Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 11. 30

Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

2023.11.30.

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. §-4. § tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1§ (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 25. § (3) b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 45. § (1) bekezdésében, 45. § (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, az 57. §-ban, a 65/F §-ban, a 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Balatonakarattya Község Polgármestere A vészhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Kormányrendelet 1. §-a, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. év CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet:

1. Eljárási rendelkezések

1. § (1) Ha a jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a legalább 1 éve életvitelszerűen Balatonakarattya településen élő, és balatonakarattyai lakóhellyel rendelkező személy részére.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alól- rendkívüli esetben, mérlegelési jogkörben- felmentést adhat a Szociális és Kulturális Bizottság.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) rendelet alkalmazásában:

a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él,

b)1

c)2

d) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő:

da) tartós betegség , 60 napot meghaladó táppénz vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesés következett be,

db) elemi kár, vagy baleset következett be, vagy bűntény áldozata lett,

dc) közüzemi díjhátralék, lakbérhátralék van, amit önerőből kiegyenlíteni nem tud,

dd) a nyugdíj, vagy egyéb rendszeres pénzellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik,

de) alkalmanként jelentkező többletkiadás miatt anyagi segítségre szorul.

e) Alkalmanként jelentkező többletkiadásnak minősül

ea) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás költsége

eb)a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése körében felmerülő költségek
ec) a gyermek iskoláztatása, betegsége körében felmerülő alkalmi többletkiadás, ruházatának pótlása, élelmezése körében felmerülő alkalmi többletkiadás,
ed) alkalmankénti gyógyászati segédeszközzel kapcsolatos költségek, amit gyógyászati üzlet beárazott,
ee) térítésköteles védőoltással kapcsolatos költségek.
f) elemi kár: tűzeset, földrengés, vihar (felhőszakadás), villámcsapás, jégverés, hónyomás okozta olyan kár, amelynek következtében a támogatásra szoruló lakhatást szolgáló javai oly mértékben károsodtak, hogy lakhatása veszélyeztetett.
g) 3 vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt – jövedelemként figyelembe nem vett – összeg, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alapj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;
h) öregségi nyugdíj: meghatározott életkor elérése és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén járó nyugellátás;
(2) Az (1) bekezdés a)-g) pontjában nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt 4. § rendelkezései az irányadók.
3. Hatáskör és eljárási rendelkezések

3. §4 (1) E rendelet az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat (a továbbiakban: szociális ellátások) szabályozza:

a) a települési támogatást és

b) a rendkívüli települési támogatást és

c) a temetési települési támogatást és

d) a gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatása

e) a öregségi nyugdíjban részesülők karácsonyi támogatása és

f) a születési települési támogatást és

g) a házasságkötési települési támogatást és

h)5 a köztemetést és

i)6 az iskolakezdési települési támogatást.

4. § (1) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az alábbi döntési hatásköreit:

a) a temetési települési támogatást és

b) a gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatását és

c) a öregségi nyugdíjban részesülők karácsonyi támogatását és

d) a születési települési támogatást és
e) a házasságkötési települési támogatást és
f) 7 a köztemetés elrendelésével, a költségek hagyatéki teherkénti bejelentésével, az eltemettetésre köteles személy köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezéssel kapcsolatos eljárásban és a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alóli mentességgel kapcsolatos eljárásban és
g) 8 az iskolakezdési települési támogatást.
(2) A Képviselő-testület a Szociális és Kulturális Bizottságra ruházza át az alábbi döntési hatásköreit:
a) a települési támogatás megállapításával, megszüntetésével, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatás és kamata visszafizetésre kötelezéssel és a visszafizetési kötelezettség csökkentésével, elengedésével, vagy annak részletekben történő megfizetés engedélyezésével kapcsolatos eljárásban,
b) a rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatos eljárásban.

5. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a Balatonfőkajári Közös Önkormányzati Hivatal Balatonakarattyai Kirendeltségéhez kell benyújtani hivatali időben személyesen vagy postai úton.

(2) A szociális ellátások iránti kérelmekhez csatolni kell:

a) a támogatást kérő jövedelméről szóló igazolást,

b) a háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmeiről szóló igazolást,

c) az illetékes állami foglalkoztatási szerv igazolását az álláskeresőként nyilvántartásba vételéről, amennyiben kérelmező vagy családtagja jövedelemmel nem rendelkezik,

d) 60 napot meghaladó betegség esetén a háziorvos igazolását,

e) a gyermek és családja kapcsolattartásához a gyámhatóság határozatát,

f) elemi kár bekövetkezése esetén, az azt igazoló hatósági bizonyítványt, vagy okiratot

g) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén a temetési költségek igazolására a kérelmező nevére a temetési szolgáltatást végző által kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

h) a 18. életévét betöltött, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató felnőttet érintő szociális ellátás esetén a tanulói, illetve hallgatói jogviszonyról kiállított igazolást,

i) gyermektartásdíj jövedelem esetében csatolni kell az erről rendelkező jogerős bíróság határozat másolatát, vagy a tartásdíj összegét igazolni lehet postai feladóvevénnyel, pénzintézeti igazolással, ennek hiányában kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett írásbeli nyilatkozatát,

j) születési települési támogatás esetén, a születési anyakönyvi kivonatot,

k) házasságkötési települési támogatás esetén, a házassági anyakönyvi kivonatot,

l) az öregségi nyugdíjban és rokkantsági ellátásban részesülők karácsonyi támogatása esetén, az ellátás megállapításáról szóló határozatot.

m) a kérelmekhez csatolni szükséges a kérelmező lakóhelyéről és az ott életvitelszerű tartózkodásáról a nyilatkozatot, a tényállás tisztázása céljából a hivatal környezettanulmányt készít

(3)9 E rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a hatáskör gyakorlója bármikor jogosult ellenőrizni.

(4)10 A hatáskör gyakorlója – a hatáskörébe tartozó ellátás felhasználásának ellenőrzése céljából – a felhasználást igazoló dokumentumok bemutatására vagy nyilatkozat megtételére kötelezi a jogosultat, ha a támogatást nem rendeltetésszerűen, a kérelemnek megfelelően használja fel.

(5)11 A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése esetén a Szt. 17. §-ában és a Gyvt. 133. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

6. § (1) A szociális ellátások folyósítása:

a) a kérelmező lakcímére utalással vagy

b) a kérelmező bankszámlájára utalással vagy

c) az érintett szolgáltató számlájára utalással, vagy

d) indokolt esetben természetbeli ellátás formájában

történik.

(2) A szociális ellátásokat havonta utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani. A rendkívüli települési támogatások esetében lehetőség van hóközi folyósításra is.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) Az Szt. 17. §-ban szabályozottaknak megfelelően, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni.

(2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti a Szociális és Kulturális Bizottság, vagy a Polgármester a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból:

a) elengedheti,

b) csökkentheti, vagy

c) a részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

5. Adatkezelés

8. § (1) A Jegyző az Szt. 18. §-ban szabályozottaknak megfelelően nyilvántartást vezet.

(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.

6. Települési támogatás

9. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben szabályozott feltételek alapján rendszeres pénzbeli ellátásként települési támogatást nyújt:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (a továbbiakban: települési lakhatási támogatás),

b) a 18. életévet betöltött személy részére, aki tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végzi (a továbbiakban: települési ápolási támogatás) és

c) a gyógyszertámogatást (a továbbiakban: gyógyszertámogatás).

(2) Települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(3) A települési támogatást a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kezdődően egy év időtartamra kell megállapítani.

(4) A települési támogatást a támogatásban részesülő személy halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a haláleset hónapjának utolsó napjáig.

10. § (1) Települési támogatás csak egy jogcímen vehető igénybe.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alól- rendkívüli esetben, mérlegelési jogkörben- felmentést adhat a Szociális és Kulturális Bizottság.

6.1 Települési lakhatási támogatás

11. § (1)12 Települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, feltéve, hogy a háztartás tagjai vagyonnal nem rendelkeznek.

(2)13 A települési lakhatási támogatás összege:

a) legfeljebb 5.000 Ft/hó,

b) a települési lakhatási támogatás viseléséhez megállapított települési támogatás összege a kérelmező vagy a kérelmező háztartása tagja nevére szóló villamosenergia, gáz vagy vízszámla, valamint távfűtéssel rendelkező lakás esetében a távhő számlájának összegénél nem lehet magasabb összegű.

(3) Települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A települési lakhatási támogatás iránti kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a lakáshasználat jogcíméről.

(6) A kérelemhez csatolni kell a települési lakhatási támogatás iránti kérelemmel érintett lakásra vonatkozó:

a) a kérelmező vagy a kérelmező háztartása tagja nevére szóló távhő számlát távfűtéssel rendelkező lakás esetében,

b)1415 a kérelmező vagy a kérelmező háztartása tagja nevére szóló éves elszámoló villamos energia, gáz vagy vízszámlát, ha a lakás távfűtéssel nem rendelkezik,

c) bérleti szerződést a bérlakásban vagy albérletben élő személy esetében.

(7) Ha a kérelmező a lakást kizárólagosan, de szívességi lakóként használja, csatolnia kell az őt erre feljogosító lakáshasználati szerződést, amely alapján a lakásfenntartás költsége őt terheli.

(8) Az Önkormányzat a települési lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja. A települési lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(9) Ha a települési lakhatási támogatásban részesülő személy lakcíme megváltozik, vagy a támogatással érintett ingatlanból kiköltözik, a lakcímváltozás vagy a kiköltözés hónapjára járó támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(10) A települési lakhatási támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(11) A társasház lakója által benyújtott települési lakhatási támogatáshoz mellékelni kell e rendelet 3. melléklete szerinti nyilatkozatot.

6.2 Települési ápolási támogatás

12. § (1) Települési ápolási támogatásra jogosult, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerint hozzátartozónak minősülő személy:

a) aki legalább 1 éve balatonakarattyai lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi

b)16 az ápoló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át, és az ápoló család tagjai nem rendelkeznek vagyonnal.

(2)17 A települési ápolási támogatás havi összege: a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összege.

(3) A (1) bekezdés alkalmazásában tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(4) Nem jogosult a hozzátartozó az (1) bekezdésben szabályozott települési ápolási támogatásra, ha

a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül vagy

b) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének hallgatója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója vagy

c) az ápoló és ápolt között tartási, életjáradéki szerződés áll fenn.

(5) A települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségességé, vagy

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, vagy

c) az ápolt személy meghal, vagy

d) az ápoló vagy az ápolt ezt kérelmezi.

(6) Az (5) bekezdés b) pontjának alkalmazásában, az ápolást végző személy az ápolási kötelezettségét akkor nem teljesíti, ha több egymást követő napon nem gondoskodik

a) az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről,

aa) napi legalább egyszeri meleg étel biztosításáról,

ab) gyógyszerhez való hozzájutásról,

b) az ápolt és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, különösen

ba) a fürdetésről, mosdatásról, vagy

bb)

c) az esetleges veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzéséről.

(7) Ha az önkormányzat az ápolási kötelezettség elmulasztását valószínűsíti, az ápolási tevékenység ellenőrzése végett környezettanulmányt készít.

13. § (1) A 12. § (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelmet a 4. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelem elbírálásához az 5. § (2) bekezdésben foglaltakon túl csatolni kell

a) a család tagjai 2. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatát, a család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, és

b) a háziorvos 5. melléklet szerinti igazolását a tartós betegség fennállásáról.

6.3 Települési gyógyszertámogatás

14. § (1)18 Települési gyógyszer támogatás, annak állapítható meg akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(2) A gyógyszerkiadások viseléséhez a települési támogatás ismételt igénylése esetén, csatolni szükséges az előző évi gyógyszertári számlákat a gyógyszerköltségről.

(3) Ha a kérelmező ismételten igényli a gyógyszertámogatást, de nem tudja csatolni az előző évi gyógyszertári számlákat, akkor legkorábban a támogatás lejárta után fél évvel nyújthat be új kérelmet.

(4) A települési támogatás iránti kérelmet 6. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) A kérelem elbírálásához az 5. § (3) bekezdésben foglaltakon túl csatolni kell a háziorvos által leigazolt, a kérelmező havi rendszeres gyógyszerköltségéről szóló gyógyszertár – 6. melléklet szerinti – igazolását.

(6) A havi rendszeres gyógyszerköltség megállapításánál a háziorvos által igazolt gyógyszerek és gyógyászati segédeszközöket kell figyelembe venni.

(7) A gyógyszerkiadások viseléséhez megállapított települési támogatás összege:

a) 15.000 Ft/hó,

b) közgyógyellátott esetében a támogatás összege: az igazolt gyógyszerköltség egyéni közgyógy gyógyszerkeret összegével csökkentett összege, ami nem lehet magasabb, mint 15 000 forint/hó,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez megállapított települési támogatás összege az igazolt gyógyszerköltség összegénél nem lehet magasabb.

(8) A gyógyszerkiadások viseléséhez megállapított települési támogatást meg kell szüntetni, ha

a) az (1) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró ok következett be, vagy

b) a jogosult ezt kérelmezi, vagy

c) a jogosult meghal, vagy

d) a jogosult balatonakarattyai lakcíméről elköltözött, vagy lakcímén 2 hónapja nem él életvitelszerűen.

7. Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásról más módon nem tud gondoskodni, veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy az alkalmanként jelentkező többletkiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.

(2)19 Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(3)20 Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás összege:

a)21 a gyermeket nevelő család esetében alkalmanként és gyermekenként legfeljebb 10.000 forint, maximum 40 000 Ft/év

b)22 gyermeket nem nevelő család esetében alkalmanként és személyenként legfeljebb 10.000 forint, maximum 40 000 Ft/év

(4)23

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az e rendelet 5. § (2) bekezdésében foglalt igazolásokat.

(6)24 Az Önkormányzat a rendkívüli települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja.

(7)25 A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a 8. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

16. § (1)26 2. § (1) bekezdés d) pontja szerinti veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetében rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 400%-át.

(2) Az (1) bekezdésben veszélyeztetett rendkívüli élethelyzetre megállapított rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb 100.000 Ft.

(3) az (1) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a rendkívüli élethelyzetről szóló igazolást: táppénzes papírt, kórházi zárójelentést, elemi kárt igazoló jegyzőkönyvet, vagy egyéb okiratot.

8. Temetési települési támogatás

17. § (1) Temetési települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerint hozzátartozónak minősül,

b) az elhunyt legalább egy éve balatonakarattyai lakóhellyel rendelkezett és ott életvitelszerűen élt,

c) az elhunyt eltemettetéséről a kérelmező gondoskodott,

d) a Rendelet 5. § (2) bekezdésben foglaltakat csatolta, és

e)27 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) A kérelmet a haláleset követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított temetési települési támogatás összege 50.000 Ft. (4) A temetési települési támogatás iránti kérelmet a 9. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

9. Gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatása

18. § (1) Gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatása a gyermekek és fiatalkorúak részére biztosított egyszeri támogatásként adható.

(2) Gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatásra jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) aki tárgyév január 1-jétől a támogatás igénylésekor is folyamatosan balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él, ez alól kivétel az év közben született gyermek.

b) a tárgyévben 0-18 éves korú.

c)28 akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(3) A támogatást tárgyév november hónapban lehet igényelni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az egyszeri támogatás kifizetése tárgyév december hónap 15. napjáig házi pénztárból való személyes átvétel útján a gyermek és fiatalkorú törvényes képviselője veheti át.

(5) A támogatásról és annak összegéről a képviselő-testület tárgyév október 30-ig dönt, a támogatás összege évi egy alkalommal legfeljebb 10.000 Ft.

(6) A gyermekek és fiatalkorúak karácsonyi támogatása iránti kérelmet a 10. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

10. Öregségi nyugdíjban részesülők karácsonyi támogatása

19. § (1) Öregségi nyugdíjban részesülők karácsonyi támogatása egyszeri támogatásként adható.

(2) Öregségi nyugdíjban részesülők támogatására jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) aki tárgyév január 1-jétől a támogatás igénylésekor is folyamatosan balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,

b) öregségi nyugdíjban részesül,

c)29 akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(3) A támogatást tárgyév november hónapban lehet igényelni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az egyszeri támogatás kifizetése tárgyév december hónap 15. napjáig házi pénztárból való személyes átvétel útján történik.

(5) A támogatásról és annak összegéről a képviselő-testület tárgyév október 30-ig dönt, a támogatás összege évi egy alkalommal legfeljebb 10.000 Ft.

(6) Öregségi nyugdíjban részesülők karácsonyi támogatása iránti kérelmet a 11. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

11. Születési települési támogatás

20. § (1)30 Születési települési támogatás egyszeri támogatásként adható.

(2)31 Születési települési támogatásra jogosult az a szülő vagy örökbefogadó szülő, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:
a) 32 akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át.
b) 33 Balatonakarattya közigazgatási területén legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkezik és ott életvitel szerűen él.
(3) A születési települési támogatás igényléséhez a születési anyakönyvi kivonatot a születést követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(4) 3435 Az (1) bekezdésben megállapított születési települési támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft.
(5) 36 Az örökbefogadót az örökbefogadástól számított 60 napon belül illeti meg a támogatás. A határidő jogvesztő.
(6) 37 A települési támogatás iránti kérelmet 12. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

12. Házasságkötési települési támogatás

21. § (1)38 Házasságkötési települési támogatás egyszeri támogatásként adható.

(2)39 Házasságkötési települési támogatásra jogosult az a házaspár, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a)40 háztartásukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

b) Balatonakarattya közigazgatási területén kötöttek házasságot és legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkeznek és ott életvitel szerűen élnek.

(3)41 Az (1) bekezdésben megállapított házasságkötési települési támogatás összege 20.000 Ft.

(4) A házasságkötési települési támogatás igényléséhez a házassági anyakönyvi kivonatot a házasságkötést követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A települési támogatás iránti kérelmet 13. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

13. Iskolakezdési települési támogatás

22. § (1) Iskolakezdési támogatás egyszeri támogatásként adható.

(2) Iskolakezdési támogatásban részesíthető az adott tárgyévben betöltött 20 éves korig az a tanuló, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) aki tárgyév január 1-jétől a támogatás igénylésekor is folyamatosan balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,

b) köznevelési intézményben: általános iskolában vagy gimnáziumi, szakiskolai, szakközépiskolai, szakmunkásképző nevelési-oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

c)42 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(3) A támogatást tárgyév szeptember 30. napjáig lehet igényelni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A tanulói jogviszony fennállását iskolalátogatási igazolással bizonyítani kell.

(5) Az iskolakezdési támogatás felhasználását utólag, a tárgyév október 31. napjáig igazolni kell.

(6) Az (1) bekezdésben megállapított iskolakezdési támogatás összege 6.000 Ft.

(7) Az iskolakezdési támogatása iránti kérelmet 14. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.

14. A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alóli mentesség

23. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetést a Polgármester rendeli el.

(3) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból:

a) elengedheti, vagy

b) csökkentheti.

15. Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások43

24. § (1) A Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások:

a) az étkezés,

b) a házi segítségnyújtás,

c) a nappali ellátás

d) és a család és gyermekjóléti szolgáltatás.

24/A §
(1) Az étkeztetésről az Szt. 62. §-a rendelkezik.
(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány másolatával igazolja, hogy az étkeztetés igénybevételének időpontjában 65. életévét betöltötte.
(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodásban szenved.
(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki önmaga ellátására részben képes és fogyatékosságát az Szt. 65/C. § (6) bekezdésében foglaltak szerint igazolja.
(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, ezt orvosi igazolással kell igazolnia.
(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki – nyilatkozata szerint – bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.
(7) Balatonakarattya Község Önkormányzata az étkeztetést, - munkanapokon napi egyszeri meleg élelmezést jelent –a Tátorján Szociális Szolgáltató Intézmény közreműködésével, annak szervezésében biztosítja a fennálló társulási megállapodás alapján, az étel elvitelének lehetőségével, illetve házhoz szállítással.
(8) Az étkeztetés – a kérelemben megjelölt időponttól – határozatlan időre állapítható meg. A kérelmet a Tátorján Szociális szolgáltató Intézménynél kell benyújtani.
(9) 44 Az étkeztetés önköltségének 50 %-os támogatására jogosult az a személy, akinek a havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg.
(10) Térítésmentes kiszállításra jogosult az, aki legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él, valamint:
a) 80 év feletti,
b) aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
c) a háziorvos igazolja a mozgáskorlátozottságát.
24/B § 45Házi segítségnyújtás esetén:
(1) 46 személyi térítési díj megfizetése alóli mentességre jogosult az a legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme a szociális vetítési alap 400 %-át nem éri el;
(2) 47 személyi térítési díjból 50%-os támogatásra jogosult az a legalább 1 éve balatonkarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme a szociális vetítési alap 400 %-át meghaladja.
(3) A kérelmet a Tátorján Szociális szolgáltató Intézménynél kell benyújtani.
24/C §48Nappali ellátásra jogosult az:
(1) az időskorú személy, aki szociális és mentális támogatásra szoruló önmaga ellátására részben képes
(2) akinek az egészségi állapotára vonatkozó igazolást a háziorvos kiállította.

Záró rendelkezések

25. §49 (1) E rendelet 2020. június 3. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete.

1

Hatályon kívül helyezte: 6/2021. (V.26.) önkormányzati rendelet

2

Hatályon kívül helyezte: 6/2021. (V.26.) önkormányzati rendelet

3

A 2. § (1) bekezdés g) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 12. § (2) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 14. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

19

A 15. § (2) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

23

Hatályon kívül helyezte: 6/2021. (V.26.) önkormányzati rendelet

26

Módosító: 6/2021. (V.26.) önkormányzati rendelet A 16. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

27

A 17. § (1) bekezdés e) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

28

A 18. § (2) bekezdés c) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

29

A 19. § (2) bekezdés c) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

32

A 20. § (1) bekezdés a) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

40

A 21. § (2) bekezdés a) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

42

A 22. § (2) bekezdés c) pontja a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

44

A 24. § (9) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 24. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 24. § (2) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.