Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről

Hatályos: 2024. 02. 19

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről

2024.02.19.

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Kitüntető címek alapítása

1. §1 (1) Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Madocsa Község Díszpolgára”, „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” címeket és „Madocsa Kiválósága Díjat” alapít. (a továbbiakban együttesen: kitüntető címek)

(2) Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Madocsa Község Bora” címet alapít.

2. „Madocsa Község Díszpolgára” kitüntető cím

2. § A „Madocsa Község Díszpolgára” címet (a továbbiakban: díszpolgári cím) a település lakossága nevében a Képviselő-testület adományozza annak az élő magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki a munkásságával, magatartásával eredményesen elősegítette Madocsa anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását, vagy a társadalmi élet valamely területén a település rangjának emelése, hírnevének növelése érdekében jelentős tevékenységet fejtett ki.

3. § A díszpolgári címmel külön erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár.

4. § A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) hivatalos az önkormányzat által rendezett ünnepségekre,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett rendezvényeket,

d) arcképe és munkásságának összefoglalója felkerül a „Büszkeségeink” falra

e) elhalálozása esetén, ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti.

3. „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” kitüntető cím

5. § A „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” (a továbbiakban: posztumusz díszpolgár) kitüntető cím adományozásának rendjére vonatkozóan a díszpolgári cím adományozására vonatkozó szabályokat a 6. § és a 7. §-ban foglalt eltéréssel alkalmazni.

6. § Posztumusz díszpolgári címmel ismerhetők el e rendelet 2. § –ában felsorolt érdemek, ha a cím odaítélése valamely okból a kitüntetett személy életében nem volt lehetséges.

7. § (1) A posztumusz díszpolgári címet igazoló oklevelet és emlékplakettet a közeli hozzátartozók által megnevezett hozzátartozónak kell átadni.

(2) A posztumusz díszpolgár munkásságának összefoglalója felkerül a „Büszkeségeink” falra

(3) A 18. §-ban szereplő nyilatkozat megtételére jogosultak tekintetében az (1) bekezdés az irányadó.

4. „Madocsa Kiválósága Díj”

8. § A „Madocsa Kiválósága Díj” adományozható annak a madocsai lakóhellyel rendelkező természetes személynek, aki a leginkább helyben végzett tevékenységével a település fejlesztésében, a közszolgálati, az egészségügyi, a szociális, az oktatási, a kulturális, a sport, a társadalmi vagy a gazdasági élet bármely ágazatában annak értékeit gyarapítva, különösen aktív szerepet vállal vagy kiemelkedő eredményt ért el.

9. § (1) A „Madocsa Kiválósága Díj” tulajdonosa egyszeri, nettó 150 000 Ft összértékű pénzbeli jutalomra jogosult, amelyet az elismert tevékenysége folytatásához használhat fel.

(2) Amennyiben a kitüntetett önkormányzati vagy önkormányzati hivatali dolgozó és az elismerést a munkájával kapcsolatban szerezte, úgy egyszeri, nettó 150 000 Ft év végi jutalomra jogosult.

(3) A kitüntetett térítésmentesen jogosult bemutatni tevékenységét a Madocsai Hírmondóban, legfeljebb 2 db A4-es oldal terjedelemben.

10. § A „Madocsa Kiválósága Díj” címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

4/A.2 „Madocsa Község Bora” cím alapítása

10/A. § (1) Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hagyományteremtő céllal „Madocsa Község Bora” címet (a továbbiakban: cím) alapít.

(2) Az (1) bekezdésben alapított cím évente egy alkalommal az alábbi három kategóriában ítélhető oda az arra érdemes bortermelőnek:

a) Madocsa Község Fehér Bora,

b) Madocsa Község Vörös Bora és

c) Madocsa Község Rose Bora.

(3) A Madocsai Borosgazdák által szervezett borverseny résztvevői közül részt vehetnek az (1) bekezdés szerinti címért induló versenyben

a) azok a borosgazdák, akik madocsai termőhellyel rendelkeznek, vagy Madocsa legfeljebb 25 km-es körzetéből vásárolt szőlőből állítanak elő bort Madocsán és erről nyilatkozatot tesznek,

b) akinek a borát a borverseny zsűrije a legjobbnak értékelte, és

c) akinek írásos nyilatkozata szerint a borversenyre benevezett fajtájú borból legalább 100 liter mennyiségű bor áll rendelkezésre a verseny időpontjában a saját fogyasztásra szánt és az egyéb értékesítésre tartalékolt mennyiségen felül.

(4) A Borverseny zsűrije általi szakvélemény alapján a Madocsai Borosgazdák ítéli oda a „Madocsa Község Bora” címet a pályázati feltételeknek mindenben megfelelő és a címre érdemes fehér, vörös, és rose borokból.

(5) A díjat évente kategóriánként csak 1-1-1 személy kaphatja meg, akinek a nevét és a címmel kitüntetett bor fajtáját a Madocsai Hírmondóban, és a község honlapján közzé kell tenni.

(6) Az önkormányzat a címet elnyert fehér, vörös, és rose borokból évente legalább 30-30-30, 0.75 literes szabvány üveg borospalack mennyiségű bort biztosít az Önkormányzat részére - reprezentációs célú felhasználás végett - a versenyeredmény kihirdetését követő 2 hónapon belül. A palackon fel kell tüntetni a kitüntető címen túl a termelő nevét, a bor fajtáját, évjáratát és termőhelyét is.

(7)3 A cím mindenkori nyertese részére nettó 40.000 forint jár, és a nyertes reklámozás során hivatkozhat az elnyert címre, de a „Madocsa Község Bora” feliratú palack címkék készítésének jogát az önkormányzat fenntartja saját magának.

5. A kitüntető címek adományozásának rendje

11. § (1) A kitüntető címek adományozására írásban, részletes indokolással ellátott - az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató - javaslatot tehet:

a) a polgármester,

b) a települési képviselő,

c) a képviselő-testület bizottsága,

d) a településen működő, bejegyzett társadalmi szervezet,

e) madocsai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos.

(2) Amennyiben nem a polgármester a javaslattevő, az (1) bekezdés szerinti javaslatot adott év május 31. napjáig kell előterjeszteni a polgármesternél.

(3) A Képviselő-testület évente legfeljebb kettő „Madocsa Község Díszpolgára” címet adományozhat.

(4) A Képviselő-testület évente legfeljebb kettő „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” címet adományozhat.

(5) A Képviselő-testület évente legfeljebb kettő „Madocsa Kiválósága Díj” kitüntetést adományozhat.

12. § (1) A javaslattételi lehetőségről a helyben szokásos közzétételi formában 30 nappal a beküldési határidő előtt értesíteni kell a lakosságot.

(2) A felhívásban fel kell tüntetni a beküldési határidőt, a kötelező tartalmi elemeket és a formai követelményeket.

13. § Nem adományozható kitüntető cím az éppen mandátumát töltő polgármesternek vagy önkormányzati képviselőnek.

14. § A kitüntető címek odaítélésére a polgármester az általa tett, vagy a hozzá határidőre beérkezett javaslatokat a 11. § (2) bekezdésében szereplő határidőt követő első képviselő-testületi ülésre terjeszti elő.

15. § Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indoklással kell ellátni.

16. §4

17. § A kitüntető címek odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

18. § (1) A kitüntető címek odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi médiában az adományozás indoklásában szereplő, rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

(2) A kitüntetettnek nyilatkoznia kell arról, hogy hozzájárul-e a munkásságát összefoglaló emléklap elhelyezéséhez a „Büszkeségeink” falon.

19. § A kitüntető címet tanúsító díszoklevelet és emlékplakettet a Falunapon, vagy a díjazott munkásságához kapcsolódó települési rendezvényen, ünnepélyes keretek között a Képviselő-testület nevében a polgármester adja át.

20. § A díszoklevélnek tartalmaznia kell:

a) a település címerét,

b) a kitüntetett nevét

c) az adományozás indokait,

d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,

e) az adományozás időpontját,

f) a polgármester és a jegyző aláírását,

g) az önkormányzat pecsétlenyomatát.

21. § A díszpolgári emlékplakett, és a posztumusz díszpolgári emlékplakett bronzból készül, átmérője 11 cm, egyik oldala a község címerét ábrázolja, alatta a „Madocsa” felirattal, a másik oldalára pedig a kitüntetett személy neve és az adományozás éve kerül. Átadására díszdobozban kerül sor.

22. § (1) A kitüntetettekről díszes kivitelű albumban nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, lakcímét, a kitüntető cím adományozásának indokát, az adományozás évét és az adományozásról szóló határozat számát.

23. § (1) A díszpolgár és a posztumusz díszpolgári címek kitüntetettjei munkásságának összefoglalója a 18. § (2) bekezdésében foglalt nyilatkozatot követően egységes keretbe foglalva elhelyezésre kerül a „Büszkeségeink” falon.

(2) A „Büszkeségeink” fal a Madocsa, Fő utca 19. szám alatti Házasságkötő teremmel szembeni folyosón helyezkedik el.

(3) Az összefoglalónak tartalmaznia kell:

a) a település címerét,

b) a kitüntetett nevét és arcképét

c) születési és – posztumusz esetében – halálának évét

d) az adományozás indokait,

e) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,

f) az adományozás évét,

g) a polgármester és a jegyző aláírását,

h) az önkormányzat pecsétlenyomatát.

24. § A kitüntető címek adományozásával kapcsolatos adminisztrációs feladatokat az Önkormányzati Hivatal látja el.

25. § A kitüntető címek költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

6. A kitüntető cím visszavonásának rendje

26. § A kitüntető címet érdemtelenné válás esetén a képviselő-testület visszavonja. Érdemtelen a kitüntető címre, akit a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélt vagy a közügyek gyakorlásától eltiltott.

27. §5

7. Záró rendelkezések

28. § (1) Ez a rendelet a 2022. november 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről szóló 7/2016. (V.2.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. § a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4/A. alcímet (10/A. §-t) a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 10/A. § (7) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 16. §-t a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 27. §-t a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.