, velük szemben a Bérbeadónak elhelyezési kötelezettsége nem áll fenn.

(3) A Bérbeadó a szociális helyzet alapján, határozott időtartamra bérbe adott lakást a bérlő részére legfeljebb háromévi határozott időtartamra kizárólag akkor adhatja ismételten bérbe, amennyiben a bérlő az ismételt bérbeadás időpontjában megfelel a szociális helyzet alapján történő bérbeadás e rendeletben meghatározott feltételeinek.

28. § (1) A Bérbeadó jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek a bérbeadás feltételeinek megállapítása és a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében szükségesek.

(2) A Bérbeadó a lakásigénylés jogosultságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatokat az érintett önkéntes hozzájárulása alapján, kizárólag az igénylés elbírálásáig, vagy a lakásbérleti szerződés megszűnéséig kezeli. A lakásigénylők nyilvántartásában szereplők adatainak kezelésére a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

6. Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

29. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzat polgármesteri hivatalával, az önkormányzat intézményeivel köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy munkaviszonyban áll.

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakóépületben lévő orvosi lakás annak adható bérbe, aki a település háziorvosi teendőit látja el.

30. § (1) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, vagy a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(2) Szolgálati jellegű

a) lakást elcserélni,

b) lakást albérletbe adni,

c) lakás esetében a bérleti jogviszonyt folytatni,

d) lakásra vonatkozóan bérlőtársi jogviszonyt létesíteni, vagy

e) lakást nem lakás céljára hasznosítani

nem lehet.

(3) A szolgálati jellegű lakásba a bérlő – házastársán, élettársán, kiskorú gyermekén, szülőjén kívül – más személyt nem fogadhat be. Ha a bérlő a lakásba más személyt befogad, úgy a Bérbeadó a bérleti szerződést jogosult felmondani.

(4) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató, valamint a Pénzügyi Bizottság véleményét ki kell kérni. A bérlő kijelölésről a Polgármester dönt.

(5) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló rossz lakáskörülmények között él,

b) ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a Bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,

c) ha munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy munkaviszonyban

d) ha a munkavállaló Vásárosnaményban történő letelepedése a település érdekét szolgálja.

7. A Bérbeadó hozzájárulása a lakáscsere-szerződéshez

31. § Az Ltv. szabályai szerinti hozzájárulás megadására a Polgármester jogosult.

III. Fejezet

A nem lakáscélú helyiségek bérbeadásáról

8. A helyiség bérbeadásának módjai

32. § (1) A Bérbeadó a helyiséget – e rendeletben meghatározott kivételektől eltekintve – pályázati eljárás lefolytatása után adja bérbe.

(2) Nem kell pályázatot kiírni a helyiség bérbeadására, ha

a) a helyiség az önkormányzat kötelező, vagy szabadon vállalt feladatának ellátásához szükséges,

b) a helyiségre korábban meghirdetett pályázat eredménytelen volt, új pályázat kiírására még nem került sor és a pályázat elbírálását követő 3 hónapon belül a helyiség bérbeadására a korábbi pályázati kiírásnak megfelelő kérelmet nyújtottak be,

c) a felek másik helyiség biztosításában állapodtak meg, vagy a bérlő egyébként cserehelyiségre jogosult,

d) a pályázati kiírás alól a Képviselő-testület felmentést adott, vagy

e) a 33. § (2) bekezdésében foglaltak alapján kerül sor a helyiség bérbeadására.

(3) A nem pályázati úton hasznosítható helyiségek bérbeadásáról a Képviselő-testület egyedileg dönt. Ilyen esetben a bérleti szerződés csak a Képviselő-testület által meghatározott személlyel és feltételek szerint köthető meg.

(4) A Képviselő-testület a helyiségekre vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a Polgármestert bízza meg.

33. § (1) Amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a helyiséget határozott időre, legfeljebb 5 évre, vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig lehet bérbe adni.

(2) Bérbeadó a határozott időre bérbe adott helyiséget a bérlő részére, legfeljebb 5 évi határozott időtartamra, pályázati kiírás nélkül, új bérleti szerződés megkötésével ismételten bérbe adhatja, amennyiben a bérlő a korábbi bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette.

(3) A bérlő a bérleti szerződés lejárta előtt legalább 30 nappal, a Bérbeadóhoz benyújtott, írásbeli kérelmében kérheti a helyiség ismételt bérbeadását.

9. A pályázati eljárás kiírása, lefolytatása

34. § (1) A pályázat kiírásáról a Polgármester gondoskodik.

(2) A pályázat nyilvános. A pályázati kiírás teljes szövegét az Önkormányzat hirdetőtábláján 15 napra ki kell függeszteni. Ezen túl a pályázati kiírást meg kell jelentetni az Önkormányzat honlapján és lehetőség szerint a helyi sajtó, illetve a Városi TV útján is. A pályázati ajánlatok benyújtásának végső időpontját úgy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a kifüggesztés első napjától számított legalább 30 nap álljon rendelkezésre. A pályázónak lehetővé kell tenni, hogy a helyiséget megtekinthesse.

(3) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a helyiség pontos címét, alapterületét, felszereltségét, állapotát,

b) a bérleti szerződés időtartamát,

c) a pályázni jogosultak körét,

d) a fizetendő legkisebb bérleti díj mértékét,

e) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét és időpontját és

f) a pályázat elbírálásának helyét és időpontját.

35. § (1) A pályázati ajánlatot az Önkormányzat címére, személyesen vagy postai úton ajánlott levélben írásban kell benyújtani.

(2) A pályázati ajánlatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét és címét, valamint a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és személyes adatai kezeléséhez hozzájárul.

(3) A pályázat értékelésekor csak azt a pályázatot lehet elbírálni, amely az előírt időben és tartalommal benyújtásra került.

36. § (1) Pályázati ajánlatot érvényesen csak úgy lehet benyújtani, ha a pályázó a bérbeadóhoz e rendeletben meghatározott összegű bánatpénzt befizette – letétbe helyezte – és ezt hitelt érdemlően igazolta.

(2) A bánatpénz mértéke a pályázati kiírásban szereplő egy havi bérleti díjnak megfelelő összeg.

(3) A Bérbeadó a pályázat elbírálását követően haladéktalanul intézkedik a bánatpénznek a nem nyertes pályázók részére történő visszafizetése iránt. A nyertes pályázó által befizetett bánatpénz beszámít az óvadék összegébe.

(4) Ha a pályázat nyertese az előirt határidőn belül – neki felróható ok miatt – nem teljesíti vállalt kötelezettségét, a szerződést nem köti meg és a mulasztását hitelt érdemlően nem igazolja, úgy az általa befizetett bánatpénzt elveszíti és a szerződés megkötésére a továbbiakban nem tarthat igényt.

37. § (1) A pályázati ajánlatokat a benyújtásukra megállapított határidő lejártát követő 5 napon belül a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság legalább két tagja, valamint a Lakásgazdálkodó jelenlétében kell felbontani.

(2) A pályázati ajánlatokat a felbontás után – a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság véleményének figyelembevételével - a soron következő képviselő-testületi ülésen el kell bírálni és annak eredményét 8 napon belül kell az érintettekkel közölni.

(3) A pályázat győzteseként azt kell megállapítani és kihirdetni, aki a legmagasabb bérleti díj megfizetésére, vagy – a pályázati felhívásban meghirdetett módon – azzal egyenértékű más szolgáltatás teljesítésére vállalt kötelezettséget és a pályázat egyéb feltételeit is vállalta.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben meghatározott eljárási cselekményeket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, melyet a jegyzőkönyvvezető és az (1) bekezdésben meghatározottak írnak alá.

(5) Eredménytelen pályázati forduló esetén a Képviselő-testület dönt a pályázat megismétléséről.

38. § (1) A helyiségbérleti szerződést a Polgármester azzal a pályázóval köti meg, aki a pályázati feltételeknek megfelelt és összességében a legelőnyösebb ajánlatot tette.

(2) Amennyiben pályázati kiírására nem került sor, a bérleti szerződést a Képviselő-testület által kijelölt személlyel, szervvel kell megkötni.

(3) A helyiség bérleti díját a bérlő kijelölése, vagy a helyiség ismételt bérbeadása esetén a Bérbeadó állapítja meg.

(4) A helyiség bérleti díját a bérleti szerződés tartalmazza.

(5) Ha a szerződő felek a bérleti díj mértékének tekintetében nem tudnak megállapodni, a bérleti szerződés nem jön létre.

(6) Amennyiben a kijelölt bérlő, használó a bérleti szerződést a kijelölésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül önhibájából nem köti meg, úgy a kijelölés érvényét veszti.

(7) Amennyiben a bérlő a szerződés aláírásától számított 90 napon belül a helyiségben a kérelmében, vagy a pályázatában megjelölt tevékenységet nem kezdi meg, Bérbeadó jogosult a bérleti szerződés feltételeit felülvizsgálni, a szerződést felmondani.

39. § (1) A helyiség rendeltetésszerű használata ellenőrzése, átadás-átvétele, visszaadása, valamint a helyiség átalakítása, korszerűsítése tekintetében a 10. §, 11. §, 16. §-át, értelemszerűen alkalmazni kell.

(2) A helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére, valamint a helyiség átalakítására, korszerűsítésére vonatkozóan a kivitelező kiválasztására, a vállalkozói szerződés, megállapodás megkötésére – tekintettel az Önkormányzat Beszerzési és Közbeszerzési Szabályzataiban foglaltakra – értékhatártól függően a Polgármester, vagy a Képviselő-testület jogosult.

40. § (1) A bérleti szerződésben meg kell jelölni a bérlő által a helyiségben folytatni kívánt tevékenységet. A szerződésben megjelölttől eltérő célra a helyiség csak a Bérbeadó előzetes hozzájárulásával, a bérleti szerződés egyidejű módosításával használható.

(2) Amennyiben a bérlő a helyiséget az (1) bekezdésben szabályozott hozzájárulás nélkül a megjelölttől eltérő célra használja, úgy a Bérbeadó jogosult a bérleti szerződés felmondására.

41. § (1) Jogcím nélküli használat esetén a Bérbeadó a helyiség jogcím nélküli használója ellen haladéktalanul megteszi a helyiség kiürítése iránt szükséges intézkedéseket.

(2) A helyiséget jogcím nélkül használó a Bérbeadó részére használati díjat köteles fizetni.

(3) A használati díj mértéke a jogcím nélküli helyiséghasználat kezdetétől a helyiségre megállapított bérleti díjjal azonos összeg, két hónap elteltével a használati díj a helyiségre megállapított bérleti díj négyszeres összegére emelkedik.

10. A helyiség bérleti jogának átruházása, más személy befogadása

42. § (1) A bérlő - kizárólag a Bérbeadó előzetes hozzájárulásával - a helyiség bérleti jogát írásba foglalt megállapodás alapján másra átruházhatja.

(2) A bérleti jog átruházására vonatkozó megállapodásnak – a Bérbeadó előzetes hozzájárulásán túl – tartalmaznia kell

a) a helyiség pontos címét, alapterületét, az bérlő által addig fizetett havi bérleti díj összegét,

b) a bérleti jogot megszerző fél által a helyiségben folytatni kívánt tevékenységek megnevezését, csatolva az arra feljogosító engedély másolatát, és

c) a bérleti jogot megszerző fél nyilatkozatát arról, miszerint a Bérbeadó által esetlegesen újonnan megállapított bérleti díj megfizetését vállalja.

(3) A helyiség bérleti jogának átruházásához a Bérbeadó akkor adhat hozzájárulást, ha

a) a bérlő bérleti díj, közüzemi díj hátralékkal nem rendelkezik,

b) a bérleti jog átvevője által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység nem ütközik jogszabályi előírásba, szakhatósági állásfoglalásba, nem zavarja a társasházban, a környéken lakók nyugalmát, és

c) a bérleti jog átvevője vállalja a bérbeadó által megállapított bérleti díj megfizetését,

43. § (1) A helyiségre bérlőtársi szerződés kizárólag a Bérbeadó előzetes hozzájárulása alapján köthető.

(2) A helyiségbe - az (1) bekezdésben foglaltakon kívül - bérlő más személyt nem fogadhat be.

11. Óvadék

44. § (1) A helyiségre vonatkozó bérleti szerződésben a bérlő kötelezettségeinek szerződésszerű biztosítására – a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szabályai szerint – óvadék megfizetését kell kikötni. Az óvadék mértéke (összege) megegyezik a helyiségre a szerződéskötéskor megállapított háromhavi bérleti díj összegével.

(2) Az előbérleti jog alapján kötött szerződések tekintetében az óvadékot az új bérleti szerződésben megállapított bérleti díjnak megfelelően ki kell egészíteni.

(3) Az óvadékot az Önkormányzat részére a szerződés megkötéséig kell megfizetnie a bérlőnek. Ha a kiválasztott bérlő ezen fizetési kötelezettségének teljesítését határidőre nem igazolja, úgy vele a bérleti szerződés nem köthető meg. Ez esetben a kiválasztott bérlő semmilyen követeléssel nem élhet az Önkormányzat felé és – ha a helyiség bérleti jogát pályázati eljárás keretében szerezte meg – nem követelheti vissza az általa fizetett bánatpénzt sem.

(4) A bérbeadó az óvadékból a bérlővel szembeni követelést közvetlenül kielégítheti, ha a bérlő fizetési kötelezettségét írásbeli felhívás ellenére sem teljesíti. Amennyiben a kielégítést követően a bérleti jogviszony a szerződő felek közt fennmarad, úgy a bérlő köteles 30 napon belül az óvadékot az (1) bekezdés szerinti mértékre kiegészíteni. Ennek elmaradása esetén a bérleti szerződés megszüntethető.

(5) A fel nem használt óvadék összege a szerződés megszűnésekor 30 napon belül egy összegben visszajár a bérlőnek.

IV. Fejezet

A lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai

12. A lakások elidegenítésének szabályai

45. § (1) Lakás és helyiség a Bérbeadó döntése alapján, az általa felkért független ingatlanforgalmi értékbecslő által készített szakértői vélemény figyelembevételével – az elővásárlásra jogosultnak történő eladás esetét kivéve - kizárólag pályázat útján idegeníthető el.

(2) A pályázat kiírása, tartalma, benyújtása vonatkozásában a 34.-35. § rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

46. § (1) A 45. § (1) bekezdés szerinti szakértői véleményben a lakás vételárát a hasonló adottságú lakások helyi forgalmi értéke, különösen

a) az épület településen belüli fekvése,

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagysága,

c) az épület felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítás óta eltelt idő,

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata és

e) a lakottság ténye figyelembevételével kell megállapítani.

(2) Amennyiben a bérlő kívánja megvásárolni az általa bérelt lakást, úgy a vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra – a bérbeadó előzetes hozzájárulása mellett - ráfordított és hitelt érdemlően igazolt és meg nem térített értéknövelő beruházásainak az értékét.

47. § (1) Elővásárlási joggal nem érintett lakás elidegenítése esetén a vételár az érvényes pályázatok közül a legmagasabb vételi ajánlattal, de legalább az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg.

(2) A lakás vételárát a vevőnek kedvezmények nélkül, egy összegben kell megfizetnie. A vételár megfizetésére sem részletfizetés, sem pedig egyéb kedvezmény nem biztosítható.

13. Elővásárlási joggal érintett lakás elidegenítésére vonatkozó szabályok

48. § (1) Elővásárlási joggal érintett lakás elidegenítése esetén az eladás pályáztatás nélkül történik, amennyiben az elővásárlásra jogosult a 48. § (8) bekezdésében meghatározott időtartam alatt nyilatkozik, hogy élni kíván ezen jogával. A vételár ez esetben az ingatlan forgalmi értéke 90 %-ával kell, hogy megegyezzen.

(2) Amennyiben a lakást az elővásárlásra jogosult nem vásárolja meg, a vételár az érvényes pályázatok közül a legmagasabb vételi ajánlattal, de legalább az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg.

(3) Amennyiben a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, az önkormányzat döntése értelmében

a) az elővásárlásra jogosult kérelmére maximum 5 évre részletfizetési kedvezmény biztosítható, a részletfizetés időtartamát években kell meghatározni, valamint

b) a vételár egy összegben történő megfizetése esetén az elővásárlásra jogosultat legfeljebb 10 % vételárengedmény illeti meg.

(4) A (3) bekezdés szerinti részletfizetés időtartama alatt a vevő által fizetendő szerződéses kamat mértéke a felszámításkor érvényes jegybanki alapkamat összegével egyezik meg.

(5) Az Önkormányzat a (3) bekezdés a)-b) pontjában, valamint a (4) bekezdésben meghatározott feltételek meghatározásakor az elővásárlásra jogosult vagyoni és jövedelmi viszonyának figyelembevételével dönt.

(6) Az Önkormányzat a részletfizetés időtartamát, valamint a szerződés megkötésekor egy összegben teljesítendő vételárrész mértékét nem határozhatja meg a Ltv. által szabályozott minimális feltételeknél az elővásárlásra jogosult számára kedvezőbb mértékben, ha az elővásárlásra jogosult valamely lakóingatlan tulajdonjogával rendelkezik.

(7) Részletfizetés biztosítása esetén a vételárhátralék erejéig az Önkormányzat javára az érintett lakásingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni. A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését az adásvételi szerződésben kell kikötni.

(8) Elővásárlási jog esetén az ajánlati kötöttség időtartama 30 nap. Az ajánlatnak tartalmazni kell

a) a lakás általános jellemzőit,

b) a lakás forgalmi értékét, vételárát,

c) a szerződés megkötésekor fizetendő vételárrészlet mértékét,

d) a részletfizetés időtartamát és a kamat mértékét,

e) a kamatmentesség lehetőségét, feltételeit és

f) a vételárengedmény illetőleg a vételárhátralék megfizetésére adott engedmény feltételeit, mértékét, az ajánlati kötöttség időtartamát.

(9) A jogosult az elővásárlási jogát az Önkormányzathoz címzett nyilatkozattal gyakorolhatja.

14. Elővásárlási joggal érintett helyiség elidegenítésére vonatkozó szabályok

49. § (1) Elővásárlási joggal érintett helyiség elidegenítése esetén az eladás pályáztatás nélkül történik, amennyiben az elővásárlásra jogosult a 48. § (8) bekezdésében meghatározott időtartam alatt nyilatkozik, hogy élni kíván ezen jogával. A vételár az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg.

(2) Amennyiben a helyiséget nem az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételár az érvényes pályázatok közül a legmagasabb vételi ajánlattal, de legalább az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg.

(3) Amennyiben a helyiséget az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, az önkormányzat döntése értelmében

a) az elővásárlásra jogosult kérelmére maximum 2 évre részletfizetési kedvezmény biztosítható, a részletfizetés időtartamát években kell meghatározni, valamint

b) a vételár egy összegben történő megfizetése esetén az elővásárlásra jogosultat legfeljebb 10 % vételárengedmény illeti meg.

(4) A (3) bekezdés szerinti részletfizetés időtartama alatt a vevő által fizetendő szerződéses kamat mértéke a felszámításkor érvényes jegybanki alapkamat összegével egyezik meg.

(5) A vételi ajánlatnak tartalmaznia kell a helyiség ingatlan-nyilvántartási és egyéb adatait, a helyiség vételárát, a megfizetés módját.

(6) A vételárra vonatkozó ajánlati kötöttség az ajánlat kézhezvételétől számított 30 nap.

15. Elővásárlási joggal nem érintett helyiség elidegenítésére vonatkozó szabályok

50. § (1) Az üresen álló, vagy megüresedett helyiség nyilvános pályázat útján, szükség esetén vételárra történő liciteljárás keretében értékesíthető. Elővásárlási joggal nem érintett helyiség elidegenítése esetén a vételár az érvényes pályázatok közül a legmagasabb vételi ajánlattal, de legalább az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg.

(2) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a helyiség ingatlan-nyilvántartási és egyéb adatait,

b) a helyiség forgalmi értékét (vételárát),

c) az ajánlatok benyújtásának helyét, módját, idejét,

d) a pályázati eljárásra vonatkozó információszerzés helyét és idejét,

e) a pályázati biztosíték letételének idejét, módját, visszafizetésének szabályait,

f) a kiíró azon jogának fenntartását, hogy a pályázatot - akár indokolás nélkül is - eredménytelennek minősítse,

g) egyéb feltételeket.

(3) Az adásvételi szerződést azzal a pályázóval kell megkötni, aki a pályázati feltételeknek megfelelt és a tárgyalás során a legmagasabb összegű vételi ajánlatot tette.

(4) A vételárat az adásvételi szerződés megkötésétől számított 8 napon belül egy összegben kell megfizetni. A vételár megfizetésére sem részletfizetés, sem pedig egyéb kedvezmény nem biztosítható.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

51. § (1) Ez a rendelet 2011. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) a Vásárosnamény Város Önkormányzata tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 13/2001.(VI. 22.) önkormányzati rendelet,

b) a Vásárosnamény Város Önkormányzata tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 19/2001. (VII. 06.) önkormányzati rendelet, valamint

c) az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 27/2000.(XII.29.) önkormányzati rendelet.

Filep Sándor polgármester

dr. Deák Ferenc jegyző

1. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez3

Az egyes önkormányzati szervek hatásköreiről

1. Képviselő-testület:

1.1 Dönt a lakás, helyiség elidegenítéséről,
1.2 Dönt a helyiség bérletére érkezett pályázatokról, - eredménytelen pályázat esetén jogosult ismételten pályázatot kiírni - a helyiség bérleti díjáról,
1.3 Amennyiben a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a Ltv. és e rendelet keretei között meghatározza a részletfizetés időtartamát, a szerződés megkötésekor egy összegben megfizetendő vételár mértékét, dönt a vételárengedményről és a szerződéses kamat mértékéről,
1.4 Felmentést ad a helyiség bérbeadása esetén a pályázat kiírásának kötelezettsége alól,
1.5 Dönt a helyiség kedvezményes, vagy térítésmentes használatba adásáról,
1.6 Dönt bérlő kijelölési jog biztosításáról,
1.7 Kiírja a pályázatot a helyiség elidegenítéséről, gondoskodik a pályázati hirdetmény megfelelő közzétételéről,
1.8 Értékhatártól függően kiválasztja a lakás, helyiség felújítását, karbantartását végző vállalkozót és
1.9 Évente rendeletben dönt a lakbér mértékéről.

2. Polgármester:

2.1 Dönt az önkormányzati lakás szociális, költségelvű, szolgálati jellegű és piaci alapon történő bérbeadásáról,
2.2 Gondoskodik a pályázat kiírásáról a lakás bérbeadására, valamint a pályázati hirdetmény megfelelő közzétételéről,
2.3 Gondoskodik a pályázat lebonyolításáról,
2.4 Dönt a bérlő személyéről,
2.5 Megállapodhat a bérlővel a lakás átadása esetén a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tétele, a lakás átalakítása, korszerűsítése vonatkozásában,
2.6 Szerződést köt a helyiség bérlőjével,
2.7 Megállapodhat a bérlővel a helyiség átalakítása, korszerűsítése vonatkozásában,
2.8 Értékhatártól függően kiválasztja a lakás, helyiség felújítását, karbantartását végző vállalkozót,
2.9 Dönt a részletfizetés iránti kérelmekről,
2.9.1 Megállapodhat a bérlővel a lakásbérleti jogviszony szünetelésének időtartalmáról, a Ltv.-ben szabályozott esetekben
2.10 Dönt a lakbértámogatás mértékéről
2.10.1 Dönt a lakbértámogatásra való jogosultságról, megállapítja és módosítja a lakbértámogatás mértékét,
2.11 Évente javaslatot tesz a rendeletben megállapított lakbér mértékére

3. Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság:

3.1 Véleményezi a helyiségbérletre benyújtott pályázatokat

4. Polgármesteri hivatal (Lakásgazdálkodó útján):

4.1 Ellátja a lakások és helyiségek bérleti szerződésének megkötésével, módosításával, megszüntetésével kapcsolatos feladatokat,
4.2 Ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a bérlő szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítését, az ellenőrzésről jegyzőkönyvet készít,
4.3 Ellátja a lakások és a helyiségek átadás-átvételével, valamit visszaadásával kapcsolatos feladatokat, ennek során leltárt és jegyzőkönyvet vesz fel,
4.4 Bírósághoz fordul a lakás illetve helyiség visszaadása vonatkozásában, ha az szerződés szerint 90 napon belül nem történik meg,
4.5 A szociális helyzet alapján bérbe adott lakás bérlője a lakásból történő két hónapot meghaladó távolléte okát és annak időtartamát a Bérbeadó felé köteles írásban bejelenteni,
4.6 Beszedi a lakás- és helyiségbérleti díjat, a használati díjat, valamint a Bérbeadó által esetlegesen nyújtott, különszolgáltatás díját,
4.7 Határidő megjelöléssel felszólítja azokat a bérlőket, akik fizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, behajtja a kintlévőségeket nem peres és peres eljárás keretében,
4.8 Tájékoztatja a Pénzügyi Bizottságot, a Képviselőtestületet a megüresedett lakásokról, illetve helyiségekről és jelzi a jogcím nélküli vagy önkényes használatot,
4.9 Megállapítja a jogcím nélküli használatot a használati díj egyidejű közlésével megteszi a lakás kiürítés iránt szükséges intézkedéseket,
4.10 Ellátja a lakás- és helyiségértékesítéssel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, beszedi a vételárat, vételár részleteket,
4.11 Nyilvántartja és kezeli mindazokat a személyes adatokat, melyek a bérbeadási feltételeknek megállapítása, illetve a bérbeadói hozzájárulásokban való döntés érdekében szükséges,
4.12 A volt bérlőként, jogcím nélküli lakáshasználó kamatmentes fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás), valamint kamatmérséklés és kamat elengedés iránti kérelmek befogadja,
4.13 A lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadása és lakbértámogatás megállapítása iránti kérelmet befogadja és megvizsgálja,
4.14 A kérelemben foglaltak valódiságának helyszíni ellenőrzéssel és környezettanulmány készítésével ellenőrzi,
4.15 Kérelem elbírálása alapjául szolgáló feltételek megváltozásának bejelentést követően megvizsgálja,
4.16 A Bérbeadó döntését követő 8 napon belül a bérlőnek kijelölt személyt írásban tájékoztatja,
4.17 Pályázati eljárás során gondoskodik a pályázati hirdetmény kifüggesztéséről, a lakosság helyi sajtó média felületei útján történő tájékoztatásáról és
4.18 Szükség esetén értesíti a társasház közös képviselőjét

5. Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Szolgálat

5.1. A döntésre jogosult bizottság felkérésére környezettanulmányt készít a pályázónál.

2. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

LAKÁS ÉS NEM LAKÁS CÉLÚ HELYISÉG

ELLENŐRZÉSI JEGYZŐKÖNYV

Amely készült Vásárosnamény 201……………………..napján, a Vásárosnamény, ………..
…………………………………………szám alatti lakás (helyiség) bérlemény rendeltetésszerű használata valamint a bérleti szerződésben foglaltak ellenőrzése céljából megtartott helyszíni ellenőrzés során.
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében..…………………………………………………………….....
Bérlő:.................................................................................................................................
Bérlemény adatai:
Lakás (helyiség) helyrajzi száma:………..……………………...................................................
Bérleti szerződés száma, kelte, időtartama:……………………………………………………………..
A bérlemény állapotára vonatkozó dokumentált fényképfelvételek száma: …..db, melyek a jelen jegyzőkönyv mellékletét képezik.
Bérbeadó a bérleményellenőrzés során az alábbiakat tapasztalta:..……………………….
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Bérlő ellenőrzésre tett megjegyzései, észrevételei:…………………………...........................
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Jelen jegyzőkönyv és leltár a Bérlő részére átadására került 1 példányban, melynek megtörténtét Bérlő aláírásával elismer.
Vásárosnamény, 201………………………………….napján
Bérbeadó Bérlő

3. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

LAKÁS ÉS NEM LAKÁS CÉLÚ HELYISÉG

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV

Amely készült Vásárosnamény, 201……………………..napján, a Vásárosnamény, ………
……………………………..szám alatti lakás (helyiség) bérlemény birtokbaadásáról.
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében..…………………………………………………………….....
Bérlő:.................................................................................................................................
Bérlemény adatai:
Lakás (helyiség) helyrajzi száma:………..……………………...................................................
Alapterülete, komfortfokozata:…….............................................................................................
Bérleti szerződés száma, kelte, időtartama:……………………………………………………………..
Bérleti díj összege:………………….……………………….....................................................
Bérleményben lakók (bérlő, bérlőtárs, együttköltöző családtag), helyiség bérlőjének neve:…………………………………………………………..…………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
A jelen bérleményt a Bérbeadó az alulírott napon és helyen a Bérbevevő birtokába adja a jelen jegyzőkönyv elválaszthatatlan részét képező tételes, a bérlemény minden helyiségére kiterjedő, és műszaki állapotát rögzítő leltár melléklettel.
A Bérlő a bérleményt megtekintett állapotban, a leltár melléklet megismerését követően veszi át, az abban foglaltak helytállóságát aláírásával nyugtázza.
A közműórák állását, gyári számát a jelenlevők az alábbiakban közösen olvassák le, melyet az alábbiakban rögzítenek:
Villanyóra: Gyári szám:…………………. Állás:…………………………….kWh
Gázóra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
Hidegvíz-óra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
Melegvíz-óra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
Hőmennyiségmérő:……………….GJ.
Bérlő köteles haladéktalanul eljárni a közszolgáltatóknál a közműórák nevére történő átírása érdekében. Bérlő tudomásul veszi, hogy a birtokba vétel napjától a közüzemi díjak megfizetésének kötelezettsége Őt terheli.
A bérlemény állapotára vonatkozó, dokumentált fényképfelvételek száma:…….db, melyek a jelen jegyzőkönyv mellékletét képezik.
Átadott kulcsok jegyzéke:………………………………………….……………………………
Egyéb észrevétel, megjegyzés:…………………………………………...……………………...
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Jelen jegyzőkönyv és leltár a Bérlő részére átadására került 1 példányban, melynek megtörténtét Bérlő aláírásával elismer.
Vásárosnamény, 201………………………………….napján
Bérbeadó Bérlő

4. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

LAKÁS ÉS NEM LAKÁS CÉLÚ HELYISÉG

VISSZAVÉTELI JEGYZŐKÖNYV

Amely készült Vásárosnamény, 201……………………..napján, a Vásárosnamény, …….
……………………………..szám alatti lakás (helyiség) bérlemény Bérbeadó részéről történő visszavétele tárgyában.
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében..…………………………………………………………….....
Bérlő:.................................................................................................................................
Bérlemény adatai:
Lakás (helyiség) helyrajzi száma:………..……………………...................................................
Alapterülete, komfortfokozata:…….............................................................................................
Bérleti szerződés száma, kelte, időtartama:……………………………………………………………..
Bérleti szerződés megszűnésének napja:………………………………………………………..
Bérleti díj összege:………………….……………………….....................................................
Bérleményből kiköltözők (bérlő, bérlőtárs, együttköltöző családtag), helyiség bérlőjének neve:…………………………………………………………..…………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bérlő új lakcíme:…………………..…………………………………………………………..
A jelen bérleményt a Bérlő az alulírott napon és helyen a Bérbeadó birtokába visszaadja a jelen jegyzőkönyv elválaszthatatlan részét képező tételes, a bérlemény minden helyiségére kiterjedő, és műszaki állapotát rögzítő leltár melléklettel, melynek helytállóságát a kiköltöző Bérlő aláírásával elismer.
A közműórák állását, gyári számát a jelenlevők az alábbiakban közösen olvassák le, melyet az alábbiakban rögzítenek:
Villanyóra: Gyári szám:…………………. Állás:…………………………….kWh
Gázóra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
H.vízóra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
M.vízóra: Gyári szám:…………………. Állás:……………………………m3
Hőmennyiségmérő:……………….GJ.
Jelenlévők kijelentik, hogy a közműórák átírásáról haladéktalanul intézkednek.
A jegyzőkönyv mellékletét képező leltárban felsorolt hiányosságok pótlásának, a hibák kijavításának elvégzésére a Bérbeadó és bérlő megállapodása értelmében ………………………………köteles
A bérlemény állapotára vonatkozó dokumentált fényképfelvételek száma:…….db, melyek a jelen jegyzőkönyv mellékletét képezik.
Átadott kulcsok jegyzéke:. ………………………………………..
Egyéb észrevétel, megjegyzés:…………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Jelen jegyzőkönyv és leltár a Bérlő részére átadására került 1 példányban, melynek megtörténtét Bérlő aláírásával elismer.
Vásárosnamény, 201………………………………….napján
Bérbeadó Bérlő

5. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

BÉRLEMÉNY LELTÁR
Bérlemény címe, helyrajzi száma:……….……………………………………………………
Bérlemény megnevezése: ……………………………………………………………………
Bérlő, bérlőtárs neve, személyigazolvány száma:……………………………………………
……………………...……...……………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
Helyiségek száma:………..……………………………………………………………………
(A leltárt a bérlemény helyiségeiről külön-külön kell felvenni.)
Leltárfelvétel időpontja:………………………….
Helyiség megnevezése:…………………………..

Leltári tárgy

Mennyiség (db)

Megjegyzés

Megnevezés

Típus
Méret

Állapot

új

használt

erősen használt

cserére szorul

Fűtőberendezés:

- radiátor

- etage kazán

- hydroterm lakás-
fűtő készülék

- gázkonvektor

- gáz falimelegítő

- gázfűtéses cserép-
kályha

- cserépkályha

- hordozható cserép-
kályha

- olajkályha

- villanyradiátor

- villanykályha

- villany hordozható
cserépkályha

- vaskályha

- infravörös hősugárzó

Nyílászárók:

- bejárati ajtó zárral

- csengő

- beltéri ajtó kilinccsel

- ablak üvegezve

- ablak hőszigetelt
üveggel

Leltári tárgy

Mennyiség (db)

Megjegyzés

Megnevezés

Típus
Méret

Állapot

új

használt

erősen használt

cserére szorul

Árnyékolók:
- redőny

- reluxa

- sötétítő függöny

- függöny karnis

Burkolatok:

- padló

- beton

- járólap

- műanyag padló

- laminált parketta

- parketta

- hajópadló

Falak:

- festett

- tapétázott

- csempézett

- világítótest (égővel):

- villanykapcsoló

- konnektor

- központi antenna
csatlakozó aljzat

- telefon csatlakozó
aljzat

beépített szekrény

Főzőberendezés:

- villanytűzhely

- törpetűzhely

- főzőlap

- gáztűzhely

- garzontűzhely

- gázrezsó

- zománcozott tűzhely

- vastűzhely

- takaréktűzhely

Bojler:

- villany

- gáz

Leltári tárgy

Mennyiség (db)

Megjegyzés

Megnevezés

Típus
Méret

Állapot

új

használt

erősen használt

cserére szorul

- mosogató

- csaptelep

- mosdókagyló

- csaptelep

- WC-kagyló

- WC-tartály

- mosógép csatlakozó

- fürdőkád

- fürdőkád csaptelep

- zuhanyozó tálca

- zuhanyozó fülke

- zuhany csaptelep

Egyéb:

Megjegyzés, észrevétel:

Vásárosnamény, 201………………………………….napján
Bérbeadó Bérlő

6. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

önkormányzati bérlakás szociális alapon történő bérbeadására


Igénylő adatai


Igénylő házastársa/élettársa adatai


Név:

Születési név:

Születési hely, év, hónap, nap:

Anyja neve:

Lakóhely:

Tartózkodási hely:

Mióta lakik Vásárosnaményban:

Mióta dolgozik Vásárosnaményban:

Jelenlegi munkaadó neve és címe:

Foglalkozása, beosztása:

Együtt költöző családtagok adatai:
Gyermekeik:

Neve:

Születési hely, év, hónap, nap

Anyja neve:

Havi nettó jövedelme:











Egyéb családtagok:

Neve:

Születési év, hónap, nap

Anyja neve:

Rokoni kapcsolat:

Havi nettó
jövedelme:







Terhesség: 20.....év....................................hónapjában gyermeket várunk.
Tartós betegség/ súlyos fogyatékosság: .................................................................................................................
Állami gondozásban töltött időtartam:…………………………………………………………………………..
Jelenlegi lakás, amelyben lakik4:
- családi ház - magántulajdonú lakás - szolgálati lakás - vállalati bérlakás - önkormányzati bérlakás - szobabérlemény.
A lakásban kizárólag használt szobák száma:........ komfortfokozata:................alapterülete:......m2.
A jelenleg lakott lakásban élő személyek száma: ………….
A lakásban milyen minőségben lakik*:
- tulajdonos - szolgálati lakás bérlője - vállalati bérlakás bérlője- önkormányzati bérlakás bérlője - bérlőtárs - társbérlő - szobabérlők házában bérlő - családtag - albérlő - szívességi lakáshasználó.
A kérelem indoklása:
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

NYILATKOZAT

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben szereplő adatok/nyilatkozatok a valóságnak mindenben megfelelnek. Kérelmet, mint házastársak (élettársak) külön- külön nem nyújtottunk be. Hozzájárulunk, hogy a bérbeadó – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek a bérbeadás feltételeinek megállapítása illetve a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében szükségesek. Nyilatkozunk, hogy a jogosultság feltételeit érintő változásokat annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentjük.
................................................. .................................................
lakásra váró házastárs ( élettárs )
Mellékelni kell:
- tanköteles korú gyermekek érvényes tanulói/hallgatói jogviszony igazolása,
- az együttköltöző családtagokkal élő tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek egészségi állapotára vonatkozó igazolás,
- árvaság, félárvaság esetén az árvaellátást megállapító határozat, és az ellátás a kérelem benyújtását megelőző 3 havi összegének igazolása,
- a gyermekelhelyezés, valamint a gyámrendelés, gondnokrendelés tárgyában hozott bírósági, illetőleg gyámhatósági döntés, jegyzőkönyv,
- egyedülálló (gyermekét egyedül nevelő) szülő esetén az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozat,
- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló határozat és/vagy igazolás/nyilatkozat a kézhez kapott tartásdíj összegéről a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap vonatkozásában,
- amennyiben a kérelmező és együttköltöző családtagjai albérletben élnek, az albérleti szerződés másolata,
- az együtt költöző családtagok jövedelemigazolása az alábbiak szerint:
- munkaviszonyból származó jövedelem esetén a munkáltató igazolása a kérelem benyújtását megelőző 6 hónap nettó jövedelméből számított havi nettó átlagjövedelméről,
- vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző év átlagáról szóló jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által kiállított igazolás, továbbá nyilatkozat a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap nettó jövedelméből számított havi nettó átlagjövedelméről,,
- társadalombiztosítási ellátás (családi pótlék, GYES, GYED, GYET) esetén a Magyar Államkincstár hatósági bizonyítványa,
- nyugellátás, nyugdíjszerű ellátás folyósítása esetén a kérelem benyújtását megelőző 6 hónap nettó jövedelméből számított havi nettó átlagjövedelméről (nyugdíjszelvény, bankszámlakivonat), illetőleg a kérelem benyújtásának éve január hónapjában a Nyugdíjfolyósító által kiadott igazolást,
- álláskereső családtag esetén a Munkaügyi Központ Hatósági Bizonyítványa az elhelyezkedés érdekében a kérelem benyújtását megelőző legalább 3 havi együttműködésről, valamint Hatósági Bizonyítvány a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap nettó álláskeresési ellátás havi nettó átlagáról,
- egyéb jövedelemről szóló kérelem benyújtását megelőző 3 hónapra vonatkozó igazolás (pl. bérbeadásból származó).
A kérelmi formanyomtatványt …… db melléklettel a mai napon átvettem.
20......... év ................. hó .......... nap.
…………………………
átvevő aláírása

Jövedelmi adatok

A jövedelmek típusai

Az igénylő
jövedelme

Az igénylővel együtt költöző
közös háztartásban
élő házastárs
(élettárs) jövedelme

Az igénylővel együtt költöző egyéb rokon
jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

7. Föld bérbeadásából származó jövedelem

8. Egyéb (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

9. A család összes nettó jövedelme

10. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)

11. AZ ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI!
Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]

A kérelem benyújtását megelőző 3 hónap nettó jövedelméből számított havi nettó egy főre jutó átlagjövedelme (ügyintéző tölti ki): ................................. Ft/hó.

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai
Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: ..............................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................
Lakóhely: .....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt költöző családtagjának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a vagyonnyilatkozatban szereplő adatok a valóságnak mindenben megfelelnek.
Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy a vele együttköltöző családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

7. melléklet a 20/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelethez

Szociális bírálati rendszer
A szociális helyzet alapján bérbeadásra kerülő lakások igénylői az alábbi szociális bírálati rendszer szerint kerülnek a lakásigénylési nyilvántartásba.

1. Gyermekek száma (közös háztartásban élő kiskorú, vagy nappali tagozaton tanulói/hallgatói jogviszonnyal nagykorú gyermek):

1.1 1-2 gyermek esetén gyermekenként 3 pont
1.2 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként 4 pont
1.3 E pont alapján legfeljebb 16 pont adható

2. Lakásigénylő vagy együttköltöző családtag tartós betegsége, illetve súlyos fogyatékosságára tekintettel:

1.2 Személyenként 6 pont

3. Lakásigénylő vagy együttköltöző családtag állami gondozott státusza:

3.1 Személyenként 5 pont

4. Lakhatás körülményei:

4.1 Legalább 6 hónapja albérletben lakik, melyet szerződéssel és a bérleti díjra vonatkozó számlával igazol: 6 pont
4.2 Családtagként lakik: 4 pont
4.3 Egy főre jutó alapterület: 12m2 - 10m2/fő között: 2 pont
4.4 10m2 – 8m2/fő között: 3 pont
4.5 8m2 – 6m2/fő között: 5 pont
4.6 6m2/fő alatt: 7 pont
4.7 A lakásban nincs fürdőszoba: 2 pont
4.8 A lakásban nincs vezetékes víz: 2 pont
4.9 A lakás vizes, penészes, egészségtelen: 4 pont

5. A pályázó igazoltan vásárosnaményi lakos,

5.1 Legalább öt éve: 2 pont
5.2 Legalább 10 éve 3 pont
5.3 Legalább 15 éve 6 pont
5.4 Legalább 20 éve 8 pont

6. Jövedelmi viszonyok:

6.1 Egyedülélő, valamint gyermekét illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében, amennyiben a háztartás összes, a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap havi nettó átlagjövedelméből számított egy főre jutó havi nettó jövedelme:
6.1.1 A nyugdíjminimumot meghaladja, de a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg: 15 pont
6.1.2 A nyugdíjminimum 150 %-át meghaladja, de a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg: 10 pont
6.1.3 A nyugdíjminimum 250 %-át meghaladja, de a nyugdíjminimum 350 %-át nem haladja meg: 5 pont
6.2 A 6.1 pont alá nem tartozó esetekben, amennyiben a háztartás összes, a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap havi nettó átlagjövedelméből számított egy főre jutó havi nettó jövedelme:
6.2.1 A nyugdíjminimumot meghaladja, de a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg: 10 pont
6.2.2 A nyugdíjminimum 150 %-át meghaladja, de a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg: 5 pont
6.2.3 A pályázó a pályázat benyújtásának idejében határozatlan idejű munkaviszonnyal, vagy a pályázat benyújtásakor még legalább 6 hónapig tartó munkaszerződéssel rendelkezik: 7 pont
6.2.4 Amennyiben a pályázó házastársa a 6.2.3 pont feltételeinek megfelel: 7 pont.
1

Az önkormányzati rendeletet a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 49. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 1. napjával.

2

Megállapította a 17/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019. december 14-től.

3

Megállapította a 17/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019. december 14-től.

4

A megfelelő rész aláhúzandó!