Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

Temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

Temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.01.01.

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésben, 16. §- ban, 40. § (3) bekezdésben, 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület véleményének kikérésével - a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Tiszasüly Község közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, üzemeltetni, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok, valamint az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet területi hatálya kiterjed a Tiszasüly Községi Önkormányzat tulajdonában lévő 016. helyrajzi számú, 2 ha 8299 m2 nagyságú, kivett köztemető művelési ágú ingatlanra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki az e rendeletben foglalt feladatokat végzi, a feladat végzése során a rendeletben megjelölt szervezetekkel jogviszonyt létesít, a temetői szolgáltatásokat igénybe veszi, valamint e rendelet előírásait megszegi.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott temető fenntartásáról és üzemeltetéséről Tiszasüly Községi Önkormányzat gondoskodik.

2. A ravatalozó és köztemető fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) A ravatalozó és a köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátása érdekében Tiszasüly Községi Önkormányzat saját hatáskörében más szerződő partnert is bevonhat.

(2) A fenntartási és üzemeltetési feladatok ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

3. § (1) Tiszasüly Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a temetőfenntartói feladatai során ellátja a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartását, szükség szerinti felújítását és gondozását.

(2) A temetőüzemeltetési feladatai során az Önkormányzat

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást (külső szolgáltató útján). A sírhely kiásás költségét a temettető közvetlenül a szolgáltatónak fizeti meg;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó és annak technikai berendezései, tárolók, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) megőrzi a nyilvántartó könyveket, ellátja a köztemetőben lévő temetési helyek nyilvántartásainak előírás szerinti vezetését, naprakész állapotban tartását, folyamatosan figyelemmel kíséri a temetési helyek feletti rendelkezési jog lejárati idejét,

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket; ellátja a temetői táblakiosztási tervek folyamatos karbantartását, az új táblák nyitásakor a sírhelykiosztási tervek elkészítését,

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást;

j) ellátja a temetői hulladék gyűjtését és a közszolgáltató által történő elszállíttatásáról való gondoskodást,

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, ennek kapcsán ütemezi a temetési szertartások időpontját, szervezési intézkedéseivel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról,

n) ellátja a veszélyes állapotú sírkövek által előidézett veszélyhelyzet megszüntetése érdekében szükséges intézkedések megtételét, valamint a köztemetőben felállítható síremlékekkel, sírkőtermékekkel kapcsolatos hozzájárulási, ellenőrzési feladatokat.

(3) A halott ravatalozóba történő kiszállításáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A temetkezési szolgáltató a halottvizsgálati bizonyítvány bemutatásával személyesen egyeztet temetési időpontot az Önkormányzat megbízottjával, aki a halottat nyilvántartásba veszi.

(4) A temetőben lévő sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség az Önkormányzatot nem terheli.

3. Temetkezési helyek, sírhelyek

4. § (1) A köztemetőben a folyamatos temetés biztosítása érdekében a sírhelytáblák kialakítását és előkészítését az Önkormányzat megbízottja útján végzi.

(2) Az Önkormányzat a sírhelytáblákat, a táblákban kialakított sorokat, temetési helyeket folyamatos számozással látja el. A sírhelytáblákat nagybetűkkel (A, B, C, D, stb.), a sorokat római számokkal, a sírokat arab számmal kell megjelölni.

(3) A temetőről, a kialakított sírhelytáblákról az Önkormányzat térképet és nyilvántartást vezet. A térképről készült másolatot a temető bejáratánál köteles elhelyezni.

(4) A temetőben kialakítható sírgödör hosszára, szélességére irányadó előírásokat – vonatkozó kormányrendelet figyelembe vételével – az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete fenntartja a díszsírhelyek odaítélésének a jogát. Az odaítélésről a kérelmező írásbeli előterjesztése alapján a Képviselő-testület dönt, jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre az érvek, ellenérvek és döntésről határozat kerül elfogadásra.

(2) Jelen rendelet hatályba lépése után kiadott díszsírhelyeket is a temető fennállásáig kell fenntartani, azonban díjuk az általános szabályok szerint 25 éves nyugvási idő figyelembevételével határozandók meg úgy, hogy a rendelkezési jog az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év. A Képviselő-testület döntése alapján – az egyéb temetési hely díjainak megállapításával egyidejűleg - a díszsírhelyben az elhunyt legközelebbi hozzátartozói is eltemethetők, a meghatározott sírhely megváltási díj, vagy díjhányad megfizetése után.

(3) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói kötelesek gondoskodni.

6. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól való eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a temetésre felhasználandó sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének az 1999. évi XLIII. törvény 10. § (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

4. A temetkezési helyek feletti rendelkezési jog

7. § (1) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek mértékét az Önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg jelen rendeletben, illetve módosíthatja azt szükség szerint.

(2) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot előre kell megváltani. A rendelkezési jogot megváltó személyt a használati idő alatt a megváltott temetkezési hely tekintetében a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben meghatározott jogok (rendelkezési jog) illetik és kötelezettségek terhelik.

(3) A rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év;

b) dupla sírhely esetén 25 év, az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év;

c) urnafülke, urnasírhely esetén 25 év.

(4) A használati idő letelte után a temetkezési helyek egy újabb ciklusra megválthatók.

(5) Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyeket 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult a felszámolás szabályainak betartása mellett újból felhasználni, szükség szerint értékesíteni.

(6) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet. A sírhelyet befizetéssel újra megváltó egyenes, vagy oldalági hozzátartozó a sírhely fölött rendelkezési jogot szerez. Több hozzátartozó (rokon, örökös) esetében a sírhely feletti rendelkezési jog csak az esetben szerezhető meg, ha a hozzátartozók írásbeli lemondó nyilatkozatban ehhez hozzájárultak.

(7) A temető díjakat és a temetési helyek díjait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(8) Rátemetés esetén a meghosszabbított rendelkezési időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell fizetni. A korábban megváltott rendelkezési időből fennmaradó időtartam beszámításra kerül rátemetés esetén.

(9) A rendelkezési jog megváltás, újraváltás díját Tiszasüly Községi Önkormányzat házipénztárába kell megfizetni. Megváltás esetén a temetés időpontja előtti munkanapig, újraváltás esetén a lejárat dátumát megelőző munkanapig.

(10) A hamvak szétszórására – igény szerint – a köztemetőben szóróhely alakítható ki.

5. Temetkezési szolgáltatások és a temetés feltételei

8. § (1) A köztemetőben az Önkormányzat a temetkezési szolgáltatások ellátását az üzemeltető által és az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók és az üzemeltető között létrejött megállapodások alapján biztosítja.

(2) A temetkezési szolgáltató a rendelet 2. mellékletében meghatározott létesítmény igénybevételi díj, ellenében végezhet temetkezési szolgáltatási tevékenységet a temetőben.

(3) Az üzemeltető a temetési szertartás előtt legalább 2 órával köteles a ravatalozót a temetkezési szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó - a jelen rendelet 2. melléklete szerinti létesítmény igénybevételi díjat legkésőbb a temetési szertartást megelőző munkanapig köteles Tiszasüly Községi Önkormányzat házipénztárába (5061 Tiszasüly, Kiséri út 21. szám) megfizetni. Amennyiben a kötelességének nem tesz eleget, úgy e mulasztásával a temetés meghiúsulásával kapcsolatos összes következményt magára vállalja.

(5) A temetkezési szolgáltatók azonos feltételekkel vehetik igénybe a temető létesítményeit.

9. § (1) A köztemető területén belül egyéb vállalkozási tevékenység (sírkő elhelyezés, síremlék készítése, stb.) csak a köztemető hivatalos nyitva tartási ideje alatt, a jogszabályi feltételek betartása mellett, és az üzemeltető felé tett előzetes bejelentés és a temető fenntartási hozzájárulás előzetes megfizetését követően végezhető.

(2) A temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők – pl. építőipari, kertészeti, stb. tevékenységet ellátók – minden olyan megkezdett nap után, amelyen vállalkozói tevékenységüket végzik, temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni, melynek mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további legfeljebb egy elhalt, vagy az illetékes népegészségügyi hatóság által esetenként engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttestmaradványt tartalmazó koporsó temethető rá. A temetési helyre alapméretenként további 6 darab hamvakat tartalmazó urna helyezhető el. Az előírások betartása temetkezési szolgáltató feladata és felelőssége.

(4) Az elhaltak szállításánál, ravatalozásánál, és az eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel és kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell eljárni.

(5) A felravatalozott koporsót a szertartás megkezdéséig nyitva lehet hagyni a temettető igénye esetén. Ha a holttest előrehaladott bomlási állapotban van, vagy más orvosi, illetve egészségügyi szabály ezt külön indokolja, az illetékes népegészségügyi hatóság rendelkezése alapján a koporsót zárva kell tartani.

6. Köztemetés feltételei

10. § Köztemetésre a 1993. évi III. törvény 48. §-ban és Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatás keretében nyújtható ellátásokról szóló 9/2021. (VI.14.) önkormányzati rendeletében foglaltakat kell alkalmazni.

7. A temető infrastrukturális létesítményei

11. § (1) Tiszasüly Községi Önkormányzat a tulajdonában lévő köztemetőben és ravatalozóban az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja: ravatalozó, út, kerítés, hulladék-tároló, vízvételi lehetőség.

(2) A temetőbe a gépjármű forgalom rendjét az üzemeltető jogosult meghatározni. A behajtás díjtalan. A behajtás rendjéről hirdetményi úton tájékoztatja a temetőbe érkező látogatókat.

(3) A temető üzemeltetője által biztosított vízvételi lehetőséget sírgondozás céljára bárki ingyenesen használhatja.

(4) A temető nyitvatartását a kifüggesztett rend szerint mindenkinek be kell tartania.

(5) A sírgondozó köteles a hulladékot a tárolóba helyezni. A kijelölt hulladék lerakóhelyet a sírgondozó díjtalanul használhatja.

(6) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók díjtalanul használhatják.

8. A temető üzemeltetése

12. § (1) A halott ravatalozóba történő kiszállításáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A halottvizsgálati bizonyítványt az Önkormányzat temető gondnokának be kell mutatni, aki a halottat nyilvántartásba veszi.

(2) A holttestet a temetést megelőzően azonosítani kell. Az azonosításról a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(3) A ravatalozó használatáért a temetkezési szolgáltatást végző az 2. mellékletben meghatározott összegű létesítményhasználati díjat fizet.

(4) A temetőnek és a ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását. Az esetlegesen szükséges új beruházások, felújítások, karbantartások, kellékek beszerzése a temető tulajdonosát terhelik.

(5) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét. A temető területének fásítását, úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

(6) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A hulladék ideiglenes összegyűjtését két körbekerített hulladékgyűjtő hely biztosítja.

(8) A vízvételt a kiépített vízvezetékrendszer biztosítja, melyek szükséges karbantartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(9) A temetőt körülkerítő kerítés állapotát az üzemeltető ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

(10) A temető üzemeltetőjének kizárólagos joga a megváltható sírhelyek, sírbolthelyek hasznosítása.

(11) A temető üzemeltetője sírhely megváltás jogcímén értékesíti a 7. § (2) bekezdésben meghatározott időtartamokra a temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot. A temetési helyek sírhely megváltási díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

9. A sírgondozás szabályai

13. § (1) A temetkezési helyen a sírgondozó által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása

b) cserepes, vágott- és művirágok, koszorú elhelyezése

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik le a 2 m-es magasságot

d) a lombhullató növények, fák, cserjék levelének eltakarítása a sírgondozó feladata.

(2) A sírhely felett rendelkező köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

14. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint a 13. §-ban felsoroltakon kívüli egyéb munkálatokhoz a temető tulajdonosának előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá minden munkálat végzésének időpontját és várható időtartamát, a munka megrendelőjét és a munkát végző vállalkozót.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott munkák bejelentése Tiszasüly Községi Önkormányzatnál, ügyfélfogadási időben (5061 Tiszasüly, Kiséri út 21.) lehetséges.

(3) A síremlékek állítása engedélyhez és temető fenntartási díj megfizetéséhez kötött, melyet a Tiszasüly Községi Önkormányzatnál kell beszerezni, a munkálatok elkezdése előtt. A temető fenntartási díj mértékét rendelet 2. melléklete tartalmazza. A temető fenntartási hozzájárulás megfizetésének módja: Tiszasüly Községi Önkormányzat házipénztárába, legkésőbb a temetőhozzájárulással érintett tevékenység megkezdése előtti munkanapon.

(4) Az előírt engedélyek hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 13. § (2) bekezdésében foglalt kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető

a) sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti), és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

10. A temető rendje

15. § (1) A temető nyitva tartása folyamatos.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(3) A temetőben 14 éven aluli gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat. A felügyelet hiánya miatt bekövetkezett esetleges balesetekért és azok következményeiért a felügyeletre kötelezett személyt terheli a felelősség.

16. § (1) A temetőben munkáját végző vállalkozók (pl. sírkészítők) működésük során e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(2) A temetők területén síremlékek, sírok építése során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjeleket a megrendelő által megbízott kivitelezést végző vállalkozó köteles elszállítani és további elhelyezéséről, ártalmatlanításáról gondoskodni.

(3) A temetőben szolgáltatást végzők (szolgáltatók) és vállalkozók kártérítési felelősségük mellett kötelesek a temetőben elhelyezett értékek megóvásáról gondoskodni, tevékenységüket a jelen rendeletben foglaltak betartásával kötelesek végezni.

17. § A temetőben elhelyezett padokat, dísznövényeket, csaptelepeket, egyéb a temető rendeltetéséhez szükséges eszközöket csak a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet kivinni.

11. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

19. § Hatályát veszti a a temető fenntartásáról és a temetkezési szolgáltatásról szóló 12/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet.