Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 12. 31

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés d) pontja, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §-a és 43 §-a alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A helyi adók fajtái

1. § Budafok – Tétény-Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a kerület illetékességi területén e rendeletével a következő helyi adókat vezeti be:

a) építményadót;

b) telekadót;

c) magánszemélyek kommunális adóját.

1/A. § Az adómegállapítás során az e rendeletben szabályozott telekadó és építményadó kedvezmények és mentességek a vállalkozó adóalany üzleti célt szolgáló adótárgyára vonatkozóan nem alkalmazhatók.

2. Értelmező rendelkezések:

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. életvitelszerű lakhatásra használt lakás: olyan lakás, amelyben az adó alanya vagy közeli hozzátartozója az életviteléhez szükséges tevékenységeket (különösen étkezés, főzés, mosás, családi élet szervezése, közüzemi szolgáltatások igénybevétele, elérhetőségi címként megjelölése, egyéb) rendszeresen, legjellemzőbben folytatja.

2. közeli hozzátartozó: egyenesági és oldalági rokonok (a Ptk. szabályai szerint)

3. magánszemély üzleti célt nem szolgáló telke:

a) a magánszemély adóalany tulajdonában álló épülettel be nem épített telek, telekhányad;

b) a magánszemély adóalany tulajdonában álló, kizárólag az e rendelet 4. § (1)-(2) bekezdésében foglalt építményfajtákkal vagy üzleti tevékenységet nem szolgáló gépjárműtárolóval beépített telek, telekhányad;

c) a magánszemély adóalany olyan telke, telekhányada, mely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény értelmezésében lakóépületnek minősülő épülettel van beépítve.

4. pince: olyan szerkezetileg önálló épület, mely részben vagy teljes belmagasságával a környező csatlakozó terepszint alatt van.

5. államilag elismert felsőoktatási intézmény: a 2011. évi CCIV. törvény 1. számú mellékletében felsorolt államilag elismert felsőoktatási intézmény.

6. használatbavételi engedély: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti használatbavételi engedély és az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány.

7. településrendezési eszköz: olyan normák összessége, mely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 14/A. § alapján Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata illetékességi területén az alábbi jogszabályok alapján hatályosul:

a) a Budafok Duna-parti területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatról szóló 39/2016. (XI.3.) Főv. Kgy. rendelet,

b) a Budafok Duna menti területeire vonatkozó kerületi építési szabályzatról szóló 28/2016. (XI.15.) önkormányzati rendelet,

c) a Budafok–Tétény Budapest XXII. kerület Kerületi Építési Szabályzatról szóló 10/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet,

d) a Budatétény és Nagytétény Duna menti területeire vonatkozó kerületi építési szabályzatról szóló 19/2018. (X.15.) önkormányzati rendelet,

e) a XXII. kerületi Duna-parti területre vonatkozó Duna-parti építési szabályzatról 35/2018. (X.30.) Főv. Kgy. rendelet.

8.1 a fásítottság kötelező mértékénél figyelembe vehető fafajok: invazív és allergén fák kivételével bármely fafajta, melynek törzskörmérete meghaladja a 10 centimétert.

II. Fejezet

Építményadó

3. Adómentesség

3. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsoroltakon túl mentes az adó alól a lakás és a magánszemély üzleti tevékenységet nem szolgáló gépjárműtárolója.

4. Adókedvezmény

4. § (1)2 54 %-os adókedvezmény illeti meg a magánszemély adóalanyt a hétvégi ház, műterem, gazdasági épület után, továbbá minden olyan építmény után – kivéve a pincét - mely üzleti tevékenység célját ténylegesen nem szolgálja.

(2) 81 %-os adókedvezmény illeti meg a magánszemély adóalanyt az üzleti tevékenység célját ténylegesen nem szolgáló pince után.

(3)3

5. Az adó mértéke

5. § Az adó mértéke: az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete után:

a) a pincére vonatkozóan 550 Ft/m2/év,

b)4 a 100 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó nagyságú kereskedelmi egység esetén 1830 Ft/m2/év,

c)5 a garázs, valamint a 100 m2 hasznos alapterületet meghaladó nagyságú kereskedelmi egység esetén 2080 Ft/m2/év,

d) az államilag elismert felsőoktatási intézmény tulajdonában álló, ténylegesen oktatási céltszolgáló épület, épületrész után 0 Ft/m2/év,

e)6 minden egyéb építményfajta esetén 1800 Ft/m2/év.

f)7

5/A. §8

III. Fejezet

Telekadó

6. Adómentesség

6. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsoroltakon túl mentes az adó alól:

a) a lakóépülettel beépített ingatlan esetében lakóépületenként 2000 m2-t kitevő telekrész.

b)9 a magánszemély tulajdonos vagy vagyoni értékű jog jogosultja a beépítetlen belterületi lakótelke után, ha azt lakóépülettel beépíti és a településrendezési eszközben szereplő kötelező fásítottsági mértéknek eleget tesz, a véglegessé vált építési engedély kiadását, vagy az egyszerű bejelentést követő év első napjától a használatba vételi engedély megszerzése évének utolsó napjáig, de legfeljebb négy évig. A mentesség feltételeinek nem teljesítése esetén visszamenőlegesen meg kell állapítani és meg kell fizetni a mentesség időtartamára eső adót.

c) az a magánszemély, aki az adótárgyával összefüggően közterület szabályozással együtt járó telekalakítást kezdeményezett, az erre vonatkozó határozat véglegessé válásáig. Amennyiben a telekalakítást engedélyező véglegessé vált határozatban előírt teljesítés elmarad, úgy az adót az eredeti esedékességtől, visszamenőlegesen meg kell fizetni.

d) a magánszemély tulajdonában lévő azon telek, mely területének több mint 50%-a településrendezési eszköz szerint 0 %-os beépíthetőségű, Ev/1, Ev/2, Ev/3, Ev/4 és Ek/2 övezetbe tartozik.

e) a magánszemély tulajdonában lévő, hatályos településrendezési eszköz szerint útszabályozásra fenntartott telekrész.

f) a hétvégi házzal beépített ingatlan esetében hétvégi házanként 600 m2-t kitevő telekrész.

g) az a magánszemély aki igazolja, hogy az adó tárgyát képező üres telkén magasfeszültségű elektromos távvezeték tartóoszlopa áll, vagy azt nagynyomású gázszállító vezeték keresztezi és emiatt az ingatlan nem építhető be.

h) a magánszemély tulajdonában álló, közforgalom számára megnyitott magánút, út, saját használatú út, amennyiben az ingatlan-nyilvántartásban ekként van nyilvántartva.

i)10

j) a magánszemély tulajdonos vagy vagyoni értékű jog jogosultja a környezeti kár elhárítására, megszüntetésére irányuló műszaki beavatkozás ideje alatt azon telek után, melyen az illetékes környezetvédelmi hatóság véglegessé vált döntése alapján környezeti kármentesítés zajlik.

7. Adókedvezmény

7. § (1)11 Az R. 8. § a) pontjában foglalt telekadó mértékkel számított éves adóból 36 %-os kedvezményben részesül a magánszemély adóalany az üzleti célt nem szolgáló telke, telekrésze után,

(2)12 Az R. 8. § b) pontjában foglalt telekadó mértékkel számított éves adóból 54 %-os kedvezményben részesül a magánszemély adóalany az üzleti célt nem szolgáló telke, telekrésze után

8. Az adó mértéke

8. § Az adó mértéke: a telek négyzetméterben számított területe után:

a)13 belterületi telekre vonatkozóan 333 Ft/ m2/év,

b)14 külterületi telekre vonatkozóan 232 Ft/m2/év,

c)15

d) azon telek után, mely területének több mint 50 %-a a településrendezési eszköz szerint 0 %-os beépíthetőségű, Ev/1, Ev/2, Ev/3, Ev/4 és Ek/2 övezetbe tartozik 100 Ft/m2/év.

e) az olyan telek után, mely területének több mint 50 %-át a településrendezési eszköz szerint LN-T építési övezetbe sorolt, az épülettel beépített úszótelkeket magában foglaló, azokat körülvevő tömbtelkek képezik, melyek időbeni korlátozás nélkül a közforgalom számára megnyitottak 50 Ft/m2/év.

f) az államilag elismert felsőoktatási intézmény tulajdonában álló, ténylegesen oktatási célt szolgáló épület, épületrész telke után 0 Ft/m2/év.

g) az olyan telek után, mely az ingatlan-nyilvántartásban kivett sporttelep megjelölésű és a telket tényleges sportcélra használják, az 5.000 m2-t meghaladó, de a 10.000 m2-t meg nem haladó része után 100 Ft/m2/év, a 10.000 m2-t meghaladó része után 25 Ft/m2/év.

IV. Fejezet

Magánszemélyek kommunális adója

9. Adómentesség

9. § (1) Mentes az adó alól

a) a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész és a telek,

b) a magánszemély tulajdonában álló azon lakás, amelynek tulajdonosa - több tulajdonos esetében legalább az egyik tulajdonosa - az adóév első napján Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és az adótárgy egyúttal életvitelszerű lakhatásra használt olyan lakás, lakrész, amelyet nem adnak részben vagy egészben bérbe, vagy amelynek egyéb módon történő hasznosításával összefüggésben a tulajdonosnak nem keletkezik adóköteles jövedelme. A tulajdonossal megegyező jogokkal bír az adómentesség során az ingatlan vagyoni értékű jog jogosítottja.

c) az önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.

(2) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2. melléklet II./A 4. pontjában szereplő felhatalmazás alapján az (1) bekezdésében foglalt mentességre jogosult adózót adatbejelentési kötelezettség nem terheli.

10. Adókedvezmény

10. §16

Az adó mértéke

11. §17 Az adó évi mértéke lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként 32.000 Ft/év.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 45. napon lép hatályba.

13. § (1) Az e rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény vonatkozó rendelkezései az irányadók.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát vesztik az alábbi önkormányzati rendeletek:

1. 45/1995. (XII. 18.) ör számú rendelet a helyi adókról

2. 52/1996. (XII.20.) a helyi adókról szóló 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

3. 31/1997.(XII.5.) a helyi adókról szóló módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

4. 5/1998. (III.13.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

5. 50/1998. (XII.23.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

6. 39/1999. (XII.6.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

7. 2/2000. (II.14.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

8. 44/2000. (XII.13.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

9. 37/2001. (XII.21.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

10. 30/2002. (XII.30.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

11. 15/2003. (VI.20.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

12. 31/2003. (XII.23.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

13. 36/2004. (XII.22) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

14. 34/2005. (X.26.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

15. 25/2006. (XII.20.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

16. 3/2007. (II.21.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

17. 31/2007. (XII.29.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

18. 33/2008. (XII.18.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

19. 12/2009. (V.4.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

20. 27/2009. (XI.24.) a helyi adókról szóló többször módosított 45/1995. (XII.18.) Ör. számú rendelet módosításáról

(3) A (2) bekezdésben hivatkozott rendeletek alapján külön határozattal adott adómentességek és kedvezmények azok lejártáig érvényben maradnak.

(4) Az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó ügy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően az Önkormányzat www.budafokteteny.hu honlapján közzétett módon elektronikus úton is intézhető.

(5)18

1

A 2. § 8. pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Hatályon kívül helyezte a 25/2019. (XII.03.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés a) pontja, hatálytalan 2020. január 1-től.

4

Az 5. § b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § c) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § e) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § f) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be. Az 5. § f) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Hatályon kívül helyezte a 17/2020. (IX.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatálytalan 2020. szeptember 12-től.

9

A 6. § b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § i) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 7. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Hatályon kívül helyezte a 21/2018. (XI. 20.) önkormányzati rendelet 6.§-a, hatálytalan 2019. január 1-től. A 7. § (2) bekezdését a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 8. § a) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 8. § b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

Hatályon kívül helyezte a 25/2019. (XII.03.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés b) pontja, hatálytalan 2020. január 1-től.

16

Hatályon kívül helyezte a 25/2019. (XII.03.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés c) pontja, hatálytalan 2020. január 1-től.

17

A 11. § a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

18

A 13. § (5) bekezdését a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be. A 13. § (5) bekezdését a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.