Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 41/2010. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az építmény- és telekadóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 03. 31

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 41/2010. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az építmény- és telekadóról1

2023.01.01.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén e rendeletével a következő helyi adókat állapítja meg:

a) építményadó,

b) telekadó.

1. Értelmező rendelkezések

2. §3

2. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

3. § (1) A rendelet alkalmazásában adóalany:

a) a magánszemély;

b)4 a jogi személy, egyéb szervezet;

c) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése.

(2) A feltételes adómentességről a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (2), illetőleg (3) bekezdése rendelkezik.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározottak szerint adóalany a külföldi magánszemély és szervezet is, feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság nem biztosítja. A viszonosság kérdésében az adópolitikáért felelős miniszter állásfoglalása az irányadó.

(4)5 A rendelet hatálya nem terjed ki a Magyar Államra, a helyi önkormányzatra, az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatra, a költségvetési szervre, az egyházi jogi személyre, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-re, az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-re és a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtási gazdálkodó szervezetre.

4. § Az adókötelezettség kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlantulajdonra, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra.

II. Fejezet

Építményadó

3. Az adókötelezettség

5. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2)6

(3) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.

(4)7

4. Az adó alanya

6. § (1) Az adó alanya (3. §) az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.
(A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos.)
(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.
(3) Társasház, -garázs és - üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.
(4) 8

5. Az adómentesség

7. §9 Mentes az adó alól a helyi adókról szóló törvényben foglaltak körén túl:

a) magánszemélyek esetében a lakás és üdülő épülethez tartozó kiegészítő helyiségek, valamint a gépkocsitároló,

b) magánszemélyek esetében azon lakások és lakrészek, amelyeket az adóalany kizárólag lakás céljára használ vagy hasznosít;

c) az óvóhely, a lakóközösségek közös tulajdonában és közös használatában lévő helyiségek.

6. Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

8. § (1)10 Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(4) Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.

(5)11

7. Az adó alapja

9. §12 Az adó alapja

a) az építmény m2-ben számított alapterülete,

b)13

8. Az adó mértéke

10. §14 A 9. §

a)15 a) pontja szerinti adóalap után 1.950 Ft/m2/év,

b)16

az adó mértéke.

III. Fejezet

Telekadó

9. Az adókötelezettség

11. §17 Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

10. Az adó alanya

12. § Az adó alanya (3. §) az, aki az év első napján a telek tulajdonosa. Ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog, illetőleg több tulajdonos esetén a 6. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

11. Az adómentesség

13. §18 Mentes az adó alól a helyi adókról szóló törvényben foglaltak körén túl

a)19 azon beépítetlen belterületi telek, amely nem áll építési tilalom alatt, azonban beépítését a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, és ezt a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Építészeti-műszaki Osztálya az adott telekre vonatkozóan egyedileg igazolja, feltéve, hogy a telken az adóalany vállalkozói tevékenységet nem folytat, és

b) az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja és 54. § (7) bekezdése szerint minősülő ingatlan.

12. Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

14. §20 (1)21 Az adókötelezettség

a) a belterületen fekvő, termőföldnek minősülő telek esetében a földterületnek az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területre történő átvezetését vagy tényleges mezőgazdasági művelésének a megszüntetését követő év első napján,

b) a külterületen fekvő, termőföldnek minősülő telek esetében a földterületnek az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területre történő átvezetését követő év első napján,

c) az építmény megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján

keletkezik.

(2)22 Az adókötelezettség

a) az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként nyilvántartott belterületi telek esetében a telek művelési ágának ingatlan-nyilvántartási átvezetése és tényleges mezőgazdasági művelése megkezdése évének utolsó napján,

b) az a) pontban foglaltaktól eltérően a

ba) tényleges mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek esetében a telek művelési ágának ingatlan-nyilvántartási átvezetése évének,

bb) belterületen fekvő termőföld esetében annak tényleges mezőgazdasági művelése megkezdése évének

utolsó napján,

c) külterületi telek esetében annak termőföldként vagy tanyaként történő ingatlan-nyilvántartási feljegyzése évének utolsó napján

d) a telek építménnyel való beépítése félévének utolsó napján

szűnik meg.

(3) Az adókötelezettségben bekövetkező - az (1) és (2) bekezdésben nem említett - változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

13. Az adó alapja

15. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

14. Az adó mértéke

16. §23 A 15. § szerinti adóalap után az adó mértéke: 355 Ft/m2/év.

IV. Fejezet

Eljárási szabályok

15. Az adó bevallása, megállapítása, megfizetése

17. §24 (1) A helyi adót az önkormányzati adóhatóság - adatbejelentés alapján - kivetéssel állapítja meg.

(2) Az adózónak az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell adatbejelentést tennie.

(3) Nem kell újabb adatbejelentést tenni mindaddig, ameddig adókötelezettséget érintő változás nem következik be.

(4) Ha az adózó adatbejelentési kötelezettségét nem vagy késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 220. §-ában meghatározott mértékű mulasztási bírságot kell fizetnie.

(5) Az adót évente két egyenlő részletben - az adóév március 15-ig és szeptember 15-ig - lehet késedelmi pótlék mentesen megfizetni.

(6) Kérelem alapján - indokolt esetben - a jegyző részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezhet az Art. rendelkezései alapján.

16. Adómérséklés

18. §25 Adómérséklés esetén az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az e rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az Art. rendelkezései az irányadók.

(3)26

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 1. napjával.

2

Megállapította: 47/2020. (XI. 30.) XI. ÖK rendelet 1. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

3

Hatályon kívül helyezte: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 68/2012. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2). Hatálytalan: 2013. I. 1-től.

4

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1). Hatályos: 2018. I. 1-től.

5

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2). Hatályos: 2018. I. 1-től.

6

Hatályon kívül helyezte: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 68/2012. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2). Hatálytalan: 2013. I. 1-től.

7

Hatályon kívül helyezte: 36/2020. (IX. 30.) XI.ÖK rendelet 1. § a). Hatálytalan: 2020. X. 1-től.

8

Hatályon kívül helyezte: 36/2020. (IX. 30.) XI.ÖK rendelet 1. § b). Hatálytalan: 2020. X. 1-től.

9

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 54/2015. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2016. I. 1-től.

10

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (1). Hatályos: 2018. I. 1-től.

11

Hatályon kívül helyezte: 36/2020. (IX. 30.) XI.ÖK rendelet 1. § c). Hatálytalan: 2020. X. 1-től.

12

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 5. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

13

Hatályon kívül helyezte: 36/2020. (IX. 30.) XI.ÖK rendelet 1. § d). Hatálytalan: 2020. X. 1-től.

14

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 6. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

15

A 10. § a) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

Hatályon kívül helyezte: 36/2020. (IX. 30.) XI.ÖK rendelet 1. § e). Hatálytalan: 2020. X. 1-től.

17

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 68/2012. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 3. §. Hatályos: 2013. I. 1-től.

18

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

19

Megállapította: 21/2020. (V. 21.) XI.ÖK rendelet 1. §. Hatályos: 2020. V. 22-től. A 13. § a) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

20

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 68/2012. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 5. §. Hatályos: 2013. I. 1-től.

21

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 8. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

22

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 8. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

23

A 16. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

24

Megállapította: 47/2020. (XI. 30.) XI. ÖK rendelet 4. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

25

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 10. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

26

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2011. I. 2-től.